✖ Heinäkuun kootut

Heinäkuun viimeisen päivän kunniaksi kuluneiden viikkojen kuumat ajankohtaisasiat!

✖ Suomi-matkailu. Olemme tässä kuussa reissanneet pitkin kotimaatamme, käyneet niin Kouvolassa kuin Fiskarsissa ja Billnäsissä ja ajaneet Lempäälän ja Lapuan kautta Lappiin. On tullut entistäkin selvemmäksi, että Suomi on varsinkin kesällä niin pullollaan hienoja paikkoja, että eihän tässä mihinkään ulkomaille kerkeä. Tykkäsimme paljon myös Pietarsaaresta ja Vattajan hiekoista Lohtajalla, palaan niihin pian. Paluumatkallakin ajelemme rannikkoa pitkin ja aiomme pysähtyä ainakin Raahessa ja Kokkolassa, joihin aika ei menomatkalla riittänyt. Vielä uupuu yöpaikka jostain Pohjanmaalta tai Hämeestä – onko suosituksia?

✖ Takaisin terapiaan. Tänä vuonna on ollut niin monenlaista mielen päällä, että menin pitkästä aikaa takaisin terapiaan, jossa kävin aikoinaan säännöllisesti. Vaikka oman kumppanin ja ystävien kanssa voi puhua kaikesta, on silti eri asia jutella ammattilaisen kanssa, joka näkee asiat ulkopuolisin silmin ja osaa usein porautua suoraan niiden ytimeen. Jo muutaman visiitin jälkeen on ollut taas selkeämpi ja rauhallisempi olo. Käyn Suomen Terapiatalossa ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa. Se on toiminut loistavasti juuri näihin tilanteisiin, kun olen tarvinnut tukea, työkaluja ja uusia näkökulmia oman päänsisäisen horisonttini suoristamiseen ja itseni ymmärtämiseen. Olen tosi onnellinen, että Terapiatakuu-kansalaisaloite pääsee nyt eduskunnan käsittelyyn, sillä ihan kaikki apua tarvitsevat pitää ehdottomasti saada terapiapalveluiden piiriin. Ei voi olla niin, että vain he, joilla on varaa yksityisen sektorin palveluihin, saavat apua.

✖ Kirjat. Kerrankin olen ehtinyt lukea niin paljon kuin haluan! Miten aina unohdankin miten onnelliseksi ja vapaaksi lukeminen tekee. Pierre Bergén teoksen jälkeen luettua: Joan Didionin Play It as It Lays vuodelta 1970 oli kaikessa lakonisuudessaan mieleenpainuva lukukokemus, jota piti sulatella tovi. Olen myös penkonut äitini kirjoja, joiden joukosta luin keskinkertaisen trillerin (sen nimi ei ole muistamisen arvoinen) sekä Suomen taiteen kulta-aikaan sijoittuvan romaanin kirjailija Juhani Ahosta, hänen taiteilijavaimostaan Venny Soldanista ja vaimon pikkusisaresta Tillysta. Juhanilla oli lapsia heidän molempien kanssa ja koko joukko eli kolmiodraaman jännitteistä huolimatta yhtenä suurena perheenä. Tillyn näkökulmasta tapahtumia kuvaava kirja on fiktiivinen, mutta tarina on tosi. Ah, draamaa Tuusulanjärven rannalla. Tätä piti tietysti alkaa heti tutkia tarkemmin ja ilmeni, että YLE Areenasta löytyy tv-sarja nimeltä Venny. Sen katsonkin seuraavaksi.

✖ Helleaalto. Saavuimme Lappiin täynnä tarmoa ja remonttisuunnitelmia, mutta mikään ei ole edennyt, kun on ollut liian kuuma minkään järkevän tekemiseen. Olemme vain olleet ja lomailleet, juoneet litratolkulla sitruunavettä, käyneet laiskaa sotaa paarmojen kanssa ja uittaneet koiria Tornionjoessa ja Tengeliönjoessa. No, taisimme ollakin totaaliloman tarpeessa.

✖ Omat projektit. Kun on kerrankin loma, Jarno on myös äänittänyt musiikkijuttujaan ja minä kirjoittanut. Siitä tulee vielä onnellisemmaksi kuin lukemisesta ja hevosista yhteensä. Kunpa ehtisin ja jaksaisin kirjoittaa enemmän. Ja olisipa meillä taloudellinen mahdollisuus olla joskus pidempään täällä pohjoisessa työstämässä näitä omia projektejamme. Täällä on paljon helpompaa keskittyä kuin jatkuvan kohinan keskellä kaupungissa.

Miten teidän heinäkuuhun on kuulunut?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

13 thoughts on “✖ Heinäkuun kootut

 1. Olemme monen mutkan kautta asettuneet Valkeakoskelle, Koskiin kuten paikalliset sanovat. Suomi on täynnä ihania paikkoja, olemme itsekin keskittyneet kotimaan matkailuun. Täällä meidän kulmilla on mm. Visavuori ja ihana Rapolan harju. Ja me keitetään aina kaffet, jos vaan poikkeaa.

