Kohti kivuttomia kinttuja

Kirjoittaja haluaisi olla notkea ninja, mutta siihen on vielä ihan pikkuisen matkaa. Tämä kirjoitus on teille, jotka etsitte helpotusta samankaltaisiin haasteisiin – tai haluatte ihan vaan keveämmät jalat.

Päätellen siitä miten hämmentävän moni on päätynyt tähän blogiin googlaamalla meikäläisen pohje- ja penikkaongelmia, vaikuttaa siltä, että muutamalla muullakin on ns. haasteita alaraajojensa kanssa. En muista missä mittakaavassa olen omista pulmistani täällä kertoillut, näköjään ainakin tämän verran. Tiivistetäänpä: pohkeeni ovat poteneet säännöllisesti toistuvia kramppitiloja siitä asti kun olin kaksitoista eikä kukaan ole vielä tähän päivään mennessä osannut antaa aukotonta selitystä siitä mistä se johtuu saati miten siitä pääsee eroon. Pahimmillaan se tekee kävelemisestä – joskus ihan vaan sängystä pääsemisestä – lähes mahdotonta. Kramppipäivien välissäkin pohkeet ovat kireät ja kosketusarat eikä niihin kannata kajoa, ellei halua napakkaa ninjapotkua leukaansa.

2016-05-04-stellaharasek-lymfa-1

Apua on haettu vuosien mittaan monenlaisista osoitteista osteopatiasta akupunktioon. Tehokkaimmat täsmälääkkeet ovat löytyneet treenaamisesta – se on vahvistanut jalkojen lihaksia ja helpottanut sen myötä kramppitiloja – sekä fysioterapiasta. Siellä on saatu kehoon rutkasti lisää liikkuvuutta ja alettu korjata vuosien varrella opeteltuja virheasentoja, jotka eivät ainakaan edistä kinttujeni hyvinvointia. Virheellisistä asennoista ja liikeradoista poisopettelu vie aikaa, siksipä parempia päiviä odotellessa kaikenlaiset kipua lievittävät ratkaisut kiinnostavat. Kipulääkkeitä olen syönyt jo kylliksi eivätkä ne oikein edes auta.

2016-05-04-stellaharasek-lymfa-2

Valmentajani ja ystäväni Kanerva vinkkasi keväällä lymfahoidosta, joka keventää jalkoja kiihdyttämällä aineenvaihduntaa ja poistamalla kuona-aineita. Hoito keventää myös ihan kirjaimellisesti, sillä moni käy hoidossa esteettisistä syistä saadakseen kapeammat sääret! Kanervan kautta tulinkin tavanneeksi Essin, joka tekee lymfahoidon ohella muitakin kasvojen ja kehon erikoishoitoja Bulevardilla sijaitsevassa hoitolassaan nimeltä High Care Boulevard.

Jos ollaan ihan tarkkoja, tapasimme eräänä kauniina aamuna yöpaitaisillamme meidän keittiössä. Kanerva ja Essi olivat päätyneet Mikon kanssa meille jatkoille kun minä vetelin jo sikeitä, ja heränneet vierashuoneestamme kun Nella-koira ja talouden oma herätystoimikunta tulivat toimittamaan suukkoherätyksen. Naurattaa vieläkin. Näin ne parhaat tyypit tuntuvat löytävän tiensä elämäämme – samaan aikaan aivan sattumalta ja täysin vakaalla varmuudella.

2016-05-04-stellaharasek-lymfa-3

Pääsin sittemmin blogin kautta Essin hellään huomaan kokeilemaan Kanervan suosittelemaa lymfahoitosarjaa. Nyt täytyy kyllä kesken kaiken jo kiljaista, sillä takana on neljä hoitokertaa ja kokonainen kivuton kuukausi! Neljä viikkoa on kulunut ilman yhtäkään kramppia ja ensimmäisen kerran naismuistiin pohjeitani pystyy koskemaan, jopa puristamaan ilman, että pökerryn kivusta. Tämä autuus ei ehkä avaudu onnekkaille, jotka eivät ole eläneet vuosia jatkuvan kivun kanssa, mutta ne jotka ovat, ymmärtävät varmasti tämän riemun.

Oli kramppien ja kiristyksen alkuperäinen aiheuttaja mikä tahansa, kuona-aineiden poistaminen ja kireiden lihaskalvojen avaaminen tuntuu toisinsanoen auttavan. Enkä ole kuulemma ainoa, joka on löytänyt lymfahoidosta apua erilaisiin jalkaongelmiin: Essin hoidossa käy sekä ongelmien ennaltaehkäisystä kiinnostuneita urheilijoita kuin erilaisista kivuista kärsivät. Toki suurin osa asiakaskunnasta hakee hoidosta ennen muuta esteettisiä vaikutuksia, mutta eipä siitä kenenkään mielestä varmaankaan haittaa ole, jos samalla saa virkeämmät ja paremmin voivat jalat.

