10 vinkkiä vastuulliseen vaatehuoltoon

Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja LV

Muistan kuinka blogihistoriani ensimmäisinä vuosina sain kovaäänistä kritiikkiä siitä, että asukuvissani esiintyi usein samoja vaatteita. Olisi pitänyt kuulemma tarjota vaihtelevampaa tyyli-inspiraatiota eikä jumittaa jatkuvasti samoissa pillifarkuissa ja neuleissa. Itse ajattelin (ja ajattelen edelleen), että tarjoan mieluummin inspiraatiota siihen kuinka samoja vaatekappaleita voi käyttää viikosta toiseen erilaisilla tavoilla, eikä tarvitse olla joka viikko uusia vaatteita ollakseen tyylikäs.

Vastaavaa kommentointia kuulee enää harvoin. Ajat ovat muuttuneet, lempivaatteissaan viihtymistä on alettu arvostaa aivan toisella tavalla ja ihmiset tiedostavat, että on paljon fiksumpaa käyttää samoja vaatteita kauan kuin ostella jatkuvasti uusia. Ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon ja varsinkin vaateteollisuuden vastuullisuus on ollut tapetilla, sillä pikamuoti ja pintatrendien tiuha kierto on tutkimusten mukaan yksi maailman eniten saastuttavista asioista.

Olen kirjoittanut vaatehuollosta joskus vuosia sitten ennen kuin ilmastoahdistus oli yltynyt näihin sfääreihin. Silloin vasta opettelin huolehtimaan vaatteistani kunnolla. Yhteistyö LV Colorin kanssa tarjosi sopivan tilaisuuden palata aiheen äärelle nyt kun kokemusta on vähän karttunut ja aihe on entistä ajankohtaisempi. Arjen pienistä teoista on puhuttu ja kiisteltykin paljon. Itse ajattelen, että pienistä puroista kasvaa isoja uomia, kun tarpeeksi moni ihminen muuttaa rutiinejaan – ja ennen muuta uskon siihen pidemmän aikavälin vaikutukseen, että ihmisten muuttuvat kulutustottumukset ja toiveet synnyttävät yrityksissä paineen muuttaa tuotantotapojaan kestävämmäksi ja tarjota ihmisille entistä vastuullisempia vaihtoehtoja.

Ilmaston ja kulutuksen vähentämisen lisäksi on toki muitakin syitä pitää hyvää huolta vaatteistaan. Itse rakastun lempivaatteisiini yleensä niin, että haluan käyttää niitä mahdollisimman kauan ja usein kulutankin ne riekaleiksi. Kun olen kerran löytänyt vaatteita, joissa viihdyn ja jotka saavat minut tuntemaan oloni hyväksi ja varmaksi, en halua luopua niistä ennen kuin on ihan pakko. Vaatteiden käyttöiän pidentämisellä on pelkästään positiviinen vaikutus myös kukkaroon, kun ei tarvitse ostella uusia joka kuukausi. Laadukkaat vaatteet eivät ole puoli-ilmaisia, eikä niiden kuulukaan olla – pikamuoti on vääristänyt ihmisten käsitystä siitä mitä vaatteiden pitäisi maksaa.

On siis parempi pitää olemassaolevista vaatteistaan hyvää huolta kuin korvata ennen aikojaan kuluvia vaatteita uusilla. Seuraa kymmenen vastuullista vinkkiä omien vaatteiden huoltoon, jotta ne pysyisivät kauniina ja käyttökelpoisina mahdollisimman kauan.

1 ~ Tuuleta usein, pese harvoin

Monilla on tapana heittää vaatteet pyykkikoriin heti yhden käytön jälkeen, vaikka oikeasti vaate ehtii hyvin harvoin yhdellä käyttökerralla likaantua niin paljon, että olisi pesun tarpeessa. Vaatteet kuluvat aina mekaanisesti pesukoneen rummussa. Mitä harvemmin niitä pesee, sen vähemmän ne kuluvat ja sen kauemmin ne kestävät kauniina. Pesuvälin harventaminen on myös itsessään ekoteko, sillä jokainen pesukerta kuluttaa valtavan määrän vettä ja energiaa.