  Minulla oli yläasteella opettaja, joka laittoi meidät lukemaan kaikki kotimaiset klassikot (7 veljestä, Juha, Rautatie, Silja nuorena nukkunut, Kalevala…). Piti niistä kokeet, joten kirjat oli pakko lukea. Seitsemän veljestä oli lemppari, oikeasti hauska ja mukaansa tempaava. Muut eivät niin innostaneetkaan, mutta olen iloinen, että ne on tullut luettua. Pitkästä aikaa tilasin itselleni omaksi kirjoja, eniten odotan “When God was a rabbit”-kirjaa. Kovasti on kehuttu.

  ps. tirautin tänään töissä pienet onnenkyyneleet teidän kahden puolesta (olen erittäin väsynyt, joten mieli oli aika herkillä). Onnea, onnea, onnea! Rakkaus ON ihanaa!

 2. Kotimaanmatkailu on huippua! Lisää tarinoita matkan varrelta, kiitos!

  Majapaikkoja en tuolta reitiltä osaa ehdottaa, mutta jos satutte ajamaan sunnuntaina niin Hattulan kohdalla kannattaa poiketa Metsäkylän Navetalla! Vanhaa tavaraa ja rakennustarviketta, supersuloisia alpakoita ja niiden villasta tehtyjä tuotteita sekä pannarit kahvila Leivintuvalla.

  Ja muiden tavoin kehun myös Visavuorta Valkeakoskella.

  Mainitsemasi kirja Vennystä ja Juhanista kuulostaa kiinnostavalta! Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön ja alueeseen on ollut projektina vielä tänä kesänä tarkemmin tutustua. Jos sinne joskus eksytte niin aikalailla samoilta kulmilta suosttelen luontokohteena Nukarinkoskea. Kaunis etenkin ilta-auringon leikkiessä vedessä.

  • Jos joskus päädytte ajamaan pohjoiseen taas nelostietä niin Heinolassa kannattaa kirppishaukan ja kauniista miljöistä kiinnostuneen poiketa moottoritieltä: Kymenviirin antikvariaatissa on kirjojen lisäksi valtavasti hienoa vanhaa tavaraa astioista huonekaluihin. Ja joen ylittävä rautatiesilta on jylhä. Siltasaaren Cafe Kailas sekä harjulla sijaitseva 1900-luvun taitteessa rakennettu Harjupaviljonki ovat poikkeuksellisen kauniita vanhoja rakennuksia upeilla paikoilla. Meidän häät vietettiin pari vuotta sitten Harjupaviljongilla ja toimi hienosti myös hääpaikkana Vanhoista rakennuksista kiinnostuneelle myös Heinolan WPK-talo on näkemisen väärti, jos sinne sattuu pääsemään.

 3. Hassua, ajattelin suositella Brinkin vanhaa pappilaa ja varsinkin kahvila Sahaa Kokkolassa, mutta joku muu onkin jo tehnyt sen. Kahvila Sahassa on loistavia keikkoja, boheemi tunnelma, ja myös saunomis- ja uintimahdollisuus. Paikan ovat perustaneet ihanat Airolan näyttelijä/muusikkosiskokset.
  Vanha kaupunki Neristan on myös käymisen arvoinen, (mm. ravintola Nera).

 4. Brinkin wanha pappila on kiva yöpaikka Kokkolassa. Ja kahvila Sahassa kannattaa käydä, se on Kokkolan sydän.

 5. Oi, mua alkoi kiinnostaa heti tuo mainitsemasi kirja!
  Oon lukenut Enni Mustosen Syrjästä katsojan tarinoira -sarjan (sekin on fiktiivinen) ja sen myötä oli sit pakko tutkia mm. just nuita Tuusulanjärven taiteilija yhteisön ihmisten historiaan lisää ja melkosta draaman pyöritystä on sielläkin ollut.
  Kiitos Venny-sarjan vinkkauksesta.
  Teillä on kyllä ihana paikka siellä. Blogisi kautta välittyy sellaiset kesätunnelmat jollaisia itsekin haluaisi, koko kesän, elää tämän 4 viikon loman sojaan. :)

 6. Paluu Noormarkun kautta: Villa Mairea ja Ahlströmin ruukkialue, jossa myös majoitusmahdollisuus. Siitä Emil Wikströmin Visavuorelle tai Eura-Säkylä-reitille ja uimaan Pyhäjärven rannalle. Tai itäisempää reittiä: Keuruu-Petäjävesi ja kohteeksi Mäntän kuvataideviikot. Vielä ehditte nähdä senkin. ☀

 7. Luin blogiasi joskus vuosia sitten, välissä oli pitkä tauko. Nyt palasin ja rakastuin <3 ihania kuvia, ihania tekstejä, ihania tunnelmia! Kävin ensimmäistä kertaa ikinä Lapissa viime viikolla, osaltaan blogisi innoittamana ja rakastuin. Nyt mietin, miten pääsisin muuttamaan jonnekin Kilpisjärven tuntumaan..

