Elämä ilman stressiä

Kaupallinen yhteistyö Harmonia KSM66

Ylikuormitukseen liittyvä stressi on ollut minulle tuttu seuralainen siitä asti kun muutin 16-vuotiaana pois kotoa. Niin nuorelle ei tukia herunut, niinpä kävin lukion ohella töissä kattaakseni elämiseni kulut. Työskentely iltaisin ja viikonloppuisin ei tuntunut poikkeukselliselta, olivathan molemmat vanhempanikin tehneet töitä pienestä pitäen. Suvussa ihailtiin sellaista, työteliästä asennetta, älyn ja periksiantamattomuuden yhdistelmää, jonka avulla selvisi elämässä. Pärjääminen oli kaikkein tärkeintä ja oli sanomattakin selvää, että minäkin pärjäisin.

Koska olin nuori ja nälkäinen, menin lukio-opintojen ja töiden ohella avoimeen yliopistoon opiskelemaan taidehistoriaa. Jostain syystä lukio ikävystytti minua, vaikka taidelukiossa riitti kyllä tekemistä. Oli kiire eteenpäin, seuraavaan vaiheeseen. Rakastin suurta luentosalia ja sen tunnelmaa, taidehistorian professorin tarinoita, jotka saivat vuosisatojen takaiset tapahtumat heräämään eloon.

Öisin luuhasin pimiössä vedostamassa valokuvia tulevaan näyttelyyni. Ensimmäisen näyttelyn olin pitänyt yläasteella, mutta tästä tulisi oikea debyytti. Vakavastiotettava alku jollekin. En ollut vielä varma mille.

Päädyin myös silloisen näyttelijäpoikaystäväni mukaan Ylioppilasteatteriin, lavastustiimin osaksi valmistelemaan suurta juhlavuosituotantoa, pohjalaista versiota Romeo + Juliasta. Silloin kun olisi pitänyt olla ruotsintunnilla, pengoin Ylen rekvisiittavarastoista ruostuneita sirppejä ja viikatteita näytelmän taistelukohtauksiin ja teippasin niitä sormet haavoilla, jotta toisiaan huitovat näyttelijät eivät oikeasti vahingoittaisi ketään.

Näytelmän ensi-ilta tuli ja meni hyvin, sain näyttelyni pystyyn ja lukiokursseistakin selvisin huolimatta unenpuutteesta ja poissaoloista, mutta kun taidehistorian lopputentti tuli, modernin taiteen vääristyvät perspektiivit pyörivät kaleidoskooppina päässäni enkä pystynyt nousemaan sängystä. Olin pettynyt itseeni. Olin vasta seitsemäntoista, kohta kahdeksantoista – sen ikäisten ei kuulunut väsyä. Ylioppilaskirjoitusten suhteen standardini olivat onneksi matalat: arvosanoilla ei olisi väliä, kunhan pääsisin läpi.

Vuosi kaksi myöhemmin opiskelin samaan aikaan yliopistossa kirjallisuustiedettä ja ammattikorkeakoulussa taidetta. Olin ensin päässyt toiseen opinahjoon, sitten toiseen, enkä halunnut luopua kummastakaan. Työskentelin baarimikkona elättääkseni itseni ja raahauduin aamuisin luennoille kolmen tunnin yöunien jälkeen. Eivät ne muutkaan niin paljoa nukkuneet, mutta ainakaan minulla ei ollut aamuisin krapula. Aika venyi muuhunkin: perustin ystävieni kanssa liveklubin ja sen ympärille elävän musiikin yhdistyksen. Kaikki klubi-iltojen ohjelmiston suunnittelusta julisteiden levittämiseen, lippujen myymiseen ja soundcheckeihin tehtiin porukalla. Se tuntui vapaa-ajalta, varmaan siksi, että se oli lähinnä vapaa-aikaa mitä minulla oli.

Olen saanut tehdä valtavasti kiinnostavia juttuja enkä kadu niistä mitään, mutta jälkeenpäin on helppo ymmärtää miksi olin jatkuvasti väsynyt ja iso osa nuoruusvuosistani tuntuu unelta. Olin kahminut liikaa kaikkea, elin jatkuvassa ylikuormitustilassa, yritin elää samaan aikaan kolmea elämää. En osannut ottaa stressi- ja väsymysoireita vakavasti, ne eivät tuntuneet mitenkään poikkeukselliselta. Ympärilläni oli paljon lahjakkaita, ahkeria ihmisiä, jotka tuntuivat saavan aikaan vähintään yhtä paljon ellei enemmän, ja kaikkia meitä väsytti. Se oli jaettu kokemus. Nuoruuden vimmalla vaan eteenpäin.

Jatkoin opiskeluvuosien jälkeen samaa tahtia. Työskentelin päivisin levy-yhtiössä, työpäivät venyivät levynjulkkareiden ja keikkojen takia monesti pitkälle öihin. Päivätöissä oli aivan toisenlaiset paineet kuin opiskelijana oli ollut. Etenin uralla enkä halunnut hidastaa juuri kun olin päässyt vauhtiin. Kotiinpäästyäni kirjoitin blogia – niinä vuosina suurin osa postauksista tuli kirjoitettua puolen yön ja aamuviiden välillä. Silloin paukut alkoivat pikkuhiljaa loppua. Keho ja pää oireili. Saatoin silkasta väsymyksestä pillahtaa itkuun kun tietokone jumittui.

