Kotiinpaluun ja karvasmantelin huumaa

Kaupallinen yhteistyö Gateau

Heippa Helsingistä! Australian matka olisi puolestani saanut jatkua vielä toisetkin kolme viikkoa, mutta elämä, työt ja pieni koira odottivat, niinpä palasimme kotiin pari päivää sitten. Olimme perillä kuudelta aamulla, Mikko oli yllätyksenä meillä odottamassa koirien kanssa ja keitti meille kahvia, kun kumosimme matkalaukkujen aurinkorasvankatkuisen sisällön kylpyhuoneen lattialle ja rojahdimme sohvalle pussailemaan eläimiä. Ne eivät olleet ikävöineet meitä kuulemma ollenkaan, mutta olivat sentään hyvillään paluustamme.

Tiedän, eletään vasta tammikuun loppua, mutta Helsingissä on kovin keväistä! Valoa on rutkasti enemmän kuin lähtiessämme, sulat kadut enteilevät aurinkoisia päiviä. Kevään merkiksi laskettakoon myös VUODEN PARAS LEIVOSSESONKI, joka on juuri alkanut ja lievittää hiukan matkalta paluun haikeutta. En ole ihan varma kumpaa rakastan enemmän, Runebergintorttuja vai laskiaispullia, mutta onneksi kukaan ei pakota valitsemaan. Kansallisrunoilijamme Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta ja torttukausi on lyhyt, joten se kannattaa aloittaa hyvissä ajoin (eli nyt).

Pidimme viime vuonna Jarnon kanssa suuren Runeberg-tastingin ja kävimme viikossa läpi kaikki löytämämme tortut. Olimme yksimielisiä lopputuloksesta, kirkas ja kiistaton voittaja oli artesaanileipomo Gateau, mikä on varmasti osaltaan vaikuttanut nykyisen yhteistyömme syntyyn – ei pidä väheksyä täydellisen Runebergintortun taikaa! Jokainen torttu leivotaan käsin Helsingin Sörnäisissä ja kostean koostumuksen kruunaa lempeä karvasmantelin ja arrakin maku, joka on erottamaton osa elämystä lohkeavan sokerikuorrutuksen ja tahmean vadelmahillon ohessa.

Siitä ollaan tosin montaa mieltä, sillä joissakin paikoissa käytetään kostukkeena rommia, toisissa kostuke jätetään kokonaan pois ja on olemassa jopa torttuja, joista puuttuu täysin niille tunnusomainen karvasmantelinen maku. Epäilyttävää. Kyllä oikeaoppiseen torttuun kuuluu joko karvasmanteli tai arrakki, mieluiten molemmat.

Arrakki on muuten tropiikissa tislattua alkoholia, jossa on tyypillisesti kookosta, riisiä ja sokeria. Siitä nautitaan Suomessa useimmiten punssina eli makeana liköörinä, joka syntyy arrakista, vedestä, sokerista ja sitruunamehusta. Punssia tehdään myös rommista, mikä ei silti tarkoita, että sitä tarvitsisi laittaa Runebergintorttuihin.

Löysin antikvariaatista Merete Mazzarellan kirjoittaman elämänkerran Fredrika Runebergista, kansallisrunoilijamme vaimosta, jonka pitkään ajateltiin kehittäneen Runebergintortun. Opin viime vuonna, että näin ei kuitenkaan ole, vaikka ohje löytyikin Fredrikan reseptikirjasta. Luin leivos- ja kahvilakulttuurin tuntijan Bo Lönnqvistin haastattelun, jonka mukaan leivoksen on kehittänyt porvoolainen kondiittori nimeltä Lars Astenius, jolta torttuja ostettiin myös Runebergeille. Runeberg oli aikansa julkkis, jonka suosikkiherkusta tuli nopeasti nimikkoleivos.

Itse Runebergilla oli tapana kastaa tortun pohja punssissa. Meillä ei ollut punssia, mutta karvasmantelilikööriä löytyy aina kaapista, sillä rakastan Amarettoa.

