Matkan varrella opittuja

Joka reissullaan oppii uutta! Tuoreimmalla Thaimaan matkalla opin yleissivistäviä asioita kuten kävelemään auringonlaskun jälkeen rantahiekalla tallomatta erakkorapuja ja sen, ettei kannata halailla meduusoita. Kokeilin kahdesti ja voin nyt kahden kerran kokemuksella kertoa, että tropiikissa keksii hauskempaakin tekemistä. Paikalliset rohdot onneksi tepsivät turvotukseen ja kirvelyyn.

2015-02-06-stellaharasek-kolanta-oldtown-12015-02-06-stellaharasek-kolanta-oldtown-72015-02-06-stellaharasek-kolanta-oldtown-6

Opin myös mikä on ihanin hellejuoma heti veden jälkeen. Vastoin aiempia uskomuksiani se ei olekaan kylmä olut – vaikka harva asia voittaa kylmän Singhan – vaan jäämurskaan valutettu sitruunavesi. Thaimaalaiset tykkäävät makeasta, niinpä sitruunaveteenkin laitetaan useimmissa paikoissa niin paljon sokeria että tukka tippuu päästä. Pyytämällä saa onneksi vain kevyesti sokeroidun, kirpeän version.

2015-02-06-stellaharasek-kolanta-oldtown-52015-02-06-stellaharasek-kolanta-oldtown-42015-02-06-stellaharasek-kolanta-oldtown-32015-02-06-stellaharasek-kolanta-oldtown-2

Kuvat ovat Lanta Old Townista, yhdestä Ko Lantan harvoista kylistä. Poikkesimme kylään pitkän merellä vietetyn päivän päätteeksi miettimään mitä ja missä söisimme. Onneksi näitä lomalaisen vaikeita valintoja voi pysähtyä pohtimaan sitruunaveden ääreen.

24 thoughts on “Matkan varrella opittuja

 1. Hei, kiitos kaikille kommenteista! Matkailuaihetta kriittisesti kommentoineille vastaan lainaamalla aiempaa kommenttiani taannoisesta matka-aiheisesta kirjoituksesta:

  “Pyrkimys ekologisesti kestävään elämään ohjaa monia valintojani, mutta se ei ole ainoa tekijä. Kaipuuni valoon ja lämpöön pitkinä ja pimeinä talvikuukausina, haluni nähdä maailmaa myös nykyisen kotimaani ulkopuolella ja ympäri maailmaa asuvien sukulaisten ja ystävien näkeminen ovat asioita, jotka ylittävät lentomatkailun epäekologisuudesta johtuvan huonon omatunnon. Olen itsekäs, mitä sitä selittelemään.

  Kannustan tutustumaan GreenSeat-järjestöön (http://greenseat.nl/en/), jolle kohdistetut vapaaehtoiset maksut käytetään kestävän energiantuotannon kehittämiseen kehitysmaissa. Se ei lentomatkustamisen hiilijalanjälkeä pienennä, mutta kenties kompensoi kokonaisuutta.

  Toivon ja uskon, että muut arkipäiväiset valintani pienentävät hiilijalanjälkeäni. Emme omista autoa, vaan kuljemme julkisilla ja pyörällä. Kierrätämme kaikki kotitalousjätteemme. Sähkösopimuksemme on ympäristöystävällinen. Niin ovat myös talouden kaikki kemikaalit siivousaineista ihonhoitotuotteisiin. Ruokakaupassa suosimme lähellä tuotettuja luomu- ja kausituotteita, lihaa ostamme harvoin. Hankimme suuren osan tarvitsemastamme käytettynä. Uutena hankitussa panostamme pitkäikäiseen laatuun. Kierrätämme eteenpäin tarpeettomaksi jääneet kalusteet ja esineet. Voidaan myös ajatella, että kimppa-asuminen kerrostalossa keskellä kaupunkia on ekologisempi valinta kuin erilliset asunnot, asuminen omakotitalossa tai harvempaan asutulla seudulla, jossa oma auto olisi liikkumisen kannalta välttämättömyys (tämä valinta on tosin tehty enemmän taloudellisista ja käytännöllisistä kuin ekologisista syistä).

  Joku pyysi minua määrittelemään mitkä ovat tärkeitä lentoja ja mitkä eivät. Mahdotontahan minun tai kenenkään on sitä kaikkien puolesta määritellä. Onko krooninen kaamosväsymys (omakohtainen esimerkki) tarpeeksi tärkeä syy matkustaa kerran tai kahdesti vuodessa aurinkoon? Entä kaukana asuvan ystävän tai sukulaisen tapaaminen? Uteliaisuus, oman tai lasten maailmankuvan avartaminen, uusiin kulttuureihin tutustuminen? Tai pelkkä rehellinen rentoutuminen riittävän kaukana omasta arjesta? Tuohan sekin hyvinvointia ja henkistä pääomaa.

