Makuuhuoneen lomailme (ja miniopas sijauspatjan valintaan)

Kaupallinen yhteistyö Familon ja Asennemedia

Kevät on todellakin saapunut, kun yhtäkkiä huomaa kaikki ne asiat, jotka ovat saaneet olla niillä sijoillaan koko talven kenenkään välittämättä. Vaatekasat tuoleilla ja lattialla. Yöpöydälle pinoutuneet puoliksi luetut kirjat. Korjausta odottavia vaatteita kassissa, joka oli tarkoitus viedä ompelijalle viime syyskuussa. Pöly. 

Kun asiaa alkaa tarkkailla, tajuaa, että pölyä on joka paikassa. Kaikkialla. Kevään kirkkaat säteet tunkeutuvat nurkkiin asti ja paljastavat sen armottomasti kuin kuulusteluvalo. Pölyhiukkaset kieppuvat valossa ja ilakoivat kiinnijäämisestään. Olen välillä tarttunut rättiin ja pyyhkinyt pahimmat vain huomatakseni, että kolme tuntia myöhemmin kaiken ylle on taas laskeutunut hienoinen pölykerros. Olen tuijottanut pintoja ja nurkkia kasvavan, jokakeväisen kiukun vallassa ja haaveillut kunnon siivouspäivästä, sellaisesta jossa varsinaisen siivouksen ohella ehtisi myös järjestää asiat paikoilleen, jotta ei olisi enää niitä pinoja keräämässä pölyä.

Eilen ryhdyimme tuumasta toimeen. Oli aurinkoinen päivä, täydellinen hetki pölyn ja talvisen ummehduksen karkotukseen. Järjestelimme sikinsokin lojuvat vaatteet kaappeihin. Jarno kantoi loputkin sängyn alle säilömänsä soittimet studiolleen. Pyyhimme pölyt patterin välistä, kaappien päältä, listoista ja pistorasioista. Tuuletimme koko huoneen. Siivosin yöpöydältä pois pölyä keräävät kirjapinot ja jätin vain ne pari kirjaa, jotka aion lukea seuraavien päivien aikana. Jynssäsimme jopa makuuhuoneen ikkunat. Tai siis Jarno jynssäsi ja minä kannustin ja kuvasin videopätkiä, koska onhan se nyt ikuistamisen arvoinen suoritus.

Keskustelimme myös siitä julistetaanko makuuhuone pienten lipsumisten jälkeen taas kännykättömäksi tilaksi (minun aloitteeni) vai onko elämä pilalla, jos ei voi katsoa skeittausvideoita Instagramista ennen nukahtamista (Jarnon esittämä huolenaihe). Siivotessa alkaa houkuttaa ajatus myös arkirutiinien selkeyttämisestä. Jonkinlaisesta kirkkaammasta keskittymisestä siihen mikä tuntuu tärkeältä. Hmm… toki on tulkinnanvaraista mikä on kenellekin tärkeää.

Makuuhuoneeseen on muuttanut huutokaupasta huudettu vintagekaappi, jossa säilytämme tukka- ja ihonhoitotuotteita (kylpyhuoneessa on nimittäin ihan onnettoman vähän säilytystilaa) sekä muut makuuhuoneen pikkutavarat. Myös ajelehtivat esineet vetävät puoleensa pölyä ja kaaosta. Nyt niille kaikille on paikka, johon komennan ne ennen kuin ne ehtivät edes alkaa vallata alaa.

Petasimme sänkyyn Familonin uudet perkaalipuuvillaiset lakanat tämän kevään sävyissä: vaalea tiili ja hiekka onnistuivat tuomaan 60-luvun California-loman meidän makuuhuoneeseen. Ehkä se johtuu myös Ingo Maurerin vintagevalaisimesta, jonka olemme nimittäneet sekä taideteoksen että valaisimen tehtävään sängyn yläpuolelle. Mutta puuteriset ja hiekkaiset lakanat kruunaavat kaiken: makuuhuone ei ole ikinä ollut näin pehmeä, raikas ja kutsuva! Jarnokin lämpesi lomailmeelle.