Muutamia vuosia myöhemmin olin tajunnut, etten voinut enää jatkaa samalla tavalla. Lähdin levy-yhtiömaailmasta perustaakseni ystäväni kanssa oman yrityksen, jossa saisin itse valita projektini ja säädellä työaikojani. Mutta sitten musiikkipromootioon perustetusta pikkufirmasta alkoikin kasvaa viestintätoimisto ja työtunnit vain venyivät.

Stressi on siitä salakavala, että siihen tottuu eikä sitä enää tunnista, varsinkin jos siihen on kasvanut pienestä pitäen. Kun se jatkuu tarpeeksi kauan, alkaa pitää sen oireita osana normaalia tilaansa. Huonoja yöunia, jatkuvaa väsymystä ja aivosumua, keskittymiskyvyttömyyttä, erilaisia kipuja ja puutumisia. Tarvittiin vaarallisiin lukemiin kohonnut syke ennen kuin ymmärsin, ettei kehoni ja mieleni ollut vuosiin saanut palautua rasituksesta, jolle olin sen altistanut. Sekin on seuraus stressistä: kun tarpoo vuodesta toiseen selviytymismoodissa eteenpäin, on liian lähellä ja aivan liian väsynyt nähdäkseen kokonaiskuvan.

Vasta viime vuosien aikana olen tosissani ymmärtänyt, että näin ei voi eikä tarvitse elää. Kaikki ajatukset pärjäämisestä ovat olleet minun uskomuksiani, vanhemmilta perittyjä käsityksiä siitä miten maailma toimii. Maailmalla on taipumus näyttäytyä sellaisena kuin uskomme sen olevan, niinpä kokemukseni tukivat uskomuksiani ja juuri siksi oli niin vaikea ymmärtää, että ongelman ydin oli pääni sisällä.

Tarvittiin monta kriisiä ja vuosien terapiaa ennen kuin tajusin, että mikään elämässäni ei muutu ennen kuin ajatukseni muuttuvat. Piti myös ymmärtää omaa vastuu: vika ei ollut töissä tai maailman rakenteissa, vaan kalenterini oli liian täynnä yksinkertaisesti siksi, että sanoin liian usein kyllä. Siinä oli mukana pärjäämisen pakkoa ja suorittamista, mutta myös aitoa uteliaisuutta ja intohimoa moneen asiaan. Sekin on pitänyt oppia, että kivoistakin asioista kuormittuu, kun niitä on liikaa.

En ole yksin kokemusteni kanssa, stressi ja uupumus ovat nykyään valtavan yleisiä. Kertoo paljon ajastamme, etten tunne ketään, joka ei olisi joutunut jossain vaiheessa elämäänsä käsittelemään näitä asioita ja pohtimaan omia voimavarojaan.

Real life is messy.

Nykyään törmää usein selviytymistarinoihin, joissa stressi on selätetty lopullisesti jonkun oivalluksen tai suuren elämänmuutoksen avulla. Tarinat kerrotaan valaistuneen varmuudella, uudesta elämästä, johon stressi ei enää ulotu. Oma kokemukseni on toisenlainen. Stressistä irtiopettelu ei ole ollut mikään simppeli polku ylisuorittamisesta seesteisyyteen, vaan pitkä ja monimutkainen prosessi, joka vaatii jatkuvaa tasapainottelua. Välillä menee paremmin, mutta kiireisinä aikoina on tosi helppoa luisua vanhoihin toimintatapoihin. Kurssia joutuu korjaamaan koko ajan ja vähäväliä muistuttelen itseäni miksi olen päättänyt toimia toisin.

Kun stressi on syntynyt vuosien mittaan monen tekijän yhteisvaikutuksesta, myöskään sen purkaminen ei onnistu käden käänteessä. Tarvitaan muutoksia sekä ajatusmaailmassa että rutiineissa ja elämäntavoissa. Uudenlaisten toimintamallien opettelu ja prioriteettijärjestyksen kääntäminen ovat valtavia asioita, joita moni harjoittelee kauan ennen kuin ne alkavat juurtua. Varsinkaan yrittäjänä ei ole aina ihan helppoa tasapainotella oman jaksamisen ja töiden välillä: esimerkiksi omalla alallani on tiettyihin aikoihin vuodesta eniten töitä, joita kannattaa silloin tehdä, sillä kiireisinä kuukausina tienatuilla rahoilla on elettävä myös hiljaisempina aikoina.

En ole vieläkään täysin vapaa aiemmista ajatusmalleista, mutta olen mennyt valtavasti eteenpäin. En ajattele enää, että ihmisen arvo on yhtä kuin hänen viimeisimmät ammatilliset saavutukset enkä usko, että elämässä pitää raataa pärjätäkseen.

