Makkarin päivitys ja muita kevään merkkejä

Kaupallinen yhteistyö Familon

Aikuistuminen on ollut pidempi prosessi kuin aikoinaan kuvittelin, ja se on merkinnyt eri aikoina eri asioita. 16-vuotiaana ajattelin omilleen muuton tarkoittavan, että olin aikuinen. 21-vuotiaana ajattelin, että taloyhtiön pesutuvan varaaminen ennen kuin puhtaat vaatteet ja lakanat loppuvat, oli suurin ja selvin aikuisuuden merkki. No, sittemmin tajusin kuinka vähän silloin tiesinkään ja nyt vasta tuntuu, että olen alkanut saada jotain selkoa siihen miten tätä elämää eletään ja millaisista asioista tietää alkaneensa oikeasti ottaa vastuuta itsestään ja omasta jaksamisestaan.

Unesta ja palautumisesta on tullut viimeisen parin vuoden aikana yhä tärkeämpää, kantapään kautta sekin on pitänyt oppia. Olen tajunnut kuinka valtavan paljon uni vaikuttaa niin arjen sujumiseen kuin elämän yleiseen mielekkyyteen. Jos ei nuku tarpeeksi paljon tai hyvin, eikä palaudu öisin kunnolla, kaikki on tahmeaa ja vaikeaa. Etenkin kuormittavissa elämänvaiheissa (en pysty enää sanomaan tuota suoralla naamalla, koska tuntuu etten ole hetkeen muunlaisia elämänvaiheita elänytkään) on kaikkein tärkeintä varjella yöuniaan hinnalla millä hyvänsä, se on ainoa tapa jaksaa.

Hotel-jenkkisänky jo kolmannessa kodissaan! Sängyssä on tämä petauspatja.

Meillä on kaikessa uneen liittyvässä luotettu Familoniin jo vuosia – pidempään seuranneet ehkä muistavat, että nykyinen sänkymme tuli taloon viisi vuotta sitten ja olemme olleet siihen tosi tyytyväisiä. 60-luvulla perustettu Familon tekee laadukkaita, vastuullisesti valmistettuja ja herkillekin sopivia tuotteita, joista on löytynyt myöhemmin meille sopiva sänky myös pohjoisen kotiin ja olen kirjoittanut Familonin kanssa myös sopivan petauspatjan valinnasta jokunen vuosi sitten.

Tänä keväänä oli korkea aika uusia tyynyt ja peitot, jotka suositellaan vaihdettavaksi muutaman vuoden välein, vaikka niitä pesisi säännöllisesti, sillä ihminen hikoilee nukkuessaan jopa litran yössä. Peittojen suositeltu vaihtoväli on neljä vuotta, tyynyissä kaksi vuotta, ja syy on kyllä helppo ymmärtää, jos vilkaisee vaikka vanhaa tyynyä lähempää. Familonilla on laaja mutta harkittu valikoima tyynyjä ja peittoja, vaihtoehtoja löytyy joka makuun ja tarpeeseen, joten emme lähteneet merta edemmäs kalaan, vaan luotimme tälläkin kertaa ihmisiin, joiden työ on tietää näistä asioista enemmän kuin me, ja otimme testiin tuotteet, joita meille suositeltiin kerrottuamme millaisia nukkujia nykyään olemme.

Jarno: sikeästi nukkuva ikipatteri, joka hohkaa lämpöä ja pärjää tarvittaessa vaikka ilman peittoa, mutta tarvitsee noin sata tyynyä ympärilleen, koska tykkää mytätä niitä polviensa väliin, olkapään alle ja rintaa vasten.

Minä: kevyesti nukkuva, huonosti palautuva, kroonisesti jäykkä ikipalelija, jolla on aina kylmä ja AINA AHDASTA koska puolisoni rakentaa ympärilleen niitä tyynybarrikadeja.

