Doogilla teet helposti hyvää

Kaupallisessa yhteistyössä Doog ja Asennemedia

Kiinnostaako hyväntekeväisyys ja muiden auttaminen, mutta kukkaron nyörit ovat näin joulun alla tiukilla? Seuraa vinkki, jolla voit tehdä hyvää pistämättä likoon omaa rahaa – tämä vaatii sinulta vain hitusen aikaa eikä oikeastaan kovin paljon sitäkään.

Mikä ihmeen Doog?

Doog on puhelimeen ladattava sovellus, jonka avulla voit kerätä kaupungilla hyväntekeväisyysvaluuttaa eli doogeja, jotka muuttuvat rahaksi kun lahjoitat ne valitsemallesi hyväntekeväisyyskohteelle. Sovelluksen lataaminen ja käyttäminen on sinulle täysin ilmaista, sillä yritykset maksavat keräämäsi lahjoitukset. Yksi doog vastaa kymmentä senttiä, kymmenen doogia on euro. Kaikki tämän vuoden aikana vielä rekisteröityvät saavat heti tililleen 5 doogia.

Miten se toimii?

Superhelposti! Ensin lataa sovellus App Storesta tai Google Playsta. Voit rekisteröityä sovellukseen Facebook-tunnuksillasi tai sähköpostiosoitteella.

Sen jälkeen voit tarkistaa sovelluksesta joko karttanäkymästä tai listasta missä ovat sinua lähimmät kaupat, joissa voit kerätä doogeja. Tällä hetkellä mukana on K-kauppaketju, jonka monista tuotteista saa doog-valuuttaa.

Kävele tuotteen kohdalle, avaa Doog-sovellus puhelimesta ja osoita tuotetta puhelimesi kameralla. Sovellus tunnistaa tuotteen ja puhelimeesi kilahtaa doog-valuuttaa. Yhdestä tuotteesta voit saada esimerkiksi 15 doogia, joka vastaa 1,50 euroa! Ja seuraavalla kauppareissulla voit kerätä saman potin uudestaan. Tuotetta ei siis tarvitse ostaa, riittää että osoitat sitä kameralla.

Seuraava osuus on paras ja vaikein: päätä mille hyväntekeväisyyskohteelle lahjoitat keräämäsi doogit. Ne muuttuvat oikeaksi rahaksi, jotka bongaamasi brändit ovat sitoutuneet lahjoittamaan puolestasi valitsemallesi taholle. Listalta löytyy mm. Suomen Pelastusarmeija, Hope Ry ja Brother Christmas, SOS-Lapsikylä ja Punainen risti, jotka keräävät rahaa esimerkiksi vähävaraisten joulunviettoon, luonnon ja eläinten suojeluun, syöpäsairaiden lasten elämänlaadun parantamiseen ja syrjäytymisuhan alla oleville nuorille.

Doog toisinsanoen toimii meidän kuluttajien, yritysten ja hyväntekeväisyysjärjestöjen välillä ja yhdistää monet intressit yhdeksi simppeliksi sovellukseksi, joka kaikessa koukuttavuudessaan muistuttaa kännykkäpeliä. Itse en ole pelikohderyhmää ja mietinkin aluksi kuinka usein muistan ja jaksan kaivaa kännykän taskusta, mutta ajatus hälveni nopeasti kun aloin testailla: sain muutamalla hassulla klikkauksella kasaan monta kymmentä doogia ja olin välittömästi koukussa.

Tuntuu ihanalta ja vähän hullulta, että ihan pienellä vaivannäöllä voin kerätä rahaa jollekin (tai vaikka useammalle) taholle, jotka sitä tarvitsevat. Jos keskivertokauppareissulla saan muutamaa tuotetta skannaamalla kasaan vaikkapa 45 doogia ja käyn kaupassa kolmesti viikossa, saan kuukaudessa kerättyä 540 doogia, joka on jo 54 euroa. Ja kelatkaapa tätä: jos kaikki tämän blogin lukijat skannaisivat edes yhden tuotteen viikossa kuukauden ajan, saisimme yhdessä kasaan ainakin 180 000 euron potin! HUHHUH! Hengästyttää kun ajattelenkin miten paljon sillä saisi aikaan! Ja vaikka teistä vain osa innostuisi, on summa silti tuntuva – sillä turvaa monen kuutin elämän, toimittaa vaikka kuinka paljon ruokakasseja vähävaraisille, pelastaa monen vanhuksen ja veteraanin joulun ja mitä kaikkea muutakin vielä.