Arjessani on muuttunut oikeastaan kaikki.En enää halua pelkästään selviytyä elämästäni, vaan nauttia siitä. Yritän suunnitella aikataulujani realistisemmin, omien voimavarojeni puitteissa. Suljen tietokoneen järkevään aikaan. Nukun öisin enkä enää valvo aamutunneille töiden parissa. Sanon useammin ei kuin kyllä, enkä suostu enää kiltteyttäni asioihin, joihin aika ja energia eivät riitä. Tunnistan, kun kierrokset alkavat kasvaa liian isoiksi. En vieläkään osaa aina pysäyttää sitä ajoissa, mutta ainakin tiedän mitä on tapahtumassa ja mikä on se piste, johon en enää ikinä halua takaisin.

Yksi ärsyttävimmistä seurauksista vuosien kuormituksesta koitui on kroonistunut stressi. Vaikka elämäni on nykyään rauhallisempaa kuin koskaan, stressihormonin eli kortisolin ylituotanto on ikäänkuin jäänyt päälle eli punaiset valot vilkkuvat, vaikka hätätila on ohi. Vähänkin kiireisempi päivä saa sydämen jyskyttämään, välillä syke nousee jo siitä että avaan tietokoneen. Keho ja mieli reagoi stressioireilla, vaikka niihin on enää harvoin aihetta. Välillä on tosi vaikea rentoutua. Edessä saattaa pyöriä kauan odotettu leffa, mutta takaraivossa jyskyttää tunne siitä, että jotain tärkeää on tekemättä.

Kiinnostuin heti, kun kuulin kehon stressinsietokykyä edistävästä ravintolisästä, joka on ollut hitti Ruotsissa. Ashwagandhaa sisältävä Harmonia KSM66 on singahtanut myös Suomen terveyskauppojen myydyimmäksi ravintolisäksi vuonna 2019. Lueskelin aiheesta. Ashwagandha on adaptogeeninen rohdoskasvi, joka tunnetaan suomeksi myös nimillä rohtokoiso tai Intian ginseng. Se on vanha tuttu perinteisestä intialaisesta lääketieteestä eli ayuervedasta, jossa sitä on hyödynnetty tuhansien vuosien ajan sen hermostoa ja immuunijärjestelmää tukevien, tasapainottavien ominaisuuksien vuoksi. Erityisen kiinnostavaa on, että ashwagandhalla on kyky samanaikaisesti rauhoittaa ja virkistää.

Selvisi myös, että Harmonia KSM66 -valmisteen vaikuttavalla aineella, ashwagandha-juuriuutteella, on 20 kliinistä, kaksoissokkoutettua, placebokontrolloitua ja riippumattomissatiedelehdissä julkaistua tutkimusta, sekä kaikista kasviuutteista eniten sertifikaatteja. Aikamoista. Tutkimusnäytöstä ja sertifikaateista huolimatta olin skeptinen. Olin testaillut aiemminkin luontaistuotteita samaan tarkoitukseen, tuloksetta, ja ajattelin, että kroonistunut stressi olisi minussa niin syvällä, ettei mikään valmiste tepsisi siihen.

Otin valmisteen kuitenkin testikäyttöön. Kaksi viikkoa myöhemmin palasin työmatkalta keskelle työhässäkkää ja huomasin, että jokin puuttui. Päänsisäinen surina oli hiljentynyt. Rintakehässä jatkuvasti hakkaava kiireen tuntu oli kadonnut ja olo oli rauhallinen, vaikka työviikko oli tavallista täydempi.

Kaivoin valmisteen tiedot esiin uudestaan. Nykyään ollaan todella tarkkoja siitä millaisilla väitteillä lisäravinteita saa markkinoida. Harmonia KSM66:lla on kuitenkin useita Euroopan Elintarviketurvallisuusviraston EFSAn sallimia terveysväittämiä: auttaa helpottamaan stressin oireita. Vahvistaa stressinsietokykyä. Helpottaa nukahtamista. Auttaa rentoutumaan ja palautumaan. Vaikuttaa positiivisesti muistamiseen ja keskittymiskykyyn. Edistää emotionaalista tasapainoa.

Kun olin syönyt valmistetta kuukauden, aloin huomata muitakin muutoksia. Unenlaatuni on parantunut. En heräile enää öisin tai herää aamuisin levottomaan oloon, vaan nukun syvää unta herätyskellon soittoon asti. En oikeastaan ollut ajatellut, että yöunissani olisi mitään vikaa ennen kuin aloin nukkua paremmin, mutta ero olossa aamuisin on iso.

Ehkä isoin muutos on, että se jatkuva hektisyyden ja hädän tunne, joka ensimmäisenä katosi, on myös pysynyt poissa. Mieli on selvästi rauhallisempi eikä mikään tunnu enää stressaavan. Sillä on ollut valtava vaikutus omaan arkeen. Jaksan keskittyä paremmin töihini, kiireisinäkään päivinä ei tunnu enää siltä, että sydän tulee ulos rinnasta. Ja toisaalta silloin kun olen vapaalla, pystyn oikeasti rentoutumaan eikä tekemättömät asiat pyöri loputonta kehää päässä.