  Ehkä osa julkisen sektorin ja liike-elämän matkailusta on helpoiten kyseenalaistettavissa. On toimialoja ja toimenkuvia, joissa matkustaminen on välttämätöntä – sitten on niitä, joissa alituisen reissaamisen esimerkiksi kokousten, konferenssien ja koulutusten vuoksi voisi hyvin korvata Skype-istunnoilla. Myös lyhyet lennot Suomen sisällä voisi helposti korvata junalla. Minulla ja lähipiirilläni on ollut tai on työnantajia, jotka lennättävät työntekijöitään viikottain kokouksiin, joiden agenda olisi ollut toteutettavissa monilla muillakin (huomattavasti kustannustehokkaammilla) tavoilla. Kun on kuukauden sisällä lentänyt työtehtäviensä vuoksi yli kuusi kertaa, se oma vuosittainen lomalento alkaa tuntua siinä rinnalla melko merkityksettömältä.

  Oma lentämiseni on ollut viime vuosina varsin maltillista. Tänä vuonna olen lentänyt kahdesti, samoin viime vuonna. Yli puolet matkoista ovat liittyneet työhöni. Enemmän olen reissannut Suomen sisällä: junalla, bussilla ja isommassa porukassa vuokra- tai laina-autolla. Lähimatkailu kiinnostaa ja suosittelen lämpimästi samaa myös muille. Ensi kuussa aion pitää miniloman poistumatta omasta kotikaupungistani. Matkailusta puhuttaessa kannattaa muistaa, että on monia tapoja matkustaa – kaukomatkailu on niistä vain yksi.”

  Koko jutun keskusteluineen voi lukea tästä: http://www.stellaharasek.com/2014/10/seitsemansataa-syyta-matkustaa/

 2. Voihan voi taas kun täällä on ihan kummia kommentteja…. Eihän tässä mitään lentämistä mainosteta. Eikä tässä mitään kulutustakaan korosteta. Tai ehkä olen liian tyhmä, että en huomaa niitä jos niin tehdään. Reissuun kun pääsee monesti vaan lentäen ja ruokaa ja juomaa pitää olla elääkseen. On hienoa, jos jotkut eivät halua lentää hiilijalanjäljen vuoksi, mutta on kohtuutonta syyllistää muita siitä, koska jokainen vastaa itse tekemistään. Jos halutaan kommentoida tällaisista asioista, miksei sitä tehdä hyvällä asenteelle kuten esimerkiksi “onkohan kohteeseen mahdollista päästä muulla kuin lentokoneella” jne. Minusta tämä matka oli hieno juttu ja varmasti Stella olet sen ansainnut! Hyvät blogikommentoijat; ei viitsitä pilata kotiinpaluuta ja mukavia matkamuistoja masentavilla kommenteilla. Olen edelleen sitä mieltä, että jos ei aina ole samaa mieltä bloggaajan kanssa tai on erilainen elämäntyyliltään niin kommentit olisi parempi jättää kommentoimatta, koska et pysty kommentilla kuitenkaan muuttamaan ketään vaan aiheutat sillä kenties vaan pahaa mieltä. Ja mielestäni on kohtuutonta arvostella toisten elämäntyyliä ja tapaa elää. Eri asia on kysyä ja kommentoida jotain asiaa, josta oikeasti haluaa tietää.

   • Ihan hyvä idea, että voisi kommentoida rakentavasti kysymällä onko kohteeseen jokin ilmastolle ystävällisempi keino matkustaa. Mutta jotenkin kaukomatkoissa tämä tuntuu minusta suoraan sanoen tekopyhältä. Ja vaikka jokin ekologisempi vaihtoehto olisikin niin se on yleensä niin hidas, että harvalla on mahdollisuuksia niin pitkiin lomiin. Silloin on kätevämpi lentää. Ihmiset matkustaa enemmän kuin koskaan ja se on vain fakta. Olen ollut joskus siinä tilanteessa, että taloudellisistä syistä johtuen ei ollut edes ajatusta mistään matkoista. Ei edes lähelle saati jotain kaukomatkoja. Kyllä ne koneet silti menee ilman minuakin. En minä sitä pysty muuttamaan ja itselläni ainakin on sisäsyntyinen kiinnostus uusia paikkoja ja vieraita kulttuureja kohtaan. Uskon, että tämä on aika monella ja ihmiset matkustaa, koska se on mahdollista.

    Itse matkustelen jonkin verran, mutta en niin paljon, että sillä olisi maailmalle isoa merkitystä. Sen sijaan arjessani yritän kierrättää mahdollisimman paljon ja välttää turhan tavaran ostamista. Se on se mihin pystyn omalta osaltani vaikuttamaan.

