Cannesin tuliaiset – eli kevään 2023 leffavinkit

Kaupallinen yhteistyö Cinemanse

Hei hyvää alkanutta vuotta 2023! Blogissa on pysytelty pitkään niinsanotusti tutkan alla, mutta luulenpa, että tänä keväänä on luvassa jotain virkistäytymistä, ellei jopa henkiinheräämistä muistuttavaa. Toivon, että tämän julkisen julistuksen myötä sama kevään ihme tapahtuu myös *köh* kirjoittajan elämässä, joka on ollut viimeisen kolmen vuoden aikana yksi päättymätön perunapelto (kuoppaa kuopan perään jne).

Nyt seuraa kuitenkin tammikuun kunniaksi kooste kevään kiinnostavimmista ensi-illoista, joita yhdistää timanttinen leffalevittäjä, Lajusen Hannan luotsaama Cinemanse. Lähtökohtaisesti olen kiinnostunut ihan kaikesta mitä Cinemanse tuo maahan, sillä luotan järkähtämättömästi Lajusen leffamakuun. Siitä oivana esimerkkinä vaikkapa viime vuoden lempileffakseni noussut Everything Everywhere All At Once, joka on Lajusen mukaan “sekopäisin elokuva jonka hän on ikinä ostanut” ja joka kahmi juuri useita palkintoja Golden Globes -gaalassa sekä huimat YKSITOISTA Oscar-ehdokkuutta. Ilmeisesti Lajunen ei ole makunsa kanssa aivan yksin. (Tähän väliin muuten kolminkertainen eläköön-huuto sille, että pääosassa loistava Michelle Yeoh on ensimmäisenä aasialaisena ehdolla parhaan näyttelijättären kategoriassa!) Kyseessähän on virallisesti scifitoimintaseikkailu, mutta härö, inhimmillinen, hyvin erilainen sellainen. Saatoin hieman itkeä lopussa. Uskallan suositella kaikille, jotka ovat joskus miettineet mitä kaikkia polkuja olisivat voineet elämässään kulkea, ja itseasiassa niillekin, joille tämmönen ajatus ei ole juolahtanut mieleenkään. Leffalle saatiin juuri lisänäytöksiä Helsinkiin, kurkkaa tästä teatterit ja näytösajat.

Mutta nyt uutuuksiin, jotka Lajunen on meille Cannesista tuonut! Kyllä nyt elokuvan ystävää lellitään. Kaikki ensi-iltapäivät eivät ole vielä tätä kirjoittaessa päivälleen tiedossa, mutta päivitän listaa kevään mittaan tarkennetulla infolla ja suorilla linkeillä näytöksiin, joten postauksen voi tallentaa kirjanmerkkeihin ja palata välillä tarkistamaan mitä kannattaa seuraavasti nähdä. Juuri nämä helmet, elokuvat joilla on sielu, menevät niin helposti ohi kohinassa.

DECISION TO LEAVE (ensi-illassa 27.1.2023, osta liput tästä)

Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa parhaasta ohjauksesta palkittu ja Etelä-Korean Oscar-ehdokkaaksi parhaan kansainvälisen elokuvan kategoriassa valittu Decision to Leave on saanut ympäri maailman niin paljon kehuja, että en aio missään tapauksessa missata sitä. New York Timesin arvion mukaan leffasta näkee, että sen tekijöillä on ollut yhtä hauskaa sitä tehdessään kuin katsojilla lopputuloksesta nauttiessaan, ja se jos jokin on loistavan elokuvan merkki. Romanttisena trillerinä markkinoitu elokuva painottuu ilmeisesti enemmän mysteerin kuin trillerin puolelle, ja romantiikkaa leimaa tummaa film noir -tunnelma. Korealaisohjaaja Park Chan-Wookin uutuutta uskaltanee siis suositella sellaisellekin katsojalle, joka ei perinteisistä trillereistä tai romanttisista tarinoista niin innostu.

Tarina alkaa miehestä, joka putoaa vuorenhuipulta kuolemaansa, ja etsivästä, joka matkustaa vuorille selvittämään mitä tapahtui. Siitä se vyyhti sitten tihenee – ja pitää kuulemma otteessaan viime minuuteille saakka.