Olin ennen juuttunut stressioireiden negatiiviseen kierteeseen: kun stressasi ja väsytti, oli vaikea tehdä viisaita valintoja hyvinvointinsa eteen. Mutta on olemassa myös positiivinen kierre. Kun nukun paremmin enkä tunne itseäni jatkuvasti stressaantuneeksi, maltan tehdä muitakin asioita, jotka parantavat oloani. Syödä fiksummin, suunnitella ajankäyttö realistisemmin. Aloin jo alkuvuodesta kävellä kaikkialle lisätäkseni hyötyliikunnan määrää, sitten aloin tehdä pieniä kotijumppia, nyt käyn silloin tällöin jo hölkkälenkeillä.

Muutkin ovat huomanneet muutoksen: Jarnon mukaan olen selvästi rennompi. Olen ollut myös paremmalla tuulella, ihan kuin joku olisi sytyttänyt valot päälle ja siivonnut pölyt nurkista. Kaikki tuntuu kirkkaammalta, valoisammalta.

Olen erityisesti vallitsevan poikkeustilan keskellä iloinnut tästä kaikesta, koska stressihormonin runtelemassa “normaalitilassani” olisin ollut todella ahdistunut ja stressaantunut peruutetuista töistä ja tuntuvasta lovesta taloudessamme. Toki tilanne nytkin mietityttää, mutta on aivan eri asia pohtia rakentavia lähestymistapoja vallitseviin realiteetteihin kuin valvoa yöt murehtien ja stressaten asioista, joihin itsellä on lopulta hyvin vähän vaikutusvaltaa.

Kaikesta hehkutuksestani huolimatta on hyvä tiedostaa, että henkinen kuormitus on kuormitusta, vaikka stressin kestämiseen saisi ylimääräistä buustia. Minun kohdallani valmisteesta on ollut valtava hyöty juuri kroonistuneen stressin katkaisemiseen, mutta mikään pilleri ei olisi ratkaissut tilannetta silloin kun tekemistä oli yksinkertaisesti koko ajan aivan liikaa. Lähes jokaisen elämässä tulee väistämättä joskus vastaan tavallista stressaavampia hetkiä, mutta jos kuormittava elämäntilanne uhkaa pitkittyä, kannattaa miettiä vakavasti omia voimavarojaan ja pohtia millaisia muutoksia omaan arkeen voisi tehdä. Vakavien oireiden kohdalla pitää tietysti kääntyä viivyttelemättä lääkärin puoleen. Minäkin kävin lääkärissä varmistamassa, että sykkeeni ei oikeasti ollut enää korkealla, vaikka siltä välillä tuntui.

Olen puhunut valmisteesta viime kuukausien aikana muutamaan otteeseen Instagramin puolella ja moni seuraajista on innostunut kokeilemaan. On ollut ihan mahtavaa saada myöhemmin palautetta siitä kuinka se on vaikuttanut muidenkin elämään. Tätä on kyllä todella helppo suositella ihan koko sydämestä! Ostin juuri uuden purkillisen. Olen syönyt yhden kapselin aamuin illoin, joskus kiireisempinä päivinä ottanut iltaisin yhden sijaan kaksi. Vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta niitä alkaa huomata keskimäärin kahden viikon käytön jälkeen. Hinta on minusta edullinen, purkki maksaa noin 25 euroa. Valmiste on gluteeniton ja vähälaktoosinen, voi sisältää valmistusprosessista johtuen pieniä määriä maitoproteiinin jäämiä. Tarkempia tietoja niin tuotteesta kuin siihen liittyvistä tutkimuksista voi lukea nettisivuilta.

Kokemuksia, ajatuksia? Sana on vapaa kommenttilootassa!

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

36 thoughts on “Elämä ilman stressiä

 1. Mielenkiintoista keskustelua! :)

  Itse toivoisin, että yleisesti tämänkaltaisissa kirjoituksissa tuotaisiin selkeästi esille, että kyseessä on kokemukseen perustuvaa uskomuslääkintää.

  Lääketiede Intiassa on aivan samaa lääketiedettä kuin länsimaissakin. Ts. On olemassa lääketiede, ja sen lisäksi eri kulttuurien käyttämiä lääkintätapoja. Nämä ovat näyttöön perustumattomia uskomushoitoja, jota esimerkiksi “perinteinen intialainen lääketiede” on. Yleisestä käytöstään huolimatta termi on harhaanjohtava.

 2. Hei. Hieman aiheesta poiketen, mutta aiempia kirjoituksiasi täältä lukeneena ja nauttineena, muistutan, ettei ashwagandha sovi endometrioosia sairastaville pitkäaikaisessa käytössä. Se on kiinalaisen lääketieteenkin mukaan hyvin lämmittävä eli ensialkuun voi vahvistaa kroonisista pitkäaikaissairauksista kärsivien yleisvointia huomattavasti, mutta jatkuvassa käytössä voimistaa tulehdustilaa elimistössä. Useat yhtäjaksoisesti yrttiä käyttäneet endometrioosia sairastavat ovatkin raportoineet perusoireidensa palanneen voimakkampina jonkun ajan käytön jälkeen sekä oireilleet mm. sydämentykytyksinä sekä ruuansulatusoireina. Yleistä on ollut, että juurikin kevät-talvella ja keväällä elimistö voi paremmin tällä valmisteem yrtillä, kun taas syksyllä se ei sovi niinkään hyvin.