Vähänpidettyjä vaatteita kannattaa mieluummin tuulettaa ikkunalla tai tuuletusparvekkeella. Monet vaatekaapin eniten käytetyistä vaatteista eivät tarvitse pesua juuri ollenkaan: esimerkiksi villapaitoja ei kannata turhaan pestä, tuuletus käytön jälkeen riittää useimmiten pitämään ne raikkaina. Farkkuja ei tarvitse pestä käytännössä koskaan, sillä ne voi puhdistaa myös pakkasessa nostamalla talvella ulos tai laittamalla pakastimeen.

On olemassa yksi poikkeus: treenivaatteet kannattaa pestä aina heti käytön jälkeen, sillä hiki haurastuttaa kuituja ja lyhentää siten vaatteen käyttöikää. Monissa uudemmissa pesukoneissa on ympäristöystävällinen pikaohjelma, joka sopii tarkoitukseen. Ohkaiset treenivaatteet on nopea pestä käsinkin, jos muuta pesukoneeseen heitettävää ei ole.

2 ~ Poista tahrat heti

Tahroissa reaktioaika on kaiken A ja O. Säästät sekä itseäsi että vaatetta, kun poistat tahrat mahdollisimman nopeasti, ne nimittäin lähtevät kaikkein helpoiten heti. Itsehän aiemmin nakkasin tahriintuneet vaatteet pyykkikoriin ja päätin ajatella asiaa myöhemmin, mutta kummasti sain huomata, että harmittomatkin tahrat oli huomattavasti hankalampia poistaa sen jälkeen kun vaatteet olivat lojuneet pari viikkoa pyykkikorin pohjalla.

Muista myös, että koko vaatetta ei tarvitse välttämättä pestä yhden tahran takia. Sappisaippua on tehokas ja ekologinen tapa poistaa monenlaisia tahroja täsmäoperaationa. (Tähän sääntöön on olemassa muuten poikkeus: silkkivaatteisiin voi jäädä jälkiä paikallisesta tahranpoistosta, joten silkkivaate kannattaa pestä kokonaan, jos siihen tulee tahra.)

3 ~ Säilytä hyvin

Yksi niistä asioista, joita olen joutunut itse erikseen opettelemaan, on ollut vaatteiden säilyttäminen. Ennenhän “säilytin” niitä lähinnä lattioilla ja epämääräisissä kasoissa tuoleilla. En voi väittää etteikö kasoja pääsisi vieläkin varsinkin kiireviikkoina muodostumaan, mutta onneksi ne eivät enää loju paikoillaan viikkotolkulla.

Paras tapa pitää vaatteet hyvinä on nostaa ne henkarissa kaappiin ja säilyttää ne mahdollisimman ilmavasti – ei kannata siis tunkea kaappiin vaatteita määräänsä enempää. Neuleet viihtyvät parhaiten viikattuna pinoihin, näissäkin väljyys on valttia.

Henkarillakin on väliä. Itse käytin aikoinaan ohkaisia metallihenkareita, koska ne säästivät tilaa – jep, sain ahdettua kaappiin lähes kaksinkertaisen määrän vaatteita! Siinä sivussa tuli venytettyä aika moni vaate piloille. Suosi laadukkaita, tarpeeksi tukevia ja oikeankokoisia henkareita, jotka tukevat vaatetta, eivät venytä sitä.

4 ~ Pese täysiä koneellisia

Puolityhjää pesukonetta ei kannata pyörittää, vaan pestä kerralla mahdollisimman paljon pyykkiä, sillä se säästää niin vettä kuin ympäristöä. Pyykkikonetta ei kannata kuitenkaan täyttää ihan äärimmilleen, koska liian täyteen tuupatussa koneessa pyykit eivät puhdistu kunnolla, vaan vaatteisiin jää likaa ja pesuainejäämiä. Rummun yläosaan olisi hyvä jäädä noin kämmenen levyinen tila.

