Joulutunnelmaa Tallinnassa ~ 9 vinkkiä

Kaupallinen yhteistyö Tallink ja Asennemedia

Suuntasimme viime viikonloppuna pitkästä aikaa Tallinnaan lomailemaan ja fiilistelemään alkanutta joulusesonkia. Ajoitus oli sen kannalta loistava, sillä Raatihuoneentorin joulutori oli auennut juuri samana päivänä. En kuulu kaveripiirin kovimpiin jouluhulluihin, mutta myönnetään, kyllä meikäläisenkin teki jo mieli tämän mustan marraskuun keskellä korkata glögikausi ja alkaa ajatella joulua, tuota autuasta vuodenaikaa, kun yrittäjänkin puhelin ja sähköposti hiljenee.

Tämän helpommaksi ei kyllä lähimatkailu muutu: laiva vie perille kahdessa tunnissa ja rentoutuminen alkaa jo matkalla. Kokosin yhdeksän vinkkiä reissumme varrelta.

1 ~ Upgreidaa laivamatka

Joulusesonki on vilkasta aikaa laivalla. Jos haluat matkustaa väljemmin ja rauhallisemmin, matkustusluokan korottaminen Comfort Loungeen on todellakin hintansa väärti. Sohvia, pöytiä ja ikkunapaikkoja riittää. Kahvi ja muut holittomat virvokkeet sekä naposteltavat ja päivän lehdet kuuluvat hintaan. Tunnelma on seesteinen, kaikki haluaa vaan chillata.

Konsepti on tuttu ja hyväksihavaittu, sillä olemme edellisillä reissuillamme varanneet paikat Comfort Loungeen. Silloin kun hyödynnän matkaan kuluvan ajan työntekoon, arvostan myös matkustajien ulottuville sijoiteltuja pistorasioita.

Olimme tehneet olomme mukavaksi jo ennen kuin laiva oli ehtinyt lähteä satamasta.

Paluumatkalla pääsimme Business Loungeen ja se vasta olikin luksusta! Buffetpöytä oli ladottu täyteen kalaa, äyriäisiä, lämpimpiä ruokia ja salaatteja. Tarjolla oli myös viiniä, cocktaileja ja mahtava jälkiruokapöytä, josta kävin ehkä santsaamassa kahdesti. Myös: premium-netti. Vahva kilpailija Comfort Loungelle. Suosittelen erityisesti heille, jotka rakastavat buffetin konseptia, mutta haluavat nauttia siitä väljästi ja vaivattomasti ilman jonoja. Tämä on luksusversio!

Aurinkolasivalikoima tsekataan aina. Johnny Deppistä ja Roberty Downey Jr:sta inspiroituneet siniset pokat, kylmää vai kuumaa? Äänestä kommenteissa! 

2 ~ Nappaa joulutuliaiset laivalta

Laajan valikoiman ja edullisten hintojen takia keskitämme usein laivamatkojen yhteyteen sellaisia hankintoja, jotka ovat muutenkin ajankohtaisia. Tsekkaan aina luonnonkosmetiikkahyllyt (Tallinkilla on superhyvä Madára-valikoima!) ja viinit, erityisesti samppanjat. Kuplivien joukosta löytyy nykyään useita luomu- ja vegaanivaihtoehtoja, ihana ja vastuullinen tuliainen omaan tai läheisten joulupöytään.

Tällä kertaa ostin mukaan marsipaania, koska ilman marsipaania joulua ei tule, shampoota ja hoitoainetta, jotka olivat päässeet loppumaan sekä uuden hajuveden, sillä suosikkituoksuani ei olla myyty mantereella vuosikausiin. Onneksi sitä saa laivalta! Olen käyttänyt sitä 20 vuotta enkä ole vieläkään kyllästynyt.

Testissä antiikkikaupasta löytyneet suurennuslasit! Olemme laiskasti metsästäneet suurennuslasia, jolla voisi tiirailla Lapin kodista löytyviä minikokoisia valokuvia.