  Kaikki olemme erilaisia konstituutioltamme. Jotkut viileitä, toiset kuumakalleja, mutta ikävä kyllä jotkut sairaudet laittavat meitä hieman samoihin lokerikkoihin juurikin esim. tautien tulehduksellisuuden myötä. Ko. valmiste on henkilökohtaisessakin kokeilussani ollut kausittain oikein oiva, joten minäkin sitä pystyn osalle ihmisistä hyvin lämpimästi suosittelemaan!

  • Joo, ollut aikomus kommentoida samaa. Eikä ollenkaan pahassa mielessä vaan juuri tiedoksi, jos tuntuu että endon oireet pahenevat. Itse olen intialaisen lääketieteen harrastaja ja ko. valmiste on juurikin kehon kuumuutta lisäävä eikä sovi näin ollen kuumuustiloista johtuvien vaivojen hoidoksi (endometrioosi luokitellaan pitta tai pitta-kapha -tilaksi). Pitta tila on kuuma, kevyt ja terävä ja ashwagandha lisää tuota kuumaa entisestään. Ashwagandhaa ei pidä myöskään käyttää esim. vaihdevuosioireisiin, sillä pahentaa kuumia aaltoja.

   On todella harmillista, että tätä tuotetta mainostetaan kaikille eikä mainonnna yhteydessä kerrota näistä ayurvedan perusperiaatteista sekä tuotteen vaikutuksista kehotyyppeihin.

   Että mieluummin jokin viilentävä ja puhdistava yrtti käyttöön.
   Ihanaa kevättä sinne!

 3. Kiitos hyvästä kirjoituksesta liittyen omakohtaisen kokemukseen stressin kierteestä. Minua kuitenkin kovasti hämmensi kaupallinen yhteistyö tähän liittyen. Ei sillä, erä minulla olisi sinänsä mitään blogeissa esiintyviä yhteistyöpostauksia vastaan. Lähinnä ihmettelen rohkeutta lähteä mukaan yhteistyöhön merkittävänä mielipidevaikuttajana suositellen tuotetta hyvin lyhyen omakohtaisen kokemuksen perusteella. Lisäksi kaikki se, mitä aiemmissa kommenteissa on jo mainittu luontaistuotteiden tutkimusten puutteellisuudesta. Ollessaan stressaantuneita, kärsiessään unettomuudesta tai jostain elämänlaatua jäytävästä vaivasta ihmiset ovat hyvin alttiita kokeilemaan lähes mitä tahansa, mistä voisi saada apua. Edelleen myydään esimerkiksi vaihdevuosioireisiin tähtikimikkivalmisteita, joiden pitkäaikaisesta käytöstä on raportoitu vakavia maksaoireita ja toki myös vähäistä helpotusta kuumiin aaltoihin. Varsinkin tällaisena poikkeusaikoina järkevätkin ihmiset haluavat uskoa parempaan huomiseen tavallista kevyimmin perustein. Vanha viisaus kuuluukin, että jos joku vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se usein myös on sitä. Aurinkoista ja terveesti skeptistä kevättä :)

  • Reagoin tähän tekstiin samoin tunnelmin. Stressin kuvaus oli hyvä, mutta kaupallinen yhteistyö hämmensi. Itselleni tulee aina epäileväinen olo näistä tuotteista, jottka tuntuvat hoitavan melkein kaiken. Tässä tapauksessa tuote sekä rauhoittaa että virkistää, joten ainakin minulle tulee sellainen olo, että tuotetetta käyttämällä olisin jatkuvasti juuri sopivassa vireessä, mitä tilanne sitten vaatisinkin.

   Mutta toisaalta: jos tuote parantaa oloa, silloinhan se toimii, oli vaikuttavana mekanismina sitten mikä tahansa.

   • Laajempi vastaus yllä! Tähän lisään vielä, että näinhän se on – minun kohdalla tuote todella toimii, paljon paremmin kuin olisin odottanut. En voi tietenkään puhua kuin omasta puolestani, ja kuten kirjoitin, en suinkaan ole yrittänyt korjata stressiä vain yhden ravintolisän voimin, vaan olen tehnyt vuosien varrella isoja korjausliikkeitä ja käynyt mm. vuosien terapiaprosessin ymmärtääkseni laajemmin mistä solmut ovat syntyneet.

  • Heippa ja kiitos kommentista!

