Veden alla

Yhteistyössä Finnmatkat

Kun pohjoisilla leveysasteilla ei ole kesä päässyt lämpölukemien puolesta kunnolla käyntiin, on passeli hetki palata trooppisiin tunnelmiin maailman muissa kolkissa. Matkustin keväällä kahdesti Thaimaahan, molemmilla kerroilla työn puolesta ja vakaana aikomuksena yhdistää työntekoon aimo annos lomailua ja lorvimista. Ensimmäinen kohde, Ko Lanta, valikoitui vähän sattumalta sen puolesta mihin saimme matkakumppanin kanssa vielä ostettua matkan. Toisella kerralla suunta ehdittiin miettiä kaikessa rauhassa ja valitsin kohteeksi mm. Khao Lakin. Matkan mahdollisti yhteistyökumppanini, Finnmatkat.

2015-06-21-stellaharasek-thailand-12015-06-21-stellaharasek-thailand-2

Kevään matkoista jäi parhaiten mieleen yksi asia: meri. Rakastan rantaelämää, mutta viihdyn paremmin vedessä kuin hiekalla. Kuulun niihin, jotka taantuvat henkisesti kuusivuotiaaksi, kun pääsevät veteen. Lillun, kellun, kroolaan, polskin, pompin aalloilla, läiskin vettä kavereiden päälle, teen kuperkeikkoja, leikin krokotiiliä ja makaan rantavedessä odottamassa aaltoja kuin laiska hylje. Mitä isommat aallot sen parempi. Jos jollakulla oli minusta jollain tavalla elegantti käsitys, se varmasti ropisi juuri kuin rantahiekka erakkoravun selästä.

2015-06-21-stellaharasek-thailand-32015-06-21-stellaharasek-thailand-4

Uiminenkin on tietysti ihanaa. Osasin uida ennen kuin opin kävelemään ja oli se sitten syy tai seuraus, vietin vedessä luultavasti suurimman osan lapsuusvuosistani eteläisellä pallonpuoliskolla. Yhdet varhaisimmista muistoistani Suomesta ovat Rovaniemen uimahallista ja uintijoukkueen harjoituksista. Seisoin yhden, kolmen, sitten viiden metrin korkeudessa, valmentaja huusi HYPPÄÄ, minä hoin hyppä, hyppä ja hyppäsin. Mutta se on alku aivan toiselle tarinalle.

2015-06-21-stellaharasek-thailand-52015-06-21-stellaharasek-thailand-6

Tuo kala näyttää videopelin vihaiselta linnulta. Väistin.

Mahtavinta mitä voi tehdä vedessä on snorklaaminen. Maailma veden alla on yksi hienoimmista asioista mitä tiedän – vedenalaista humisevaa hiljaisuutta ei voi kuvitella ennen kuin sen kokee. Pinnalta siivilöityvä valo saa kalat ja värit välkehtimään. Liikkeet hidastuvat ja syke tasaantuu. Kerrankin tulee katseltua ympärilleen kaikessa rauhassa, huomaa kuinka anemonat huojuvat veden virtausten mukana ja meritähti jaksaa liikahtaa millimetrin eteenpäin (tiedän, siinä on toisina päivinä ihan hirveä homma). Kalaparven keskellä uiminen on ihana kokemus, kalalajista riippuen ne viipottavat, vilahtavat tai lipuvat ohi, jotkut eivät ole huomavinaankaan joukossaan uivaa kaksijalkaista, toiset katsovat suoraan silmiin ymmyrkäinen ilme naamallaan. Yhdessä rantapoukamassa kuuntelin kerran kun papukaijakala rouskutti mitälie levää parin metrin päässä, se kuulosti niin koomiselta kaiken hiljaisuuden keskellä. Rousk. Rousk.

2015-06-21-stellaharasek-thailand-72015-06-21-stellaharasek-thailand-8

Donald Duck Bay on saanut nimensä sarjakuvahahmolta, jota kivien siluetti kuulemma muistuttaa. Minulle tulee noista kivistä mieleen vain Rushin Test For Echo -levyn kansi.

