Ideoita pääsiäisbrunssiin

Kaupallinen yhteistyö Gateau

Pääsiäinen tulee, poikkeustila tai ei! Olemme peruneet pääsiäissuunnitelmamme, kuten varmasti monet muutkin, mutta se ei onneksi estä viettämästä pääsiäistä kotona. Päätimme esitellä pääsiäiskelpoiseen brunssipöytään pari kivaa ideaa, joita on helppo varioida syöjien mukaan, olipa nälkäisiä ruokataloudessa sitten yksi tai viisi. Luvassa kaksi keväistä leipäohjetta, joihin löysimme inspiraation artesaanileipomo Gateaun leipäkalenterista, sekä helppo jälkiruokaidea, joka varmasti miellyttää juustokakun ystäviä.

Kaikki lähtee leivästä. Tällä kertaa pöytään pääsi Petit Levain, 100% juureen leivottu ja pitkään kohotettu leipä, joka on päältä rapea ja sisältä kuohkea ja maukas. Maku tulee suolasta ja paahdetusta ruismallasjauhosta. Kaunis leipä toimii loistavasti sellaisenaan tai paahdettuna, ja taipuu hienosti myös ruokaisampiin ideoihin.

Teimme kaksi kevätleipää: parsaleipä uppomunalla ja hollandaisella ja hiillostettu lohileipä mummonkurkuilla. Molempiin tulee levitteeksi sitruunainen creme fraiche. Takaan, että maistuu vaativammallekin herkuttelijalle.

Jos olet vältellyt hollandaisen valmistamista itse siksi, että vesihauteiden kanssa säätäminen tuntuu vaikealta, nyt on tarjolla helppo pikaversio, johon tarvitset vain sauvasekoittimen ja pari minuuttia aikaa!

Instagramistani löytyy muuten videomateriaalia seuraavien ohjeiden valmistuksesta.

PARSALEIPÄ UPPOMUNALLA JA HOLLANDAISELLA

Täytteiden raaka-aineet riittävät neljään leipään, sovella määriä tarpeen mukaan!

Petit Levain
2 purkkia creme fraichea (voit korvata kaurafraichella)

1-2 sitruunaa
6 luomumunaa (neljä uppomuniksi, kaksi hollandaiseen)
Nippu vihreää parsaa
120g voita (luomu paras)
Loraus valkoviiniä, jos kaapissa sattuu olemaan
Loraus valkoviinietikkaa
Mustapippuria
Suolaa

Kasaa leipä näin:

1. Tee ensin sitruunainen creme fraiche (ohje alempana).
2. Kypsennä parsat (ohje alempana).
3. Tee pikaversio hollandaise-kastikkeesta (ohje alempana).
4. Leikkaa leivästä noin sentin paksuisia viipaleita. Paahda halutessasi (me paahdoimme).
5. Levitä viipaleisiin sitruunaista creme fraichea.
6. Lado halkaistut parsat leivän päälle.
7. Laita uppomuna parsojen päälle ja lorota hollandaisea koko komeuden päälle.
8. Viimeistele rouhaisulla mustapippuria ja sormisuolaa.

Sitruunainen creme fraiche

HUOM! Jos aiot tehdä myös lohileipiä ja/tai jälkiruokaa, tee sitruunainen creme fraiche kerralla kaikkia varten! 

Pese sitruuna hyvin. Raasta puolikkaan sitruunan kuoret ja purista puolikkaan sitruunan mehu. Vatkaa seos kuohkeaksi: jos se on liian vetinen, sen syöminen on sottaista (maku on toki sama). Jos aiot syödä tätä myös jälkiruoan kanssa, ota nyt osa sivuun. Mausta loput suolalla ja mustapippurilla. Pistä kylmään odottelemaan hetkeään eli leivän kasausta.

Vihreät parsat

Leikkaa parsasta kantaosa pois. Sen voi myös napsauttaa poikki: se katkeaa siitä kohdasta, josta puiseva osa alkaa. Voit halutessasi kevyesti kuoria parsat nuppuosasta alas, me emme yleensä jaksa.