   Huomasithan kuinka kerroin tekstissä pyrkineeni eroon ylimääräisestä stressistä ja kuormituksesta mm. vuosien terapiaprosessilla, konkreettisilla muutoksilla elämässäni ja oman ajattelun muutoksilla? Lisäksi varmistin lääkäriltä, että oudot oireet eivät johtuneet mistään kehossani fyysisesti pielessä olevasta asiasta. Olen saanut valmisteesta apua nimenomaan kroonistuneen stressin taklaamiseen, eli niihin stressioireisiin, jotka olivat jääneet ikäänkuin päälle, vaikka varsinaista syytä ei niihin enää ollut. Mielestäni olen toiminut fiksusti enkä ole todellakaan lähtenyt kokeilemaan uutta valmistetta “uskoen kevyin perustein parempaan huomiseen” – päinvastoin, olin erittäin skeptinen sen tehon suhteen. Mutta omalla kohdallani vaikutukset yllättivät positiivisesti ja siksi olin valmis kirjoittamaan aiheesta. Koin aiheen tärkeäksi, sillä niin moni kärsii nykyään stressistä ja sillä on valtavan negatiivinen vaikutus elämänlaatuun.

   Toki tiedostan, että kaikissa ravintolisissä on riskinsä eikä mikään sovi kaikille. Nämä riskit on jokaisen punnittava omalla kohdallaan. Itse koen tällä hetkellä hyödyt niin suuriksi, että olen valmis ottamaan riskin mahdollisista pitkän tähtäimen sivuvaikutuksista. Reagoin varmasti sitten, jos tutkimusnäyttö jossain kohtaa antaa aihetta huolestumiseen.

   En ole terveydenhuollon ammattilainen enkä usko, että yksikään lukijani suhtautuu sanomisiini niin, sillä lukijakuntani on aikuista, keskimäärin varsin koulutettua väkeä. Keskityin tässä tekstissä ennen muuta omiin kokemuksiini.

   Sen otan palautteesta opiksi, että jatkossa punnitsen vieläkin tarkemmin mistä kirjoitan ja miten. Olen tosi kiinnostunut siitä miten omaan hyvinvointiinsa voi vaikuttaa esimerkiksi sillä mitä syö ja tekee, enkä aina muista, että nämä aiheet ovat Suomessa hyvin herkkiä.

 4. Puhtaasta ashwagandhasta suositellaan pitämään taukoa, mutta en tiedä mitä muuta tuo kyseinen tuote sisältää. Kannattaa huomioida, että aivoista on 60 % rasvaa ja stressi kuluttaa valtavasti myös aivojen rasvahappoja, kuten vaikuttaa myös kaikkiin kehon sairauksiinkin pahentaen niitä. Aivot tarvitsevat päivittäin erityisesti EPA ja DHA rasvahappoja, eli omega-3, jota nykyään saa turvallisimmin purkista, koska mm. lohi ruokitaan rehulla ja fileestä poistetaan rasvat.

 5. Hei Stella,

  Luen blogiasi säännöllisesti ja pidän siitä kovin.

  Tämä kirjoitus herätti minussa kuitenkin hiukan ristiriitaisia tunteita.

  Ensin olin hyvin innoissani tuotteesta. Kuulostaa kuin täsmälääkkeeltä kaikkiin ongelmiini, tätä on saatava!

  Googlettelin lisätietoja rohtokoisosta. Miltei jokainen sivusto painottaa samaa kuin sinäkin: tuote on tutkittu ja tutkitusti tehokas. Tuotteella on myös sallittuja / rekisteröityjä terveysväittämiä. Ongelma tässä minulle on, että en löydä tieteellisiä ja vertaisarvioitua tutkimuksia. Pidän myös ongelmallisena, että ero sallittujen / rekisteröityjen terveysväittämien ja hyväksyttyjen terveysväittämien välillä ei välttämättä ole selvä meille tavallisille kuluttajille. Me saatamme ymmärtää väärin ja pitää tuotetta tutkittuna ja turvallisena.

  Mielestäni tuotteen suositteleminen omiin kokemuksiin perustuen on hyvä ja on hienoa kuulla, että tuote on sinulle sopinut. Netistä löytyy myös epäonnistuneita kokeiluja tuotteen parissa. Jostain syystä minkäänlaisia havaittuja haittavaikutuksia ei tuotteelle ole kirjattu.

  Odotan mielenkiinnolla päivitystäsi tuotteen pitkäaikaiskäytön seurauksista muutaman vuoden kuluttua. Tutkittua tietoa kun ei vielä ole.

  Ja älä käsitä väärin, aion todennäköisesti kokeilla tuotetta itsekin. Mutta tiedostaen riskit.

  • Hei,
   Kliinisiä ja vertaisarvioituja tutkimuksia löytyy PubMedistä, ja v.2019 on julkaistu meta-analyysi kyseisestä rohdosta tehdyistä tutkimuksista. 60 tehdystä tutkimuksesta vain 5 kelpuutettiin laadullisista syistä mukaan analyysiin ja näissäkin todettiin metodologisia puutteita, lähinnä tutkimusasetelmissa ja -instrumenteissa. Tutkimusnäyttö yksittäisissä tutkimuksissa siis näennäisesti puhuu kyseisen rohdon puolesta mutta metodiikka niissä on heikkoa. Toisin sanoen vakuuttavaa tieteellistä tutkimusnäyttöä rohdon vaikuttavuudesta ei ole.