Kuvissa on otoksia snorklausretkien varrelta. Maisemat näyttivät livenä unenomaisilta, kuvat eivät paljasta puoletkaan totuudesta. Näin trumpettikaloja, mustekaloja, erilaisia perhoskaloja, jopa yhden tyytymättömän näköisen pienen hain (haitutkija Harasek sen sijaan oli kohtaamisesta tosi tyytyväinen). Yksi unohtumattomimmista asioista vuosien varrella on ollut uiminen merikilpikonnien kanssa: ne olivat valtavia, minua paljon suurempia ja vanhempia, olemukseltaan arvovaltaisimmat melkein kaksisataavuotiaita. Ne lipuivat vastaan, liikkuivat sulavuudella joka näytti painottomalta, katsoivat rävähtämättä suoraan silmiin. Ne ovat varmasti nähneet kahdensadan vuoden aikana aivan kaiken, eivät taida jaksaa hätkähtää paljon mistään.

2015-06-21-stellaharasek-thailand-92015-06-21-stellaharasek-thailand-10

Keväiset matkakohteeni ovat olleet enemmän kuin otolliset snorklaajille ja sukeltajille: sekä Ko Lanta että Khao Lak ovat tunnettuja kirkkaista vesistään ja molemmista löytyi pilvin pimein vaihtoehtoja. Ko Lanta on suuri saari, jonka rantavesissä ei ole paljoa nähtävää, mutta sieltä on lyhyt matka lukuisille pikkusaarille ja kallioluodoille – Ko Rok, Ko Ha, Trangin saaret ja monet muut – joiden ympärillä on jylhiä vedenalaisia valleja ja koralleja. Khao Lak sijaitsee rannalla ja sen lähellä sijaitsevia saaria pidetään Thaimaan parhaina sukelluskohteina. Päiväretkiä ja useamman päivän pituisia liveaboard-retkiä tehdään Similansaarille, Ko Bonille, Ko Tachaille sekä kauempana pohjoisesta löytyville Ko Surinile ja Richelieu Rockille.

2015-06-21-stellaharasek-thailand-112015-06-21-stellaharasek-thailand-12

Erilaisia snorklaus- ja sukellusretkiä voi varata sekä suoraan hotelleista että rantojen tuntumasta löytyviltä retkijärjestäjiltä. Hotellien suosimat järjestäjät takaavat ainakin tietyn tason ja kielitaidon (pohjoismaisten matkatoimistojen käyttämillä retkijärjestäjillä on yleensä skandinaavisia sukellusoppaita) ja sopivat varmasti esimerkiksi aloitteleville snorklaajille ja sukelluskorttien suorittajille. Ne tarjoavat useimmiten aikaisin aamulla starttaavia päiväretkiä, joihin kuuluvat niin safkat, juomavedet kuin varusteet. Omaan kassiin ei tarvitse pakata lähtiessä kuin bikinit, aurinkorasva ja pyyhe, ja kuljetus hotellista satamaan ja takaisin kuuluu hintaan. Sukelluskeskuksista ja rantojen tuntumassa sijaitsevista toimipisteistä kyselemällä löytyy enemmän vaihtoehtoja erikoisempaa etsiville ja edistyneille. Meikäläisen tarpeisiin päiväretket ovat passanneet ainakin tähän asti paremmin kuin hyvin – olen uuvuttanut itseni päivän aikana niin tehokkaasti, että illaksi on ollut ihana päästä laivapunkan sijaan hotellin upottavaan sänkyyn nukkumaan.

2015-06-21-stellaharasek-thailand-132015-06-21-stellaharasek-thailand-14

Seksikkäänä tässä näin. Älä katso peiliin snorkkeli päässä, et halua tietää.

Vinkki teille, joita snorklaaminen turistilaumojen ja kellukkeissaan polskivien pikkulasten keskellä ei houkuttele: kannattaa lyöttäytyä mukaan sukeltajien retkille. Osallistujamäärät ovat paljon paljon pienempiä, osallistujat aikuisempia ja kohteissa on vähemmän ryysistä. Sukellusretket ovat yleensä himpun hintavampia kuin kaikille suunnatut snorklausretket, mutta snorklaajat saavat niistä yleensä alennusta, koska eivät käytä sukellusvarusteita. Sukeltajille suunnitelluissa kohteissa saattaa olla asteen kovempi aallokko, mutta ei tarvitse kuin pulahtaa pinnan alle, niin aaltojen kohina loppuu ja humina alkaa. (Toisaalta jos matkustaa lasten kanssa tai ei ole ikinä snorklannut aiemmin, perheystävälliset retket ovat varmasti hyvä vaihtoehto, sillä veneet on varustettu ja reitit on suunniteltu sen mukaan, että mukana on kaikenkokoisia ja -tasoisia vesipetoja.)

