Ajetaanko auringonlaskuun?

Yhteistyössä Gasum

Kesäretkeilystä tuli juuri sata kertaa helpompaa, kun saimme muutamaksi viikoksi käyttöömme biokaasuauton. Ketterään kaaraan mahtuu kaikki tarvittava ja vähän päälle: reput ja laukut, retkiviltit, kamerat, kitara ja tietysti pyyhkeet ja bikinit spontaanien uintireissujen varalta. Niin, ja koira. Tuo tärkeänä istuva tyyppi tuossa pohkeideni korkeudella.

2016-07-26-stellaharasek-gasum-12016-07-26-stellaharasek-gasum-22016-07-26-stellaharasek-gasum-3

En muista olenko kertonut, että Juno-koira rakastaa autoilua. Se haluaa osallistua kaikkeen mitä taloudessa tapahtuu, myös kaikkiin retkiin ja matkoihin. Matkan pituudella ei väliä, kunhan saa olla mukana. Sillä on omat turvavyövaljaat, joissa se matkustaa takapenkillä. Siellä se kurkkii ikkunasta ohikiitäviä maisemia, kunnes matkanteon hurina alkaa ramaista – onneksi penkille on hyvä kiertyä kerälle ja nukahtaa. Vesikuppi on vakiovaruste, ja siitä latkitaan vettä joka kerta kun sitä tarjoillaan. Niin ja turvavyövaljaita on tietysti kahdet, koska siskokin on usein mukana. Silloin he nukahtavat tuttuun kekoon, jopa Luna, joka kaikkein mieluiten istuisi kuskin sylissä ja ohjaisi rattia lähimmän makkaratukun suuntaan.

2016-07-26-stellaharasek-gasum-52016-07-26-stellaharasek-gasum-4

Mainitsiko joku makkaran?

Myönnetään, olin hiukan pihalla, kun minulta kysyttiin haluaisinko kokeilla biokaasuautoilua. Jaa että mitä? Nopea internet-tutkimus paljasti, että kyseessä on uusiutuvalla energialla eli kotimaisella biokaasulla kulkeva kiesi – ympäristöystävällinen ja edullinen vaihtoehto tavalliselle autoilulle. Vihreämmät vaihtoehdot kiinnostavat, joten kovin vaikea oli keksiä syitä kieltäytymiseen. Toivotimme siis vitivalkoisen Audin tervetulleeksi Tehtaankadulle emmekä ole katuneet.

2016-07-26-stellaharasek-gasum-62016-07-26-stellaharasek-gasum-7

Roudaustauko.

Autoilu on muutenkin ollut viime kuukausina säännöllisesti esiinpulpahtava puheenaihe. Rakastan yli kaiken sotaponiani, kaiken nähnyttä ja kolhiintunutta fillariani, jolla liikun kaupungissa kaikkein mieluiten. On kuitenkin tosiasia, että autolle on rutkasti käyttöä taloudessa, jossa liikutellaan jatkuvasti kuvauskalustoa, studiovaloja sekä epälukuisia määriä eläimiä, soittimia ja ihmisiä niin lyhyitä kuin pidempiä matkoja. Vaikka julkisilla pääseekin lähes joka kolkkaan, kaiken tarvittavan kaman roudaaminen bussilla tai junalla on usein yksinkertaisesti mahdotonta. On ollut ihan mahtavaa, kun kaiken on kerrankin saanut kulkemaan ilman sen kummempaa säätöä. Senkun pakkaa, viikkaa ja puristaa kaiken kiesiin – eikä mikään määrä kamaa ole ongelma, kun on kokemusta lajissa nimeltä tavaratetris. Siitä tietävät kaiken sekä muusikot, lapsiperheet että ne, jotka ovat ajaneet kaveriporukan kanssa täyteenpakatulla autolla Euroopan läpi Italiaan ja tuoneet sieltä takaisin kuusi laatikollista viiniä ja oliiviöljyä. Köh.

2016-07-26-stellaharasek-gasum-82016-07-26-stellaharasek-gasum-92016-07-26-stellaharasek-gasum-10

Se jää vielä nähtäväksi tuleeko talouteen joskus auto ihan pysyväksi perheenjäseneksi, mutta se on tullut selväksi, että käyttöä riittäisi. Hohtavanvalkoisella biokaasukärryllä – jota kutsumme tuttavallisesti rekisterikilpensä mukaan kaasuvitoseksi – on hoidettu viimeiset muuttohommat, kaahattu Porvooseen bluesfestareille, löydetty semisalainen rantakahvila, tehty ristiretkiä kauempana sijaitseville viherkasvikaupoille ja kirppareille, käyty sukuloimassa Mäntsälässä ja hoidettu useamman keikan roudaukset. Niiden joukkoon mahtuu sekä soitto- että kuvauskeikkoja – molempia yhdistää se, että roudauksen määrä on vakio.