Parsat voi keittää (kiehuvaan veteen kahdeksi minuutiksi) tai valmistaa kuten me teemme: pistä pannulle vettä ja voita, lisää parsat pannulle kun seos alkaa kuplia, pyörittele välillä. Parsat ovat valmiita viimeistään silloin kun vesi ja voi on kiehunut pois. Mahdollisesti jo aiemmin parsojen paksuudesta riippuen, tarkkaile tilannetta.

Leikkaa parsat halki ennen kuin ladot ne leivälle.

Laiskan kokin pika-hollandaise

120g voita
2 munankeltuaista
1 rkl vettä
2 rkl sitruunanmehua
1 tl suolaa

Sulata voi kattilassa ja anna kiehahtaa. Erottele sillä aikaa kananmunista keltuaiset (helpoin kikka on rikkoa munat kulhoon ja onkia keltuaiset sieltä varovasti kämmeneen, niitä vaikeampia tapoja voitte käydä katsomassa Instagram-stooreistani). Kumoa keltuaiset, vesi ja sitruunanmehu korkeaan astiaan, johon sauvasekoitin mahtuu näppärästi. Kaada kuuma voi hitaasti sekaan, sekoittaen samalla. Lisää suola ja tarvittaessa sitruunamehua oman maun mukaan.

Pikaversion keksin internetistä testailtuani erilaisia tapoja päästä samaan lopputulokseen helpommalla. Jos sinulla on ylimääräistä tarmoa ja haluat tehdä hollandaisen oikeaoppisella ohjeella, löydät sen Gateaun leipäkalenterista.

Uppomunat

Täytä kattila vedellä, ei kuitenkaan piripintaan. Lisää veteen reilu loraus valkoviinietikkaa. Riko kananmuna kuppiin valmiiksi odottamaan. Kun etikkavesi alkaa kuplia, tee reikäkauhalla pyörre etikkaveteen kattilan reunoja pitkin. Kaada muna varovasti pyörteeseen. Keittoaika vaihtelee riippuen veden lämpötilasta ja kananmunan koosta. Tiedät, että uppomuna on valmis, kun valkuaisesta ei enää kuulla läpi eikä keltuainen hylly. Nostele valmis uppomuna reikäkauhalla vedestä, valuta hetki ja lado suoraan leivälle. Valmista jokainen muna erikseen.

Lohileipä on raikas ja ruokaisa kevätherkku, joka toimii täydellisesti brunssipöydässä, toki sellaisenaankin aamu- tai välipalaksi. Etikkaiset mummonkurkut tuovat hapokkuutta ja fenkoli aavistuksen kesää. Ohjeessa on pari kananmunaa, jotka me unohdimme ja tuli hyvä ilmankin. Keitetyt kananmunat sopivat kuitenkin hyvin kokonaisuuteen, ja halutessasi voit myös tehdä niistä uppomunat!

HIILLOSTETTU LOHILEIPÄ MUMMONKURKUILLA

Täytteiden raaka-aineet riittävät neljään leipään, sovella määriä tarpeen mukaan!

Petit Levain
100g-200g lohta
2 purkkia creme fraichea (voit korvata kaurafraichella)

1 sitruunaa
2 luomumunaa
Puolikas kurkku
Fenkoli
Tilliä
Valkoviinietikkaa

Mustapippuria
Suolaa
Sokeria

Kasaa leipä näin:

1. Tee ensin sitruunainen creme fraiche (ohje ylempänä).
2. Viipaloi fenkoli (ohje alempana).
3. Keitä luomukananmunat (ohje alempana).
3. Valmista mummonkurkut (ohje alempana).
4. Paahda lohi (ohje alempana).
5. Ota mummonkurkut jääkaapista ja valuta nesteet pois. Puolita kananmunat.
6. Leikkaa leivästä noin sentin paksuisia viipaleita. Paahda halutessasi (me paahdoimme).
7. Levitä viipaleisiin sitruunaista creme fraichea.
8. Lado mummonkurkkuja ja kananmunaa leivän päälle. Pistä lohiviipale päällimmäiseksi.
9. Viimeistele fenkolilla, rouhaisulla mustapippuria ja sormisuolaa.

