Avaruushopeaa

Kaupallisessa yhteistyössä Lapponia, sisältää arvonnan

Kuten ehkä tiedätte, rakastan hopeakoruja. Minulla on aina ylläni jotain, kaulassa ohut hopeaketju tai ranteessa rengas, kädet täynnä sormuksia. Koruni ovat useimmiten joko siroja ja ohuita, tai sitten suuria, melkein massiivisia. Seuraavassa kuvasarjassa on luvassa koruinspiraatiota jälkimmäisessä kategoriassa!

Oli monta syytä lähteä yhteistyöhön Lapponian kanssa. Äitini on opettanut minut arvostamaan pitkän linjan suomalaisia designtaloja: Lapponia oli yksi niistä, joista hän puhui jo silloin kun olin pieni. Lapponian pohjoisen luonnon ja mielenmaiseman inspiroimat korut olivat tietysti pohjoisesta kotoisen olevani äitini mieleen, ja tekivät myös minuun vaikutuksen kun näin niitä ensimmäisen kerran.

Lapponian yli 50-vuotisen, uniikin historian varrelle on mahtunut monta merkkipaalua. Suosikkini niistä tiivistyy akryylistä ja hopeasta valmistettuun valtavaan pallosormukseen nimeltä Kivettynyt järvi, jota Yoko Ono käytti vuonna 1975 siihen aikaan supersuositussa Dick Cavett -showssa. Pallosormus – ja monta muuta poimintaa yrityksen vaiheikkaasta historiasta – löytyy täältä.

Lapponia valmistaa yhä kaikki korunsa käsityönä Helsingissä omassa tehtaassaan. Näiden korujen alkuperää tai valmistusolosuhteiden eettisyyttä ei siis todellakaan tarvitse arvailla! Käsintehdyt arvokorut kestävät sitäpaitsi aikaa ja käyttöä ihan eri tavalla kuin massatuotantona valmistettu koru tai halpa rihkama. Laadukas koru säilyy äidiltä tyttärelle ja on käytännössä ikuinen.

Arvostan myös vastuullista toimintaa: koruihin käytetystä kullasta kaikki ja hopeasta 70% on kierrätettyä. Loput 30% on peräisin pohjoismaisista kaivoksista. Myös tehtaan jätevedet kerätään ja käsitellään ympäristövaikutusten minimoimiseksi.

Viimeinen niitti oli, että Lapponialle ajankohtainen aihe, avaruuden inspiroima korusarja, sattui iskemään omaan avaruuspakkomielteeseeni. Olenhan tulivuoritutkijan lisäksi Pohjantähdestä nimeni saanut avaruustutkija, joka on ollut koko elämänsä vähän liiankin innostunut maailmankaikkeudesta ympärillämme. Mennään siis asiaan.

Björn Weckströmin suunnittelema ikoninen Space Silver -kokoelma sai alkunsa vuonna 1969, kun Neil Armstrong käveli ensimmäisenä ihmisenä kuussa. Sitä seurannut innostus sai Weckströmin luomaan kuuluisan avaruushopeakokoelmansa, joka saavutti muutama vuosi myöhemmin kansainvälistä mainetta, kun kokoelman korut näkyivät Prinsessa Leian yllä George Lucasin ensimmäisen Star Wars -episodin loppukohtauksessa. Tänä vuonna juhlistetaan tuon ensimmäisen vuonna 1977 julkistetun Star Wars -elokuvan 40. vuosipäivää, joten kokoelma on taas ajankohtainen. Lapponia on uudelleenlanseerannut kokoelmaan kaksi korua, jotka eivät ole olleet tuotannossa vuosikymmeniin: Galaktinen tuuli -korvakorut ja Beira-kaulakoru ovat saatavilla rajoitettuna eränä nyt loppuvuoden aikana. Jos tarina siitä, miten Lapponian korut päätyivät osaksi yhtä maailman kuuluisimmista elokuvista, kiinnostaa isommin, Lapponian sivuilta löytyy koko stoori.

Valitsin Space Silver -kokoelmasta viisi suosikkiani, jotka kuvasimme Jarnon kanssa ylläni. Sanomattakin selvää, että nämä veistokselliset korut taipuvat täydellisesti juhlaan. Olisi ollut liiankin helppoa ottaa niistä ihanat gaalakuvat, mutta minua alkoi kiinnostaa miten korut toimisivat yhdistettynä arkipäivän tyyliini. Jos hankkisin näin kauniin, ajattoman korun, haluaisin nimittäin ehdottomasti käyttää sitä arkisinkin! Juhlia on kuitenkin vain silloin tällöin, mutta arkea elämme joka päivä ja kyllä sekin ansaitsee vähän kimallusta. Puin kuviin siis farkut, avaruusteemaan sopivan bändipaidan ja lempineuleen. Himmeäksi harjatut hopeakorut hohtivat ihanasti joulukuisessa hämärässä.

