Olisipa keittiö (ainakin on kauniita käsitöitä)

Keittiön keskeneräisyys totaalinen puuttuminen ei ole mitenkään estänyt minua haaveilemasta siitä millainen siitä tulee kun se on valmis. Vastaus on: ei vielä aavistustakaan. Mutta sen voin sanoa, että ainakin siellä on kaunis tiskiharja! Kyllä, se on hankittu ja iloitsen siitä jo nyt. Remonttiväsymys – tarkemmin sanottuna raksaepätoivo – teettää kaikenlaista.

2015-06-25-stellaharasek-tikau-1

Ostin puisen tiskiharjan Tikausta, joka on julkisivurempan aiheuttaman evakkonsa päätteeksi tehnyt paluun Korkeavuorenkadulle. Tykkään siitä, että putiikin tuotteet on eettisesti valmistettuja, usein pientuottajien tekemiä ja niiden alkuperä on helposti jäljitettävissä – niinpä kyselin tiskiharjasta lisää. Sen on valmistanut Annansilmät-Aitta, joka nykyisin jatkaa Sokeva-Käsityön toimintaa työllistämällä näkövammaisia. Tikaussa on paraikaa meneillään pop up -myymälä, jossa merkin käsityönä valmistettuja tuotteita on tarjolla enemmänkin. Muistan törmänneeni niihin vuosien varrella, mutta sitäpä en tiennyt, että näkövammaiset ovat valmistaneet harjoja, koreja ja rottinkikalusteita jo 1800-luvulta asti. RAYn viime vuonna lopetettu avustus horjutti käsityötoimintaa, mutta se saatiin vielä nipinnapin pelastettua. Tikau on mukana talkoissa auttamassa heitä uuteen alkuun.

2015-06-25-stellaharasek-tikau-2

En taida olla ainoa, jonka mielestä monet perinteiset käsityöt ovat alkaneet yhtäkkiä näyttää aika raikkaalta. Vaaleat tuohikorit, puiset tiskiharjat, jopa ne rottinkikalusteet, joista kaikki halusivat yhteen aikaan päästä eroon – ja nyt niitä haalitaan kaksin käsin. Annansilmillä on myös moderneja versioita vanhoista perinnetuotteista, on mustaa ja valkoista, mausteena metallilankaa, yksinkertaisia kahvattomia koreja, kauniita harjoja jotka on helppo kuvitella kenen tahansa urbaanin kotiin.

2015-06-25-stellaharasek-tikau-3

Kiinnostuneille tiedoksi, että pop upin yhteydessä järkätään myös rottinkityönäytös tänä lauantaina, 27. kesäkuuta klo 12-14. Käsityöläinen Kaisa Penttilä tekee Tikaussa rottinkitöitä ja kertoo aiheesta kiinnostuneille lisää. Luvassa myös pientä tarjoilua ja opaskoira Sepi. En kestä, että Sepi on virallinen kunniavieras. Taidanpa mennä tervehtimään.

ANNANSILMÄT-AITTA (ent. Sokeva Käsityö)
Pop up -näyttely & -myymälä
Tikau, Korkeavuorenkatu 9, Helsinki
15.6.-18.7.2015

19 thoughts on “Olisipa keittiö (ainakin on kauniita käsitöitä)

 1. Mahtaisikohan Tikaussa olla kylpyharjoja mustassa värissä…..? Sellaista olen jo pitkään etsiskellyt mutta tuloksetta. Tuo tiskiharja on kyllä kaunis, itselläni on Ruohonjuuresta hankittu puinen harja, johon harjaosia saa ostaa myös erikseen. Säästyy siis luontoa, koska harvoinhan tiskiharjan varsi miksikään menee, vain harjaosa on kuluva. Btw, tuollaisia tummanruskeita tiskiainepulloja saa myös Cilla’s-liikkeestä, myös sellainen löytyy keittiöstäni.

  • Hmmm, nyt en muista ulkoa, kannattaa piipahtaa paikalla tai soittaa liikkeeseen? Harjoja oli sekä mustana että puunvärisenä, joten hyvin voi olla. Kuvan tiskiainepullo on muuten musta, mutta pidän Cilla’sin mielessä!

   • Ok, taidanpa ottaa asiakseni pirauttaa liikkeeseen. Hmmmm, musta tiskiainepullo olisi kieltämättä vielä parempi, sanoo nimimerkki “heittäydyin tässä hurjaksi ja piristin lakritsanmustaa asuani hiilenmustalla huivilla”!

  • Mustia kylpyharjoja löytyy ainakin Lapuan Kankureiden liikkeestä kauppatorin laidalta, oon ostanut omat harjani sieltä. Ihania!

 2. toivottavasti toiminta saadaan pelastettua, kiitos sinulle asian tuomisesta esille puhumattakaan siitä, että tuotteet ovat ihania

 3. Monet arkikäytössä tarvittavat esineet tekee mieli piilottaa kaappiin silloin kun niitä ei tarvitse. Tilasin Sokevan nettikaupasta pari vuotta sitten leivinuunin puhdistamiseen tarkoitetun uuniharjan. Se on niin pelkistetyn kaunis ja huolella tehty että annan sen olla esillä leivinuunin vieressä. Harmi, että samaa mallia ei ole enää myynnissä.

  • Ooh! Minkänäköinen se on? Tikaussa oli nyt monenlaisia harjoja kyllä valikoimissa.

   • Leivinuuniharjoissa harja ja varsi on 90 asteen kulmassa. Tässä neliskanttinen varsi on tehty koivusta ja sen syykuviot näkyy kauniisti. Nyt myynnissä verkkokaupassa on enää harjaosa ( joka näyttää edelleen kauniilta), varsi pitää ostaa itse. Nyt kun asiaa mietin vähän tarkemmin niin hoksasin, että eihän se varsi kulu käytössä. Siirtää sen vaan sitten seuraavaan harjaan

 4. Tämä olisi voinut olla kuin minun suustani, tosin mökkiprojektin suhteen. Tänä viikonloppuna, viisi vuotta projektin aloituksen jälkeen, pitäisi viimein saada loppuleima ja keittiö käyttöön. Tiedän siis mitä raksaepätoivo voi olla. Olen haaveillut mökille juuri noista Sokevan ihanista puujutuista ja erityisesti rottinkikalusteista. Kunpa jostain osuisi silmiin pari edullista ja siistiä rottinkituolia ja -jakkaraa!

  • Fidan huonekaluosastolla oon niitä bongaillut usein, kannattaa siis kiertää Fidat, kierrätyskeskukset ja kirppikset. Uutena niitä saa nyt mm. juurikin tuolta Tikausta, kannattaa käydä katsomassa. Tsemppiä raksan loppukiriin!

 5. Kiitos vinkistä. Itse kiinnostuin perinteisistä käsitöistä mummoni kautta, alkoi kiinnostaa nyt tuo rottinkityöpajakin. Jos itse oppisi tekemään, voisi tehdä ihan mitä huvittaa.

  • Moikka, se on vanha tiskiainepullo, jonka täytän aina uudestaan. En muista merkkiä kun liotin etiketin irti, mutta joku luomutuote Pinosta se taisi olla.

 6. Nyt iski tiskiharjakateus:)

  On kyllä varsinaista arjen luksusta, kun on noin kaunis tiskiharja!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.