Helleaalto Lapissa

TORNIONJOKI, ÖVERTORNEÅ, RUOTSI

Kiitos kaikille hullua hirsitalohankettamme kommentoineille ja tsemppiä toivottaneille! Sitä varmasti tarvitaan. Ihanaa muutenkin kuulla, että pohjoinen projektimme kiinnostaa. Hirsitalojutut jatkuvat tuota pikaa, mutta sitä ennen muutama kuva rantaretkeltä. Lapissa on nimittäin käynnissä ennennäkemätön helleaalto ja lämpömittari on kivunnut jopa 32 asteeseen. Kukaan ei muista milloin näillä leveysasteilla olisi ollut niin kuumaa, ei varmaan vuosikymmeniin.

Koko Tornionjokilaakso on ihan sekaisin – lehmät makaavat niityillä kyljellään ja jaksavat just ja just huiskuttaa kärpäsiä hännillään, metsästyskoirille on tuotu pihoille tuulettimia. Ihmiset lilluvat Tornionjoessa viilennyksen toivossa, mutta jokikaan ei ole enää kovin kylmä. Nämä kuvat ovat joen keskellä sijaitsevalta saarelta Suomen ja Ruotsin välissä: tuo jumalainen hiekkaranta kuuluu virallisesti Övertorneåån eli Ruotsin puolen Ylitornioon.

Takana häämöttävä kaarisilta yhdistää Suomen ja Ruotsin. Teininä pyöräilin sillan yli harva se viikko, sillä Ruotsin puolella asui ystäviä. Saaren kohdalla oli silloin vielä rajavartiosto, nyt tullirakennuksessa on kahvila. Kukaan ei myöskään käy enää Ruotsin puolella voiostoksilla, nykyään sieltä haetaan halvempaa viiniä ja hyttyskarkottimien täyttötyynyjä, joita ei enää myydä Suomessa. Eipä niitä tällä hetkellä tarvitakaan, hyttysetkin ovat helteen uuvuttamia eivätkä jaksa kiusata ketään.

Saaren kauneimmat hiekat ovat pienen kahlaamisen päässä. Ei haittaa, vettä on rannassa vain nilkkoihin ja kirkkaasta vedestä voi bongailla ahvenia ja pieniä kalaparvia. Vesi on tällä hetkellä niin matalalla, että koko joen yli voi kahlata kastelematta napaansa. Naurattaa, että sen kerran kun olisi hellehiessään valmis sukeltamaan jokeen nutturaansa myöten, se ei onnistu! Mutta en valita, tämä on onnea, harvinaista herkkua johon tekisi mieli tottua.

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

7 thoughts on “Helleaalto Lapissa

  1. Ajeltiin pari viikkoa sitten Tenon reunaa ja siellä porukka oli kanssa keskellä jokea hiekkasärkillä uimarenkaiden kera. Ja vieressä lohensoutajia:) Aika absurdia vielä kun joessa seisoi kurahousuissa perhokalastajia….

  2. KÄÄK haluan rannalle kahlaamaan ja trrr.. nyt sekosin. Vai mitä olette mieltä yönaku-uinnista?

  3. Mielettömän kaunista ja miten kirkasta vettä. Ihanan näköistä. Meidän kaksivuotias katseli innoissaan teidän koiran uittamis videoita instasta. Hän on edelleen teidän koirien vannoutunut fani.

  4. Niin odotan kuvia ja juttuja pohjoisesta! Tämä tuo mukavan lisän blogiisi ja toivottelen onnea projektillenne! Teillä molemmilla on sellainen työ, jota voitte tehdä läppäreillä, ainakin osan aikaa, missä vain (te onnelliset), joten jään odottamaan tulevaisuudessa myös juttuja asumisesta Lapin perukoilla.

  5. Ihanaa! Mutta ei vastaavasta lämmöstä vuosikymmeniä ole, kesällä 2010 Tornionjokilaakso oli Euroopan lämpimin paikka viikon ajan! Muistan, koska ystäväni Espanjasta ja Helsingistä olivat luonani lomalla, ja emme helteen takia jaksaneet tehdä muuta, kuin maata takapihallani tai Tornionjoessa :D Kaikki suunnitellut reissut jäivät välistä mutta ei paljon haitannut!

    • Muistelin minäkin takavuosien kesää jolloin ainakin jonkin aikaa oli ihanan lämmintä. Siispä se oli tuo vuosi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.