2015-06-21-stellaharasek-thailand-152015-06-21-stellaharasek-thailand-16

Nimenomaan nuo sukellusretket ovat olleet parhaita, joilla olen ollut. Niissä on rento ja rauhallinen meno, veneessä on tilaa torkkua ja meressä saa snorkkeloida kaikessa rauhassa, sillä ryhmäkoot ovat todella pienet ja suurin osa porukasta on sitäpaitsi painellut sinne syvyyksiin. Koko päivän kestävillä retkillä ehtii olla mielin määrin sekä vedessä että auringossa, syödä paikallisen kokin loihtiman lounaan, jutella ihmisten kanssa jos huvittaa, erakoitua kannelle lukemaan kirjaa. Sukeltajien kanssa snorklatessa on ehkä parasta kuitenkin kuplat, jotka karkaavat sukeltajien paineilmalaitteista kohti pintaa. Sukeltajat saattavat olla niin syvällä, ettei heitä edes näy, mutta kuplat nousevat syvyyksistä pieninä pyörteinä kuin samppanjalasissa. Tykkään uida niiden keskelle, se tuntuu porekylvyltä keskellä merta. Kuplat näyttävät auringonvalon kiilaan osuessaan siltä kuin kaikkialla kimaltaisi kristalleja.

2015-06-21-stellaharasek-thailand-172015-06-21-stellaharasek-thailand-18

Olen snorklausinnostani huolimatta ajatellut tähän saakka, ettei laitesukellus ole minua varten. Minulla oli lapsena astma ja siitä jäi pysyvä pelko tunteesta, että ei saa tarpeeksi happea. Meri alla, päällä ja ympärillä ei ahdista yhtään kun sukellan vapaana, koska olen, kiitos taustani, vahva uimari ja luotan siihen, että pääsen pintaan milloin haluan. Laitesukellus on kuitenkin ihan toinen juttu, siinä on pieni ihminen tekniikan ja sen toimivuuden armoilla, on tarkat säännöt ja ne on hallittava. Ei voi luottaa pelkästään omaan fysiikkaansa tai siihen, että voi vaan pulahtaa pintaan silloin kun huvittaa tai happinaamari alkaa puristaa päätä. Väittävät kyllä, ettei purista, mutta ne eivät ehkä tiedä siitä henkisestä puristuksesta, jonka valtaan neurootikko voi milloin tahansa joutua.

2015-06-21-stellaharasek-thailand-192015-06-21-stellaharasek-thailand-20

Sukellus alkoi silti kuumotella ja kiinnostella tänä keväänä ihan hulluna. Huomasin pääseväni snorklatessa syvemmälle ja syvemmälle. Olisi tehnyt mieli uida pidemmälle ja otti päähän, kun piti palata pintaan hakemaan happea. Mitäpä jos Stella hankkisit sen sukelluskortin, ehdotti lopulta yksi sukellusohjaajista, varmaankin kyllästyneenä vahtimaan piteneviä vapaasukelluspyrähdyksiäni. Lupasin ottaa asian vakavaan harkintaan. Jos vedenalaiset maisemat huimaavat päätä jo snorklatessa, laitesukelluksen täytyy olla yksi maailmankaikkeuden siisteimmistä asioista.

2015-06-21-stellaharasek-thailand-21

Lopettakaa nauraminen. Haikaloja tutkiessa tulee nälkä.

Seuraavalla kerralla siis: sukelluskortti. Ehkä! Herääkö ajatuksia, tai löytyykö kokemuksia tai suosituksia?

PS. Vedenalaiset kuvat on otettu stellankestävällä* kameralla nimeltä Nikon 1 AW1, joka minulla oli lainassa kevään reissuja varten. (*Vedenkestävä, iskunkestävä ja varmuuden vuoksi pakkasenkestävä.)

21 thoughts on “Veden alla

 1. Moi Stella,
  mulla voisi olla juuri_se_oikea paikka sulle tiedossa sukelluskurssin tekemiseen. :) Tsekkaa Atmosphere Resorts & Spa Filippiineillä http://www.atmosphereresorts.com. Hullun kaunis pieni trooppinen boutique-tyylinen merenrantaresortti. Sukellusta & snorklausta, spa & joogatunteja, kilpikonnia, valashaita & merihevosia, maastopyöräilyä & kuumia lähteitä, noin niinkuin muutamia mainitakseni. (Niin mihin aikaan noudan sut lentokentältä..? ;) )
  Lisää tietoa allekirjoittaneelta saila at atmosphereresorts.com

 2. ” […] eivät ehkä tiedä siitä henkisestä puristuksesta, jonka valtaan neurootikko voi milloin tahansa joutua.”