Yhden tai kahden hengen taloudessa voi olla vaikeaa kerätä täysiä koneellisia. Silloin kannattaa turvautua värinsieppaajiin, pyykin sekaan nakattaviin liinoihin, jotka estävät värejä sekoittumasta keskenään. Näin tummia, vaaleita ja värikkäitä vaatteita uskaltaa pestä samassa koneellisessa. Liinoja myydään sekä kertakäyttöisinä että kestoversioina.

5 ~ Pese ohjeen mukaan

Muista kurkata materiaalilappuja ja pestä vaatteet ohjeen mukaan, sillä väärä pesulämpötila tai -ohjelma on varmin tapa pilata vaate tai ainakin lyhentää roimasti sen käyttöikää. Materiaaleissa on valtavia eroja ja puuvilla kestää pesua ihan eri tavalla kuin vaikkapa silkki.

Pellavavaatteet (pätee myös pellavalakanoihin ja -pyyhkeisiin) kannattaa pestä erillään muusta pyykistä. Pellavasta nimittäin irtoaa pesun yhteydessä pikkuista nukkaa, joka tarttuu todella ärsyttävästi muihin vaatteisiin. Pellavaa pestessä kannattaa myös täyttää kone vain noin puolilleen, koska pellavan pesussa tarvitaan enemmän vettä kuin muiden tekstiilien.

Monia vaatteita voi pestä alhaisemmassa lämpötilassa, joka on hellävaraisempaa niin materiaaleille kuin ympäristölle.

Rumpukuivaus haurastuttaa luonnonkuituja, joten luonnonkuituiset vaatteet kannattaa kuivattaa mieluummin narulla tai – vielä parempaa – henkarissa.

6 ~ Suojaa herkät vaatteet

Monissa vaatteissa on kovia tai teräviä osia, kuten nappeja, vetskareita ja hakasia, jotka kuluttavat ja voivat jopa vahingoittaa muita vaatteita pyykkikoneessa pyöriessään. Muut vaatteet, erityisesti herkät sellaiset, kannattaa suojata pesupussilla.

Jos peset farkkuja koneessa, pese ne mieluiten erikseen. Farkkupari painaa märkänä yli kilon ja tekee pesukoneesta mankelin, joka on takuuvarmasti huono juttu kaikille samassa koneessa pyöriville ohuille materiaaleille.

Arimmat materiaalit, kuten ohuet pitsit ja silkit, kannattaa pestä erikseen. Itse pesen kaikkein herkimmät käsin.

Jarnon lempifarkuilla on ikää melkein kymmenen vuotta. Kulumaa on, mutta vielä on vuosia jäljellä.

7 ~ Pidä vaatteet kauniina

Ei ihme, että uusien vaatteiden ostaminen kiinnostaa, jos oma vaatekaappi on sullottu täyteen pesun jäljiltä ryppyisiä vaatteita ja kiva asu pitää koota epämääräisten myttyjen joukosta. Ei kovin houkuttelevaa eikä ainakaan inspiroivaa.

Oikeat varusteet auttavat pitämään vaatteet salonkikelpoisina. Kasmirkampa pitää kasmirneuleet siistinä, nypynpoistaja pelastaa muut neuleet (muista vaan käyttää nypynpoistajaa hellästi, sillä liian kova painaminen kuluttaa neulosta tarpeettomasti). Tarraharja on ehdoton, jos jaat elämäsi karvaisen perheenjäsenen kanssa. Vaateharjan avulla saat freesattua takit ja villakankaiset vaatteet.

