Kodin pieni syyspäivitys

Kaupallisessa yhteistyössä Finlayson

Hei ystävät, kiitos kommenteistanne edelliseen kirjoitukseeni. Olo ei kohentunut vielä siitä ihan toivotulla tavalla, joten viimeisen parin viikon aikana on tullut vietettyä paljon aikaa vaakatasossa lepäillen. Yhteistyö Finlaysonin kanssa tuli toisinsanoen varsin sopivaan saumaan, sillä makuuhuone sai sen myötä pientä syksyistä kohennusta ja inspiroiduin sen myötä muutenkin päivittämään huoneen sisustusta. Ilahduin muutenkin kovasti tästä työpöydälleni tipahtaneesta projektista, sillä arvostan suunnattomasti yrityksen tinkimätöntä asennetta. Yrityksen tietä on tullut seurattua vähän puolivahingossakin, sillä opiskelin aikoinaan mediataidetta ja graafista suunnittelua Tampereella Finlaysonin vanhassa tehtaassa. Vieläkin joskus ikävöin niitä kaikuvia käytäviä ja kuluneita betonipintoja.

No mutta varsinaiseen aiheeseen! Selkeät skandinaaviset linjat kiinnostavat tällä hetkellä, niitä kodeissani on toki aina muodossa tai toisessa ollutkin. Yöpöydän virkaa toimittava vanha rulokaappi on nettikirppislöytö, se näyttää sirolta ja kevyeltä vaikka onkin todellisuudessa melko tilava. Retrovalaisimen bongasin ystävän muuttotyhjennyksestä, kirjapino nostaa sen sopivalle korkeudelle. Kestävä ratkaisu se ei tosin ole, koska haluan pitää kirjat omassa käytössäni! Ajattelin vaihtaa tilalle pöytävalaisimen, kun sopiva osuu kohdalle, mutta siihen asti mennään näillä. Vanhassa ompelukorissa säilytän villasukkia, se on syksy nyt ja vanhan talon lautalattiat alkavat olla aamuisin viileät.

Myös kodin tekstiilit ovat kokeneet syksyn kunniaksi pienen päivityksen. Taustoitetaan vähän! Finlaysonin valikoimista löytyy tänä syksynä kolme pääteemaa. Ihana sisältää kauniita kukkakuvioita, joista Finlaysonilla on melkein 200 vuoden kokemus. Piennar on yksi omista suosikeistani. Kukat ovat ikuisia, varsinkin murretuissa sävyissä ja printeissä, jotka huokuvat mummolan sijaan ajatonta suomalaista mystiikkaa.

Jännästä löytyy tummia taikametsäkuoseja, joista esimerkiksi tästä tulee mieleen pohjoinen. Suosikkini niistä on ehdottomasti Villipedot-sarjan torkkupeitto, joka sai sydämen sykähtämään – jos olet yhtään eläinrakas, kannattaa kurkata! Arvaan, että tuo viltti tulee olemaan tämän syksyn hitti lapsiperheissä, mutta mustavalkoinen toteutus vetoaa kyllä näin lapsettomankin aikuisen makuun. Löytyy tietysti pussilakananakin.

Tyylikäs on Finlaysonin perinteisiin nojaava pelkistetty mallisto, jossa on yksinkertaiset sävyt ja rouheita materiaaleja. Ehkä jo arvasittekin, että se oli minun valintani? Asia oli sillä selvä, kun näin ensimmäisen kerran Reno-sarjan harmaat flanellilakanat.

Kaikki Instagram-videoitani seuraavat ovat mahdollisesti jo läpeensä kyllästyneet flanellilakanamaniaani, mutta hei, ymmärrätte heti kun käytte kerran silittämässä niitä kaupassa. Mikään maailmassa ei voi olla pehmeämpää! Niiden ainoa vika on se, että niistä nouseminen aamuisin on välillä ihan järkyttävän vaikeaa. Onneksi on niitäkin päiviä, kun voi kipaista keittiössä hakemassa aamupalan ja palata takaisin vällyjen väliin – tai mikä ihaninta, saa aamiaisen kannettuna sänkyyn.

Junokin tahtoo sänkyyn. En ihmettele yhtään miksi. 