   • Laura N,

    Mitä meta-analyysiä tarkoitat ? Et maininnut mitä terveysväittämää oli tutkittu. Ashwagandhan (Withania somnifera) vaikutuksista eri asioihin on tehty lukuisia meta-analyysejä. Minua kiinnostaa tutustua asiaan, koska harvaa ns luontaistuotetta on tutkittu näinkin paljon RCT-asetelmissa.
    Meta-analyyseissä on omat heikkoutensa ja ne johtuvat lähdeaineiston heterogeenisyydestä eri annoksista eri mittausmenetelmistä jne.
    Oheinen lainaus meta-analyysistä on varastettu wikipediasta, ja se kuvaa mielestäni hyvin meta-analyysin mahdollisuuksia. “Meta-analyysin avulla pyritään johtamaan kvantitatiivisia päätelmiä yhdistelemällä systemaattisesti aiempia yksittäisiä tutkimuksia. Tarkoituksena on saada aikaan synteesi, joka antaa tutkittavasta kysymyksestä vahvempaa näyttöä kuin yksittäiset tutkimukset. Meta-analyysiin valittavat tutkimukset voivat olla johtopäätöksiltään ristiriitaisia. Meta-analyysin tarkoitus on yhdistää nämä tutkimukset tilastollisesti voimakkaammaksi, jolloin voidaan tehdä luotettavampia johtopäätöksiä.”

    • PubMedistä löytyy kaikki tutkimukset vertaisarvioiduista tiedelehdistä. Tuo meta-analyysi käsitteli kyseistä rohtoa ahdistuksen lievittäjänä, ja oli muuten v.2016 eikä 2019, kuten aiemmin kirjoitin.

 6. Hei! Oli tärkeä kirjoitus stressistä. Kokemusta on itsekin tästä, sykkeestä ja muusta. Ei ole myöhäistä vielä lunastaa noita vuosia takaisin.
  Vaikka tiedän, missä tilanteessa olet ollut, silti on pakko ihailla työuraasi ja rakentamaasi henkilöbrändiä. Teet työtä ja elät elämää, josta moni unelmoi.

  • Kiitos, ihana kuulla että tykkäsit! Ei niitä vuosia saa takaisin, mutta toisaalta, eivät ne nyt hukkaan menneet, keräsin taitoja ja kokemuksia joiden avulla olen päässyt siihen missä olen nyt ja minne aion suunnata seuraavaksi. Ja tästä eteenpäin onneksi terveemmällä asenteella ♥

 7. Hei,

  Liittyen keskusteluun EFSAn hyväksymistä ja/tai sallimista terveysväitteistä ja niiden erosta:

  Terveysväite on hyväksytty kun EFSA on käsitellyt väitteen ja haettuun väitteeseen liittyvän dokumentaation.

  Kaikkia EFSAlle toimitettuja väitehakemuksia ei EFSA ole vielä käsitellyt loppuun saakka. Kun hakemus on rekisteröity ja odottaa käsittelyä, haettua väitettä saa käyttää niin kauan kuin käsittely on kesken. Tällöin puhutaan SALLITUSTA väitteestä. Käsittelyn päätyttyä väite saa EFSAlta joko hyväksytyn tai hylätyn päätöksen.

  Harmonia KSM66:n sisältämän ashwagandhan (Withania somnifera) haetut väitteet ovat sallittuja, koska rekisteröityjen väitteiden käsittely on kesken.

  Avoinna ja käsittelyssä olevat hakemuset löytyvät alla olevasta linkistä:
  http://registerofquestions.efsa.europa.eu/raw-war

  Johanna Svensk
  Harmonia Life Oy
  Markkinointipäällikkö

  • Hei Johanna,

   Kiitos vastauksestasi. Voisitko jakaa lähteen tiedolle että EFSA:n käsittelyssä olevat väitteet ovat sallittuja markkinointiviestinnässä?

   Uteliaisuudesta, jos haette hyväksyntää väitteelle, että tuote parantaa Covid-19 -viruksen, saatteko käyttää myös sitä markkinoinnissanne ennen kuin EFSA hylkää hakemuksenne?

 8. Mitenköhän tämä sopinee lääkkeiden kanssa yhteen? Kroonisesta ylivirityksestä kärsivänä NIIIN haluaisin kokeilla, mutta käytössäni on jatkuvasti mahahappolääke (lansopratsoli), enkä tiedä, uskaltaako tätä luontaistuotetta kokeilla yhtäaikaa lääkkeen kanssa. Lääkäriltä jos kysyy, niin varma vastaus on, että älä käytä. Suhtautuminen kaikkiin luontaistuotteisiin on aina samanlaista.

 9. Mä kykenen nyt ajattelemaan vain toimittaja Maila-Katriina Tuomista, jonka luentoja varmaan tuossa kuvailit. Luultavasti maailman paras taidehistorian luennoitsija. Voi vitsi kun tekisit hänestä tänne vähän erilaisen henkilökuvan kuin ne, mitä tähän saakka on totuttu lukemaan! Ei sitä mikroaggressiivista kulttuuritädittelyä vaan yleisössä olleen nuoren ihmisen hurmaa. Fuksille samassa paketissa klassinen sivistys, feminismi, globaalikasvatus ja kaikki. Omaan tyyliin kannustamisesta en ees aloita. :)

 10. Täsmälleen samat kokemukset. Olen syönyt KSM66:sta nyt noin 5 kk ja kroonisen stressin oireet kadonneet, jatkuva ylikierroksillla käyminen on poissa, ja nukun heräilemättä. En tiedä miten olisin selvinnyt ilman KSM66:sta tästä talvesta

  • Hei ihana kuulla Mari! Ihan mahtavaa. Vähän samaa mietin, että mitenköhän tämä kevät olisi mennyt ilman sitä. Onneksi ei tarvitse testata.

