Lappi mielessä

Lappiin lähtöön on vielä jokunen päivä, mutta olemme tehneet valmisteluita ja pakkailleet pakua hissuksiin jo monta viikkoa. Kun lähtee toiselle puolelle maata melkein koko kesäksi, pitää ajatella kaikenlaista. Tänään tuli mieleen, että posti pitää kääntää pohjoiseen, mutta talolla ei ole tällä hetkellä edes postilaatikkoa. No ehtiihän sen.

Mitä kaikkea tarvitsemme seuraavien viikkojen aikana? Haluaisin ajatella, että lähinnä uikkarit, kirjoja ja aurinkorasvaa (olen jopa toiveikkaana ostanut uudet bikinit) mutta jos olen itselleni aivan rehellinen, vähintään yhtä paljon käyttöä on tiedossa oksaleikkurilla ja kumppareilla. Jälkimmäisiä saatamme tarvita jo ennen kuin pääsemme perille, sillä Tornionjoki tulvii tavallista vuolaammin ja tie talolle on tällä hetkellä veden alla. On sinne ennenkin tulvan aikaan soudettu, mutta tällä kertaa haasteena on, että vene on talon pihalla. Ehkä pummaamme naapurilta proomukyydin. Proomulla vietiin ennen lehmiä kesäksi saareen, joten kai sillä yksi paku kulkee.

Tarkoitus on myös kirjoittaa, joten lastaan pakuun myös tietokoneen piuhoineen, kassillisen taustamateriaalia ja printterin. Yök. En haluaisi viedä kauniiseen hirsitaloomme mitään niin rumaa ja rasittavaa, mutta minkäs teet. Toivottavasti talon seesteinen energia tarttuu siihen ja pitää sen suopeana tulostustarpeilleni.

Tarvitaan myös: koirien kynsisakset ja punkkilääke, kyypakkaus, iskuporakone, vitamiinit, joogamatto, hammastahnaa, kaksi kitaraa, yksi syna ja “ihme roinaa” josta syntyy pirtin nurkkaan Jarnon kesästudio. (Ilmaisu on hänen ja päättelen siitä, että se epämääräinen piuhakassi, jonka hän juuri nosti autoon, ei ole hänenkään suosikkinsa.)

Usein matkalle pakatessa lohduttautuu sillä, että periltä saa kaikkea, jos jotain unohtuu. Lappiin se ei päde, ellei ole valmis ajamaan puolitoista tuntia lähimpään kaupunkiin siksi että kameran muistikortit unohtuivat Helsinkiin. Siksi pohjoiseen lähtiessä tulee valmistauduttua tavallista huolellisemmin, tsekattua moneen kertaan onhan nyt akut, reseptilääkkeet ja oikeat laturit.

Paku notkuu kuormasta, vaikka pakkausurakka ei ole vielä edes valmis. Perään on lastattu mm. vanha vaatekaappi, jumppapallo, pellavaöljymaalia, kirppiksiltä löytyneitä bambuverhoja ja neljä pahvilaatikkoa, jonka pakkasimme Lappia varten jo kuukausia sitten eikä meillä ole enää aavistustakaan mitä ne sisältävät. Jostain syystä auto on aina ahtotäynnä, kun lähdemme matkaan, vaikka joka kerta mietimme, että tällä kertaa ei varmaan viedä mitään sen kummempaa. Eipä varmaan!

Ennen lähtöä on tiedossa enemmän tekemistä kuin huvittaisi juuri nyt ajatella, joten sovitaan, että saan kellua näiden viime kesien kuvien tunnelmassa vielä hetken ennen kuin jatkan tehtävälistan kimpussa.

Kuvittelen itseni tuonne syreenin alle. Jossain lähellä surisee mehiläinen, koira kiertyy viereen viltille. Jarno virittää kitaraa. Pihan perällä lämpenee sauna.

Pian. Pian. Pian.

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

12 thoughts on “Lappi mielessä

 1. Ihana tunnelma näissä kuvissa. Tulee ikävä Suomeen täältä keski-euroopasta.
  Täydestä pakusta sen verran että itse olemme pakun omistajina huomanneet että se tulee aina reissuun pakatessa aivan juuri niin täyteen kuin mahtuu. Varmaan jos olisi isompi paku täyttyisi se yhtä lailla. Tässä varmaan piilee joku tärkeä elämän viisaus.

 2. En ole vuosiin päässyt pohjoiseen, mutta nyt on kaksi päivää takana täällä, enkä enää tahtoisi lähteä kotiin ollenkaan. Ensimmäistä kertaa Lapissa oleva turkulaisespuoliso ei toistaiseksi lämmennyt ehdotukselleni tänne muuttamisesta. Kai se viikon loppuun mennessä jo on messissä?!

  • HAHA! Ymmärrän täysin. Annat sille vähän aikaa, kyllä se mieli muuttuu :D

 3. Hehheh! Tuo on niin kuin meillä, tosin kas kummaa saaremme on luonnollisesti aina veden äärellä. xD Mutta yritetään aina pakata sellaisia asioita jotka on sitten hyödyllisiä ja paljustuvat lähinnä hyödyttömiksi täällä. Tänä kesänä ongelmana olikin kaasujääkaappi, joka ei tahtonutkaan lähteä käyntiin ja ruoat uhkasivat mennä piloille. Mittari näyttää +27 ja vietetään siestaa kuvan kauniissa maisemissa ilman että on kiire mihinkään. :)

  • Hahaha apua! Saitte ilmeisesti kuitenkin päälle ennen kuin safkat pilaantuivat. Onneksi täällä on sähköllä toimiva jääkaappi, joka hurahtaa käyntiin ongelmitta.

 4. Tuskin maltan oottaa a) tunnelmia ja kuvia Lapista ja b) maybekenties roadtrip musacorner?

  Pakkaan yleensä 2 min ennen lähtöä vähän sitä sun tätä, mutta hos tarvii pakata paljon, aloitan mielestäni tosi fiksusti ja aikuisesti ajoissa ja sitten vaan toivon, että on kaikki tarpeellinen… yhtään en muista mitä kaikkee on.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.