Rapsakoista perkaalipuuvillaisista lakanoista on tullut suosikkejamme pellavan ohessa. Sillä on sama ilmiömäinen kyky näyttää hyvältä vähän ryppyisenä, mutta ryhdikäs kangas ei laskeudu ihan ihoon kiinni, vaan jättää ilmaa kehon ja peiton väliin. Siitä tulee ylellinen, hotellimainen fiilis, sillä lakanat tuntuvat aina raikkailta.

Aina välillä joku kysyy olemmeko olleet tyytyväisiä Familonin sänkyyn, joka saapui meille pari vuotta sitten. Siitä käynnistyy välittömästi tunnin monologi, jossa paasaamme laadukkaan ja riittävän unen merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille ja siitä kuinka paljon voi rakastaa sänkyään. Mutta niin se on. Oikeanlainen sänky antaa kehon levätä rennossa asennossa. Tajusin sen kunnolla vasta sitten kun aloin ensi kertaa elämässäni nukkua kunnollisessa sängyssä ja herätä aamuisin virkeänä ja levänneenä.

Varsinkin näinä epävarmoina aikoina riittävän unen merkitys vaan korostuu. Ilman kunnollisia yöunia voi olla vaikea pitää pää kasassa. Itse olen huomannut, että hyvä päivä lähtee lähes aina siitä, että on nukkunut hyvin yöllä. Väsyneenä kaikki tuntuu vaikealta.

Sängystä olen kirjoittanut, mutta sijauspatjoista en, joten seuraa miniopas sijauspatjojen maailmaan! Niilläkin on yllättävän paljon merkitystä nukkumismukavuuden kannalta.

Syitä sijoittaa kunnolliseen sijauspatjaan:

✖ Sänky antaa vartalolle hyvän perustuen, mutta yksilöllinen tuki ja pintatuntuma saavutetaan sijauspatjalla. Sijauspatja ikäänkuin viimeistelee nukkumiskokemuksen.
✖ Erilaisilla sijauspatjoilla saa muokattua sängyn tuntua pehmeämmäksi tai napakammaksi. Tarve päivittää sänky voi syntyä esimerkiksi silloin kun nukkujan paino muuttuu ja tarvitsee erilaista tukea.
✖ Sijauspatja suojaa patjaa kosteudelta, likaantumiselta ja kulumiselta. Esimerkiksi kaikkien Familon-sijauspatjojen päälliset ovat pestäviä. On myös mahdollista hankkia sijauspatjansuojus, joka suojaa sijauspatjaa.
✖ Muhkealla sijauspatjalla saa petauksesta ylellisemmän.

Vinkkejä sijauspatjan valintaan:

✖ Sängyn tulisi kokonaisuutena tukea ja myötäillä vartaloa niin, että selkäranka on nukkuessa luonnollisen suorassa asennossa ja koko keho voi rentoutua. Jos sänky tuntuu liian kovalta eikä keho rentoudu, pehmeä sijauspatja auttaa. Napakka sijauspatja taas helpottaa, jos sänky tuntuu liian upottavalta. (Toki suosittelen sijoittamaan kunnon sänkyynkin, jos se on vanha tai tarpeillesi täysin vääränlainen.)
✖ Parisänkyyn voi hankkia koko vuoteen levyisen sijauspatjan, kuten meillä, tai kumpikin voi valita parivuoteeseen erillisen sijauspatjan, jos tarpeet ovat erilaiset.

Pyysin Familonin väkeä vinkkaamaan mitä sijauspatjaa he suosittelevat kenellekin. Kaikki tässä mainitut sijauspatjat muuten sopivat myös herkille, sillä niillä on Allergiatunnus®.

Napakan ja hengittävän patjan ystävälle: Familon Ergo Breathair
~ valmistettu innovatiivisesta Breathair® 3D-spiraalikuidusta, joka tekee sijauspatjasta poikkeuksellisen hengittävän, kevyen ja kestävän
~ napakka sijauspatja tukee ergonomisesti eri painoisia ja muotoisia vartaloita
~ iImava spiraalikuitu pitää vuoteen lämpötilan ja kosteuden tuntuvasti alhaisempana kuin perinteinen vaahtomuovi tai älypehmuste
~ täydellinen valinta hikoileville, ei älypehmustetta haluaville ja kesämökille
~ kokonaan vesipestävä
~ meillä on tämä sijauspatja kaupunkikodissa!