  • Heippa, blogikirjoituksessa lukee, että ne ovat _sallittuja_ terveysväittämiä, mikä tarkoittaa, että ne odottavat EU-komission päätöstä siitä arvioidaanko terveysväitteet tieteellisen näytön perusteella vai sallitaanko kokemusperäinen näyttö.

   Myös Harmonian sivuilla käytetään termejä “sallitut” tai “rekisteröidyt”, ei hyväksytyt.

   • Mitä tarkoittaa että väitteet on rekisteröity? Kenties että hakemukset väitteille ovat vireillä ja ne käsitellään joskus ja mahdollisesti hylätään? Entä että ne on sallittu? Käsittääkseni vain EFSA:n hyväksymiä terveysväitteitä saa käyttää lisäravinteiden markkinoinnissa. En ole muuten ikinä kuullut että he hyväksyisivät kokemusperäisen näytön riittäväksi.

    Älä ota tätä väärin, en halua olla hankala, mutta lisäravinteita markkinoidaan nykyään vain niin uskomattomilla argumenteilla että hirvittää. Eikä keskivertoluluttajalla ole saumaa arvioida mikä on sallittua ja mikä ei.

    • Ymmärrän mistä on kyse, sillä luontaistuotteita ei saa mainostaa sillä että “parantavat unenlaatua tai auttavat nukahtamaan” sillä se on kielletty elintarvikelainsäädännössä. Ei saa antaa ymmärtää että joku luontaistuote parantaa jonkun sairauden vaikka unettomuuden, jos ei ole tieteellistä näyttöä siitä tueksi. Olen lähinnä yllättynyt siitä ettei Harmonian valmistaja ole sanonut siitä mitään, luulisi heidän tietävän mikä on sallittua markkinoinnissa ja mikä ei.

     Jos tuotetta ei ole vielä arvioitu, eli on odotus listalla EFSA:ssa tieteellisten näyttöjen osalta, niin moni firma tuntuu tulkitsevan sen niin, että voidaan laittaa mitä vaan väitteitä sivulle koska sitä ei ole hylätty, joka tarkoittaa heille aikalailla samaa kuin hyväksytty, vaikka virallisesti sitä ei olisi vielä hyväksyttykään.

     Sitten on se asia erikseen että mikä puuttuu sananvapauteen. Sanotaan että tuote oikeasti jeesaa nukkumisessa, niin pitäisikö tieto näiden tuotteiden toimivuudesta kulkea ainoastaan puskaradiossa? Tai sitten tietty tehdä se asia, niin kait että ei ota palkkaa siitä, että mainostaa tuotetta, eli ei yhteistyötä jos puhuu unettomuudesta tai siitä että helpottaa sairauksia. Musta on tavallaan ok, että käyttää jotain tablettia johonkin, mutta myös tavallaan tosi surullista että haetaan tabletilla apua elämänhallintaan, että ei pysty muuttamaan elämäänsä sellaiseksi, ideaaliksi, jotta ei olisi noin paljon stressiä. Itselläni on kaksi työtä, koulu, harrastukset ja lastakin yritetään mutta en koe stressiä asioista, aika kuluu kuitenkin, voin itse päättää miten sen elän. :)

 11. Voisinko saada linkit EU:n hyväksymiin terveysväitteisiin jotka liittyvät kys. tuotteeseen?

 12. Tilasin. Josko yöt muuttuisivat vähän siedettävämmiksi. En niinkään koronan vuoksi sinällään ole ahdistunut, mutta sen aiheuttama poikkeustila vaatii tällä hetkellä ponnisteluja työssä ja välillä tuntuu, että sydän hakkaa ulos rinnasta.

 13. Aion kokeilla. Tunnistan itseni sinun tarinastasi. Haluaisin todellakin eroon siitä ahdistavasta tunteesta, joka seuraa esim. puhelimen soimisesta tai työkoneen ääreen istumisesta. Tiedän olleeni vuosia (aina?) kuormituksen ja paineen alla ja se on selvästi jättänyt merkkinsä. Uskon, että jos tuote todella toimii, sen vaikutukset tulevat näkymään minussa kyllä. Eli kokeiluun. Heti :)

 14. Mulla on auttanut Greenfinnsin marja-aronia jauhe, oon sekoittanut sitä pauluksen granolaan sekä kreikkalaiseen juguun, sen jälkeen vireys nousi ja mieli kirkastui. Sen jälkeen jaksoi käydä lenkillä, palautui, vuosia piinannut paju allergiakin katosi. Kyllä se stressikin helpotti kun terveys voimistui.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.