Suosittelen muuten flanellilakanoita erityisesti vilukissoille ja heille, jotka tykkäävät pitää makuuhuoneensa viileänä: ne ovat nimittäin todella lämpöiset! Kesään ne olisivat olleet omaan makuuni liiankin lämpimät, mutta näin syksyn laskevissa lämpötiloissa ne ovat täydelliset, varsinkin kun tykkään tuuletella makuuhuonetta ja pitää ilman raikkaana, mieluummin vilpoisena kuin lämpimänä. On ihanaa pudottaa aamutakki ja pujahtaa puhtaisiin, lämpimiin lakanoihin ennen kuin viileä ilma saa minut kiinni.

Ystävän maalauksia löytyy meillä melkein joka huoneesta. Sängyn yläpuolelle ripustetussa öljyvärityössä on ilmiselvä auringonnousu tai auringonlasku, riippuen siitä mihin aikaan vuorokaudesta sitä katsoo. Rakastan sen levollista tunnelmaa, sillä on sykettä tasaava ja hengitystä syventävä vaikutus.

Kotiin tuli flanellilakanoiden lisäksi muutakin pehmeää, nimittäin lampaanvillaisen Duo-torkkupeitto josta valitsin harmaan sävyn. Peitot ja viltit ovat meillä päivittäisessä käytössä, minä saatan viettää kokonaisia päiviä pukeutuneena niihin, mies kääriytyy niihin keittäessään kahvia ja koira tekee niihin pesiä – se on siinä tosi taitava ja osaa tehdä itsestään parissa sekunnissa tiukasti rullatun villaburriton. Sanomattakin selvää, että koko perhe livahtaa sohvalle viltin alle heti kun on siihen sopiva vapaahetki.

Torkkupeitto testissä: on pehmeä, lämmittää eikä kutise. Tykkään hulluna tuosta tummanharmaasta sävystä ja perinteisistä raidoista, joita näkee myös vanhoissa armeijahuovissa.

Koirakin tykkää testailla asioita lorvimalla niiden päällä. No kai ne ominaisuudet silläkin tavoin tulevat selväksi. Harmaat kylpypyyhkeet ovat Reno-sarjasta kuten flanelliset lakanatkin. Pyyhkeiden sataprosenttinen puuvilla on tavallista jotenkin napakampi ja kouriintuntuvampi, sen aistii että kestävät käytössä seuraavat kaksikymmentä vuotta. Arvostan! Laatu ei ole ollut pitkiin aikoihin mikään itsestäänselvä ominaisuus.

Me valitsimme hiilenharmaat pyyhkeet, koska harmaa nyt vaan on ikuinen. Muutkin pyyhesarjan sävyt ovat kyllä superkauniita, vaaleampi graniitinharmaa ja indigonsininen, josta tulee mieleen myös Finlaysonin kierrätetystä denimistä tehty Old Jeans -pyyhe. Denim se vasta ikuista onkin.

Pyyhelinjalla jatketaan vielä, poimin nimittäin syksyn valikoimista vielä toisetkin pyyhkeet, joiden ronskia designia en voinut vastustaa! Allaolevissa Lino Raffi -pyyhkeissä on puuvillan lisäksi pellavaa, joka tekee niistä karhean näköisestä pinnasta huolimatta kevyet, pehmeät ja upottavat. Tähän tiivistyy se mitä Finlaysonin suunnittelussa erityisesti arvostan: tuotteissa yhdistyy yli satavuotiaan yrityksen perinteet, ajattomalla tavalla tyylikäs toteutus sekä timanttinen laatu. Pelkästä estetiikasta ei ole paljoakaan iloa, jos tuotteet eivät oikeasti toimi ja kestä käytössä.

Näihin olisi ihana kääriytyä saunan jälkeen, harmi ettei meiltä löydy edes taloyhtiön yleistä saunaa. Onneksi olemme lähdössä lähiviikkoina saaristoon – kalliolle rakennettu rantasauna odottaa ja nämä kauniit pyyhkeet pääsevät ihan takuulla mukaan.

Mitäs tykkäätte – löytyykö joukosta suosikkia? Näkyykö muuten syksy tavalla tai toisella teidän kodeissa? Enemmän torkkupeittoja, toisenlaiset matot, kynttilöitä ja lyhtyjä?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

18 thoughts on “Kodin pieni syyspäivitys

 1. Oon käynyt hiplailemasa juurikin nuita flanellilakanoita (ja pyyhkeitä) Finlaysonin pop up kaupassa ja siitä lähtien huokaillut niiden perään säännöllisin väliajoin, veikkaanpa että varsinkin lakanat päätyvät joululahjatoivelistalle <3

 2. Kauniita ovat Finlaysonin tekstiilit, varmaan ne flanelliset ovat ihanat myös meidän vanhassa talossa, ehkäpä joululahja aivan omaan mukavuuteen

  • Flanellilakanat ovat kyllä ehkä paras sijoitus omaan mukavuuteen jonka tähän hätään keksin!