Mutta kaikkein eniten suosittelen höyrytintä! Hankimme sellaisen pari vuotta sitten ja se on osoittautunut ihan nerokkaaksi keksinnöksi. Olen aina ollut aivan liian laiska silittämään vaatteitani, mutta höyrytintä jopa minä jaksan käyttää silloin tällöin – se on vaan niin paljon nopeampi ja näppärämpi tapa saada vaatteet sileiksi. Höyrytin on hellä myös aroille materiaaleille, joihin en ikimaailmassa uskaltaisi koskea silitysraudalla. Eikä kyse ole vain pesuryppyjen poistamisesta: höyryttimellä saa myös kerran pari pidettyjä vaatteita freesattua vastapessyn näköisiksi ja tuoksuisiksi. Kun höyrytät silkkipaitasi ja nostat sen hetkeksi ikkunan lähelle tuulettumaan, se näyttää ja tuntuu ihan uudelta.

Jos huomaat haikailevasi uusia vaatteita ennen muuta niiden napakkuuden ja rapeuden vuoksi, suosittelen sijoittamaan höyryttimeen! Niitä saa alle satasella.

8 ~ Kuivaa oikein

Arjesta tuli huomattavasti helpompaa sen jälkeen kun pari vuotta sitten opin kuivattamaan vaatteet oikein: se säästää niin vaivaa, aikaa kuin itse vaatetta.

Laitan t-paidat, topit, mekot ja kauluspaidat suoraan pyykkikoneesta tukeviin henkareihin kuivumaan: sillä tavoin niihin ei tule tarpeettomia ryppyjä ja puhtaat vaatteet on helppo kuivuttuaan nostaa kaappiin. Höyryttäminenkin sujuu helpommin, sillä kaikkein hitainta on höyryttää pois narulla kuivumisesta syntyneet rypyt.

Neuleet kuivatan pyyhkeen päällä tasaisella alustalla, sillä tavoin ne eivät pääse venähtämään.

9 ~ Valitse pesuaine viisaasti

Pesuaine kannattaa valita ajatuksella. Meillä on kaapissa omat superlempeät pesuaineet silkki- ja villavaatteille, joita pesen nykyään lähes aina käsin. Muut vaatteet pesemme pesukoneessa ja pyrimme välttelemään liian voimakkaita pesuaineita, jotka ärsyttävät ihoa. Esimerkiksi LV Color Pyykinpesuneste on väriaineeton, vegaaninen ja hajusteeton vaihtoehto, joka sopii myös herkkäihoisille. Erityispisteitä hajusteettomuudesta, sillä minulle tulee voimakkaista tuoksuista ja tuoksucocktaileista päänsärky ja oksettavan huono olo. Sille ei voi mitään, jos raitiovaunussa viereen istuva kanssamatkustaja on suihkinut hajuvettä turhan avokätisestä, mutta sen voin valita sen kuinka monta tuoksua puen itse päälle. LV:n sivuilla on tuoksulaskuri, jolla saa selville kuinka monelle tuoksulle tulee päivittäin altistuttua.

Opin pari vuotta sitten, että nykyisiin pyykinpesukoneisiin tarvitaan huomattavasti vähemmän pesuainetta kuin olemme aikoinaan oppineet käyttämään. Pudotin käyttämäni pesuaineen määrän puoleen, sillä ylimääräiset pesuainejäämät eivät ole vaatteille hyväksi sen enempää kuin iholle tai ympäristölle. Rahaakin säästyy, kun ei tarvitse ostaa pyykinpesuainetta niin usein.

10 ~ Korjaa aina kun voit

Vaatteita kannattaa aina mieluummin korjata kuin heittää pois! Varsinkin laadukkaiden vaatteiden kohdalla käyttöikä voi moninkertaistua, kun tarpeen mukaan paikkaa ja korjaa vaatteita sen sijaan, että ostaisi vaan uusia. Usein kyse on varsin pienistä toimenpiteistä, kuten ratkenneesat saumasta, pienestä rei’ästä, joka on helppo parsia tai jopa vaan irronneesta napista.