Miten tämä on mahdollista?

Tämä oli ensimmäinen kysymykseni, kun kun kuulin Doogista: siis miksi yritykset haluavat antaa kuluttajien puolesta rahaa hyväntekeväisyyteen? Selitys on yllättävän simppeli: kauppojen perinteinen tuotemainonta ei enää pure kuluttajiin entiseen malliin. Ihmiset eivät edes huomaa kauppoihin sijoitettuja kylttejä ja mainoksia. Yritykset tarvitsevat uusia tapoja mainostaa ja Doog on yksi tapa kiinnittää kaupassa kuluttajien huomio. Kun skannaat tuotteen saadaksesi siitä doogeja, joudut katsomaan sitä hetken. Ehkä skannaat sen seuraavallakin kauppareissulla, eikä mene kauaa, kun tuote on jäänyt mieleesi. Ehkä jonain päivänä nappaat jonkun skannaamistasi tuotteista ostoskoriisi – ja se on tietysti mainostavien yritysten lopullinen päämäärä.

Mainonnalle altistuminen voi ärsyttää, mutta toisaalta vaihtokauppa on minusta melko reilu: annan hetken huomiotani jollekin tuotteelle ja vastineeksi siitä saan valuuttaa, jonka voin lahjoittaa ruokakassina vähävaraiselle perheelle tai yksinäisen vanhuksen joulunviettoon. Yritykset käyttävät jokatapauksessa rahaa mainontaan ja Doogin avulla ainakin osa mainosbudjetista ohjautuu aidosti hyvään tarkoitukseen.

Voit lukea lisää sovelluksesta Doogin sivuilta. Kurkkaa myös Facebookiin ladattu video, josta saat minuutissa konkreettisen käsityksen siitä miten homma toimii.

Mitäs tuumaatte, kiinnostaako kokeilla? Toivottavasti mahdollisimman moni teistä innostuu lataamaan sovelluksen! Muistakaa, että saatte vuoden loppuun mennessä rekisteröidyttyänne heti 5 doogia käyttöönne – kannattaa käydä ainakin ohjaamassa se jollekin valitsemaanne hyvään tarkoitukseen. Lempeää alkuviikkoa, hyvää tekemisen iloa!

40 thoughts on “Doogilla teet helposti hyvää

 1. Hyvä idea ja latasinkin sovelluksen! Harmi että kartalla oli tuotteita vaan Turussa ja Pääkaupunkiseudulla. Tampereelle odottelen siis näitä paikkoja seuraavaksi :)

  • Moikka! Mahtavaa, että latasit sovelluksen :) Tampereelle on tulossa piste aivan pian. Huomasithan, että sovelluksessa on useita online-kampanjoita, kuten esimerkiksi Zalandon kampanja.

   Terkuin,

   Heidi Doogilta

 2. Koska kysyit, että mitäs tuumaatte, kerronpa mitä ajatuksia itselle heräsi.

  Hyväntekeväisyys on hyvä asia. Monella suomalaisella on mahdollisuus antaa ainakin jotain omastaan toisten auttamiseksi. Tässä hyväntekeväisyydessä on mielestäni kysymys.

  Niinpä tämä idea herätti minussa vastareaktion kahdesta syystä: ensinnäkin, jos yritykset haluavat tehdä hyvää, mikseivät tee sitä suoraan ilman taka-ajatusta? Eli miksi eivät lahjoita jonkin tuotteen hinnasta osaa valitsemaansa kohteeseen ilman, että laskevat saavansa sen tulevaisuudessa suurempana voittona takaisin?