2016-05-04-stellaharasek-lymfa-4

Essi yhdistää meikän lymfahoidossa kahta tekniikkaa. Alipainehieronnassa ikäänkuin pumpataan irti rasvasoluihin jumiutunutta kuonaa, joka aiheuttaa mm. niinsanotun appelsiini-ihon eli suomeksi selluliitin. Mekaanisessa lymfahieronnassa puolestaan poistuvat nesteet ja ne irroitetut kuona-aineet. Lopputuloksena jaloista tulee kevyemmät, kivuttomammat ja kyllä, myös kapeammat. Aika monta kärpästä yhdellä iskulla.

Ollaanpa rehellisiä, alipainehieronta ei ole ihan mukavimmasta päästä. Muuten tämä olisikin ollut aivan liian hyvää ollakseen totta. Onneksi a) Essi on rento, superkiva ja kestää kiroiluni b) homma useimmiten helpottuu hoitosarjan mittaan kun kuona-aineet vähenevät.

Palaan tarkemmin asiaan, kun hoitosarja on ohi, eli korvat hörölle, jos kiinnostaa.

2016-05-04-stellaharasek-lymfa-5

Vielä sananen niistä paljon googletetuista penikkaongelmistani! Ne alkoivat juoksutreeneistä ja sinne myös loppuivat, kun lääkäri monen kuukauden itkun ja väännön jälkeen ehdotti, että mitäs jos en enää juoksisi, kun kroppa ei sitä selvästikään kestä. Muut liikkumisen lajit eivät aiheuta ongelmia, joten päätin keskittyä niihin.

Tästä tiedosta ei nyt varmaan ole paljoakaan iloa teille, jotka olette etsineet penikkakipuihinne apua. Teille suosittelenkin lämmöllä Helsingin Urheiluhieronnan K-E-H-O Klinikkaa ja Helsinki Core Trainersin juoksuvalmentajien tekniikkaopetusta ja yhteistreenejä. Kylmä-kuuma-hoidoista ja kipulääkkeistä ei ole kovin pitkäaikaista apua, jos säryt johtuvat virheasennoista tai vääränlaisesta tekniikasta. Lymfahoidostakin voi saada penikkaoireiluun helpotusta, jos kivut johtuvat kertyneiden kuona-aineiden aiheuttamasta paineesta, mutta perimmäinen syy kannattaa kyllä selvittää ammattilaisten avulla.

Tulipa paasaus. Kommenttiloota on teidän, jos herää kysymyksiä!

Kuvat Helsinki Core Trainersilta Jarno Jussila

21 thoughts on “Kohti kivuttomia kinttuja

  • Rulla löytyy täältäkin, mutta omalla kohdalla en valitettavasti ole havainnut hirveän tehokkaita tuloksia noiden pohkeiden kohdalla. Muiden lihasjumien avaamiseen kyllä loistokeksintö!

 1. Voisiko lymfahoito auttaa selkäänkin? Mulla on siellä jumi, joka on ollut samassa paikassa jo vuosikaudet ja on välillä ihan ok ja sitten taas muistuttelee olemassaolostaan. Käyn fysioterapialla ja teen vaikka mitä temppuja, mutta tuntuu, että kaikki muu kropassa kyllä pelaa tai löytää oman suuntansa, mutta tuo sama jumi ei sula yhtään mihinkään.

  • Hmmm, ei ole tullut Essin kanssa puheeksi, mutta kyllä niitä samoja tekniikoita käsittääkseni käytetään muuallekin kuin jalkoihin – soita tai meilaa ja kysäise? Essi tekee myös lymfakasvohoitoa, jotka toisin kuin jalkakäsittely tuntuu JUMALAISEN hyvältä ja jättää jälkeensä superfreesin, napakan ja ihanalta tuntuvan naaman.