Jos omat taidot, aika tai energia ei riitä vaatteiden korjaamiseen, kiikuta vaate ammattilaiselle tai osaavalle ystävälle. Lähellä sijaitsevia ompelimoita löytyy googlaamalla tai kysymällä vaatekaupoista.

Ompelija osaa myös muokata käyttämättömäksi jääneistä vaatteista sopivia. Jos mekon helma on liian pitkä tai farkut lököttävät väärästä kohdasta, pienellä muokkauksella vaatteesta saa juuri oikeanlaisen. Vanhan vaatteen muokkaaminen sopivaksi on aina parempi kuin uuden ostaminen.

Ennaltaehkäisy on muuten usein helpompaa kuin jälkikäteen korjaaminen. Monissa tehdasvalmisteisissa takeissa on huonosti ommellut napit, joita voi vahvistaa jo ennen kuin ne alkavat irtoilla.

Paras vinkki vaatteiden pitkäikäisyyden parantamiseen on tietysti se, että sijoittaa laatuun. Jos vaate on lähtökohtaisesti tehty huonolaatuisesta materiaalista tai ommeltu huonosti, sitä on mahdotonta hyvälläkään huollolla pitää käyttökelpoisena kovin kauaa. Jos uusien vaatteiden hinta kirpaisee liikaa, secondhand-putiikeista ja kirppiksiltä voi ostaa aikaa ja käyttöä kestävää laatua huomattavasti huokeampaan hintaan. Olen itse löytänyt kirppiksiltä  ja kierrätysryhmistä monta lempivaatettani, joista olen maksanut mitättömän murto-osan alkuperäisestä hinnasta.

Löytyykö muita vaatehuoltovinkkejä?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

33 thoughts on “10 vinkkiä vastuulliseen vaatehuoltoon

 1. Voi ristus, sanois eteläpohojalaaset! Täällä sitä jutellaan adekvaatisti ja arkisesti pyykkäämisestä ja vaatehuollosta ja kuvat on niin sensuelleja, että itku meinaa päästä :D Lepuutin niissä silmiäni pitkään.
  Tämmöinen mummoikäinen antais tuollaisen uroon vieressä heräämisestä – edes yhtenä aamuna -kevyesti parin kuukauden eläkkeen ja vielä Marttojen jäsenkortin kaupan päälle. -Vaikka IRL taitaiskin mennä pikanitron puolelle…..

  Tuommoinen se oli Meiränki Mies nuorena, sileä ja kiinteä, ilo silitellä, huokaus. Nyt on harmaa ja kumara, mutta onneksi minä en sitä useinkaan noteeraa. Mun mielessä se on edelleen parikymppinen ja yhtä ihana ja rakas <3

  Kiitos upeista kuvista ja ihan viisaasta postauksestakin. Iloa j rakkautta päiväänne!

 2. Mä olen vähentänyt pesukertoja myös panostamalla kunnon alusvaatteisiin. Kesähelteet pois lukien paitojen alla on toppi tai t-paita, mekkojen alla vanha kunnon alusmekko (joka estää myös inhan helma tarttuu sukkahousuihin -ilmiön). Niitä sitten voi myllyttää tarpeen mukaan pesukoneessa muiden alusvaatteiden kanssa.

 3. Siis mitä mitä?? Värinsieppaaja?? Pidin itseäni täysinoppineena vaatehuoltajana, mutta tästä en ole kuullutkaan. Pitääkin heti guuglata, että mitä se on ranskaksi. Näin matkalla on ollut hiukan ongelmallista niiden harvojen mukaan pakattujen vaaleiden vaatteiden pesu, varsinkin kun tummien joukossa on myös punaista. Jos tämä toimii (ja liinoja löytyy Ranskastakin), helpottuu meidän pyykkihuolto kertaheitolla!