  Toiseksi: tällä sapluunalla en varsinaisesti anna omasta hyvinvoinnistani toisille, joten tämä ehkä vääristää ajatusta hyväntekeväisyydestä.

  Mutta ehdottomasti hyvän tekeminen toisille on tärkeää, ja toivottavasti on ihmisten mielissä muulloinkin kuin joulun alla :)

  • Olisin vähän samaa mieltä yo. kirjoittajan kanssa. Hyvää voi tehdä maailmassa niin monella tavalla valjastamatta sitä mainonnan ja konsumerismin välineeksi ja lopulta myös yritysten tekemän voiton välineeksi. Kehotan lämmöllä itseäni ja muita osallistumaan hyväntekeväisyyteen ja maailman tekemiseen paremmaksi paikaksi, mutta miettimään keinoja tarkoin. Jotkut motiivit taustalla ovat pyyteettömämpiä kuin toiset.

  • Heippa Sanni ja anonyymi, kiva kun otatte osaa keskusteluun.

   Ymmärrän mitä tarkoitatte, mutta olen eri mieltä. Tässä tullaan minusta siihen, että väärin autettu, väärin tehty hyvää. Ajattelen, että lopputuloksen kannalta ei ole mitään merkitystä miksi yritykset ovat mukana ja mitkä ovat motiivit rahan ohjaamiseen hyvään. Olennaisinta on, että apua tarvitsevat saavat sitä, enkä usko, että kukaan heistä harmittelee, että joku yritys sai tuotteilleen näkyvyyttä kuluttajien kerätessään näitä rahoja.

   Doog ei myöskään ole millään tavoin poissa perinteisestä hyväntekeväisyydestä, se on vaan yksi auttamisen mahdollisuus kaikkien muiden lisäksi. Itsekin olen kolmen hyväntekeväisyysjärjestön kuukausilahjoittaja. Doog tarjoaa yhden hyvää tekemisen tavan lisää, ja lisäksi mahdollistaa auttamisen myös heille, joilla ei oikeasti ole antaa omasta kukkarostaan, mutta mielellään panostavat omaa aikaansa ja vaivaansa.

   Mielestä hyväntekeväisyydessä ei muutenkaan ole millään tavoin olennaista se antaako omasta pussistaan rahaa vai ei. Toiset lahjoittavat rahaa, toiset tekevät vapaaehtoistyötä ja panostavat aikaansa, toiset vievät vaatteita ja tavaraa sitä tarvitseville, toiset antavat sijaiskodin sitä vailla olevalle lapselle tai eläimelle. Riittää, että tavalla tai toisella osallistuu muiden auttamiseen, olivat keinot mitkä tahansa. Doogissa ei tarvitse käyttää omaa rahaa, vaan vähän aikaa ja vaivaa, eikä se ole minusta yhtään vähemmän arvokasta. Päinvastoin, monesti tuntuu että on helpompaa iskeä muutama kolikko kolehtiin ja unohtaa koko asia.

   Ymmärrän kyllä, että yritysten osallistumisen taustalla oleva kaupallinen agenda voi tuntua nihkeältä tässä hyväntekeväisyyskontekstissa, mutta toisaalta – kuten kirjoitin – yritykset jokatapauksessa käyttävät rahaa tuotteidensa mainostamiseen. Eikö ole parempi, että tällä tavoin mainosbudjetista ohjautuu ainakin osa johonkin hyvään tarkoitukseen? Yritykset saa siitä sen näkyvyyden, johon olisivat jokatapauksessa mainosrahansa käyttäneet, mutta toisin kuin perinteisessä mainonnassa, tässä mallissa ne rahat ohjautuvat lopulta kuluttajien kautta hyvään.

   Moni yritys myös lahjoittaa rahaa suoraan hyväntekeväisyyteen ja tekee niin varmasti jatkossakin, tämä ei ole siitä(kään) pois.