 3. Kiva kuulla, että olet jo paremmassa hapessa <3

  Ihania kuvia ja ihania tuotteita! Äitini käytti aina flanellilakanoita lämpimyyden takia ja nyt, kun niitä saa harmaina niin taitavat löytää tiensä meillekin. Täälläkin nimittäin nukutaan mieluiten ikkuna auki :)

  Ja tuo huopa! Syksyllä tulee aina kaivettua kaikki villaiset shaalit ja lampaantaljat ja itsetehdyt villaiset ponchot ja muut härpäkkeet tuolien selkänojille ja sohville. Siitä vieraat voivat ottaa lämmikettä niskaansa, koska kieltämättä, meillä on mieluummin viileää kuin läkähdyttävän lämmintä :) Leppoisaa vikkonloppua!

  • Kiitos, ihanaa että tykkäsit! Haha, meillä on tuo sama, vilttejä ja peittoja on ripoteltu sinnetänne pitkin asuntoa että vieraat varmasti tarkenevat :D

 4. Olen Tampereelta kotoisin ja äitini kautta saan kiitettävästi Finlaysonin tuotteita lahjaksi. :D Alennuksesta tietysti… mutta pitääkin vinkata, jos näitä joskus tulisi johonkin kampanjaan. Vilukissana huokailen noita flanellilakanoita. Oih, vanha talo ja talvi tulossa yhdistelmä ei kauheasti lämmitä. Nukun jo nyt kahdella peitolla! Tosin potkin toisen peiton aina yöllä pois. Jostain syystä minulla on aina nukkumaanmennessä kylmä. Mutta nuo lämpöiset lakanat, ah!

  • Niin ja syksy näkyy oikeastaan sisustuksessa siten, että on kylmä ja villapeitot kaivettu esille sekä takkapuut. Lisäksi eteinen on täynnä harrastussälää :D Lue: jumppamattoa ym. jolle on vaikea keksiä paikkaa, josta ne saa helposti napattua mukaan harrastuksiin.

   • Haha! Perus eteiskaaos. Takkapuiden tuoksu tekee muuten kodista tosi viihtyisän!

  • Ooh, kotikenttäetuja! :D Hei, sun TODELLAKIN pitäisi hankkia flanellilakanat, ne ovat just täydelliset sinne sun vanhaan taloon! Vilukissan valinta, suosittelee yksi toiselle.

 5. Oi, miten kauniita sävyjä ja näyttipä laadukkailta nuo ihanuudet. Itsellä syksy näkyy lisääntyneinä kynttilöinä, toki poltan tuikkuja vuodet läpeensä, mutta kynttilöitä lisää, kiitos. Ja justiinsa sain siivottua ihan kunnolla: matot ulos tuulettumaan, imurointi ja lautalattioiden pesu yms. pölyjen pyyhinnät ja vanha tuttu ruskea kuviollinen matto kesämaton tilalle olohuoneeseen.
  Pesän rakennus ja alustojen pöyhintä näköjään herää aina syksyisin.
  Kaunista syksyä sinne!

  • Syksy on todellakin pesänrakennusaikaa! Ja kunnon siivous on kyllä loistotapa valmistaa koti (ja oma pää) talveen.

 6. Tekstiilit on tyylikkäät ja kutsuvat, mutta yöpöytä vei kyllä kaiken huomioni, love it! ❤️

 7. Rakastan noita tummanharmaan sävyjä! Finlaysonin pyyhkeet ovat kyllä laadukkaita, meilläkin on niitä ollut. Nyt kylpy- ja käsipyyhkeemme ovat hammam-malliset, juuri tilasimme Turkista ihanat tummanharmaa-valkoraidalliset. Keittiössä taas on puuvilla-pellavaiset pyyhkeet.

  Meillä syksy näkyy sohvalle heitettynä villavilttinä, kynttilöinä, villasukkina sängyn vierellä ja suitsukkeina. Niin ja ulkoroihuina kuistin ja terassin edustalla.

  • Joo sama, tummanharmaa on maailman kaunein sävy! Ooh ulkoroihuja, oispa meilläkin niille sopiva paikka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.