 4. Minä pesen (pois lukien urheiluvaatteet) kaiken 60 asteessa. Ei ole toistaiseksi mikään vaate mennyt pilalle mutta tahrat (ja hiki) lähtevät ihan eri tavalla kuin alhaisemmassa lämpötiloissa. Välillä heitän valkoisia vaatteita lakanoiden kanssa 95 asteeseen eikä kyllä alushousujen elastaanille tapahdu niissäkään lämpötiloissa yhtään mitään. Epäilen että vaatevalmistajat laittavat ”varmuuden vuoksi” sitä 30 asteen pesumerkintää ettei tule reklamaatioita jos jotain käykin. Tärkeämpää on olla linkoamatta vaatteita liian isoilla kierroksilla. Moniin pöytäliinoihin tulee ne linkoamisraidat, samoin housuihin.

  Toki elän lapsiperheessä jossa tahraosastoa tulee eri tavalla kuin aikuistaloudessa. Orgaaniset tahrat (porkkana, tomaatti ym.) saa pois kuivattamalla vaatteen auringonvalossa.

  • Sehän on ihan totta, että jotkut vaatevalmistajat laittavat varmuuden vuoksi alhaisempia pesulämpötiloja. Mutta sekin on fakta, että peseminen kuluttaa aina vaatetta ja lyhentää sen käyttöikää, joten seuraukset saattavat näkyä ajan kanssa siinä, että vaate ei kestä niin kauan kuin olisi hellävaraisemmalla pesulla kestänyt. Riippuu varmasti monesti vaatteesta.

   Mutta joo, uskon myös että lapsiperheessä taistellaan toisenlaisessa tahratilanteessa kuin keskivertoisessa kahden aikuisen taloudessa :D

 5. Nappeja tai vetoketjuja sisältävän vaatteen voi pesupussittaa sen sijasta että pussittaa aran vaatteen. Näin pussi suojaa kaikkia muita koneessa olevia vaatteita.

 6. Yritän vähentää kemikaalien käyttöä, joten tein pesuaineen Marseille-saippuasta ja eteerisistä öljyistä.

 7. Uusien pesukoneiden käsinpesuohjelmat ovat usein hellävaraisempia kuin okea käsinpesu, jossa.tulee usein väännettyä ja hangattua. Itse laitan käsinpestävät vaatteet -silloin kun tuulettelun välissä on välttämättä pestävä -nurinperinn pesupussiin ja käsinpesuohjelmaan.

 8. Tuo farkkujen pakastaminen on kyllä myytti – farkut likaantuu siinä missä muutkin vaatteet ja niihin kertyy mm. iholta rasvaa ja hikeä. Tämä töhnä ei varise pakastuksen jälkeen. Farkut kestää pesua ja niitä pitää pestä. Elastaania sisältävien kanssa varovaisemmin. Oikein pestyt farkut muotoutuu pesujen jälkeen yhä paremmin päälle.

  • Moikka, nyt piti ottaa yhteys valtakunnan viralliseen pyykkiasiantuntija Outi Pyyhyn ja kysyä asiasta.

   “Riippuu monesta asiasta. Denimin paksuus (unssimäärä eli oz.) ja käyttökertojen määrä. Käytetty pesuaine. Haluttu “puhtaustaso”. Joillekinhan riittää vaan ettei vaate haise hieltä ja jotkut haluaa taas sellaista saipuoitettua ja ydinpestyä tekstiiliä.

   Ihmiset myös hikoilee tosi eri tavalla. Siihen vaikuttaa ikä, lääkitys, hormonit ja paino. Eli niiden kannattaa tuulettaa ja pakastaa farkkunsa, kenelle se riittää. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan sitä ihan tosissaan, sillä minun mielestä ihmiset konepesee vaatteitaan ihan liikaa. Myös etikkaliotus poistaa hajuja.”

   En esimerkiksi itse ole paljoa hikoilevaa sorttia ja pesenkin farkkujani lähinnä silloin jos ja kun ne likaantuvat niin, että yksittäisen tahran paikallispoisto ei onnistu. Pakastus ja tuuletus on hyvin riittänyt pitämään ne raikkaana.