   Jos edes murto-osa tämän blogin seuraajista innostuisi sovelluksesta ja keräisimme yhdessä hyväntekeväisyyskohteisiin vaikkapa 3000€ summan, uskon että se kolmen tonnin potti on aivan ihan yhtä arvokas ja tarpeellinen lahjoituskohteelle kuin millä tahansa perinteisellä menetelmällä kerätty potti.

   • Hei Stella!

    Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että tämä hyväntekeväisyys ei ole muulta hyväntekeväisyydeltä pois. Usein olen myös sitä mieltä, että tarkoitus pyhittää keinot. Olen kuitenkin yllä kirjoittaneen anonyymin kanssa samaa mieltä siitä, että hyvän tekemistä ei tulisi valjastaa mainonnan, konsumerismin ja lopulta myös yritysten tekemän voiton välineeksi.

    On nimittäin niin, että minulle henkilökohtaisesti ensimmäinen prioriteetti tällä hetkellä on tämän maapallon pelastaminen ja sen niukkojen resurssien riittämisen turvaaminen meille ja tuleville sukupolville. Ne eivät tule riittämään ja tämä maapallo ei tule tervehtymään, mikäli elämisen tarkoitus on nyt ja tulevaisuudessa kuluttaminen ja sen lisääminen. Tästä syystä kaikki, eli mainonta ylipäätään, mikä lisää ihmisten kulutusta, on lähtökohtaisesti haitallista sille ajatukselle, että maailma tulisi pelastaa.

    Tästä syystä on minun mielestäni vahinko, että hyvää tekemällä ihmiset tekevät itse asiassa huonoa. Kärjistettynä he eivät ostaisi kyseisiä tuotteita, elleivät he käyttäisi Doogia. Todennäköisesti yritykset, jotka Doogia käyttävät mainontaan, ovat myös laskeneet, että he saavat takaisin myynnin edistämisenä enemmän kuin mitä he käyttävät mainontaan. Näin ollen tässä tilanteessa hyvän tekeminen johtaa siihen, että kuluttaja kuluttavat entistä enemmän. Tämä ei ole minusta toivottavaa ja sen takia en käyttäisi tämän kaltaisia sovelluksia hyvän tekemiseen. Asia olisi toki eri, mikäli Doogi pisteitä saisi esimerkiksi nyhtökauran ostamisesta eli että se johtaisi kuluttajien ostosvalintojen muuttumiseen parempaan suuntaan. Mikäli sen toimintalogiikka on / olisi siis opastaa kuluttajat eettisempien tuotteiden pariin, minun on / olisi mietittävä asiaa uudestaan.

    Nyt näen asian kuitenkin niin, että hyvän tekeminen tässä kontekstissa on vähäisempää, kuin se haitta, mikä lisääntyneestä kulutuksesta syntyy. Mikäli Doogin käyttäjä on vakuuttunut siitä, ettei sen käyttö lisää hänen (turhaa) kulutustaan, niin sitten sitä voinee huoletta käyttää. Markkinointi ei vain taida toimia niin, että meillä säilyy itsellä valta vaikuttaa mielihaluihimme?

    Ja on totta, että yritykset käyttäisivät rahansa muutenkin mainontaan. Tosiasia on myös se, että tämä lienee hyvin tehokas markkinointitapa. Kuten itse totesit, “ihmiset eivät edes huomaa kauppoihin sijoitettuja kylttejä ja mainoksia. Yritykset tarvitsevat uusia tapoja mainostaa ja Doog on yksi tapa kiinnittää kaupassa kuluttajien huomio.” Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että mitä vähemmän kuluttajat saavat tehokkaita ärsykkeitä, sen parempi.

    On myös mahdollista, että tämän kaltainen hyväntekeväisyys voi myös vähentää ihmisten muuta hyväntekeväisyyttä. Henkilö X laittaisi muuten 10 euroa Pelastusarmermeijan joulukeräykseen, mutta ei laitakaan, koska on “lahjoittanut” jo 10 euroa Doogilla eikä näin ollen koe tarpeelliseksi enää kantaa enempää korsia kekoon. Tämä ei kuitenkaan olisi mielestäni kovin vakavaa, ellei Doogin tarkoituksena olisi myös kulutuksen lisääminen. Se on minulle siis ratkaiseva tekijä ajatella, että tämä on jonkinlaista “viherpesua” ja itse asiassa kääntyy hyvän tekemistä vastaan.

