Päivä Liuskasaaressa

Tämän kesän teema on ollut Helsingin sisäsaariston haltuunotto. Suosikkisaareni ovat ne, jotka sijaitsevat Kaivopuiston ja Merisatamanrannan edustalla: yhteysveneiden laitureille kipittää kotiovelta muutamassa minuutissa, venematka taittuu vielä sukkelammin. Perillä odottavat rantakalliot, hiekkarannat, aallonmurtajat, ravintolat ja avomeri. Olemme bonganneet horisontista niin purjeveneitä kuin pyöriäisiä, jotka ovat ilmeisesti polskineet tiensä pohjoiseen lämpimien merivesien mukana.

2014-07-31-stellaharasek-boathouse-12014-07-31-stellaharasek-boathouse-22014-07-31-stellaharasek-boathouse-3

Liuskasaaressa sijaitseva Ravintola HSS Boathouse tuli tutuksi jo muutama vuosi sitten, kun osuin paikalle työni kautta. Yli sata vuotta saarella sijainnut Helsingfors Segelsällskapin kerhorakennus on valjastettu jo vuosia sitten ravintolaksi, joka ruokkii niin purjehtijat kuin muut merinäköalaa arvostavat nälkäiset. Sain tovi sitten blogin kautta kutsun tulla tutustumaan paikan uudistettuun ruokalistaan, joten kutsuin ystävät mukaan ja loikkasin veneeseen.

2014-07-31-stellaharasek-boathouse-42014-07-31-stellaharasek-boathouse-5

Yksi syy lisää pitää kallioisesta Liuskasaaresta ja siihen sillalla yhdistetystä Liuskaluodosta: yhteysveneen laituri sijaitsee Kapteeninkadun päässä. Ei tarvitse kuin lasketella fillarilla kotikatu alas Merisatamanrantaan, niin on jo perillä. Yhteysvene huristelee edestakaisin Liuskasaarelle Liuskaluodon kautta kahdenkymmenen minuutin välein. Tuuli tukassa taitettu venematka kestää vain kolmisen minuuttia. Siinä ajassa ei maailma ehdi mullistua, mutta arki jää kyllä maihin. Siinäkin syy lorvia saarilla niin paljon kuin mahdollista. Työt, laskut ja pyykkipinot eivät kummittele, kunhan välissä on vettä.

2014-07-31-stellaharasek-boathouse-72014-07-31-stellaharasek-boathouse-82014-07-31-stellaharasek-boathouse-9

HSS Boathousen pyöreän salin kaikista ikkunoista näkee merelle, mutta suosikkini on kaupungin kaunein terassi. Siellä on kaikki mitä ihminen kiireettömään kesäiltaan tarvitsee eikä mitään enempää: puiset pöydät, tyynyillä varustetut tuolit, valkoiset aurinkovarjot ja näkymä suoraan avomerelle. Hämärtyvässä illassa kauas horisonttiin katoavat laivat kimmeltävät satojen pienten valojensa valaisemina kuin timantit.

2014-07-31-stellaharasek-boathouse-102014-07-31-stellaharasek-boathouse-112014-07-31-stellaharasek-boathouse-12

On toinenkin suosikkipaikka: ravintolassa on lähes kokonaan lasitettu kuisti, joka vie terassille. Ikkunan ääreen mahtuu pitkä pöytä, joka katettiin tällä kertaa meille. Keittiöllä oli vapaat kädet ja pöytään kannettiin kuohuvan kera valikoima uuden New England -henkisen listan rennoista herkuista – alkajaisiksi sea food platter, jonka katkaravut, mustekalat, hietasimpukat ja osterit katosivat parempiin suihin alta aikayksikön. Voisin elää settiin kuuluvilla savustetuilla katkaravuilla koko kesän. Lisätilauksena lautaselle olisi saanut myös puolikkaan tai kokonaisen grillatun hummerin – jos mahaan olisi mahtunut.

2014-07-31-stellaharasek-boathouse-132014-07-31-stellaharasek-boathouse-142014-07-31-stellaharasek-boathouse-15

Listalta löytyy merellistä äyriäis- ja grilliruokaa, joka sopii kyllä kesään kuin minttu mojitoon. Koko seurueen ehdottomiksi suosikeiksi nousi fish’n’chips -annos, johon oli koottu olutkuorrutettua turskaa ja paksuja, käsintehtyjä ranskalaisia. Sanon vaan, että menkää ja maistakaa – kerrasta jää koukkuun. Kovana kakkosena: briossiin tehty kuningasrapuhodari, jonka viimeisistä paloista sai kinata.

2014-07-31-stellaharasek-boathouse-62014-07-31-stellaharasek-boathouse-162014-07-31-stellaharasek-boathouse-17

Ihana ilta, hyvä mieli ja maha täynnä. Kiitos kaunis keittiölle safkasta, ravintolalle kutsusta ja kunniamaininta Teemulle, loistotarjoilijalle, joka ilmestyi kuin taikaiskusta täyttämään lasimme vaaleanpunaisella samppanjalla, jos ne uhkasivat edes hetkeksi tyhjentyä.