3 ~ Vaella vanhankaupungin kaduilla

Tallinnan historiallinen keskusta mukulakivisine katuineen ja pikkuputiikkeineen on takuulla tuttu jokaiselle kaupungissa käyneelle. Vaikka pieni alue on helposti otettavissa haltuun jalan, sieltä löytyy aina jotain uutta, kun kuljeskelee kaduille, pistäytyy sisäpihoille ja availee ovia. Joulukoristeet ovat ilmestyneet jo kaikkialle, joten tunnelma on taattu.

Yksi vanhankaupungin henkilöhistoriallinen etappi minulle on Voorimehe-kadulla sijaitseva Depeche Mode -baari eli DM Baar, jossa tuli käytyä aina työmatkojen yhteydessä silloin kun olin töissä brittiyhtyeen levy-yhtiössä. Siellä ei tietenkään soi mikään muu kuin Depeche Moden musiikki. Ah. Loistava paikka käydä lasillisella. Maanantaisin suljettu, muina päivinä auki pikkutunneille.

Tällä kertaa meillä oli mielessä toisenlainen etappi: olin nimittäin saanut vihiä marsipaanikaupasta, joka toimii Maiasmokk-kahvilan yhteydessä Pikk-kadulla ihan kulman takana Raatihuoneentorilta. Kohvik Maiasmokk on Tallinnan ja samalla Viron vanhin kahvila: klassinen sisustus on peräisin vuodelta 1913, jonka jälkeen kahvila ei ole oikeastaan muuttunut. Tällaisia paikkoja ei enää ole, joten se on jo sinänsä hyvä syy piipahtaa paikalla, toisen syyn ollessa tietysti ne marsipaanituotteet.

Marsipaanimyymälään on oma sisäänkäynti rakennuksen kulmasta, mutta emme tienneet sitä, joten ryykäsimme sisään kahvilan läpi: perältä löytyy salaperäinen käytävä joka johdattaa Marzipan Roomiin. Huoneessa on punaiset sohvat ja notkuva vitriini, jossa on marsipaanikonvehtien (superhyviä, testasimme) lisäksi tarjolla perinteisiä marsipaanifiguureita (ihailimme, emme testanneet) ja muita makeita herkkuja.

Tärkeä tieto Virossa liikkuville kahvinystäville: kohvik tarkoittaa kahvilaa.

4 ~ Älä missaa Joulutoria

Joulutori rakentuu joka vuosi Tallinnan sydämeen, vanhankaupungin Raatihuoneentorille. Se kannattaa kokea kuljeskelemalla muki höyryävää glögiä kädessä haistelemassa tunnelmaa ja katselemassa kojujen tarjontaa, torilta saa nimittäin paikallisia herkkuja ja laadukkaita, lähellä tehtyjä käsitöitä. Ostaminen pelkästä ostamisen ilosta ei kiinnosta eikä tunnu ajankohtaiselta tässä maailmanajassa, mutta jos on omia tarpeita tai tarkoitus hankkia lahjoja, torilta löytyy vastuullisia vaihtoehtoja.

Löysimme molemmille kaivattua lämmikettä: Jarnolle pipo ja minulle valokuvausystävälliset kynsikkäät, molemmat 100% villaa ja tehty käsin Virossa. Hankin torilta myös ne tossut, joita peräänkuulutin tovi sitten kotimme kylmien kivilattioiden takia. Meillä itseasiassa olisi lattialämmitys, mutta ekologiset lampaanvillatöppöset tuntuvat huomattavasti viisaammalta valinnalta kuin lattian lämmittäminen sähköllä.

5 ~ Testaa Tallinnan raflat

Tallinnaan tuntuu pulpahtelevan jatkuvasti uusia, tunnelmallisia ravintoloita, joissa saa superhyvää safkaa varsin kohtuuhintaan, jos on tottunut suomalaisiin hintoihin. Oma suosikkimme aiemmalta reissulta on Salt, jonne ystävämme veivät meidät syömään.