Darinan koru -rannekoru on monikäyttöisyytensä ja yksinkertaisuutensa vuoksi yksi ehdottomista suosikeistani tästä mallistosta: voisin todellakin käyttää sitä vaikka joka päivä. Rengas on aika painava, mutta solahtaa luontevasti kapoiseen ranteeseeni. Tämä rengas on muuten se toinen Star Warsin legendaarisessa loppukohtauksessa nähty koru, joten ranteessani killuu näissä kuvissa ehta pala populaarikulttuurin historiaa.

Gondan Naamio -sormus on kokoelman suurin ja näyttävin sormus. En tiedä mitä Björn Weckström on sitä suunnitellessaan ajatellut, mutta kilpimäisessä sormuksessa on jotain taianomaista voimaa, joka tuntuu suojelevan sen käyttäjää. Se on koostaan huolimatta helppokäyttöinen, sillä se on suunniteltu niin ettei se rajoita sormen liikkuvuutta. En yhtään kestä hankalia koruja, joiden kanssa ei voi olla normaalisti.

Mini Punk -korvakoruissa rakastuin ensimmäisenä nimeen. Mini Punk! Miten ihana. Kauniit ovat korviksetkin: kaikessa siroudessaan ja minikokoisuudessaan silti näyttävät. Tulee mieleen avaruudessa ajelehtiva hopearomu, joka ei tietenkään ole oikeasti mikään romu vaan aarre, jonka hoksaa vasta se onnekas, joka saa sen napattua suuren kosmiseen haaviinsa. Korvikset ovat täydellinen pari pikkumustalle joulun tai uuden vuoden juhliin, mutta itse käyttäisin näitä varmaan joka viikko ison villapaidan ja farkkujen kaverina tuomaan vähän taikaa tavalliseen arkipäivään.

Sukkula-sormus on kaikessa veistoksellisuudessaan todella helppo ja huoleton koru, sillä sen voi yhdistää vaivattomasti mihin vain. Toimii juhlassa mekon seurassa, rennoissa kemuissa pillifarkkujen ja paljettitakin parina, arkisin neuleen ja nahkahameen kanssa ja töissä pikkutakin ja kapeiden housujen kaverina. Jos hankkisin tästä kokoelmasta yhden korun käytettäväksi joka päivä, se olisi Sukkula-sormus. Myös siksi, että uskon salaa sen olevan sukkula, joka vie suuriin seikkailuihin.

Planetaariset laaksot -kaulakoru on kokoelman suurin ja itseoikeutetusti tunnetuin koru, sillä juuri se kimalsi Prinsessa Leian kaulassa ensimmäisessä Star Wars -elokuvassa vuonna 1977. Se ei kuitenkaan ollut syy sen valintaan suosikkilistalleni, vaan pidin sen eleganssista ja 60-70-lukujen taitetta henkivästä näyttävyydestä. Tämän korun seuraksi ei enää muita koruja tai asusteita kaivatakaan: se riittää tekemään mistä tahansa simppelistä pikkumustasta tai vaikkapa pitkästä mustasta neulemekosta juhlavan. Nostaisin hiukset tiukalle poninhännälle tai suttuiselle sykerölle, ja antaisin korun loistaa. Tai sitten käyttäisin sitä juuri näin, rennosti neuleen kanssa sunnuntai-illallisella. Superkaunis, supernäyttävä ja suuria voimia hohkava koru on varmasti yksi uniikeimmista paloista korusuunnittelun historiaa, jota olen koskaan päässyt sovittamaan.

Mikä näistä on teidän suosikkinne? Sain muuten valita yhden korun itselleni, arvaatteko mikä mihin päädyin?

Jos alkoi kiinnostaa miten Lapponian korut syntyvät, kannattaa käydä Instagramissa kurkkimassa Instastory-videoni, jotka kuvasin Lapponian tehtaalla. Ne ovat näkyvissä seuraavan 24 tunnin ajan.

Kannattaa  muutenkin piipahtaa Instagramini (@stellaharasek) puolella, sillä sieltä löytyy nyt myös arvonta! Jaossa on yksi pari Mini Punk -korvakoruja, jonka arvon onnekkaalle voittajalle keskiviikkona 20. joulukuuta – ei siis muuta kuin Instagramin puolelle osallistumaan. Kimaltavaa sunnuntaita sinne ruudun toiselle puolelle!

PHOTOS BY JARNO JUSSILA

42 thoughts on “Avaruushopeaa

 1. Sukkula on kyllä upea! Samoin tuo Darina-koru, epäilenkin että valitsit sen. Hitto, se naamio-sormuskin on ihan mahtava. (ja ne korvikset, huokaus.. :D )

  • Hahaha! Ensimmäinen osui oikeaan, eli Sukkula-sormus oli mun valinta. Darinan rannekoru olisi kyllä ollut kanssa upea.

 2. Täällä myös hopean ystävä. Pidän myös pronssista korumateriaalina. Noista jutussa olleista valitsisin Sukkula-sormuksen.

