Vastuullisen matkailijan vinkit

Yhteistyössä Finnmatkat

Matkustamisen eettiset ja ekologiset näkökulmat nousevat silloin tällöin esiin matkajuttujeni yhteydessä – hyvä niin. Kaikkein kestävintä tietysti olisi, jos kukaan ei koskaan matkustelisi kauemmas kuin mihin pyörällään jaksaa polkea. Se ei vaan ole realismia maailmassa, jossa ihmislapsi on utelias, ikävöi paikkoihin joissa ei ole ollut, haluaa päästä välillä kauas nähdäkseen lähelle ja – ainakin pohjoisilla leveysasteilla – kaipaa pitkinä pimeinä kuukausina aurinkoon. Vilpittömästi ihailen heitä, jotka ovat tehneet periaatepäätöksen olla lähtemättä kauas, sillä minusta ei siihen ole. Onneksi on olemassa muita mahdollisuuksia vaikuttaa matkustamisensa aiheuttamaan kuormitukseen niin ympäristölle kuin muille kulttuureille. Aihe selvästi kiinnostaa, joten kokosin yhdeksän vinkkiä vastuullisempaan matkustamiseen.

2015-08-19-stellaharasek-travels-1

1) Lennä fiksummin

En tuhlaa aikaanne kertomalla paljonko lentäminen kuormittaa – kyllä te tiedätte. Menen suoraan ratkaisuun: lentojen määrä kannattaa minimoida, siis lentää vähemmän. Harvakseltaan tehdyt pitkät matkat ovat ekologisempia kuin jatkuvat pikapyrähdykset ja viikonloppumatkat. Läheltä löytyvät kohteet, joihin voi matkustaa esimerkiksi junalla, tarjoavat ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon päästä pikkuhetkeksi pois arjesta. (Omalla todo-listallani on mm. pyöräretki saaristoon. Majakat! Kalliot!)

Suosi suoria lentoja, sillä nousut kuluttavat eniten polttoainetta. Pakettimatkojen tilauslennot ovat usein reittilentoja fiksumpia vaihtoehtoja: niissä on harvoin tyhjiä paikkoja ja ne lentävät täydellä koneella suoraan kohteeseen. Siksi niiden hiilidioksipäästöt henkilökilometria kohden ovat helposti noin puolet siitä mitä reittilennoilla.

Osa lentoyhtiöistä on ympäristösertifioituja. Esimerkiksi ISO 14001 -ympäristösertifikaatti tarkoittaa mm. ympäristövaikutusten seuraamista, yksityiskohtaisia toimintasuunnitelmia ympäristökuormituksen vähentämiseksi ja ympäristötyön jatkuvaa kehittämistä, jota seurataan tarkoin ulkopuolisen tahon toimesta.

Lentomatkan hiilidioksidipäästöjä voi myös hyvittää vapaaehtoisilla lentomaksuilla. Esimerkiksi GreenSeat-järjestö kohdistaa tulonsa kestävän energiatuotannon kehittämiseen kehitysmaissa.

Pakkaamisellakin voit vaikuttaa: täytä matkalaukkusi kevyesti, ota mukaasi ainoastaan se mitä tarvitset.

2015-08-19-stellaharasek-travels-2

2) Valitse hotelli viisaasti

Suosi vastuullisuussertifioituja hotelleja (äläkä säikähdä sanahirviötä). Esimerkiksi Finnmatkojen tavoite on, että yhtiön kaikilla hotellikumppaneilla on GSTC:n (Global Sustainable Tourism Council) tunnustama vastuullisuussertifiointi, joka takaa niin ympäristönäkökulmien kuin sosiaalisen vastuun huomioimisen hotellin toiminnassa. Vastuullisuussertifioidut hotellit pyrkivät pienentämään ympäristövaikutustaan, tukemaan paikallisyhteisöä ja varmistamaan, että työehtoihin liittyvää lainsäädäntöä noudatetaan. Erilaisia vastuullisuuteen liittyviä sertifiointijärjestelmiä ja -merkkejä on paljon, ja niiden valvonta ja luotettavuus vaihtelee.

Monilla pieniltäkin tuntuvilla valinnoilla voi vaikuttaa. Älä vaihda pyyhkeitä ja lakanoita päivittäin, ellei se ole välttämätöntä (en ole kyllä ikinä edes tajunnut kenen mielestä lakanat pitäisi vaihtaa joka päivä). Sammuta valot ja ilmastointi, kun lähdet huoneesta. Lajittele roskat aina kun se on mahdollista.