Olemme molemmat pääasiassa kylkinukkujia, mutta nukumme usein myös selällämme, ja molemmilla on viime aikoina ollut hankaluuksia saada tyyny mukavaan, niskaa sopivasti tukevaan asentoon. Saattaa liittyä siihen että tyynyt olisi kannattanut vaihtaa uusiin aikapäiviä sitten (köh) mutta toki myös siihen, että tarpeet usein muuttuvat vuosien varrella. Se mikä oli sopiva viisi vuotta sitten, ei ole välttämättä enää paras vaihtoehto.

Familonin tuotteet on jaettu kolmeen kategoriaan helpottamaan elämää. Original-valikoimasta löytyy laadukkaat klassikkotuotteet, Smart-valikoimasta erilaisilla teknisillä ominaisuuksilla varustettuja älyvaihtoehtoja ja Hotel Style -valikoimasta superluksustuotteet, joilla saa aikaan täydellisen hotellifiiliksen. Hinta-laatusuhteeltaan hyvät klassikkotuotteet ovat ehtineet tulla vuosien aikana tutuiksi – olemme hankkineet sieltä mm. pohjoisen kotiin kaikki vieraiden käyttöön tarkoitetut sängyt, peitot ja tyynyt. Tällä kertaa meille valikoitui testiin tuotteita kahdesta jälkimmäisestä kategoriasta, jotka ovat myös hintavampia. 21-vuotias Stella ei olisi tajunnut miksi maksaa tyynystä enemmän, jos halvemmallakin saa, mutta 41-vuotias Stella keksii noin sata muuta asiaa, joista säästäisi mieluummin (ja on laadun ja käyttömukavuuden lisäksi kiinnostunut myös sellaisista asioista kuin vastuullisesta tuotannosta, kotimaisten yritysten suosimisesta ja materiaalien kestävyydestä).

Molemmille löytyi Smart-valikoimasta AIVAN ÄLYTTÖMÄN HYVÄT ELLEI TÄYDELLISET TYYNYT – Jarnolle Memory-niskatyyny ja minulle Memory Shape. Molemmissa on ergonominen muotoilu ja nukkujan lämpötilaan ja pään painoon mukautuva älyvaahto, joka estää puutumisen tunteen. Täytteen ilmakanavat tekevät tyynyistä hengittävän ja pitävät niiden pinnan mukavan viileänä. Tyynyjen ero on lähinnä muotoilussa: Jarnolle sopi paremmin keskikorkea malli, joka mukailee kylkinukkujan niskan asentoa, ja minulle malli, jossa on niskalle suunniteltu lovi. Linkkien takaa löytyy havainnollistavia videoita, joista saa käsityksen siitä miten erilaiset niskatyynyt tukevat missäkin asennossa, mutta yleisesti voin suositella näitä molempia ensisijaisesti kyljellään nukkuville, jotka nukkuvat toisinaan myös selällään.

Jos olet etsinyt vegaanista vaihtoehtoa untuvalle, tsekkaa Superior-tyyny ja Superior-peitto. Pehmeän kimmoisa mikrokuitu tuntuu ihan untuvalta ja päälliset ovat 100% luomupuuvillaa. Tyynyjä löytyy kahdessa koossa, normaalikoon lisäksi jättikoossa, joten näillä saa aikaan myös todella muhkean petauksen. Jarnolle peitto on ollut tähän vuodenaikaan just passeli, ei liian lämmin eikä liian ohkainen. Erityispisteitä ”jäpäkkyydestä”, peitto saa olla kevyt mutta ei liru. Tyynystä tuli Jarnon uskottu ja rakastettu kakkostyyny, se joka nostetaan seinää vasten kun haluaa lukea tai katsoa sängyssä sarjaa.

Kesää varten Jarnolle valikoitui Lux Light -peitto joka on kuvauksensa mukaan ylellinen kevytpeite ja tulee mitä todennäköisimmin vaihtumaan käyttöön heti kun kevätaurinko alkaa toden teolla helottaa makuuhuoneen ikkunasta. Itse olen ominut Lux-tyynyn toiseksi tyynykseni, tykkään sen muhkeudesta ja ylellisyydestä. Sekä peiton että tyynyn kangas on vastuullisesti valmistettua, hengittävää satiinia, ja täytteenä 100% kierrätyspolyesteri.