PHOTOS BY STELLA HARASEK

28 thoughts on “Päivä Liuskasaaressa

 1. Moi! Olenkin kuullut, että toi Boathouse on todella tasokas paikka mutta tosi usein siellä on häitä tai muita yksityistilaisuuksia, eli ei varmaan ole auki silloin muille. Terassi näytti aivan mielettömälle, tiedätkö, että voiko sinne mennä ex-tempore drinksuille vaikka paikka muuten olisikin yksityistilaisuudelle varattu? Taitaa olla yksi parhaimpia merumaisemia Helsingissä.

 2. Hei nyt kannattaa vielä kiiruhtaa Vasikkasaaren Gula Villaniin niin kauan kun ovat auki! Kävin siellä just tänään lounaalla, ihana paikka! Pitävät vielä koko tämän viikon auki ja sitten on käsittääkseni vielä joinain viikkoina viikonloppuisin toimintaa, kunnes laittavat ovet taas talveksi kiinni.

 3. Hei! Osaatko sanoa. Olen juuri muuttanut Helsinkiin ja mietin, että voiko näille saarille mennä koirien kanssa / pääsevätkö koirat lautoille kyytiin? Kiitti kovasti! :)

  • Hei, riippuu saaresta! Esimerkiksi Uunisaareen ei koiria saa tuoda, mutta Liuskasaareen ja Liuskaluodolle taas koirat ovat lämpimästi tervetulleita. Boathousen terassille saa myös tuoda koiria. Kaikkiin veneisiin koirat ovat varmasti tervetulleita.

   • Hyvä tietää! Hieman kyllä pahoitin kerran mieleni, kun koiruudet eivät saaneet tulla mukaan Pihlikseen. Tai saareen kaiketi saavat tulla, mutta eivät siihen saarelle kuljettavaan vesibussiin…

 4. Onpa ihania kuvia! Ja vitsi miten hienot noi sinun aurinkolasit, oon aiemminkin ihastellut niitä kuvissasi! Saako kysyä mistä olet löytänyt ne?
  ps. Kiitti kivasta blogista!

  • Hei, pokat ovat Thierry Lasryn ja peräisin Trend Opticista, ihanasta pikkuoptikosta Bulevardilla. Suosittelen! Ja kiitos, kiva kuulla että olet tykännyt blogista.

 5. Tuo kurkkimiskuva! <3 Jonkin viisihenkisen bändin on pakko tehdä tuohon tyyliin levynkansi – tai tiedä vaikka olisi tehnytkin jo.

 6. Kaverit on kivoja, mutta mutta missä nääpät?!? Onko vieläkin liian kylmä neidoille ulkona vai ovatko daamit kesälaitumella jossain? Rapsuja masuihin ja eskimot kehiin!

  • Nääpät eivät tällä kertaa olleet mukana, vaan kotona nukkumassa. Koirakuvia luvassa kyllä lähipäivinä!

 7. Pyöriäisiä!! Juu-u, ruoka ja maisemat olivat varmasti fantastisia, mutta siis…pyöriäisiä!!! <3

  • sinänsä kai ihan sama, mutta jos noin selvästi kuvissa näkyy henkilöiden kasvot, olisi kiva tietää ihan vaikka etunimet…tuskin kuitenkaan oletetaan, että kaikki blogin lukijat tunnistavat, keitä he ovat : )

   • En ole oikeastaan ajatellut, että olisi tärkeää nimetä jokainen blogin kuvissa vilahtava henkilö erikseen. En usko, että nimillä on lukukokemuksen kannalta kovinkaan suuri merkitys eivätkä kaikki välttämättä halua tulla nimetyksi, vaikka kuvissa näkyminen ei haittaisikaan.

    Näissä kuvissa on kuitenkin enimmäkseen tavalla tai toisella tuttuja tyyppejä: poikaystäväni Joni, kämppäkaverini Mikko sekä ystäväni Eeva, Hanna ja Joonas.

  • Johan se on kuulutettu kaikelle maailmalle juhannuksena. Toivottavasti sen poika ei näe niitä kuvia. Nopeeta toimintaa..

   • Maailma muuttuu ympärillä, mutta anonyymit kommentoijat ne tietävät aina kaiken parhaiten!

    • Avioero on lapselle kuin lapselle paha juttu. Aina. Olipa mukana kolmansia osapuolia tai ei.
     Molemmat osapuolet spämmäävät yhteiskuvia somessa, joten tuskinpa tämä anonyymien kommentaattoreiden julkistama asia on.
     Hyvää kesää!

     • En sitä toki tarkoittanutkaan. Viittasin vaan anonyymien kommentoijien intoon olla mieltä tilanteista ja asioista, joista eivät mitään tosiasiassa tiedä.

 8. Voi että, tajusin just että en ole käynyt koko kesänä Helsingissä olemassa koko kesänä (vain pikapikaa läpikulkumatkalla). Tämä vääryys on korjattava hetimiten ja ruokapaikkakin taitaa olla jo tiedossa, kiitos sinun!

  • Todellakin! Kannattaa varata pöytä etukäteen, yhteystiedot löytyvät HSS Boathousen sivuilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.