Hotellin koko ei välttämättä vaikuta sen vastuullisuuteen. Suosimalla paikallisten pyörittämiä pikkuhotelleita voi tukea paikallisyhteisöä, mutta toisaalta isommilla hotelleilla on usein huomattavasti paremmat mahdollisuudet säästää vettä, lajitella jätteitä ja käyttää ympäristöystävällisiä tuotteita.

2015-08-19-stellaharasek-travels-3

3) Valitse kulkuvälineesi

Käytä matkanjärjestäjän kuljetuksia tai joukkoliikennettä matkalla lentokentälle ja sieltä pois – se on ympäristöystävällisempää kuin taksi. Kohteessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan liikkua julkisilla ja pyörällä mieluummin kuin vuokra-autolla. Pyörän selässä tai bussin ikkunasta myös näkee usein enemmän. Junalla liikkumisessa on ihan omaa matkatunnelmaansa, siitä olen tykännyt aina. Kiskot kolisevat alla ja kaikki on vielä edessä.

2015-08-19-stellaharasek-travels-4

4) Suosi paikallisia palveluita

Sillä on paljonkin väliä mistä hankit ruokasi, aurinkovoiteesi, vaatteesi ja palvelusi. Suosi paikallisten palveluita aina kun voit, ravintoloista ja kahviloista hierontoihin ja manikyyreihin. Tuet paikallista yrittäjyyttä ja työllisyyttä. Muista tipata – ne kolikot ovat sinulle todennäköisesti pikkurahaa, mutta saattavat olla olennainen osan jonkun elantoa. Ravintoloissa ja kahviloissa kannattaa suosia lähellä tuotettua, paikallista ruokaa. Se on luultavasti myös maukkainta safkaa mitä kohteesta saa, sillä sitä siellä osataan kaikkein parhaiten valmistaa.

2015-08-19-stellaharasek-travels-5

5) Maassa maan tavalla

Vaikka aikoisit perillä lähinnä lomailla ja löhöillä, on fiksua tutustua paikallisiin käytöstapoihin ja kulttuuriin ennen matkaa sen verran, että sopeudut sulavasti joukkoon. Kunnioita kohdemaan kulttuuria pukeutumalla tilanteen mukaan, paikallisia tapoja noudattaen. Myös muutaman paikallisen tervehdyksen opettelu kannattaa. Älä valokuvaa ilman lupaa, kohteesi on sentään paikallisten koti. Jos kuvista pyydetään maksu, se kannattaa maksaa mukisematta – summa on sinulle nimellinen, mutta se voi olla kuvattavien ainoa tulonlähde.

2015-08-19-stellaharasek-travels-6

6) Kohtele luontoa kauniisti

Kulje valmiita polkuja ja teitä pitkin. Suosi kansallis- ja luonnonpuistoja, jotka ylläpitävät ja suojelevat alueen luonnollista ekosysteemiä. Noudata aina oppaiden ohjeita, älä ruoki eläimiä äläkä sotke luonnon omaa kiertokulkua. Mukanaan ei kannata viedä muuta kuin valokuvia (ne eivät sitäpaitsi paina mitään matkalaukussa).

Suhtaudu varauksella retkiin ja aktiviteetteihin, joihin liittyy eläimiä. Suosi niitä, joissa eläimiä kohdellaan kunnioittaen ja niiden oloja pyritään parantamaan. Esimerkiksi Barbadoksella toimii merikilpikonnien suojeluun keskittyvä organisaatio. Phuketista löytyy puolestaan Gibbon Rehabilitation Project, joka korjaa salametsästyksen aiheuttamia tuhoja.

2015-08-19-stellaharasek-travels-7

7) Vie matkamuistoksi pala paikallista kulttuuria

Jos viet kotiin tuliaisia, suosi paikallisia, mieluiten käsintehtyjä tuotteita. Tuet paikallista osaamista, osoitat arvostusta ja saat mukaasi aidon palan kulttuuria. Unohda tusinarihkama, kopiotuotteet ja halpaketjuvaatteet, joita saa kaikkialta. Paikallisilta kyselemällä ja vinkkejä googlaamalla saa selville mikä mistäkin kannattaa hankkia – joka paikasta löytyy jotain, joka on juuri siellä erityisen laadukasta, taidokkaasti tehtyä tai edullista. Esimerkiksi Kreikasta olen tuonut käsintehtyjä nahkasandaaleja ja laukkuja. (Ja sitä oliiviöljyä. Ei pidä unohtaa oliiviöljyä.)