Tällä kertaa piipahdimme Frankissa, joka oli sekin tuttu edelliseltä matkalta.  Vanhakaupungissa sijaitseva vintagehenkisesti sisustettu rento bistro tarjoilee erinomaisten cocktailien lisäksi ruokaa, joista kannattaa testata erityisesti alkupaloja.

Frenchien sipulikeitto ja simpukat.

Kävimme myöhäisellä lounaalla Telliskivessä sijaitsevassa ranskalaishenkisessä Frenchiessa, joka osoittautui hurmaavaksi tuttavuudeksi: ajattoman boheemi sisustus, rennosti toteutettuihin klassikkoihin panostava lista ja lyömätön sijainti Fotografiskaa vastapäätä takaavat, että tulemme toistekin. Viinilistalla on helmiä, joita ei muualta Virosta kuulemma löydy ja kahdessa kerroksessa sijaitsevasta raflasta löytyy yläkerrasta myös viihtyisä lounge. Olimme sen verran ajoissa liikenteessä, että saimme helposti pöydän ilman varausta, mutta jos halajaa syömään loppuviikon iltoina, kannattaa varata se pöytä.

Kaikki nämä paikat ovat muuten löytyneet saman ystävän eli Annin suosituksesta. Häneltä saa aina parhaat vinkit ihanista paikoista, jotka ovat enemmän ajattoman tunnelmallisia kuin superhipstereitä.

6 ~ Tutkimusretkeile Telliskiven, Kalamajan ja Koplin alueella

Tallinnan vanha teollisuusalue on herännyt eloon viime vuosina ja joka kulman takaa löytyy eklektisiä kahviloita, baareja, pikkukauppoja ja gallerioita. Ei tarvitse olla mitään erityistä määränpäätä, senkun lähtee seikkailemaan ja katsoo mitä osuu vastaan. Kannattaa varata aikaa, sillä täällä vierähtää helposti koko päivä. Rosoisen teollisuusestetiikan ystävälle täältä löytyy paljon valokuvauksellisia kolkkia.

Peatus on vanhaan junavaunuun rakennettu ravintola. Terassi näyttää superkivalta, testiin ensi kesänä!

Kannattaa piipahtaa Telliskivi Loomelinnakissa, joka tunnetaan myös nimellä Telliskivi Creative City. Vanhaan teollisuuskiinteisöön on syntynyt vilkas keskus kahviloita ja kivoja kauppoja, joista saa kaikkea virolaisesta luonnonkosmetiikasta ja designista vintageen, vaatteisiin, kirjoihin, levyihin ja kodin sisustustavaroihin (pohjoismaista estetiikkaa arvostavat tykkäävät varmasti Homeart -sisustuskaupasta).

World Clinic -levykaupassa on tunnelma kohdallaan.

Vasemmalla Telliskivi Loomelinnakissa sijaitseva design- ja lahjatavarakauppa ja oikealla vastikään remontoitu asematori nimeltä Balti Jaama Turg, jonka kolmesta kerroksesta löytyy aivan kaikkea mahdollista lähi- ja luomuruoasta katuruokakojuihin ja pienpanimo-olutmerkkeihin, käsitöihin, designiin ja vintageen. Mistä pääsemmekin seuraavaan vinkkiin!

7 ~ Vintage- ja secondhand-valikoima on loistava

Kalamajan alueella on muutenkin paljon kirppiksiä ja vintagea, mutta secondhand-haukan ei missään nimessä kannata missata Balti Jaama Turg -asematorin kolmatta kerrosta, josta löytyy loputon määrä antiikki- ja vintagekauppoja. Ah, tämä on TAIVAS! Etsitpä sitten astioita, pieniä kalusteita, vanhoja koruja tai sota-aikaisia kolikoita, löydät täältä valtavan valikoiman ihan kaikkea. Varaa riittävästi aikaa, jos haluat nähdä kaiken. Meille tarttui mukaan tällä kertaa vain vanha kakkulapio. Omistamme samasta aterinsarjasta myös lusikoita ja haarukoita, ja kuulimme myyjältä, että aterinsarja on virolainen! Enpäs tiennytkään.