   Täällä vielä Outi Pyyn Pyykkimuia-FB-ryhmä, jonne kaikki pyykkäämisestä kiinnostuneet ja tarkempia tietoja kaipaavat ovat tervetulleita: https://web.facebook.com/groups/pyykkimuianjengi/

   • Toki saapi pakastella jos se riittää puhdistukseksi. Itse pesen hajuttomilla pesuaineilla ohjeen mukaan ja käytän pyykkietikkaa huuhteluun. Ja totta: ihmiset hikoilevat eri tavalla, mutta ihan jokainen hikoilee ja haihduttaa ihon kautta koko ajan (n.litra pväsdä). Myös iholta siirtyy vaatteisiin ihon omaa rasvaa ja hilsettä. Ammattini liippaa näitä asioita anatomian puolella :)

 9. Hei tää on superhieno esimerkki modernista markkinoinnista ja yhteistyöpostauksesta! Voisi kuvitella että LV:n vinkki olisi että ihmiset pesee paljon ja usein, jotta aineita menee kaupaksi, mutta tässä oli aidosti asiakkaan näkökulma ja tosi ekologinen! Aivan ihanaa. Tästä mallia muillekin firmoille!

  • Kiitos, ihana kuulla! Pyrin aina lähestymään kaikkia yhteistyöjuttuja niin, että niistä olisi lukijoille aidosti iloa ja hyötyä ♥

 10. Tarrarullaa ei kannata käyttää villaan,esim villakangastakki. Tarrarullasta lähtee liimaa ( tai mitä se tarranpinta onkaan ) ja se tekee villasta ajan myötä nyppysen. Vaateharja tai samettiharja on parempi.

 11. Takkien ja paitojen hatarasti kiinni oleviin nappeihin tepsii yksi outo, mutta toimiva vinkki: käsittele nappien langat heti näkymättömällä kynsilakalla, niin langat eivät lähde purkautumaan eivätkä napit putoile. Tämän opin äidiltäni, kuten myös sen, että esim. aran villaneuleen tai vastaavan alla kannattaa mieluummin pitää t-paitaa kuin toppia, niin ei haittaa jos hikoaa päivän aikana hieman, kun t-paita on helpompi pestä kuin neule.

 12. Mä pesin pitkään täysiä koneellisia ja ihmettelin, miksi saan aikaan ryppyistä ja pahanhajuista pestyä pyykkiä. Uudessa pyykkikoneessa oli tekokuitupesun kohdalla 2.5 kg maksimi (7 kg kone) ja aloin googlaamaan kummissani (“marmati marman, mitä tuo käyttöohje nyt horisee kun 7 kg kone”). Kävikin ilmi, että tekokuidut eli usein polyesteri tarvitsevat paljon enemmän vettä ja suhteellisesti pesuainetta lian irrottamiseen. Samalla tekokuitujen kulutuskestävyys on pienempi, eli syklin pitää olla hellävaraisempi. Luonnonkuituja (eli lähinnä puuvillaa) saa röykyyttää paljon enemmän mekaanisesti ja lika irtoaa helpommin, siksi 7 kg täyttömäärä puuvillalle ja 2.5 tekokuiduille. Aloin suosiolla pestä pienempiä koneellisia tekokuitupitoisia vaatteita (polyesteri, nylon, elastaani) ja pyykistä tulee kyllä puhtaampaa. Samaten kone lupaa laskea vedenkulutuksen määrän just 2.5 tai 7 tai 5.643 kilolle, eli en tunne niin huonoa omaatuntoa vajaista koneista.

  • Hei kiitos, todella hyviä huomioita! Olen itsekin kuullut, että eri materiaalit tarvitsevat eri määriä vettä.

 13. Höyryttäminen kuulostaa hyvältä…hyvä aihe kokonaisuudessaan vaatehuolto. Itse huollan kyllä kohtuuhyvin kengät, mutta vaatteet jäävät vähemmälle, kiitos vinkeistä!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.