2015-08-19-stellaharasek-travels-8

8) Säästä vettä

Monissa paikoissa makeasta vedestä on pulaa. Jos hanavesi on juotavaa, käytä sitä äläkä suotta osta joka kerta uutta vesipulloa. Käy suihkuissa kylpyjen sijaan – ja muista sulkea hana kun saippuoit.

2015-08-19-stellaharasek-travels-9

9) Matkusta sesongin ulkopuolella

Jos mahdollista, matkusta sesongin ulkopuolella tai hiljaiseen sesonkiaikaan. Se tasaa ympäristön kuormitusta ja paikallisten matkailutuloja. Matkailijan kannalta ilahduttavaa on, että hiljaisina kausina hinnatkin ovat edullisemmat, ja on helpompaa tutustua paikalliseen väestöön. Monissa paikoissa sää on suotuisa ruuhkaisimman sesongin ulkopuolellakin, ja matkasta saa parhaassa tapauksessa paljon enemmän irti, kun tilaa riittää niin majapaikoissa, ravintoloissa kuin rannoilla.

Tuleeko mieleen muita vinkkejä?

51 thoughts on “Vastuullisen matkailijan vinkit

 1. Kiitos kaikille kommenteista ja keskustelusta! Palaan pikimmin, kun saan kiireet käsistäni! xxx

 2. No nyt pakko sanoa, että tämä lienee eka yhteistyöpostaus, josta jäi vähän liikaa mainonnan makua. Tai ehkä paremminkin se, että aika voimakkaasti Finnmatkat-yhteistyön värittämää tekstiä tarjoillaan faktoina. Esimerkiksi en ole ihan noin kevein perusteluin valmis nielemään tuota logiikkaa pidempien lomien (joita siis Finnmatkat kai lähtökohtaisesti järjestää) ylivertaisesta ekologisuudesta. Ja ovatko charter-koneet oikeasti aina lähes täynnä…?

  • Kiitos kaunis palautteesta! Täytyy täsmentää sen verran, että olen koonnut nämä faktat itse käyttäen useita erilaisia (Finnmatkoihin liittymättömiä) lähteitä. Finnmatkoilta olen saanut juttua varten vain lisätietoja tuohon valmiiksi laatimaani listaan.

   Esimerkiksi tuo mainitsemasi pidempien matkojen suosiminen ei ole ideana lainkaan peräisin Finnmatkoilta, vaan Heidi Kalmarilta, joka on kirjoittanut Vastuullisen matkailijan käsikirja -nimisen teoksen. Häntä on haastateltu mm. Helsingin Sanomissa: http://www.hs.fi/matka/a1425015838567

   Tilauslennot ovat käsittääkseni useimmiten täynnä, koska tyhjät paikat myydään edullisesti äkkilähtöinä. Matkatoimistot myyvät edullisesti myös pelkkiä lentoja silloin kun kohteen hotelleissa ei ole tilaa, mutta lentokoneessa vielä on.

   • Hei!
    Haluaisin hieman taustoittaa sitä, miksi lomalennot ovat reittilentoja kestävämpi vaihtoehto matkustaa.

    Lomalento eli tilauslento on vähiten ympäristöä kuormittava tapa lentää, kun lasketaan polttoaineen kulutus per matkustaja. Se johtuu siitä, että lomalennoilla on korkea täyttöaste eli koneet ovat täysiä. Esimerkiksi Finnmatkoilla koneiden lentopaikoista on myyty keskimäärin 99,7 %. Tyhjiä tuoleja jää siis todella vähän.

    Lomalennoilla käytettävissä koneissa on yleensä myös enemmän istuimia kuin vastaavilla reittilennoilla. Lomalennoilla lennetään suoraan lomakohteisiin ilman polttoainetta haukkaavia välilaskuja. Näiden seikkojen ansiosta ympäristövaikutus on pienempi kuin reittilennoilla.

    Lennoilla ympäristön kuormitukseen vaikuttaa myös uudenaikainen koneisto, joka toki on yhtä relevantti tekijä ympäristökuormituksen kannalta niin reitti- kuin tilauslennoilla.