Puolipehmeän ja ylellisen muhkean patjan ystävälle: Familon Ergo
~ ylellinen ja ergonominen sijauspatja, joka tarjoaa vartalolle optimaalisen tuen
~ 12cm korkea sijauspatja toimii oikeastaan kuten patja
~ käännettävässä sijauspatjassa on kaksikerrosrakenne: toisella puolella on sileä, lämmön ja painon mukaan muotoutuva sekä hyvin tukeva älypehmuste, toisella puolella on pehmeämmältä tuntuva erikoispehmuste
~ mukautuva älypehmuste luo painottomuuden tunteen sekä vähentää pintapaineesta johtuvaa kääntyilyä ja puutumista
~ ennaltaehkäisee rasitusta ja kiputiloja, sopii myös selkävaivoista kärsiville
~ päällinen on irroitettava ja konepestävissä 60 asteessa

Puolipehmeän ja muotoutuvan sijauspatjan ystävälle: Familon Ergo Smart
~ vakaa ja ergonominen sijauspatja, jonka korkealaatuinen lämpöön ja painoon reagoiva älypehmuste muotoutuu vartalon muotoja tukien
~ muuten samat ominaisuudet kuin edellisessä, mutta 7cm korkuisena matalampi eli vähemmän muhkea, siis hänelle, joka haluaa aavistuksen matalamman, simppelimmän petauksen.
~ meillä on tämä sijauspatja Lapin kakkoskodissa

Pehmeän ja kimmoisan patjan ystävälle: Familon Ultra
~ kannattelee ja tukee hyvin kevyttä ja keskipainoista, sopii myös nuorille
~ pehmusteena on pintapehmeää ja kimmoisaa erikoispehmustetta
~ kaksipuolisen sijauspatjan profiloitu puoli antaa pehmeämmän tuen ja sileä puoli napakamman tuen
~ profilointi parantaa sijauspatjan ilmankiertoa
~ päällinen on irroitettava ja konepestävissä 60 asteessa

Sijauspatjan hoito:

✖ Käännä sijauspatjaa 3-4 kertaa vuodessa sekä pituussuunnassa että ylösalaisin.
✖ Sijauspatjojen irroitettavat päälliset ovat pestäviä.
✖ Vaahtomuovisisukset eivät kestä vesipesua, Breathair-sijauspatjan sisukset voi pestä suihkuttamalla.
✖ Tuulettaminen on hyvä tapa raikastaa patjaa. Mutta älypehmuste kovettuu pakkasessa, joten tuuleta tarvittaessa vain sen päällistä! Pesuetiketistä löytyy kunkin tuotteen hoito-ohje.
✖ Sijauspatja kannattaa vaihtaa uuteen 4-6 vuoden välein.

Familonilla on paraikaa käynnissä sänkykampanja: kaikki sängyt, patjat, sijauspatjat ja sijauspatjansuojukset ovat 3. toukokuuta asti -20% alennuksessa. Lisäksi kotiinkuljetuksen ja vanhan sängyn poisviennin saa -50% alennuksella. Klikkaa tästä kampanjaan!

Mitäs tykkäätte makuuhuoneen kevätilmeestä?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

11 thoughts on “Makuuhuoneen lomailme (ja miniopas sijauspatjan valintaan)

  1. Liityn kuoroon. Meillä on myös vakavasti harkittu Familonin sängyn ostoa, mutta olisi mielekkäämpää sijoittaa sänkyyn, jossa miehen ei tarvitse nukkua jalkaterät ulkopuolella.

  2. Familonille terveisiä: valikoimaan voisi lisätä myös 210 cm pitkät patjat. Ostaisin näitä vaikka heti, jos saisin riittävän pitkänä. Ja ei, en ole valmis maksamaan mittatilauksesta, vaan toivon laajennusta vakiokokoihin.

    • 210 ja parhaat patjat, sängyt ja petarit sekä tyynyt ja peitot minä sain Tempurilta, joita suosittelee selkä- ja uniliitto – ja isomies

  3. Nuo uudet lakanat toimivat pehmeänä kontrastina mustalle sängylle. Värimaailma on kutsuva ja matto kaunis – mistä se on?

  4. Ihana on <3
    Tosi raikkaan ja tyylikkään näköistä :-)
    Voisi olla boutique hotellin huone

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.