Keittiön tärkeimmät

Kaupallinen yhteistyö Fiskars

Jokainen keittiöremontin kokenut on todennäköisesti kanssani samaa mieltä siitä, että kipsipölykaaoksen keskellä tulee selväksi miten tärkeä on toimiva ja hyvinvarusteltu keittiö. Hyvällä varustuksella en tarkoita vempaimia ja erikoisvälineitä, oikeastaan päinvastoin. Olen keittiöhommissa old school -linjalla ja uskon, että vähemmän on enemmän: muutamilla tärkeillä välineillä pääsee pitkälle, kunhan ne ovat kunnolliset. Tässäkin laatu korvaa määrän.

Listasimme tärkeimmät asiat, joihin keittiössä kannattaa meidän – kahden käytännöllisyyden nimeen vannovan laiskan kotikokin – kokemuksen mukaan panostaa. Tavoitteena ei ole hifistely, vaan kokkaamisen helppous, nopeus ja sujuvuus: valmis safka eteen ilman turhaa säätöä. Listassa itseoikeutetusti mukana meidän suosikit Fiskarsin valikoimista – yritys, jolla on yli 300 vuotta historiaa, tietää mitä tekee. (Huh, kreisiä että Fiskarsilla on oikeasti mietitty jo 1600-luvulla millaisia työkaluja ja välineitä ihmiset tarvitsevat!)

Riittävästi tasotilaa

Olen tullut siihen tulokseen, että kaikkein tärkeintä on työskentelytila. Parhaillakaan välineillä ei nimittäin tee mitään, jos niitä ei mahdu käyttämään. Ruokaa valmistellessa pitää saada levittää rauhassa leikkuulautoja, kippoja ja kulhoja ympärilleen ilman että jotain tippuu tai pitää suorittaa joku hermoja raastava raivausoperaatio.

Harvalla meistä on keittiössään rajattomasti työskentelytilaa eikä sitä saa lisää ilman remonttia tai muuttoa isompaan asuntoon, mutta vähän voi aina optimoida. Tärkeintä on, ettei täytä tasoja roinalla. Vaikka kuinka tekisi mieli pitää käden ulottuvilla sitruspuristin, neljä erilaista öljyä, leivänpaahdin, vitamiinit ja se iso kattila, jonka tunkeminen kaappiin on tosi ärsyttävää.

Pidä tasot mahdollisimman tyhjinä ja etsi suosiolla tavaroille joku muu paikka. Jos kaappitila loppuu kesken, hyödynnä seinäpinta-ala käyttämällä koukkuja ja hyllyjä. Aputasolla tai tarjoiluvaunulla saa lisää laskutilaa, jos lattiapinta-ala riittää.

Tämä ryhmäkuva sai Jarnon lähes liikuttumaan.

Laadukas veitsi

Niin huippukokit kuin me helppoutta ja mukavuutta priorisoivat kotikokit olemme samaa mieltä siitä, että mikään ei tee ruoanlaitosta yhtä ihanaa kuin kunnolliset veitset. (Minusta tosin tuntuu, että yksikään huippukokki ei ole koskaan ollut yhtä innoissaan mistään kuin Jarno näistä veitsistä – Instagram-videoitamme nähneet tietävät.) Vastaavasti mikään ei ota keittiössä päähän yhtä paljon kuin huono veitsi, jolla joutuu sahaamaan tomaattia niin että siemenet sinkoavat pitkin seiniä ja siinä sivussa sohaisee vähän sormeensa.

Hyvä veitsi on tukeva, helppo pidellä kädessä ja uppoaa kohteeseensa vaivattomasti ilman voimankäyttöä. Sillä saa tehtyä tarkkaa, täsmällistä työtä. Jos veitsen kanssa pitää koko ajan varoa, on aika panostaa uuteen.

Vasemmalla pieni ja iso kokinveitsi, oikealla leipäveitsi.