    Terveisin
    Anni Aarni
    Finnmatkat

 3. Lentämisen vähentäminen on hyvä alku :) Itse en ole lentänyt ekosyistä kolmeen vuoteen, nyt on todennäköisesti tulossa reissu, joka sekin harmittaa noista syistä. En ole jäänyt mistään paitsi, olen kyllä myös reissaillut, esimerkiksi junalla Italiaan, Pietariin ym ym :) Hyvä, että olet kiinnostunut tästä teemasta!

  • Nostan hattua periaatepäätöksestä! Junalla tosiaan pääsee vaikka minne. Aikataulut vaan asettavat omanlaisiaan haasteita – aina ei ole lomansa puitteissa aikaa körötellä perille junalla, ellei sitten suhtaudu junamatkailuun olennaisena osana lomaansa.

 4. Jes, ihanaa, kiitos että saan ihan tavallisesta “kulutuskeskeisestä” lifestyle-blogista lukea tällaista tekstiä – ihmisiä pitäisi muistutella maailmaystävällisemmistä valinnoista enemmänkin juuri tällaisissa paikoissa, joista löytyy monenlaista lukijaa! :)

  Yksi asia, jota itse päädyin miettimään paljon Goalla aikoinani vieraillessani, on vessapaperin käyttö. Viemärijärjestelmähän monissa vähemmän kehittyneissä maissa on sekin usein vähän vähemmän kehittynyt kuin meillä täällä Pohjolassa, joten viemärit ja luonto siellä eivät vain kestä sellaista hillitöntä paperivuorta, jonka turistit monesti yrittävät jättää jälkeensä. Joten kannattaa miettiä, miten fiksua on raahata mukana rullatolkulla wc-paperia maahan jossa sitä ei yleensä kaikkialla käytetä, tai tukkia vessat ravintoloista vaivihkaa mukaan poimituilla serveteillä. Jos sitä paperia vaan on pakko käyttää (monesti paikallisten systeemi, eli esim. joka vessasta löytyvä pieni vesikannujuttu, toimii ihan hyvin vaikka aluksi oudoksuttaakin), ei sitä tarvitse käyttää metritolkulla.

  Toinen asia taas, mitä näin naisena valitettavasti joutuu pohtimaan reissussakin välillä, on kuukautissuojan valinta. Tai no enää en itse joudu tätä pohtimaan, ja sen vuoksi haluaisin muillekin suositella kuukautiskuppia: ei vie paljoa tilaa laukusta ja ennen kaikkea ei tuota yhtään ylimääräistä jätettä sinne turistointipaikkaan! No okei, pakko myöntää, kuukuppi on ylipäätään tehnyt elämästäni menkkojen kanssa jopa ihan siedettävää, ekologisempaa ja ekonomisempaakin. Gotta love!

  • Vesipesu on tosiaan hyvä vaihtoehto silloin kun vettä on saatavilla! Kuukupille peukku, se on kyllä nerokas keksintö.

 5. Mielenkiintoinen kirjoitus, johon paneudun uudestaan paremmalla ajalla.

  Kuvia selatessani kiinnitin huomioni matkalaukkujen kauniiseen ulkonäköön. Onko sinun Stella mahdollista paljastaa laukkujen merkki ja malli? Olen lähdössä vaihtoon vuodeksi, ja metsästän kuumeisesti maksimimittaista, mutta tyylikästä ja kestävää laukkua.

 6. “Vastuullisuutta” olisi myös kertoa matkakohteiden todellisuudesta.
  Ei unohtaa Khao Lakin menneisyyttä (= vaikkapa miksi ne rantatuolit itse asiassa on vedetty niin kauas vesirajasta) tai sitä, että Kosin rannoilla on nyt yhtä paljon pakolaisia kuin turisteja. Ja mitäs siellä Turkissa tapahtuukaan?
  Tajuan kyllä, että tämä blogi on läpeensä pelkkä kaupallinen mainos, mutta silloin sen ei kannattaisi esittää fiksumpaa kuin on.
  Vastuullinen, aikuinen lukija – jolla on varaa matkustaa – näkee unelmahötön läpi ja valitsee matkakohteensa tarkkaan. Nuoria, vähällä rahalla matkustavia reissaajia taas eivät pakettimatkat kiinnosta.
  Ilmaisia matkoja ei ole :)

  • No hei haloo, miksi ihmeessä lifestyleblogissa pitäis yhtäkkiä olla jotain poliittista pauhantaa ja yhteiskunnallista kriisiä mitä on kaikki sanomalehdet jokatapauksessa täynnä? Eikö niistä voi lukea sieltä?