  NIMENOMAAN :D. Maalla, merellä, ilmassa; ihan missä vain.

 3. Ihana kirjoitus! Itse olen kerran snorklannut, Australiassa Suurella Valliriutalla ja huh. Se kokemus on sellainen, jota en koskaan unohda. Mulla on vaikea välillä elää hetkessä, mutta snorklatessa kaikki muu unohtuu. On vain sinä, kalat ja se uskomaton meri. Huh. Tartutit kyllä taas snorklauskuumeen ja pikkuisen sukelluskuumeen myös. Samoja ajatuksia olen sukelluksen tiimoilta päässä pyöritellyt. Huuh, kiitos ihanasta kirjoituksesta ja hienoista kuvista Stella.

 4. Hahaa, tunnistan ton neurootikon epävarmuuden laitteiden kanssa sukellukseen liittyen niin hyvin! On paljon helpompi luottaa omiin keuhkoihin ja lihaksiin kuin regulaattoriin.
  Ja silti sain suoritettua open diver -lisenssin, joten en yhtään epäile ettet tekis samaa vielä paremmin!

  Sukellettuani ainoastaan Filippiineillä ja joskus kakarana Israelissa, voin ainakin Filppareita vilpittömästi suositella niin snorklaukseen kuin laitesukelluksen harjoitteluunkin. Ja jos sinne lähdet niin myös http://www.taophilippines.com kannattaa kokea. Lisää Filppareista ja siellä noviisina sukeltamisesta mun blogissa http://jetitravel.blogspot.fi/search/label/Filippiinit?m=0

  Ps. Toi papukaijakalan narskutus on ihan parasta. Jotenkin ihan ihmeellistä kun vedenalla yhtäkkiä kuulee tollasen äänen.

 5. Oih, päästäpä nyt tuonne pinnan alle <3
  Snorklaaminen ja vedessä pulikoiminen on kyllä lomien parhautta! Olen itse myös laitesukeltanut vuosia ja täytyy sanoa, että onhan se huikeaa! Mutta, jos laji ei tunnu omalta, niin snorklatessa näkee toisinaan lähes saman verran. Toki, eihän mikään nyt voita koettuja keväisiä sukelluksia esim Fidzillä haiden kanssa tai Australian valliriutalla ;)
  Aloittaisin ihan sukellusdemosta, joita pidetään ihan Helsingissäkin uimahalleissa. Sitten vaan jos tuntui kivalle niin kurssille ja avovesiosuudet voi halutessaan suorittaa vaikka Thaimaassa, jos ei halua alkulomaansa päntätä teoriaa, kun sen tosiaan voi puolittaakin suomi/ulkomaat.

  • Kiitos Sanna kommentista! Tuota oonkin miettinyt, että jos kävisi osan kurssista Suomessa, niin ei menisi arvokasta loma-aikaa teoriapänttäykseen. Pitääpä katsoa jos saisi nyt kesän tai syksyn mittaan aikaiseksi. Fidzin hait alkoivat muuten kiinnostella.

 6. Mulla meni hieno teksti ja värikkäät vedenalaiskuvat ihan ohi, kun jumituin tohon toiseen, mustavalkoiseen kuvaan, jossa auringonvalo siivilöityy juuri sopivasti pinnan alle. Yksittäin kuva on aika pelottavakin, mutta muiden joukossa rauhoittava. Vau!

  • Hassua, että tartuit juuri tuohon kuvaan – mietin nimittäin hetken julkaisenko sen vai en, koska se on kuvaustilanteen seesteisyydestä huolimatta vähän pelottava. Päädyin kuitenkin julkaisun kannalle, koska muut kuvat pehmensivät ja rauhoittivat sen. Kiva kuulla, että tykkäsit!

 7. Mielettömät kuvat! Itsehän en ole ikinä snorklannut, pitää vissiin ottaa bucket listille jos siellä on noin nättiä <3

 8. OI SAAKELI! Ihan mahtavia vedenalaisia tunnelmia, upeita kuvia!

  Mullahan on siis edelleen kehittämättä vedenalaisella filmikameralla otettu rulla Egyptistä, ehkä olisi aika. Tämä olkoon muistutus.

  Mä kävin omalla reissullani laitesukeltamassa elämäni ensimmäistä kertaa, ja se on yksi hienoimmista kokemuksista ikinä.

  • NYT KEHITÄT NE! Haluan nähdä! Voi hitto, yksi ääni lisää laitesukellukselle.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.