2016-07-26-stellaharasek-gasum-112016-07-26-stellaharasek-gasum-122016-07-26-stellaharasek-gasum-13

Yllätyksenä sekä meille että kavereille tuli, että kaasuauto ei eroa tavallisesta autosta oikeastaan mitenkään. Se näyttää samalta, tuntuu ja kuulostaa samalta, kulkee ja kiihtyy siinä missä mikä tahansa kottero. Se vaan syö bensan sijaan biokaasua, joka on tuotettu uusiutuvasta energiasta, kotitalouksien ja teollisuuden biohajoavista kaasuista. Sen lisäksi kaasulla ajelusta ei synny läheskään niin paljon päästöjä kuin bensalla kulkemisesta, joten kyseessä on useammallakin tavalla vihreämmästä vaihtoehdosta. Paljon pisteitä myös kotimaisuudesta: suomalaisen kaasuyhtiö Gasumin biokaasulle on myönnetty Avainlippu-merkki ja Joutsenmerkki. Se kertoo jo paljon.

2016-07-26-stellaharasek-gasum-142016-07-26-stellaharasek-gasum-152016-07-26-stellaharasek-gasum-16

Studioassistentti odottaa, että pääsee siivoamaan. Ensin pitäisi pudota jotain pöydältä.

Oikeastaan ainoa asia, jota kaasuautoillessa täytyy tavalliseen autoon verrattuna ottaa huomioon on se, että tankkauspisteitä ei löydy vielä ihan joka kulmalta. Gasumin omia pisteitä on tällä hetkellä 18 ympäri maata ja niitä rakennetaan jatkuvasti lisää. Meitä lähin kaasutankkiasema löytyy Kalasataman kulmilta. Luna sanoisi, että aika lähellä makkaratukkua.

2016-07-26-stellaharasek-gasum-172016-07-26-stellaharasek-gasum-182016-07-26-stellaharasek-gasum-19

LOIKS! Takapenkkiläisellä ei ole aavistustakaan missä ollaan, eikä haittaa yhtään.

Yhdellä kaasutankkauksella painelee nelisensataa kilometriä, mutta ei kiesi tielle jätä, vaikka kaasu loppuisi kesken. Jokaisesta kaasuautosta löytyy kaasutankin lisäksi bensatankki, jota auto siirtyy käyttämään saumattomasti ja automaattisesti, jos kaasutankki tyhjenee. Kahden tankin voimalla kärryllä kulkee kuulemma jopa 1300 kilometrin matkan, sitä emme olekaan ainakaan vielä testanneet. Miksi tankata bensaa, jos voi käyttää kaasua? Se on rutkasti ekologisempaa ja kaiken lisäksi halvempaa. (Sen tajutessaan pitkätukka kysyi miksi kukaan ylipäänsä ajelee enää bensalla, kun on olemassa niin paljon fiksumpia vaihtoehtoja.)

2016-07-26-stellaharasek-gasum-202016-07-26-stellaharasek-gasum-212016-07-26-stellaharasek-gasum-22

Viime päivät ovat todellakin kuluneet retkeillen. Painelimme kiesillä heti ensitöiksemme Pori Jazzeihin, siitä lisää pian. Vielä on edessä retki ainakin Hankoon ja Vihreään taloon – ei hullumpia suunnitelmia näin heinäkuun loppuun. Tilaamme hellekelejä, kuumia öitä ja pieniä tienvarsikahviloita, joista saa vastapaistettuja munkkeja.

2016-07-26-stellaharasek-gasum-232016-07-26-stellaharasek-gasum-242016-07-26-stellaharasek-gasum-25

Studiovalokuvaaja ja diivaileva valotusmittari.

Palailen aiheeseen parin viikon päästä, mutta kaasuautoilusta voi sitä odotellessa lukea lisää osoitteesta Aja kaasulla. Kiinnostuneille vinkkinä, että sieltä voi myös vielä viikon ajan voittaa itselleen kaasuauton viikoksi. Omalla vastuulla sitten osallistutte, tähän voi nimittäin jäädä koukkuun.

2016-07-26-stellaharasek-gasum-262016-07-26-stellaharasek-gasum-282016-07-26-stellaharasek-gasum-27PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

32 thoughts on “Ajetaanko auringonlaskuun?

 1. Sattuisipa kohdalle, toivottavasti vielä ehtii auto viikoksi-juttuun..olisi vielä lomaa jäljellä ja paikkoja, minne ajella..

 2. En halua olla ilonpilaaja, mutta jostakin luin, että tuollaisen kahden moottorijärjestelmän (biokaasu ja bensa) rakentaminen maksaa maltaita ja kuluttaa luonnonvaroja+saastuttaa enemmän (valmistusvaiheessa) kuin tavan auto. (Sama homma sähköautoissa) Eli vielä joudutaan odottamaan oikeasti ympäristöystävällistä kiesiä..