Itse pärjään yhdellä peitolla, sillä Four Seasons -peitto on NEROKAS ja muodostuu kahdesta neppareilla yhdistetystä eripaksuisesta peitosta, joita voi käyttää yhdessä tai erikseen ympäri vuoden. Olen käyttänyt sitä nyt tuplapeittona ja tuntuu, etten ole ikinä nukkunut paremmin. Ergonomisella niskatyynyllä on varmasti ihan yhtä paljon osuutta asiaan, mutta sanat eivät riitä kuvailemaan miten ihanalta tuntuu sujahtaa uskomattoman ylellisen, kevyen, paksun peiton alle ja tuntea samantien olonsa lämpimäksi ja mukavaksi! En tiedä onko langoilla muita kaltaisiani vilukissoja, mutta nukun normaalisti villasukissa ja merinovillaisessa kerrastossa, johon saatan pukea vielä villapaidan päälle, ja silti palelen.

Jarnon tyynybarrikadeille löytyi noin tuhat kertaa parempi korvaava ratkaisu, nimittäin Body-vartalotyyny joka mukautuu juuri sen malliseksi kuin Jarnon kaltainen vaativa nukkuja kaipaa. Myös minä kiitän, sillä puikulanmallinen vartalotyyny pysyy paikallaan Jarnon kainalossa eikä minun puolelleni seilaa enää epälukuinen määrä karanneita, myllättyjä tyynyjä, joita heittelen lattialle pitkin yötä sitä mukaan kun löydän niitä naamaltani.

Kun olimme ottaneet uudet tyynyt ja peitot käyttöön, nukuimme koko porukka kuin tukit ja heräsimme seuraavana aamuna kolme tuntia myöhässä – se kertonee siitä, että uni todella maittoi aiempaa paremmin ja syvemmin, ja että valinnat osuivat nappiin. Ai että. Näkisittepä miten muikeina menemme nykyään nukkumaan.

Olemme kumpikin tykästyneet Familonin perkaalipuuvillaisiin lakanoihin, joita meillä on käytössä useammassa sävyssä. Näissä kuvissa vilahtaa sävyt Vaahtera ja Ruska.

Keväisin tekee muutenkin mieli freesata makuuhuonetta (ja kotia yleensäkin), siitä tulee paitsi hyvä mieli, myös VIELÄ PAREMMAT UNET ja kaupan päälle sellainen olo, että on todellakin aikuinen joka pitää huolta itsestään ja kodistaan. Makuuhuone on myös suursiivottu ja tuuletettu, kaapit on käyty läpi, valaistusta kevennetty ja turhat tavarat viety sinne minne ne kuuluvat. Vielä kun jaksaisi pestä ikkunat. Tai sitten luotetaan Alvar Aaltoon, joka sanoi, että valo siivilöityy kauniimmin pesemättömien ikkunoiden läpi.

Jos uneen liittyvien asioiden päivittäminen on ajankohtaista, koodilla STELLA saat kaikista normaalihintaisista Familon-tuotteista 25% alennuksen verkkokaupassa sekä ilmaisen toimituksen (koskee myös kotiinkuljetusta) 2.4. asti.

3 thoughts on “Makkarin päivitys ja muita kevään merkkejä

  1. Minäkin olen vilukissa ja lämmitän kauratyynyn sänkyyn ennen nukkumaan menoa jolloin jalat pysyy lämpöisenä. Se auttaa hyvin nukahtamaan. Ja todellakin, kyllä tyynyllä on väliä.

  2. Olipas itseä koskettava ja kiinnostava postaus, mutta tunnustan että viimeisen kuvan kohdalla unohtui kaikki siihen asti lukemani.Mikä hurmuri hän onkaan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.