  • Haa! Sama valinta kuin minulla. Pronssista tykkään minäkin, varsinkin hiukan patinoituneena.

 3. Woow. Katsoin kuvia että onpa upea tuo kääty, tuosta voisi vaikka maksaakin, pitäisikö ostaa itselle joululahjaksi! Tulin toisiin aatoksiin kun kävin jonkin koruliikkeen sivuilla maksoi yli 2200€. Toivon että valitsit sen, olisi hauska nähdä se yhdistettynä revittyihin farkkuihin ja sotkuiseen kampaukseen. Vai onko sitä sitten liian tietoinen että kantaa kaulassaan auton arvon verran metallia? Mielenkiinnolla jään seuraamaan tilannetta!

  • Haha! Onhan se selvästi noita muita arvokkaampi, kun hopeaakin on monin verroin enemmän. Sun stailausehdotus on kyllä loistava ja olisi varmasti toiminut hyvin, mutta valitsin lopulta kuitenkin Sukkula-sormuksen sen monikäyttöisyyden vuoksi.

 4. Mä valitsisin tuon Darina-rannekorun, vaikka olenkin sen perinnöksi saamassa, tosin aika saattaa kulua, koska olen pitkäikäisten naisten sukua ja sadan vuoden kieppeillä meillä vaihdetaan valtakuntaa. Joten toivon, että samaan päädyit?

  • Valtakunnan vaihdos sadan vuoden välein, rakastan tätä! Oi, Darina-rannekoru oli heti kakkosvaihtoehtoni, mutta valitsin lopulta Sukkula-sormuksen xxx

 5. Massiivista kauneutta! Mulle sukkula- tai se naamiosormus! Taisit valita painavan Darinan-rannekorun..?:)

  Mutta mutta, mikä toi neule on ja mistä semmosen saa?! Korut jäi mulle kakkoseksi :)

    • Haha! Neule on monta vuotta vanha, mutta kiva kyllä yhä, vaikka Jarno sitä enemmän käyttää kuin minä. Tsekkaan illalla sen merkin kun en yhtään muista sitä.

    • Voi damn, anteeksi tyypit että tässä vieläkin kestää mutta se neule on ollut hukassa muutaman päivän enkä ole vieläkään ehtinyt metsästää sitä :D

   • VIHDOIN! ANTEEKSI! Se on Helmut Langin. Ja valitettavasti ikivanha, joten tuskin sitä enää mistään saa, ellei sitten säkällä jostain käytettynä. Sorry!

 6. Darina rannekoru on aivan ihana :-)
  Oli taas vaikea valita omaa suosikkiani koska nuo kaikki korut ovat niin upeita ja veistoksellisia:-)

  Veikkaan, että valitsit itsellesi tuon upean kaulakorun Planetaariset laaksot ihan vaan siksi , että se on näyttävä ja sen kanssa ei tarvitse käyttää muita koruja.

  • Oi, se olisi kyllä ollut juuri siksi (tai siksikin) loistovalinta! Mutta päädyin lopulta Sukkula-sormukseen, koska arvelin, että sitä käyttäisin eniten. Ajattelin, että vähän näyttävämpi sormus arkeen olisi jotain uutta korukokoelmaani.

 7. Miten noista pystyy valita yhden? Korvikset ja tuo rannekoru on kyllä ihastumisen arvoinen, sormus täyttä rakkautta. Ehkä jos sulkisi silmät tuo kaulakoru kaulassa voisi kuvitella olevansa jonkinlainen avaruusprinsessa tähtien takaa. Nimi on kyllä huippu.

  • No sanos muuta! Avaruusprinsessa tähtien takaa on ihanasti sanottu. Sen olisi ehkä pitänyt olla tämän postauksen otsikko.

 8. En osaa valita suosikkia, kaikki ovat upeita! Kerrassaan hieno kuvasarja, aivan taidekuvia! Hei, milloin pidätte sen näyttelyn, jota olen vongannut jo pitkään?
  ; )

  Rippikoruni, jonka olen saanut kummitädiltäni, on muuten Lapponia!

  • Hei kiitos, ihana kuulla! Haha, kyllä se näyttely vielä tulee kun hetki on oikea.

   Oi, kummitädilläsi on ollut hyvä maku!

 9. Mini Punk! Kas siinä asennekoru(t) korviin. Aivan mahtavat. Rakastan lailĺasi hopeaa ja asennetta pitää olla. Suosikkikoruni tällä hetkellä on Efva Attlingin kapoinen rannerengas, jossa lukee Take no shit, se lukee toki niin, ettei sitä heti huomaa :) Nuo korvikset sopivat rannekorun jengiin mainiosyi. Upeita ovat kaikki <3

  • Haha, lukeeko siinä oikeasti noin? En tiennyt, että Efvalla on noinkin asennekoruja. Mahtavaa. Mini Punk on kyllä niin ihana nimi että sitä tekee mieli toistella mielessään.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.