 2. Uhh.. juu, ei oo kivoja noi krampit. Not. Itelle tuo helpotusta esim Magnesium isoina annoksina. Ja eräät muutkin aineet. Eräs refleksiologi/fysioterapeutti piti mielenkiintoisen luennon mm pohkeiden yhteyksestä pikkuaivoihin. Ne ovat suorassa linjassa toisiinsa. Aattelin silloin olleeni epämääräisenkin ööh, “takakiree naisimmeinen”.. toki olemme isompia kokonaisuuksia, mutta kaikki jotenkin nyt liittyy kaikkeen :)
  Siittä asti olenkin sitten ennemmin hoidellut pääkoppaani, ja huomaan pohkeitteni löystyvän :D

  Mutta, pitää kyllä ottaa tuollainen ns hemmotteluhieronta! Kiitos ☆

  • Ei hemmetti! Mulla on nyt toinen paha jumituskausi meneillään, molemmat iskeneet sellaiseen aikaan, kun on ollut liikaa kaikkea meneillään. Olen pohtinut yhteyttä, mutta ajatellut, että ei voi olla, pohkeet on niin “kaukana” päästä…joo, tiedän, ei varmaan mitään logiikkaa :D Mut jännä kuulla, että ihan ammattilainen on tuollaisesta yhteydestä puhunut!

    • Mulle ei kukaan ole sanonut tuosta mitään, vaikka olen itse JOKA KERTA tuonut esiin sen, että on ollut melkoista stressiä. Jotenkin mun stressi on vain ohitettu olkia kohauttamalla. Siksi on ehkä jäänytkin se mielikuva, että ei kai se nyt pohkeisiin asti (:O !) voi vaikuttaa.

     • No aivan varmasti voi! Ihminen on kuitenkin kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jokainen lähestyy asiaa toki omasta ammattikunnastaan, koulutuksestaan ja maailmankuvastaan käsin, joten ammattilaisten mielipiteitä löytyy varmaan joka lähtöön.

  • Olen myös kuullut tuosta yhteydestä, ja usealtakin eri ammattilaiselta siitä, että ihmisellä on taipumus mm. varastoida negatiivisia tunteita pohkeisiinsa. Saman ajatuksen ovat esittäneet niin fysioterapeutti, urheiluhieroja, kuin vyöhyketerapeutti. Pohkekivut ovat alkaneet niihin aikoihin kun muutin Suomeen ja oli vähän ns. vaikeita vuosia, joten olen varovaisesti sitä mieltä, että teoria voi hyvin pitää paikkaansa.

   Ja niin, tuo lymfa ei varsinaista hemmottelua ole, elä vaan sen takia mene :D

   • Niinpä.. :) siihen pikkuaivoihin auttaa vain tietyt öljyt. Niistä olenkin sen vuoksi kirjoitellut ja ns paasannut ;D
    Toki tunteita saa auki ns “tärinäterapialla” ja se puhuminen. Sitä ei taida voittaa mikään ♡

   • Voi vitsit. Kotona olen miehelle puhunut siitä, että näinköhän on stressistä nuo pohkeet taas jumissa. Mies mua jo yli 20 vuotta katselleena sanoo pitävänsä mun teoriaa erittäin todennäköisenä. Mut, niin kuin yllä kerroin, ammattilaiset ei ole tätä teoriaa millään tavoin noteeranneet :(

    • Niin outoa! Jos kiinnostaa, voin kyllä vinkata parista ammattilaisesta, jotka ymmärtävät kyllä aiheesta.

    • Jep. Tuula Kalilainen esim on aivan huippu näissä genreissä. Ottaa hakaniemessä vastaan. Hoitogalleria on nimi. Ja, tärinä on nimeltään TRE terapia.

 3. Kiitos Stella! Mä oon yksi niistä penikkaoireita googlanneista :D Lähtee vakavaan harkintaan toi lymfa.

 4. Kiitos tästä! Pohjekivut ovat yhtä helvettiä. Pahimmillaan jokaista liikettä saa varoa, etteivät kramppaa. Just menossa pahempi kausi, fyssarilla käyty pari kertaa, pari vielä jäljellä. Vähän jo parempi olo, mutta olo tuntuu vaihtelevan päivittäin. Lymfaa en ole vielä kokeillut, vähän pelottaa, koska pohkeeni ovat tosi arat. Mutta pitää varmaan, näiden kipujen kanssa eläminen ja varominen invalidisoi.

  Tsemppiä sulle ja aurinkoista kesää!

  • Uuh, I feel you. Pahimpien kramppien aikaan ei kannata mennä hoidettavaksi, mutta testaa ihmeessä niiden välissä. Tsemppiä sinne myös ja aurinkoa kesäkuuhun!

 5. Ainakin omiin tosi pahoihin yökrpamppeihin on auttanut magnesiumsitraatti. Otan aina iltaisin lusikallisen. Samalla on auttanut ajoittain vaivaavaan unettomuuteen. Lymfahoito on kyllä ihana. Alipainehoitoihin en ole uskaltanut, koska ihoni on aika arka.

  • Olen syönyt magnesiumia kaikissa eri muodoissaan koko elämäni, mutta se ei ole ikävä kyllä hirveästi auttanut. Sen verran toki helpottaa, että syön sitä silti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.