    Ylipäätään olen hyväntekeväisyyden kanssa varovainen, sillä mielestäni useiden hyväntekeväisyyskohteiden tulisi saada tarpeeksi julkista rahoitusta, jotta ne eivät olisi lahjoitusten varassa. Siksi tuntuu hyvin paradoksaaliselta, että henkilöt osallistuvat joulun alla hyväntekeväisyyteen sankoin joukoin ja saattavat ensi eduskuntavaaleissa äänestävät puoluetta, joka pala palalta rapauttaa esimerkiksi sosiaaliturvajärjestelmää. Tämä meni nyt totaalisen sivuraiteille, mutta halusin nyt tämänkin ajatuksen jonnekin raaputtaa. Olen itse myös kuukausilahjoittaja, mutta haluaisin myös elää yhteiskunnassa, jossa esimerkiksi SOS-lapsikylän kaltaiset järjestöt saisivat kaiken tarvitsemansa rahoituksen verovaroista.

    • Aivan samaa mieltä! Ajatus kampanjan taustalla tuntuu erityisen kornilta juuri noista syistä.

     • Ymmärrän, mutta olen silti sitä mieltä, että hyvän tekeminen (tausta-agendasta viis) on apua tarvitseville hyödyllisempää kuin periaatteellinen vastustaminen.

    • Kiitos perustellusta kommentista Saara!

     Kuten sanottua, ymmärrän hyvin sun kannan. Olisin itsekin ehkä toista mieltä, jos eläisimme jossain teoreettisessa ideaalimaailmassa emmekä keskellä nykyistä kulutuskeskeistä yhteiskuntaa. Lähestyn tätä aika käytännönläheisesti ja realistisesti: kaikkien ihmisten päätavoite ei koskaan tule olemaan maailman pelastaminen, ja vaikka olisikin, ihmiset eivät tule lopettamaan ruoka- tai vaatekaupassa käyntiä eivätkä yritykset tule lopettamaan tuotteidensa mainostamista. Parasta mitä voimme tehdä on yrittää ohjata kulutustottumuksia kestävämpään suuntaan ja jos siinä sivussa voi tehdä hyvää, niin hittovie, aina parempi. Doog tarjoaa nimenomaan yhden tavan muuttaa asioita vallitsevien olosuhteiden puitteissa.

     Olen aivan samaa mieltä siitä, että kulutusta on vähennettävä radikaalisti, jotta tulevillakin sukupolvilla olisi elämän edellytyksiä. En vaan millään usko, että Doogin kaltaiset sovellukset olisivat tätä kehitystä hidastamassa, päinvastoin. Mitä helpommaksi hyväntekeväisyydestä tehdään ja mitä useammalla tavalla se tulee vastaan, sen useampi kuluttaja kenties herää tietoisuuteen siitä, että hyvää voisi tehdä enemmänkin. Ainakin mulle tuli hyväntekeväisyyskohteiden listaa selatessani sellainen olo, että haluaisin auttaa monia muullakin tavoin kuin lahjoittamalla rahaa Doogin kautta. Ja minä kuitenkin kuulun jo niihin kuukausilahjoittajiin, enkä koe, että nämä erilaiset auttamisen tavat olisivat toisiltaan pois. En aio lakata antamasta rahaa järjestöille suoraan, vaikka keräisin Doogissa kuinka ison potin hyvänsä.

     En voi puhua kuin omasta puolestani, mutta vaikea myöskään uskoa, että tulisi ostettua jotain vain Doog-mainoksen perusteella, jos tuote ei muuten kiinnosta tai itselle sovi. Siellä on mukana tällä hetkellä esimerkiksi energiajuoma, joita en koskaan osta, eikä asia muutu miksikään, vaikka skannaisin sen sata kertaa saadakseni Doogeja.