  • Biokaasuautolla useita vuosia ajaneena tähän on ihan pakko vastata. Kaasuautossa ei ole kahta “moottorijärjestelmää”. Eroina tavalliseen bensa-autoon on vain kaasutankit (teräs- tai komposiittisäiliöt), johon paineistettu kaasu varastoidaan. Lisäksi konepellin alle sijoitetaan paineenalennin, hieman elektroniikkaa ja polttoaineputkia ja täts it. Kaasu poltetaan energiaksi samassa moottorissa kuin bensiinikin.

   Kaasumuunnoksen voin tehdä noin 2500e sijoituksella ihan mihin tahansa bensiiniautoon. Muuntoja tekeviä firmoja löytyy suomesta useita. Toinen vaihtoehto on ostaa uusi tehdastekoinen malli, kuten tämä Audi. Valmiita kaasuautoja löytyy lähes kaikilta eurooppalaisilta valmistajilta.

   Asiaan perehtyneenä voin sanoa, että kaasuauto on ehdottamasti ympäristöystävällisin tapa autoilla, jos tankkiin pistää biokaasua maakaasun sijaan. Biokaasua saa suomessa kaikilta tankkausasemilta. Kaasuasemien verkosto laajenee vuosi vuodelta.

   • Kiitos Kaasuttaja kommentista! Olinkin tulossa kommentoimaan, että kyse ei ole kahdesta moottorijärjestelmästä, vaan kahdesta tankista, mutta osasitkin kertoa sen paljon perusteellisemmin kuin minä.

 3. Googlasin samassa haussa”audi” ja “kiesi” koska sanoissa oli jotakin entuudestaan tuttua.

  • haha, pitihän mun uteliaana tehdä sama ja yhteys löytyi. Audin entinen myyntijohtaja Esko Kiesi aiheutti Anna-lehden haastattelullaan tasa-arvokohun mm. vertaamalla naisia autoihin ja erosi kohun seurauksena. Yes, ehkä tarkemmin ajatellen se Skoda on ihan hyvä. ;)

 4. Tämä on muuten tosi mielenkiintoinen aihe. Kaikkia vihreitä vaihtoehtoja autoilulle pitäisi nostaa paljon enemmän, jotta tietoisuus kasvaisi. Hienoa että Gasum on tajunnut ehdottaa tälläistä kampanjaa. Tuleeko sille jatkoa?

  • Moikka, kiva kuulla että aihe kiinnostaa! Samaa mieltä vihreiden vaihtoehtojen nostamisesta, sitähän tässä onneksi tehdään. Kampanjan tiimoilta on tulossa vielä kaksi kirjoitusta, mahdollisesta jatkosta ei ole tietoa.

 5. Olisin osallistunut kisaan, jos olisi saanut Audin käyttöön viikoksi, mutta se olikin Skoda. Toisekseen kun lomat on ohi niin ei olisi edes aikaa kaasutella. Mutta hieno juttu, että tuollainen vaihtoehto on. Automatkailu rulaa! <3 Paitsi täyteen ahdetut autot aiheuttaa kyllä liikenteessä silmienpyörittelyä. Se kun on jo jossain kohtaa turvallisuusriski. Mutta kahden aikuisen reissuilla on tavarat saatu matkoillakin aina mahtuun hyvin vuokra-autoon. :)

 6. Hanko <3 Jos vain aikaa/halua on niin kaasutelkaa vanhaa Kuninkaan tietä pitkin ja käykää Inkoon Fagervikissä ja Raaseporin linnanraunioilla. Tammisaaressa Cafe Gamla Stan on ihana ja Hangossa Alan's Cafe. Määränpäässä kannattaa koluta myös Neljän tuulen tupa, vesitorni, Gunnarsinranta, Tulliniemen luontopolku, Bengtskär, Grönan… Tai sitten vain ON. Siihen Hanko on myös aivan omiaan :-)

 7. MINÄ olen ajanut täyteenpakatulla autolla kaveriporukan kanssa Euroopan läpi Italiaan!! :•D Sen verran täyteenpakatulla, että ohikulkijat & kanssaliikkujat katsoivat automme maavaraa (tai pikemminkin sen puutetta) lievästi hämmästyneen näköisinä. Tuolloisessa kiesissä (satakuusikymppinen pikku-Mersu) ei ollut edes ilmastointia! Seuraavalla samanmoisella reissulla Alfa Romeossa sellainen luojan kiitos jo löytyi. Pakkaustaitoja tosiaan koeteltiin, sen verran tiivis oli paketti että tuskin edes Hesarin kuukausiliite olisi enää mihinkään väliin mahtunut. Ja näistäkin huolimatta aivan mahtavia reissuja! ♡

  • Hahahaha! Joo, ei se matkan mahtavuus ole ollenkaan sidoksissa siihen kuinka mukavaa matkanteko on ;)

 8. Keskityn taas olennaiseen, mutta mikä ihana vaaleanpunainen neule sulla on tossa yhdessä kuvassa päällä? Näytät upealta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.