  • Jaa kuule… Eipä mun tuttavapiirissä hirveästi mietitä tuollaisia asioita lomakohdetta valitessa, vaikka moni varmasti haluaisikin. Realiteetit pakottavat miettimään missä on lämmintä silloin kun voisi lähteä, mihin on varaa mennä ja mihin on helppo matkustaa perheen kanssa (pitkät lennot ovat no-no). Että ihan paikallaan on tälläinen tavalliselle ihmiselle suunnattu lista asioista, joilla voi vaikuttaa edes vähän.

   • Hmm. Mitähän politiikkaa kommentissani mahtoi olla? :) Naurattaa! No, Finnmatkoilla asioiden oikea laita ja todellisuus on varmasti hyvin tiedossa.

  • Tarkoitatko Khao Lakin menneisyydellä tsunamia vai jotain muuta? En tajua, miten ihmeessä vastuullisuutta lisäisi se että sinä pohdiskelet tai Stella kirjoittaisi blogiinsa “tsunami aiheutti tuhoa thaimaassa” tai “kosilla on paljon pakolaisia”? Siis kerrohan mitenkä sinä näillä hienoilla vastuullisilla ajatuksillasi, jotka btw kaikki uutisia joskus seuraavat tietävät, lisäisit thaimaalaisten tai kosin saaren pakolaisten hyvinvointia?

   Vastuullinen matkustaminen on nimenomaan sitä, että omilla teoillaan ja sillä, miten rahansa sijoittaa lomalla, kartuttaa paikallisten varallisuutta eikä esimerkiksi tuhoa luontoa. Anteeksi vain, mutta ajatuksesi eivät auta ketään.

   “Vastuullinen, aikuinen lukija – jolla on varaa matkustaa – näkee unelmahötön läpi ja valitsee matkakohteensa tarkkaan”

   Tarkoitatko tällä sitä, että vastuullinen matkustaja matkustaa vain maihin, joissa ei ole koskaan tapahtunut mitään pahaa? Siinä tapauksessa sinä taidat istua aina kotona.

   Mielestäni on juuri päinvastoin tärkeää myös matkustaa niihin maihin, joissa on ennen ollut vaikka konfilkti tai luonnonkatastrofi (oletuksella tietty että kohde on nyt turvallinen), sillä turistien rahat auttavat maan taloutta elpymään.

   Onpa rasittavaa kun tyhmä ihminen haukkuu muita tyhmiksi.

  • Kiitos Mopsi kommentistasi, mutta yrityksistäni huolimatta kritiikkisi ei nyt aivan auennut.

   Khao Lakia yli kymmenen vuotta sitten kohdannut luonnonkatastrofi on jokaiselle suomalaiselle tuttu – millä tavalla se olisi lisännyt vastuullisuuttani, että olisin muistuttanut siitä? Khao Lakissa on tehty viimeisen vuosikymmenen aikana valtavasti töitä, jotta paikallisten pääelinkeino, turismi, on saatu takaisin jaloilleen. Millä tavoin kovia kokenutta kohdetta mielestäsi auttaa se, että sinne matkustamista vältellään?

   Kosin pakolaistilanne kärjistyi vasta sen jälkeen kun olin lähtenyt saarelta ja matkaa koskevat kirjoitukseni kirjoittanut. Ketä tai mitä olisi auttanut, että olisin matkan jälkeen jakanut blogissani samat uutiset, joita sekä kotimainen että kansainvälinen media oli siinä vaiheessa täynnä? En ole muutenkaan kirjoittanut Kosista kohteena mitään (matkajuttuni ovat keskittyneet aivan muihin asioihin).

   Tämän kirjoituksen tarkoitus on jakaa yleishyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla voi matkustaessaan tehdä vastuullisempia valintoja. Kirjoitus pysyy blogin arkistossa, jossa sitä (muiden kirjoitusten lailla) luultavasti luetaan vielä kuukausien, ehkä vuosienkin kuluttua. Se mihin kannattaa matkustaa on jokaisen punnittava itse omilla aivoillaan ja senhetkisen tiedon varassa silloin kun asia on ajankohtainen. Kotimaan ja ulkomaan asioista uutisoiva yleismedia on olemassa juuri siksi, että ihmiset saavat tietää mitä maailmalla tapahtuu. Toivon todella, että kukaan ei jätä yhteiskunnallista tietoisuuttaan aihepiiriltään ja käsittelytavaltaan tarkasti rajatun lifestyleblogin varaan.