Fenkolit

Pese huolellisesti. Leikkaa mandoliinilla tai terävällä veitsellä mahdollisimman ohuita viipaleita ja laita jääkylmään veteen. Pistä jääkaappiin jäähtymään ainakin 30 minuutiksi.

Mummonkurkut

Tee mausteliemi sekoittamalla kulhoon puolikas desi vettä, puolikas desi valkoviinietikkaa, puoli desiä sokeria, teelusikallinen suolaa ja hienonnettua tilliä (on hyvää ilmankin tilliä, jos et tykkää, tai jos sitä ei löydy). Sekoittele, kunnes sokeri ja suola sulaavat nesteeseen. Viipaloi kurkut mahdollisimman ohuiksi siivuiksi, pistä kulhoon nesteen sekaan ja anna maustua jääkaapissa 10 minuuttia.


Paahdettu lohi

Irrota nahka, viipaloi lohipala pitkittäin ohuiksi viipaleiksi ja ripottele niihin reilusti suolaa. Kuumenna paistinpannu kuumaksi äläkä lisää öljyä, vaan paista ohuet lohisiivut nopeasti kuumalla ja kuivalla pannulla. Kannattaa valita hyvin pinnoitettu pannu, johon lohisiivut eivät tartu kiinni. Jätä lohisiivut pannulle odottelemaan leivän kasausta.

Keitetyt kananmunat
Voit korvata nämä myös uppomunilla!

Kiehuta vesi ja lisää munat varovasti lusikalla kiehuvaan veteen. Kollegamme Enni Koistisen empiiristen tutkimusten perusteella 6 minuutin ja 40 sekunnin keittoaika on optimaalinen. Suosittelemme tätä myös. Valuta kattilaan kylmää vettä ja kuori munat nopeasti. Kun halkaiset munat, keltuaisen pitäisi olla sopivasti valuvaa.

Jos teet molempia leipiä, alla ehdotus työvaiheiden järjestyksestä, jotta leivät olisivat mahdollisimman samaan aikaan valmiita syötäväksi. Toki nämä ovat makuasioita ja asioita voi tehdä myös rinnakkain ja lomittain, mutta jos kaipaat avuksi alustavan rungon, tästä löytyy.

Kata ensin pöytä ja laita kahvit tulemaan. Safkassa ei mene kauaa, mutta siinä on monia pieniä työvaiheita, jotka vaativat täyden huomiosi. Laita siis kaikki muu ensin valmiiksi. Sitten pistät keittiössä hulinaksi suunnilleen tässä järjestyksessä:

1. Tee sitruunainen creme fraiche ja pistä jääkaappiin.
2. Viipaloi fenkoli ja pistä jääkaappiin.
3. Valmista mummonkurkut ja pistä jääkaappiin.
4. Paahda lohi ja jätä pannulle odottelemaan.
5. Kypsennä parsat ja halkaise valmiiksi.
6. Leikkaa (ja halutessasi paahda) leivät ja levitä niille sitruunaista creme fraichea.
7. Tee pikaversio hollandaise-kastikkeesta.
8. Lastaa parsaleivälle parsa ja lohileipiin mummonkurkut, lohi, fenkoli ja kananmunat (paitsi jos laitat lohileipiinkin uppomunia).
7. Tee uppomunat ja lastaa ne leipien päälle.
8. Viimeistele parsaleipä hollandaisella ja lohileipä tillillä.
9. Molempiin sormisuolaa ja mustapippuria.
10. Pöytään ja ääntä kohti!