     Saman kolikon kääntöpuoli on se, että joskus mainonta on meille myös hyödyksi: vaikka vähentäisimme roimasti kulutustamme, tarvitsemme silti asioita kuten ruokaa, saippuaa, vaatteita, vessapaperia. Jos mainonta auttaa meitä löytämään tarpeisiimme ja arvomaailmaamme sopivia tuotteita, tai kannustaa jopa muuttamaan kestämättömiä kulutustottumuksia, sehän on pelkästään hyvä. Doogissa on esimerkiksi tällä hetkellä mukana merkki, joka on tuonut markkinoille uusia kasvispyöryköitä ja kasvispihvejä. Ostan vastaavia tuotteita silloin tällöin, koska emme syö lihaa, joten saatan hyvinkin poimia jonkun näistä uutuustuotteista joku kerta ostoskoriini. Syömme jokatapauksessa joka päivä ja otan ihan ilolla vastaan vegepainotteisia ruokavinkkejä.

     Kasvissyöntiin kannustava mainonta on toki hyvä juttu (tai ainakin parempi kuin lihatuotteiden mainostaminen), mutta tässä tullaan toki nopeasti siihen mistä itsekin kirjoitit: olisi tietysti kaikkein ihanteellisinta, jos Doogissa olisi mukana vain kestävää kehitystä edistäviä brändejä. Mutta toisaalta mä itse saan jotain outoa tyydytystä siitä, että käyn vaan tyytyväisenä skannaamassa niistä energiajuomista ne Doogit talteen tietäen varsin hyvin, etten tule koskaan ostamaan ainuttakaan energiajuomaa. Ja vähän iloitsen myös ihan siitä tiedosta, että tuleepahan nyt noistakin tuotteista hyväntekeväisyyteen lahjoitettujen Doogien avulla jotain ihan konkreettista hyvää tähän maailmaan.

     Vielä on sanottava se, että mielestäni tässä ei ole kyse viherpesusta, vaan kuvio on täysin läpinäkyvä, avoin ja rehellinen. Yritykset ovat valmiita antamaan rahaa hyväntekeväisyyteen vastineeksi ihan pikkuhetkestä aikaasi, ja itse saat valita sopiiko tämä sinulle ja lähdetkö siihen mukaan vai et. Kyllä tässä mallissa kuluttaja ja apua tarvitseva voittaa rutkasti enemmän kuin missään perinteisen mainonnan muodossa, jossa mainos työnnetään naamataulun eteen lupaa kysymättä ja vastineeksi mainoksen vilkaisemisesta kukaan ei saa yhtään mitään (paitsi tietysti se mainostaja). Mielestäni juuri tälläistä uudentyyppistä ajattelua kaivataan tähän maailmaan kipeästi, ja oli siitä lopulta mitä mieltä hyvänsä, siitä on apua tarvitseville jokatapauksessa paljon enemmän iloa ja hyötyä kuin periaatteellisesta vääntämisestä siitä mikä ideaalimaailmassa olisi oikein tapa auttaa.

     Siitä olen erittäin samaa mieltä, että moni hyväntekeväisyystulojen varassa tällä hetkellä toimiva järjestö pitäisi rahoittaa verovaroista. On häpeällistä, että esimerkiksi uuden lastensairaalan rahoitus on kiinni lahjoituksista.

     • Hei!

      Ratkaiseva ero tässä on juuri se, että minulle henkilökohtaisesti kaikkein tärkeintä on ideaalimaailman aikaansaaminen. Se on mahdotonta, mutta ponnistelen silti kaikin keinoin kulutushysteriaa vastaan, koska muuten en kokisi tekeväni kaikkea maailmantuskaani helpottaakseni.

      Lisäksi olen eri mieltä siitä, ettei tämä sovellus lisäisi ihmisten halua ostaa asioita, joita he eivät tarvitse. Varmasti se saa ihmisiä myös laajentamaan vaihtoehtojaan, mutta näitäkään kahta tarkoitusta ei voi erottaa toisistaan.