 7. Täällä toinen ympäristöstään kiinnostunut matkailija, joka kiittää ja nostaa hattua hyvästä kirjoituksesta! Upeat kuvat, matkakuumeelta ei voi välttyä tässä blogissa…

 8. Lämpöä ja aurinkoa rakastavana viherhörhönä peukutan kovasti! Etenkin tuo eläinten kohtelu monissa paikoissa on vastenmielistä. Eläimiä voi ihastella kauempaakin, ilman sirkustemppuja ja kärsimystä. Hyvä kirjoitus, kiitos!

  • Niinpä! Paikoissa on todella paljon eroja – toisissa eläimiä kunnioitetaan ja suojellaan, toisissa kohtelu saattaa olla mitä vaan – joten kannattaa ottaa selvää mitä haluaa kannattaa rahoillaan ja jaloillaan.

 9. Hyvä kirjoitus Stella!
  Lisäisin listaan vielä, näin sukeltajan näkökulmasta katsottuna, pari tärkeää kohtaa:
  – Älä koskaan osta matkamuistoja joiden raaka-aineet on nostettu merenpohjasta.
  – Älä koske pinnan alla mihinkään (kalat, kilpikonnat, korallit), äläkä kerää kerää simpukankuoria yms. matkamuistoiksi.

 10. Vau, upea kirjoitus! Mutta toi vika kuva: oletko itse tuossa? Pakko sanoa, että huhhuh, mikä kroppa! Näköjään se Core Trainers tekee tehtävänsä… :D

  • Hei huippua että tykkäsit! HAHA – en ole, mutta et ole täysin väärässäkään, kuvassa on ystäväni ja Helsinki Core Trainersin valmentaja, jonka kanssa olin alkuvuodesta reissussa.

 11. No niin! Kiitos, Stella! Huippukirjoitus. Rehti ja pohdiskeleva, asiallinen ja vastuullisempiin tekoihin kannustava. Erinomaista.

  Saan allergiaa blogeista, joissa puhutaan “ekologisesta matkustamisesta”. Matkustaa voi ekologisemmin, mutta ekologista matkustamisesta ei saa tekemälläkään. Ellei matkusta tennistossuilla lähipuistoon. Tai oikeastaan paljain varpain. :D

  Kiitos, että bloggaat! Sun kirjoitukset ja kuvat on kultaa. Merci!

  • Kaisa! Kiitos, että luet. Mahtavaa, että tykkäsit kirjoituksesta. Ja niinpä: matkustaminen ei ole ikinä ekologista, mutta siitä voi – ja kannattaa – omilla valinnoillaan tehdä vastuullisemman.

 12. Hyvä kirjoitus ja upeat kuvat, erityisesti ihastutti tuo pinnan alla otettu kuva, melkein kuulen jo vedenalaisen huminan korvissa, pysäyttävän hieno.

 13. Suurin osa noista vinkeistä kannattaa tietysti muistaa myös kotona. :) vaikea on käsittää esim. meiltä Oulusta Helsinkiin suuntautuvia yhden päivän koulutuspyrähdyksiä, joihin on pakko lentää, jotta touhussa olisi mitään järkeä.

  Mutta mikäli jonain päivänä päätän kaukomaille lähteä, niin taidan silti suosia pilvien alapuolella liikkuvia kulkupelejä.

  • No niinpä. Monissa yrityksissä lennetään työn puolesta niin paljon, ettei pari lomalentoa paina siinä konkurssissa enää mitään.

  • Nykyisillä etä- ja virtuaalikokousmahdollisuuksilla jatkuva matkustaminen on yrityksiltä myös arvovalinta.

   • Virtuaalipalavereissa istumisessa kotisohvalla on myös se hyvä puoli, että voi olla pyjamahousut päällä. Kunhan on sopivan skarppi yläosa jos on videopalaveri. :)

    Hyviä vinkkejä Stellalta, vähän jäin tosin miettimään noiden ‘lennä täysillä pakettimatkojen lennoilla’ ja ‘matkusta sesongin ulkopuolella’ – vastakkainasettelua. Eli siis molemmat tavat voidaan perustella – menit sitten turistiaikaan charterilla tai joskus muulloin (oletettavasti itsenäisesti ja useammalla koneella). :D

    • Kiitos kommentista! Just nyt mun pitää juosta, mutta palaan tähän illalla paremmalla ajalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.