Fiskarsin Norden-sarjan veitset ovat olleet suosikkejamme viimeiset puolitoista vuotta. Ne ovat tällä hetkellä myös ainoat veitsemme, sillä lahjoitimme edelliset veitset kierrätykseen tajuttuamme, että emme tule enää käyttämään mitään muuta. Oli harvinaisen helppo rakastua. Suomessa valmistetut veitset ovat laadukkaita ja superkauniita, kahvat on tehty lämpökäsitellystä koivusta ja istuvat tukevasti käteen. Kevyillä, ohuilla terillä on helppo leikata ohkaisiakin siivuja.

Vihannesveitsi on täydellinen pikkutarkkaan työskentelyyn.

Kunnon veitsi tekee ihmeitä myös kokkausmotivaatiolle! Ruoan valmistelu sujuu nykyisin sukkelaan, vaikka muistan vielä ajan, kun vihannesten pilkkominen oli molempien inhokkihommaa. Johtui ehkä siitä, että sieltä sun täältä kerätyn veitsivalikoimamme taso vaihteli keskinkertaisesta hengenvaaralliseen.

Yhdelläkin hyvällä veitsellä pääsee pitkälle, jos ei halua tai voi panostaa useampaan. Jos valitsisin vain yhden, se olisi iso kokinveitsi.

Laadukkaista välineistä kannattaa myös pitää huolta. Veitset kaipaavat aika ajoin teroitusta pysyäkseen terävinä ja turvallisina. Sitä varten Fiskarsilla on hyvä veitsenteroitin, josta erityisesti Jarno iloitsee, sillä hän on perheessä se, joka rakastaa huoltaa asioita. (Hän lankkaa myös kenkäni, koska ei kestä odottaa, että hajamielisen vaimon lankkauskynnys ylittyy.)

Lähes kaikki leikkuulautamme ovat kirppislöytöjä.

Iso leikkuulauta

Sanotaan se heti: rakastan leikkuulautoja. Intohimoisesti. Mitä isompi ja painavampi, sen parempi. Isoimman olen kantanut kotiin ranskalaiselta kirpputorilta. Inhoan heppoisia leikkuulautoja, jotka lipsuvat veitsen alla. Leikkuulaudan pitää myös olla reilunkokoinen, sillä en kestä yhtään reunan yli vieriviä porkkananpaloja. Kaapissa on lisäksi pari pientä leikkuulautaa niitä tilanteita varten, kun pitää viipaloida chili tai lime eikä huvita sotkea isoa leikkuulautaa niin pientä tehtävää varten.

Nämä ovat suosikkejani! On niitä muutamia muitakin. Köh.

Leikkuulaudan materiaalilla on väliä. Kiviset ja marmoriset leikkuulaudat kannattaa skipata tai säästää tarjoiluun, sillä ne tylsistyttävät veitset samantien. Muoviset leikkuulaudat ovat käteviä, koska ne voi pestä astianpesukoneessa, mutta veitsestä jää muoviin syvät uurteet, jotka tekevät laudan puhdistamisesta vaikeaa. En halua edes miettiä mitä kaikkea kemikaaleja niihin jää pesukoneen jäljiltä.

Meidän kaikki leikkuulautamme ovat puisia, joka on veitselle hellin vaihtoehto ja ystävällinen myös leikkaajalle. Sen ainut huono puoli on, että se täytyy pestä käsin joka käyttökerran jälkeen, mutta se on minusta kiva pieni rutiini.

Harvinaisen kauniita pannuja on ilo pitää esillä.

Kunnon pannu

Hyvä paistinpannu tekee ruoanlaitosta nautinnollista ja nopeaa. Meillä paistinpannu on päivittäisessä käytössä: teemme usein aamiaiseksi munakkaan ja lounaaksi kalaa ja kasviksia. Paistelen usein myös lettuja ja pannukakkuja, bravuureissani on vehnäjauhon sijaan kookosjauhoja.

