Livetunnelmaa tiistaihin ~ RY X 

Tunnumme Jarnon kanssa usein innostuvan samaan aikaan samoista artisteista. En osaa sanoa onko meillä niin samanlainen musiikkimaku vai olemmeko vain niin sopeutuvaisia, että solahdamme automaattisesti samalle taajuudelle toistemme pakkomielteiden kanssa. Yhtäkaikki olemme luukuttaneet viime aikoina erityisen suurella ja yhteisellä innostuksella australialaista artistia nimeltä RY X. Kryptisen nimen taakse kätkeytyy laulaja-lauluntekijä Ry Cuming, aussisurffari, joka alkoi tehdä 16-vuotiaana musiikkia kuultuaan Jeff Buckleyn Grace-albumin. Jotenkin ihana tarina.

Cuming tekee viileän ambient popin ja falsetissa soivan indie folkin välimaastossa huojuvaa elektroa, jolla on kyky upottaa kuulijan omaan maailmaansa. Rakastan tätä tunnelmaa, voisin muuttaa siihen asumaan. Täydellistä musiikkia näihin kummallisiin kevätpäiviin. Cuming operoi myös useissa muissa kokoonpanoissa, kuten The Acid ja Howling, jotka kannattaa ehdottomasti tsekata, jos tyyli kolahtaa.

Parasta tällä hetkellä: RY X:n livetaltioinnit, joita YouTubesta löytyy useita. Yksi suosikeistani on Los Angelesissa viime keväänä kuvattu live (kirjoituksen ylin video), jonka tunnelma aaltoilee utuisesta ambientista intensiiviseen rytinään. En yleensä katso livetaltiointeja, vaan annan niiden pyöriä taustalla, kun teen töitä tai kirjoitan. Mitä nyt toinen jalkaa vähän nytkyää kuin jammailisi jossain berliiniläisellä klubilla. Kannattaa tsekata myös alin live, jossa on mukana orkesterisoittajia. Kylmät väreet!

3 thoughts on “Livetunnelmaa tiistaihin ~ RY X 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.