Sitten jälkiruoka! Koska olet huhkinut jo leipien kimpussa, jälkiruoka saa olla tosi simppeli. Suosittelen Gateaun minikokoisia New York Cheesecake -juustokakkusia, joissa on muropohja ja häivähdys sitruunaa. Olemme molemmat juustokakun ystäviä ja näitä on pistelty monet kerrat poskeen niin sellaisenaan kuin pikkuisen tuunattuina. Seuraa simppeli tuunausidea, jossa voit hyödyntää sitä sitruunaista creme fraichea, jonka teit jo leipiä varten (ja otit sivuun osan, jossa ei ole suolaa ja pippuria).

MINIJUUSTOKAKUT SITRUUNAISELLA CREME FRAICHELLA

New York Cheesecake (ainakin yksi per nenä, mutta ehkä kannattaa varmuuden vuoksi ottaa kaksi)
Mustikoita tai muita marjoja oman maun mukaan
Sitruunainen creme fraiche (2 dl creme fraiche, 1 sitruuna)
Lemon curd
Minttua tarjoiluun (oikein hyvää ilmankin)

Tee jumalainen sitruunainen kastike juustokakkujen kaveriksi yhdistämällä sitruunaista creme fraichea lemon curdiin. JEP, mikään määrä sitruunaa ei ole liikaa! Lemon curdin makeus pitää kyllä huolen siitä, että kokonaisuudessa ei tule liian kirpsakka.

Tässä vielä ohje kokonaisuudessaan:

Pese sitruuna hyvin, raasta puolikkaan sitruunan kuoret ja purista puolikkaan sitruunan mehu. Sekoita 2 desilitraan creme fraichea (korvaa halutessasi kaurafraichella). Lisää pari lusikallista lemon curdia. Vatkaa seos kuohkeaksi. Lemon curd on aika tönkköä tavaraa, joten sauvasekoitin helpottaa, mutta käsinkin saa kyllä vatkattua. Anna vetäytyä hetken kylmässä ennen tarjoilua.

Kata juustokakkuset omille lautasilleen tai isolle tarjoiluvadille, koristele marjoilla, lisää sitruunaista kastiketta ja viimeistele mintunlehdillä. Syö heti.

Gateausta löytyy muitakin pääsiäispöytään sopivia herkkuja, kuten klassinen rahkapulla ja aprikoosrahkasolmu. Myös pääsiäislimppu tekee paluun leipomomyymälöihin pääsiäisen ajaksi alkaen huomisesta.

Muistutuksena vielä, että tuotteita voi tilata netin kautta tai puhelimitse soittamalla lähimpään leipomomyymälään (kurkkaa myymälöiden yhteystiedot). Tuotteet voi maksaa MobilePay-sovelluksella ja kassin saa noutaa myymälän ovelta! Näin minimoidaan fyysiset kontaktit.

Herkullista pääsiäistä!

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

8 thoughts on “Ideoita pääsiäisbrunssiin

 1. Rohkenen olla eri mieltä kananmunan keittoajasta: se on kananmunan koosta riippuen 8 – 10 minuuttia! Mieluummin aina pikkuisen liian pitkään, ettei keltuainen päätä vahingossakaan valua. :D

  Herkullisia kuvia ja ideoita kyllä, tykkään kovasti näistä sun konstailemattomista ruokapostauksista! Nyt maistuisi juustokakku.

  • HAHAHA! Nää on makuasioita, itse tykkään vähän valuvasta enemmän kuin kuivasta :D

   Mutta jee kiva kuulla! Lisää varmasti tulossa. Ja oispa juustokakku.

 2. En oo tajunnu, että hollandaise on periaatteessa majoneesia. Kiitos tästä tiedosta.

 3. Herkullisen näköistä <3 Nam
  Hollandaisekastike on hyvää mutta tuohon sopisi myös bearnaisekastike. Yhtä vaikeita tehdä kumpikin mutta niin niin hyvää :-)

  • Niin sopisi! Mutta nyt kun keksin tämän pikahollandaisen, en aio enää vaihtaa sitä :D

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.