Ostin opiskeluaikoinani puolen vuoden välein uuden halpispannun, nykyään olen oppinut läksyni enkä enää pihistele pannuhankinnoissa. (Pihistelen toki yhä monissa muissa asioissa, koska pihistely yhdessä tarkoittaa että toisessa voi ehkä tuhluroida.)

Norden-sarjan kattilat ja pannut sopivat kaikille liesille, myös kaasuliedelle.

Norden Steel -sarjan supertyylikkäät teräspannut tekivät saman tempun kuin veitset ja syrjäyttivät kaikki muut saapuessaan taloon puolitoista vuotta sitten. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut pannut kuumenevat tasaisesti kauttaaltaan monikerroksisen rakenteensa ansiosta. Pannuissa on ThermiumTM-mineraalikäsittely, jonka ansiosta ruoka ei tartu pannun pintaan. Se kuluu pikkuhiljaa käytön myötä, jonka jälkeen pannulle kannattaa lorauttaa tilkka öljyä ennen paistamista. Pannujen huolto on helppoa, ne eivät kaipaa pintakäsittelyä, pelkkä pesu käytön jälkeen riittää.

Superkätevä yksityiskohta on, että huolellisesti suunniteltu kahva ei kuumene lainkaan – ei tarvita patalappua pannun siirtämiseen tai nostamiseen pöytään.

Yhdelläkin hyvällä pannulla pärjää. Meillä on käytössä tavallisen paistinpannun lisäksi myös kannellinen paistokasari ja wokkipannu, joka on pelastanut monelta nälkäraivarilta – siihen kun nakkaa jääkaapista nahistuneet jämävihannekset ja mausteita perään, on kymmenen minuuttia myöhemmin valmis ruoka lautasella.

Pieni valurautainen pannu on täydellinen lounaskalan valmistamiseen.

Norden-sarjasta löytyy teräsastioiden lisäksi valurautaisia pannuja ja patoja. Ah, rakastan niitäkin, tätä puhdasta ja kaunista muotoilua ja loppuun asti ajateltua käytettävyyttä. Puinen kahva on tukeva eikä kuumene. Myös valurautaisten Norden-pannujen ja patojen pinta on tarttumaton, joten kokkaamista niiden kanssa ei tarvitse jännittää, vaikka valurauta ei olisi entuudestaan tuttu materiaali.

Kaikki Norden-sarjan tuotteet valmistetaan muuten Suomessa. Elämme sellaisia aikoja, että siitä kannattaa todella erikseen mainita. Sekä valurautaisia että teräksisiä astioita voi muuten käyttää myös uunissa 240 asteeseen saakka! Valurautapannusta saa puisen kahvan napsauttamalla irti, aika kätevää. Norden Steel -sarjasta löytyy kyllä myös reilunkokoinen uunivuoka, mutta ilmankin pärjää, kun pannu toimittaa myös vuoan tehtävää.

Hyvät sakset

Saksissa toiseksi tärkeintä ovat, että ne ovat hyvät ja jämäkät. Huonoilla saksilla ei kukaan tee mitään. Hyvillä sen sijaan leikkaa sukkelasti tuoreet yrtit, kevätsipulin varret, lehtikaalin – ja pizzan! Tämän vinkin Jarno sai suoraan lähteestä eli Fiskarsin markkinointitiimiltä ollessaan kuvaamassa brändin tuotekuvia. Sen jälkeen meillä ei ole pizzaa leikattu veitsellä. Tätä kannattaa kokeilla kotona.

Viipaloimme saksilla myös savu- ja graavilohen, sillä lohen rasva ja voimakas tuoksu tarttuvat helposti puiseen leikkuulautaan. Kalan voi saksia suoraan tarjoilulautaselle tai kulhoon. Jos syö lihaa, sama pätee pekoniin sekä raakana että kypsennettynä.