      Mutta niin, minä pyrin jatkuvasti ja aktiivisesti kyseenalaistamaan vallitsevia rakenteita. Se on raskasta, sillä suurta osaa ihmistä ei kiinnosta yhtään ja he eivät koe, että nykyistä elämäntyyliä tulisi muuttaa. Siksi näen myös vahingollisena kaiken tällaisen viherpesun, jossa voidaan ikään kuin ”ostaa hyvää omatunto” muuttamatta omaa elämäntyyliään.

      Esiin tuomasi pointit ovat totta, etenkin tietoisuuden lisääminen hyväntekeväisyyden mahdollisuudesta. Ja voi olla, että tämän kaltaiset apit tekevät enemmän hyvää kuin huonoa. Minun näkemykseni asiaan on vain erilainen ja toki, kuten alle jo toiselle kommentoijalle vastasin, kysymys on myös ideologiasta. Ja siitä, että olen lukenut viime aikoina paljon kirjallisuutta, joka tuo esiin kapitalismin ongelmia. Uskon siis, että kapitalismi voisi toimia, mutta ei nykyisenlaisena eikä niin, että se ohjaa ihmiset haluamaan aina vaan lisää kaikkea. Tämä on kuitenkin myös erillinen keskustelu, mutta tällaiset ajatukset myös taustoittavat suhtautumistani Doogion kaltaisiin appeihin.

     • Ymmärrän! Ja ihailen sun periaatteellisuutta ja pyrkimyksiä, nehän ovat pelkästään hyviä. Uskon, että molempia tarvitaan: lannistumatonta yritystä muuttaa maailman suuria rakenteita JA käytännön tekoja, jotka auttavat sen tarpeessa olevia nyt heti vallitsevista rakenteista riippumatta tai niiden puitteissa. Haluan ajatella, että nämä eivät sulje toisiaan pois, vaan tukevat isossa kuvassa toisiaan, vaikka idealogiset lähtökohdat poikkeaisivatkin.

      Ajattelen myös, että on parempi yrittää ohjata ihmisiä kuluttamaan fiksummin ja vähentämään turhaa kulutusta kuin turhautua yrittäessään saada ihmiset lopettamaan kuluttamisen kokonaan. Mutta samalla puolellahan me ollaan, katsotaan vaan asiaa hiukan eri vinkkelistä. Kiitos hyvästä keskustelusta!

     • Niin ja piti vielä kiittää siitä, että jaksat vastata ja niin asiallisesti.

      Olen lukenut blogiasi jo melkein vuosikymmenen ja tietysti kommentoin vasta, kun olen jostain eri mieltä. Pahoittelut siitä, sillä olisin myös voinut antaa kiitosta sata kertaa!

     • Haha! Ei se kuule mitään, kivaa kun kommentoit nyt. Ja kiitos sulle myös, keskusteluun tarvitaan aina kaksi.

    • En nyt ymmärrä valitusvirttäsi. Ja pahoittelut kärkkäästä sanamuodostani – tarkoitus ei ole provosoida tai olla ilkeä. Nyt kuitenkin lähtökohtaisesti tuntuu siltä, että kaikki uudenlaiset ja uutta teknologiaa hyödyntävät ratkaisut torpataan “pseudo-intellektuellien” toimesta sillä argumentilla, että “auttamisen tapa on väärä ja kyseenalainen ja kaupallinen ja mitä vielä”. Mikäli joku yrittää auttaa tai ratkaista ongelmaa, ensisijainen asenne on alkaa besserwisseroimään auttamisen perimmäisistä ihanteista, vaikka lopputulos olisi kaikille edullinen ja kestävä ja oikeasti apua tarvitsevia hyödyttävä.