Kerroksen perällä on myös muutaman tosi kivan vintagevaatemyymälän keskittymä. Kauniisti kuratoidut ja sisustetut putiikit ovat aarreaittoja, joiden hinnat ovat maltilliset verrattuna helsinkiläisten putiikkien hintatasoon. Jos olisin tarvinnut loppuvuoden juhlakauteen jotain kimaltavaa, täällä olisi ollut kymmeniä täydellisiä vaihtoehtoja.

Fankadelik Vintagea voi seurata Instagramissa.

8 ~ Fotografiska Tallinn on avattu!

Tottakai vastikään avautunut Fotografiska Tallinn eli Tukholmasta laajentunut valokuvataiteen museo oli tsekattava. Museo sijaitsee loistopaikalla Telliskivessä, joten visiitti oli helppo yhdistää Telliskiven ja Kalamajan alueen tutkimiseen. Ensimmäiset havainnot: upeat näyttelytilat, vaarallisen hyvä museokauppa kirjoineen ja taidejulisteineen, näyttävä ravintola ylimmässä kerroksessa ja alakerran kahviossa aivan liian hyvää porkkanakakkua. Eli tykkäsimme. Plussaa siitäkin, että museo on auki epätavallisen myöhään: esimerkiksi perjantaisin ja lauantaisin siellä saa vaeltaa yhteen asti yöllä ja tiistaista torstaihin yhteentoista saakka.

Kävimme katsomassa kaikki kolme käynnissä olevaa näyttelyä. Yllä- ja allaolevat kuvat ovat Kirsty Mitchellin Wonderland -kokonaisuudesta. Valokuvasarja on tehty taiteilijan äidin muistolle tämän kuoltua ja projekti on ollut merkittävä osa taiteilijan suruprosessia. Suuret teokset on valaistu upeasti hämärissä näyttelysaleissa.

Allaolevissa kuvissa puolestaan on muutama vilaus Mandy Barkerin Sea of Artifacts -näyttelystä, jonka kuvissa meressä ajelehtiva muovi näyttää unenomaiselta, lähes orgaaniselta. Rakastin kuvasarjaa, johon oikealla oleva teos kuuluu – olisin voinut ottaa niistä minkä tahansa seinälleni kaksimetrisenä vedoksena.

9 ~ Jää yöksi

Viimeinen, vaan ei vähäisin vinkki. Päiväreissullakin ehtii paljon, mutta fiilistely on rennompaa, jos viipyy yön yli tai jää Tallinnaan koko viikonlopuksi. Me vietimme yhden päivän pyörien vanhakaupungin kulmilla ja toisen päivän Telliskiven alueella, siinä välissä nukuimme hyvät yöunet hotellilakanoissa.

Yövyimme osana yhteistyötämme varatussa Tallink Conference & Spa -hotellissa, jonka valtti on ehdottomasti sijainti: kävelymatka niin satamaan kuin vanhaankaupunkiin. Tilasimme keskellä yötä leffan seuraksi pientä purtavaa huonepalvelusta, suosittelen erittäin lämpimästi pelmenejä ja blinejä.

Huh, paljon mahtui pariin päivään! Tallinnassa kaikki on onneksi niin lähellä, että kovin pitkiä kävelymatkoja ei kerry, vaikka liikkuisi jalan. Palasimme kotiin hyvillä mielin. Enää pitäisi keksiä miten se nimeäni huuteleva marsipaani saadaan riittämään jouluun asti.

Jokos ruudun toisella puolella on alkanut joulufiilistely?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

27 thoughts on “Joulutunnelmaa Tallinnassa ~ 9 vinkkiä

 1. Kannattaa kyllä käydä myös vanhan kaupungin ulkopuolella, muuallakin on paljon kivaa nähtävää.

  • Varmasti on, mutta meillä oli aikaa rajallisesti, joten päätimme tällä reissulla keskittyä vanhankaupungin ja Kalamajan/Telliskiven paikkoihin. Ensi kerralla ehkä jotain muuta!