Kaikkein tärkeintä saksissa on, että ne löytyvät. Keksi niille siis paikka, jossa ne pysyvät ja jonne ne palautuvat käytön jälkeen. Olen varma, että ainakin neljännes keittiössä syntyvistä riidoista johtuu siitä, että sakset ovat hukassa.

Karsi olennaiseen

Listan viimeinen kohta liittyy tavallaan ensimmäiseen: mitä enemmän työskentelytilaa keittiössä on, sen helpompaa ja kivempaa on kokata. Ja mitä vähemmän tavaraa, sen enemmän tilaa on mahdollista järjestää. On ihanaa, kun tasot eivät ole täynnä sinne kertynyttä kamaa. Keittiö näyttää houkuttelevalta.

Kun pakkasimme viimeksi muuttoa varten, huomasimme käyttävämme keittiövälineistämme vain pientä murto-osaa. Suurin osa lojui kuukaudesta toiseen käyttämättöminä kaapeissa ja laatikoissa. Jotkut pääsivät silloin tällöin toimittamaan pikkutehtävää, jonka olisi voinut hoitaa jollain toisellakin välineellä. Pakkasimme muuttolaatikkoihin vain ne tavarat, joita katsoimme käyttävämme, ja myimme loput kirpputorilla.

Vuosi myöhemmin kävimme keittiön tavarat uudestaan läpi. Taas selvisi, että ehkä puolet niistä oli todella käytössä. En tiedä olemmeko vain huijanneet itseämme, vai onko rutiineissamme tapahtunut jonkinlaista hioitumista, olennaisuuksiin keskittymistä.

Olemme sittemmin karsineet ja karsineet keittiövälineitämme, ja huomanneet, että mitä vähemmän laatikoissa ja kaapeissa on tavaraa, sen helpompi ne on löytää, ja sen tehokkaammassa käytössä ne ovat. Ruoanlaitto on kivaa ja rentoa, kun ei tarvitse säätää, tonkia tavaroita ja raivata tilaa ennen kuin pääsee alkuun.

(Tämä ei sitten päde astioihin. Astioita saa olla kaappi pullollaan, jos rakastaa ja käyttää niitä kaikkia.)

Keittiössä pärjää lopulta varsin vähällä. Hyvän pannun, leikkuulaudan ja veitsen lisäksi on hyvä olla paksupohjainen kattila, muutama puinen lasta sekä pari suurta kulhoa sekoittamiseen, ruoanvalmistamiseen ja tarjoiluun. Kodinkoneista tärkein on sauvasekoitin tai tehosekoitin. Ja rakastan suurta, painavaa kivimortteliamme, vaikka mausteiden murskaamisen sijaan säilytän siinä teesiivilää ja muuta pikkutavaraa.

Sana on vapaa kommenttilootassa! Mitä ilman et pärjäisi keittiössä?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

13 thoughts on “Keittiön tärkeimmät

  1. Onpa kauniit leikkuulaudat.
    Mummin jäämistöstä sain yhden melkein yhtä hienon, isäni vanha koulukäsityö. Vaikka siitä tuppaa irtoamaan pientä puumurua esim. tomaatteja tai muuta vetisempää tuotetta pilkkoessa, niin silti sitä ei voi olla käyttämättä.

    • Ah, ymmärrän TÄYSIN mitä tarkoitat. Mikäpä sen parempaa, kaunis käyttöesine jolla on vieläpä noin vahva tunnearvo ♥

    • Ehdottomasti veitset ja pannut on tärkeimmät. Ja puuhella on kiva. Pizzauunista ja leikkelekoneests unelmoin vielä.

  2. Voikohan noiden paistinpannujen kanssa käyttää metallisia paistinpastoja.. en oikein tykkää muovisista, mutta tavallisien kanssa niitä pitää käyttää pinnoitteen vuoksi :/

  3. Kauniit kuvat, hyvät välineet, tulevat kyllä ostoslistalle kunhan tämä opiskelijabudjetti toivon mukaan pian siirtyy menneisyyteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.