     Doogin kaltaiset firmat, jotka kerrankin (!) yrittävät tehdä jotain hyvää (!) sen sijaan, että vaikkapa tuottaisivat uutta muovisaastetta maailmaan, lytätään näissä piireissä rajusti jo kättelyssä periaatteellisiin syihin vedoten, vaikka nimenomaan näiden appien kautta _lisätään tietoisuutta_ ja _muutetaan maailmaa_. Ihmisten alkukantaisena motiivina ei ole auttaa muita, eivätkä ihmiset kykene hahmottamaan suuria numeroita (nälänhätää kärsivä populaatio, ilmaston lämpenemisen vaikutukset viiden vuoden säteellä), joten näiden appien kautta saadaan huomio hetkeksi sinne, minne se useamminkin kuuluisi. Homma menee nyt valitettavasti sillä tavalla, että “don’t hate the player hate the game”.

     Eli iso käsi Doogin jengille. Lataan itse ehdottomasti.

     • Hei!

      Nähdäkseni toin erittäin hyvin esille sen, että mielestäni useimmiten tarkoitus pyhittää keinot eli don’t hate the player, hate the game.

      Toin myös esille sen, että näin on etenkin hyväntekeväisyyden kanssa.

      Kuitenkin, kun tässä yritysten tarkoituksena on lisätä kulutusta, ei mielestäni tarkoitus pyhitä keinoja. Eli mielestäni hyväntekeväisyyttä tärkeämpää laajassa kuvassa on nyt se, että ihmiset heräisivät siihen, että kulutusta ei tulisi ainakaan jatkaa.

      Tässä on kyse nimenomaan ideologisesta erosta, sillä pidän vahingollisena kapitalismin tuottamien ongelmien ratkaisemisen kapitalisimia kasvattamalla (kuten tässä tapahtuu).

      Kuten sanottua, mikäli hyväntekeväisyys on tärkeämpää kuin rakenteellisten muutosten aikaansaaminen, niin sitten tästä kysymyksestä voi olla eri mieltä.

   • Arvasin kommenttia kirjoittaessani, että joku vetää tämän “väärin autettu” -argumentin tähän keskusteluun.

    Eiköhän jokainen meistä ole aika tarkka valitessaan järjestön tai tavan, jonka kautta lahjoittaa, että kyseinen väylä edustaa omia arvoja.

    Tämä kaikki siis täysin sydämellisesti, ilman sarvia tahi hampaita :)

     • Toi mun ylläoleva kommentti sujahti väärään väliin, mutta ei kai tuo haittaa.
      Kiitos asiallisesta vastauksesta ja muillekin lukijoille asiallisesta keskustelusta.
      Maailmaan mahtuu monenlaisia mielipiteitä, harvoin ne ovat oikeita tai vääriä , pikemminkin erilaisia näkökulmia samaan asiaan.

     • Joo nää viestit tulee vähän hassusti tänne peräkanaa, mutta ei anneta sen häiritä. Kiitos samoin Sanni! Ja samaa mieltä.

 3. Mahtava idea! Androidilla ilmoittaa minulla että laitteesi ei ole yhteensopiva tämän version kanssa.

  • Hmm, onpa outoa! Jarnolla ei ollut mitään ongelmaa, mutta voikohan se nyt jotenkin olla sitten laitteesta eikä käyttöjärjestelmästä kiinni. Odotetaan että saadaan Doogilta vastaus tähän.

  • Moikka,

   Valitettavasti puhelinmallisi ei ole yhteensopiva. Toivottavasti saamme lisättyä sen pian tuettujen laitteiden listaan. Ihanaa joulunodotusta! :)

  • Hei kuule, kyllä se toimii! Jarno latasi sen juuri Android-puhelimeensa ja otti käyttöön ilman mitään ongelmaa.

  • Moikka,

   Sinullakin taitaa olla sellainen Android-puhelinmalli, joka ei ole vielä tuettujen laitteiden listalla. Kasvatamme “sopivien” laitteiden listaa koko ajan, joten toivottavasti pian pääset doogailemaan :) Ihanaa joulunodotusta!

   • Minulla on Samsung Galaxy J5. Toivottavasti saatte mallin pian lisättyä tuettujen listalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.