Superhelppo arkimuna

Seuraa pikainen huikkaus uppomunien laiskoille ystäville. Mekin teimme pääsiäisenä Stellan ja Gateaun ohjeiden mukaan parsa- ja lohileipiä, joihin alkuperäisen ohjeen mukaan kuului uppomuna. Minulla saattaa olla maine kovana mimminä keittiössä, mutta klassinen etikkapyörteestä Venuksen lailla nouseva uppomuna ei kuulu repertuaariini. Korvaan sen yleensä keitetyllä kananmunalla, koska se on helppo, kaunis ja sopivan valuva, kunhan noudattaa näitä vanhoja ohjeitani ja nimenomaan 6 minuutin ja 30 sekuntin keittoaikaa.

Mutta! On olemassa ARKIUPPOMUNA, eli superhelppo versio esimerkiksi tavalliseen tiistaiaamuun. Ei yhtä kauniin pyöreä kuin perinteinen uppomuna, mutta aivan pätevä. Ja se syntyy näin.

ARKIUPPOMUNA

Lorauta kannelliseen paistinpannuun reilusti vettä. Olen huono määrissä, mutta sanotaan syvyys 5 cm. Kuumenna kiehuvaksi.

Riko veteen munia, pannun koosta riippuen voit tehdä jopa 4-6 munaa kerralla. Laita kansi päälle, käännä lämpö pois.

Puuhaile noin 2 minuuttia 30 sekuntia muita aamiaishommia: paahda leipää ja pekonia, leikkaa avokadoa, avaa purkillinen valkoisia papuja tomaattikastikkeessa. Mitä nyt haluatkin muniesi kanssa nauttia.

Kaasuhellastani huolimatta kuvissa pieni retkiliesi, paremman valon vuoksi.

Kun minuutit ovat kuluneet, nosta kansi, siivoa munien reunat (huitulat pois) ja nosta munat lautaselle. (Huom: liedet ovat toki erilaisia, joudut hiomaan oman keittoaikasi itse sopivaksi. Minulla on kaasuhella, joten lämpö lakkaa todellakin heti kun käännän liekin pois päältä. Sähköliedet pysyvät kuumina pidempään.)

Ripsottele päälle ainakin suolaa, ehkä mustapippuriakin. On aamuja, jotka vaativat hiukan chilihiutaleita käynnistyäkseen.

Leikkaa veitsenkärjellä kananmunat auki ja katso miten kaunis keltuaispuro juoksee kuvauksellisesti paahtoleivän kullankeltaista reunaa alas.

Kaada suuri kupillinen maitokahvia lempikippoosi ja nauti.

Sanoinhan, superhelppoa!

Lempimunani on kuitenkin cocotte, joka sinkauttaa minut kolhiintuneesta aamiaispöydästäni suoraan Pariisiin, kas näin.

PHOTOS BY ANNA PIIROINEN & ELSA PARKKONEN

8 thoughts on “Superhelppo arkimuna

  1. Itse teen uppomunia mikrossa! Kuumaa vettä kuppiin ja liraus etikkaa, vesi pyörimään (käytän syömäpuikkoa) ja muna sekaan. Mikroon 35 sekunniksi (optimoitu mun mikrolle) ja voilá!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.