GODLAND – KUTSUMUS (ensi-illassa 24.3.2023)

Palkittu islantilainen käsikirjoittaja-ohjaaja Hlynur Pálmasonin uutuuselokuva kuljettaa katsojan 1800-luvun lopun Islantiin, ja tarkastelee fiktion keinoin uskonnon ja kolonialismin vaikutusta maan historiaan. Tarinan keskiössä on nuori tanskalainen pappi Lucas (Elliot Crosset Hove), joka matkustaa Islannin syrjäiseen kolkkaan rakentamaan kirkkoa ja dokumentoimaan kokemuksiaan. Tuntematon maa avautuu edessä outona ja epäystävällisenä, ja vaaralliseksi tiedetystä matkasta tulee odotettuakin kovempi koettelemus, joka on suistaa papin raiteiltaan. Todella kiinnostava lähtökohta.

PÄIVÄMME AURINGOSSA – AFTERSUN (ensi-illassa 14.4.2023, osta liput tästä)

Tässäkin elokuva, josta tiedän jo trailerin perusteella, että tulen rakastamaan, eikä vain siksi että pääosaa esittää mm. Normal People -sarjassa vakuuttanut Paul Mescal. Taisin tosin olla myyty jo silloin, kun Anna Piiroinen kuvasi elokuvaa Instagramissaan sanoin “haalistuvissa polaroid-väreissä kuvattu melankolinen muisto isästä ja tyttärestä”.

BEAU IS AFRAID (ensi-illassa 28.4.2023, osta liput tästä)

Tässä taitaa olla kauhun ystävien vuoden odotetuin ensi-ilta. Ohjaaja Ari Asterin aiempia töitä ovat mm. Heredity ja Midsommar, ja ohjaajan tyylin tuntien myöskään uutuus ei perustu säikyttelyyn, vaan hitaasti kohoavaan, outoudellaan häiritsevään pyskologiseen kauhuun. Pääosassa nähdään loistava Joaquin Phoenix ja luvassa on ilmeisesti jotain todella, no, näkemisen arvoista.

KOTIINPALUU – RETURN TO SEOUL (ensi-illassa 5.5.2023, osta liput tästä)

Joskus tiedän jo kannen perusteella että jokin kirja on minulle tehty. Käsikirjoittaja-ohjaaja Davy Choun elokuvan kohdalla tiesin jo trailerin musiikista, että minun kuuluu nähdä tämä. Tummana tykyttävästä electrosta arvaa, että päähenkilön, 25-vuotiaan Freddien päähänpistosta alkanut matka omille juurilleen tulee olemaan unohtumaton tavoilla, joita ei voi aavistaa etukäteen. Etelä-Koreassa syntyneenä, Pariisiin adoptoituna Freddienä nähdään esikoisroolissaan ranskalainen kuvataiteilija Park Ji-Min, jonka suoritus on saanut kansainvälisissä arvioissa todella paljon suitsutusta. Teemoina identiteetti ja juuret/tomuus kiinnostavat kovasti.

KAHDEKSAN VUORTA – EIGHT MOUNTAINS (ensi-illassa 19.5.2023)

Belgialaiset elokuvantekijät Felix van Groeningen ja Charlotte Vandermeersch ovat kuvanneet Nepalin ja Italian Alppien hengästyttävissä korkeuksissa tarinan ystävyydestä, aikuiseksi kasvamisesta, kotiinpaluun väistämättömyydestä ja siitä miten maisema ympärillämme muovaa meitä. Elokuva perustuu italialaisen Paolo Cognettin samannimiseen, palkittuun romaaniin vuodelta 2016. Kansainvälisissä arvioissa elokuvaa on kehuttu valtavan kauniiksi ja samalla valtavan surulliseksi, siispä nenäliinat mukaan elokuvateatteriin.

FOREVER YOUNG – LES AMANDIERS (ensi-illassa 16.6.2023)

Valeria Bruni Tedeschin omaelämänkerrallisiin aineksiin perustuva elokuva kuvaa nuorten näyttelijäopiskelijoiden rimpuilua ja rakastumisia 80-luvun Les Amandiersissa, teatterikoulussa Pariisin liepeillä. Maineikasta oppilaitosta johti tuolloin Patrice Chéreau, lukemani perusteella eräänlainen Ranskan Jouko Turkka, jonka roolissa nähdään Louis Garrel. Tuhoontuomitun rakkaustarinan ohella elokuva tarkastelee laajemmin taiteen opiskelun intensiivisyyttä, kasvamista taiteilijuuteen ja näyttelijäntyön suhdetta elämään. Tämä on pakko nähdä jo siksi, että yksi pääosanesittäjistä, Nadia Tereszkiewiczin tulkitsema Stella, on kaimani.

Mitäs tuumaatte, alkoiko joku tai useampi näistä kiinnostaa? Loppuun vielä arkea helpottava vinkki: lähiteattereiden meneillään olevat leffanäytökset on kätevä tarkistaa osoitteesta NytLeffaan.fi – ja liput saa tietysti ostettua samalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.