    Minua muuten kiinnostaa, onko tuo japania tuossa ravintolan seinällä? Näyttää ihan japanilaistyyliseltä paikalta. :D

    • Saattaa olla, en osaa sanoa! Pitää pyytää josko japaninkielentaitoinen poikaystävä kävisi kuittaamassa.

   • Samaa ihmettelen. Noissa känkkäränkkäkommenteissa on se huono juttu, että negatiivisuus on tarttuvaista sorttia eikä siitä yleensä ole mitään konkreettista hyötyä suuntaan eikä toiseen…

  • Juu, ei tämä kirjoitus keskittynyt kyllä kulutukseen millään tavoin. Eri asia sitten, jos kokee, että matkailuaiheet ylipäänsä ovat epäeettisiä.

 3. Tuosta lime shakesta on tullut myös minun suosikkini täällä Aasiassa. Nam, niin hyvää! Joissain paikoissa mukaan saa myös inkivääriä ja se vasta ihanan kirpsakkaa onkin. Mikä parasta, juomaahan on helppo tehdä kotona myös. Ensi kesän hittijuoma?! ;)

 4. Ihanat kuva, mutta minua myös ahdistaa kaikki kulutuksen ympärillä pyöriminen. Olisi kiva lukea välillä ihan sellaisiakin ajatuksia, jotka ei liity tuotteisiin. Samaa mieltä ekan kommetoijan kanssa – jotenkin tuntuu,että mainostetaan elämäntapaa, joka on jo aikansa elänyt. Räppäri Shaka sanoitti sen hienosti: “Olen alkanut arvostamaan niiden omien juttujen toteuttamista enemmän vastuullisuutta.” Niin minäkin! Muuten kivat kuvat :)

  • Mielestäni tämän blogin kirjoittaja melko lailla ei halua käyttää jotain kerskakulutusta. Olen ollut huomaavinani kotimaisten tekijöiden esillenostamista jne.

  • Hei anonyymi, en tiedä oletko lukenut tätä blogia kauankin, mutta mielestäni en edistä kerskakulutuskulttuuria tällä blogilla tai elämäntavoillani yleisesti. Tuotteista kirjoittelen toki silloin tällöin, koska muoti, kauneus, kirjat ja sisustus ovat lifestyleblogini jatkuvia aiheita. Suosin mahdollisuuksien mukaan näissäkin valinnoissa käytettyä, kotimaista, luomua, lähellä tuotettua ja käsintehtyä.

 5. Onks sun oikeesti pakko mainostaa lentämistä :( Yksi pitkä lento vuodessa tekee saman hiilijalanjäljen kuin omakotitalon lämmitys. Tulevaisuutta on jopa pieni kisailu sillä, kuka saa jälkensä pienimmäksi. Tulee vaan oikeesti tosi paha mieli lukee näitä ja jotenki et missä moraali. Oon lukenu vuosia sun blogii, mut tää on alkanu jo ottaa aika paljon pannuun, ehkä poistan sun blogin lukulistalta. Mikset promois ympäristöystävällistä elämää? Jotenki tulee mieleen semmoset viimeset yritykset tarrautua johonkin elämänmuotoon, mikä on jo mennyttä. Ja sori ei ole tarkoitus pahoittaa mieltä tai mitään, tää on vaan se ihan aito fiilis.

  • “Tulee vaan oikeesti tosi paha mieli lukee näitä ja jotenki et missä moraali.” -Ja eikö kukaan ajattele lapsia??!! Herran Jumala, ajatelkaa joku lapsia.

   “..ehkä poistan sun blogin lukulistalta.” -Kiitos, se olisi meille muille lukijoille suuri voitto.

  • Kiitos kommentistasi. En mielestäni kyllä mainosta lentämistä, vaan kirjoittelen matkakokemuksistani.

   Ympäristöystävällisiä valintoja teen monilla elämän osa-alueilla, mutta se ei ole blogini kantava teema, vaikka näkyykin välillä rivien välistä. Ekologiseen elämäntyyliin keskittyneitä blogeja löytyy verkosta kyllä, kannattaa googlata.

   • Oliko kaikki mustia? Vai valikoituiko kuviin aina sama mekko?
    Näyttää ihan samalta.
    No, eipähän ole kerskakulttuuria!

    • Tämä on huippukeskustelu! Kysymykseesi vastatakseni, mekko oli itseasiassa eri: tämän jutun kuvissa on Filippa K:n mekko, edellisen jutun kuvissa vilahti Sanna Hopiavuoren mekko. Mustia molemmat, kyllä! Sydämeni väri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.