 2. Ohwfhfwhfhwf ! Toi Jarnon pipo! Tahdon samanlaisen! ISO MUHKEE JA VILLAINEN! YESSS!

  Teistä ja teidän jutuista, kuvista missä fiilis todellakin välittyy, tulee aina niin hyvää mieli. Kiitos. <3

  P.S. Tykkään myös siitä, ettei teillä ole kulutushysteriaa vaan laatua ja löytöjä, kivalla twistillä. Ja maailmanavaruutta sieluissa.

 3. Mun oli vaikea keskittyä enää mihinkään muuhun marsipaanibaarimaininnan jälkeen… MARSIPAANIBAARI!!!! Täytyisikin varmaan käydä pitkästä aikaa Tallinnassa…

 4. Käsittämätöntä snobbailua. Ja tästä teille maksetaan? Mitä jos keskittyisitte todella tärkeiden asioiden esille tuomiseen?

  • Moro Kirsi, mikä tässä oli mielestäsi snobbailua? Ja mitä ovat ne todella tärkeät asiat, joita toivot minun tuovan esille? Itse ajattelen, että tähän blogiin mahtuu niin kepeitä kuin vakavia juttuja, koko elämän skaala pienistä isoihin asioihin. Ne eivät sulje toisiaan pois.

 5. Joka vuosi Tallinnan joulumarkkinoille, joskus paljonkin etupäässä käsitöitä, joskus ei juuri mitään, joitain herkkuja ehkä, pitkän kaavan mukaan ateria jossain viihtyisässä paikassa, mutta aina se tuntuu tuovan oman tunnelman joulunaluspäiviin. Tänä vuonna varmaan valokuvanäyttelyyn..

  • Jooo just tuo, se tunnelma! Että ottaa aikaa kiireettömään kuljeskeluun ja fiilistelyyn.

 6. Hyviä vinkkejä, viikon päästä aikomus lähteä päiväksi, mutta taidetaanpa ottaa yksi yö hotellissa..

  • Jeeee suosittelen, kyllä siinä enemmän ehtii, eikä tarvitse katsella kelloa niin tarkkaan! x

 7. Pokat ehdottomasti hottia <3 ;-)
  Ihanat kuvat.
  Tarttuiko vintage liikkeestä mukaan vaatteita?

  • Jee ihanaa kun tykkäät! Tällä kertaa ei tehty vintagevaatelöytöjä, enemmän ehkä oltiinkin katselu- ja fiilistelytuulella kuin sovittelutunnelmissa.

 8. Hyviä vinkkejä, Telliskivessä pitääkin käydä.
  Mikä muuten on se hajuvesi jota käytät (nimim. hajuvesifriikki) ?

 9. Toi suurennuslasikuva! Iik, en kestä!!! Hyviä vinkkejä, mutta tuo kuva varasti melkein kaiken huomion. Ja ne aurinkolasit: hot, ehdottomasti.

 10. Nyt kyllä Tallinna houkuttaa entistä enemmän! Kiitos vinkeistä. Mutta kysyn sultakin että pystyykö nuo kaikki paikat katsastamaan kävellen vai pitääkö jokin kulkuneuvo olla käytössä?

  • Me otimme kyllä uberin sataman kupeessa sijaitsevasta hotellista Telliskiveen säästäksemme aikaa, mutta kävellenkin pääsee hyvin, jos keli on vaan kiva ja aikataulu joustava! Telliskiveen ei ole pitkä matka vanhakaupungista. Kaikki nuo Kalamajan ja Telliskiven alueella olevat kohteet ovat ihan lähellä toisiaan, muutama minuutti paikasta paikkaan.

  • Telliskiven alue on ihan vanhan kaupungin vieressä(alle 1km), joten kävellen pääsee oikein hyvin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.