  Ihana yöpymispaikka on Seinäjoella Hotelli-Ravintola Alma. Varsinkin sviitti Tornissa on ihana <3

 8. Vierailin vuosi sitten päiväreissulla Mäntässä ja siellä on kaksi uskomatonta yöpaikkaa, Honkahovi ja Mäntän Klubi. Makuasia, kumman tyyli miellyttää enemmän, mutta jäi harmittamaan, kun ei ollut silloin mahdollisuutta yöpyä jommassa kummassa. https://www.klubin.fi/fi/

  Samalla voi käydä tutustumassa Serlachius museoihin, joista etenkin uusi Göstan paviljonki on jo arkkitehtuurissaan hieno kokemus. http://www.serlachius.fi/fi/

 9. Tarkoitatko Juhani Ahon kirjaa Juha? Kuulostaa dramaattiselta, pitääkin lukea! Juhani Aho oli kirjeenvaihdossa Elisabeth Järnefeltin kanssa, joka rohkaisi nuorta kirjailijaa. Elisabeth Järnefelt oli kuvataiteilija Eero Järnefeltin äiti ja myös Aino Järnefeltin, joka tuli myöhemmin tunnetuksi Sibeliuksen vaimona. Suosittelen kulttuuriretkeä Tuusulanjärven seudulle! Siellä näitä museoituja taiteilijakoteja riittää ja voi vain kuvitella millainen paikka se on joskus ollut kun lukuisat Suomen kuuluisimmat taiteilijat ovat asuneet samalla seudulla. Ainon veli Eero Järnefelt Sibeliuksetkin sinne houkutteli.

  Todellakin tullut kuvista ja kirjoituksistasi läpi miten ihanaa teillä on pohjoisessa ja varmasti hyvää vastapainoa Helsingin hälinälle. Tunnistan erittäin hyvin tuon mitä laitoit kirjoittamisesta. Aina kun kirjoitan, huomaan miten ihanaa se on ja mietin miksi en tee tätä useammin, mutta aina se vain jää… En ehtinyt edes heinäkuussa lomalla kirjoittaa kuin ihan vähän. Mutta me ajeltiin Suomen halki vielä Torniota pohjoisempaan ja käytiin Pohjois-Norjassa. Varangin niemimaalta Altan ja Tromssan läpi Lofooteille. Oli upeat maisemat ja kaikki arkinen tuntui siellä pohjoisessa niin kaukaiselta. Jotain mystistä siellä on.

 10. Riippuu tietenkin, mistä ajelette. Mutta poiketkaa joskus Kristiinankaupungissa. Ihana puutalokaupunki ja näissä vanhoissa taloissa eletään, isompi kokonaisuus kuin Porvoon puutaloalue. Moni varmasti teidän talon aikakausikavereita. Suurelta osin hyväkuntoisia, selvästi rakkaudella pidettyjä taloja vanhoine pihoineen ja portteineen. Ja suloinen Ulriika Eleonooran kirkko.
  Vattaja on kyllä upea. Samoin Pietarsaaren Fäboda ja Munsalan Storsand. Voittavat mennen tullen Yyterin ja Hangon ruuhkaiset rannat. Näillä rannoilla on välillä saanut kulkea jopa lähes yksin ja vedet on kirkkaat. Raippaluodon silta Mustasaaressa on myös näkemisen arvoinen. Vaasassa hotelli Astor on suloinen ja ravintolalaiva Faros ihana.
  Pirkanmaalla kannattaa käydä Tampereen arboretumissa ja Kangasalla Vehoniemen vanhassa näkötornissa ja automuseossa.
  Tuli mieleen, että oletteko käyneet Tuusulanjärven taiteilijakodeissa? Ahon perheen taloon ei taida päästä, mutta sen voi bongata,jos menee Ainolaan ja Halosenniemeen. Ne ovat kyllä todella näkemisen arvoisia.
  Ruovedellä on aivan mahtava Gallen-Kallelan Kalela, mutta sekin taitaa olla vain silloin tällöin auki. Tampereen ja Hämeenlinnan välillä Emil Wikströmin ateljee on aivan mahtava myös.
  Sinänsä yöpaikkoja en oikein osaa suositella, kun päiväretkeillään sekä Pohjanmaalla että Pirkanmaalla. Varmasti löytyy hyviä airbnb -paikkoja vanhoista puutalokaupungeistakin.
  Omiin suunnitelmiini kuuluu Tankarin majakkareissu.
  Hienoa, että olet kuullut sisäisen tarpeesi ja jatkanut terapiaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.