Lönnqvistin haastattelu oli muutenkin kiinnostava. Leivoskulttuuri on alunperin peräisin Venetsiasta, Italiasta, josta ne levisivät 1700-luvulla kahvilakulttuurin mukana muualle Eurooppaan. Leivokset saapuivat Suomeen 1800-luvun alussa sveitsiläisten sokerileipureiden mukana: he perustivat ensimmäisen konditorian Porvooseen. Konditorioita kutsuttiin perustajiensa mukaan aluksi sveitserioiksi ja niistä tuli suosittuja hengauspaikkoja. Se oli osa nykyisen kaupunkikulttuurin syntyä. Lempisitaattini:

“Kahvilassa voi istua vähän niin kuin salaa ja katsella ohikulkijoita. Se oli erinomainen paikka juonitella ja siellä voi myös tavata erilaisia henkilöitä ja tehdä sopimuksia. Onkin väitetty että Ranskan vallankumousta ei olisi saatu aikaan ilman kahviloita.”

Ei käy kieltäminen, ohikulkijoiden katselu Korkeavuorenkadun Gateaun terassilta on yksi lempiajanvietteistäni. Juno-koira harrastaa siellä myös Lönnqvistin mainitsemaa juonittelua, jonka tavoitteena on maistella pöydältä löytyviä herkkuja.

Miten siellä menee, ja mikä tärkeintä, joko olette korkanneet torttukauden?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

16 thoughts on “Kotiinpaluun ja karvasmantelin huumaa

 1. Hei! Itse juuri endometrioosidiagnoosin saaneena kaipaisin vinkkejä oletko saanut joidenkin ruoka-aineiden vähentämisestä/ poistamisesta apua oireisiin kuten turvotukseen jne?

  • Moikka, suosittelen Luontaiset endolaiset -nimistä Facebook-ryhmää, jossa on paljon keskustelua ruokavalioista! Endometrioosi on jokaisella omanlainen ja reagoi eri tavalla, mutta kyllä oikeanlaisesta ruokavaliosta voi olla paljonkin apua oireisiin. Toisille toimii gluteeniton, toisille fodmap tai tulehdusta hillitsevä ruokavalio, joillekin vähähiilihydraattinen tai keto. Mulla on testailut vielä kesken ja kokemukset ovat toistaiseksi melko monenkirjavat, mutta palailen todennäköisesti aiheeseen myöhemmin.

 2. En ole tipattomalla mutta tammikuu on perinteisesti ollut minulla sokeriton syystä että joulukuussa sokerinkulutus on usein hieman riistäytynyt käsistä, kröhöm. Viikon päästä meinasin nauttia sekä laskiaispullista että runebergintortuista. Viikko enää…

 3. Itse olen aikoinaan henkilökohtaisesti seurannut kahvila ympäristössä klassista charmanttia samettipukuun + rusettiin ja keippitakkiin pukeutunutta herrasmiestä Bo Lönnqvistiä Jyväskylän yliopiston päärakennuksen kauniissa Alvar Aallon suunnittelemassa kahviossa. Hän toi aamun kahvitauolle oman erikoisen tuulahduksen hyvän huomenen toivotusten kera.

 4. Laihduttajalle hankala vuodenaika.. juuri kun selvinnyt joulusta ja uudesta vuodesta alkaa Runebergin torttuaika, sitten saakin jo syödä mantelimassa laskiaispullia ja kun näistä selviää alkaakin jo mämmikausi – Suomen joulu-kevätaikaan koituvat vielä tuhokseni..

  • Aijaijai, ymmärrän! Paha paikka. Mutta ehkä kohtuudella kaikkea, ja liikuntaa päälle?

 5. Juu kyllä on jo herkuteltu. Laskiaispullia mantelimassalla ja hillolla nautittu :-)
  Myös Runebergin torttuja on syöty. Hyviä ovat
  :-)
  Mitenkäs onko Australiassa jotakin perinne leivosta tai pullaa mitä kaipaat täällä Suomessa?

  • Oijoi, ihanaa! Syöt siis laskiaispullia sekä hillolla että mantelimassalla?! Itsehän olen tiukasti team mantelimassa.

   Hmm, Australiassa ei oikein ole ihan vastaavaa leivoskulttuuria kuin Suomessa tai jos on, olen missannut sen täysin. Mutta ikävöin joskus pakastejuustokakkua, jota ostin isän kanssa 7-Elevenista salaa äidiltä! Ah se oli NIIN hyvää. En tiedä myydäänkö vastaavaa enää tai maistuisiko se enää samalta.

 6. Oi kyllä on, jo monta päivää sitten! Kiitos näiden herkullisten kuvien täytyy ehkä kipaista hakemaan pari torttua huomiseksikin :D Tervetuloa kotiin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.