Kreikan kaunein hotelli

✖ SANTORINI, GREECE

Santorini on kuukaudesta toiseen yksi blogini suosituimmista hakusanoista, vaikka sinne tekemästäni työmatkasta on jo tovi aikaa. Kirjoitin saaresta jutun Elleen, ehkä teistä jotkut lukivatkin sen. Kuvia ja vinkkejä jäi kuitenkin jutusta rutkasti yli, joten ajattelin (kun kerran kiinnostelee!) koota niistä teille muutaman kirjoituksen tänne internetiin, jossa sivutila ei lopu kesken. Hajannaisia havaintoja kirjasinkin tien päällä muistiin – ja ensivaikutelman siitä, miltä maailma näyttää kalderan eli romahtaneen tulivuoren reunalla. Santorinilta sai niin hengästyttäviä kuvia, että on oikeastaan kansalaisvelvollisuus julkaista loputkin.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-1

Syksyisessä loskassa tarpovia meikäläisiä saattaa lohduttaa tai olla lohduttamatta tieto, että juuri tähän aikaan vuodesta Santorinilla näyttää tältä. Talvi toki tulee Kreikan saaristoonkin, mutta lämmintä on silti pitkälle syksyyn. Olimme reissussa lokakuussa, päivisin asteet nousivat kahteenkymmeneen viiteen, iltaisin oli viileää ja piti pukea hellemekkojen päälle pitkähihaisempaa. Lokakuu onkin sesongin loppu, sen jälkeen suurin osa saaren hotelleista ja ravintoloista sulkee talveksi ovensa avatakseen ne uudestaan loppukeväästä.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-29

Aivan alkuun on pakko saada yksi pakkomielle ulos systeemistä ja kirjoittaa Kapari Natural Resortista, jota olen ajatellut vähintään kerran kuussa siitä saakka kun vietimme siellä nuo muutamat unohtumattomat päivät. Kuusi vuotta sitten perustettu putiikkihotelli on moneen kertaan palkittu ja valittu Kreikan saariston kauneimmaksi, eikä kukaan meistä ihmetellyt yhtään sen jälkeen kun jeeppi kurvasi pientä ja mutkittelevaa kylätietä pitkin hotellin pihaan. Paikka on pieni – huoneita on yhteensä alle viisitoista – ja epätodellisen kaunis. Koko paikka hohtaa, kun pilvettömältä taivaalta loistava aurinko heijastuu valkoisiin kivimuureihin. Kalderan jyrkänteeltä avautuu huimaava näkymä tulivuoren vedentäyttämään kraateriin.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-322016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-2

Jokainen, joka on koskaan käynyt tuolla sirpinmuotoisella saarella, muistaa varmasti sen hetken, kun kirjaimellisesti valkeni, että kaikki Santorinin talot ja melkein kaikki muukin on maalattu valkoiseksi. Mutkittelevat pienet polut jotka pujottelevat pitkin jyrkänteen reunaa talojen välissä, jyrkät portaat jotka johtavat ylös ja alas seuraaville poluille, penkit, kyltit… Kaikki valkoista. Ja kaikkialla on valtavia kaktuksia ja mehikasveja, uneliaita kissoja ja tuo sama pohjoisen pimeydestä matkustaneen silmiä häikivä, hohkava valo. Välillä tuntui kuin olisi pudonnut postikorttiin.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-72016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-6

En osaa oikein päättää mikä oli Kaparissa parasta, mutta kärkikolmikkoon yltää ainakin aamiainen. Kirkkaasti paras hotelliaamiainen, jonka olen koskaan saanut! Harmittaa, etten saanut siitä kovin kummoisia kuvia – oli niin kiire hotkia lautaset tyhjiksi ettei tullut mieleenkään kaivaa kameraa esiin. Rakastan kreikkalaista ruokaa yli kaiken ja iloitsin siitä, ettei keittiö sortunut tarjoamaan kaikille vähän kaikkea, vaan keskittyi paikallisen ruoan parhaisiin paloihin. Kuten taivaallisen pehmeään kreikkalaiseen jugurttiin hunajalla ja hedelmillä, fetalla ja pinaatilla täytettyihin piirakkoihin, mausteisiin makkaroihin, erilaisiin pehmeisiin juustoihin, tuoreisiin tomaattisiin ja viinirypäleisiin ja parhaisiin munakkaisiin, jotka olen ikinä syönyt. Tiedän, nyt tuli monta superlatiivia, mutta uneksin yhä tuosta aamiaispöydästä. Jos käytte joskus Santorinilla, kannattaa ehdottomasti käydä Kaparissa aamiaisella, vaikkei asuisi hotellissa. Se maksaa muistaakseni vain parikymppiä ja hakkaa mennen tullen minkä tahansa helsinkiläisen brunssin niin maussa kuin maisemissa.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-32016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-312016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-8

Kapari on niin pieni paikka, että mistään ei ole pitkä matka mihinkään. Mikon ja Eevan huoneesta oli hotellin altaaseen kahdentoista portaan pituinen matka. Ikkunasta avautui näkymä altaalle ja heti sen edessä avautuvalle merelle. Kallioon louhitut huoneet luonnonkivisine seinineen olivat seesteiset, ilmeisesti kaikki keskenään hiukan erilaiset. Yhdessä oli tuon huikean näkymän lisäksi suuri kylpyhuone ja poreamme, toisessa niiden sijaan suuri aurinkotuoleilla varustettu terassi, jonka ulkoporeammeesta näki merelle.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-302016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-10

Viinipullo ja kulhollinen tuoreita marjoja ilmestyivät terassimme pöydälle kuin taikaiskusta heti kun olimme saaneet huoneidemme avaimet ja potkineet pölyiset sandaalit jaloistamme. Myöhemmin tapasimme melkoiseksi persoonaksi osoittautuneen hotellijohtajan, joka kertoi, että Kaparissa panostetaan kaikkein eniten palveluun. En tiedä miksi yllätyin vähän, ehkä olin olettanut, ettei tuollaisen maiseman äärellä tarvitse kauheasti edes keksiä mitään muita valtteja? Hotelli pyörii perheyrityksen lailla, suurin osa henkilökunnasta on ollut sama koko hotellin historian ajan. Putiikkihotelliin ei mahdu kerrallaan kovin monia vieraita, joka varmistaa seesteisen tunnelman lisäksi sen, että jokaista voidaan palvella mahdollisimman henkilökohtaisesti ja – tästä pidin erityisesti – huomaamattomasti. Joskus on ihaninta, että asiat vaan toimivat ilman, että kaikesta täytyy erikseen käydä keskustelu tai sopia tai pyytää.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-11

Johtaja kertoi myös Santorinin historiasta ja paikallisesta rakentamisesta. Saari oli ennen köyhä ja eli eristyksessä muusta Kreikan saaristosta. Kalderan jyrkkään rinteeseen louhittiin luolia, se oli ollut halvin tapa rakentaa asuinkelpoisia tiloja. Ulkoseinät muurattiin laavakivestä, sitä löytyy tuliperäiseltä saarelta enemmän kuin omiksi tarpeiksi. Rakennuskanta on toki sittemmin korjattu ja uusittu moneen kertaan, mutta kalderan reunalle rakennetut kylät ovat perustuksiltaan kuulemma yhä samat.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-12-skaros1

Kapari sijaitsee Imeroviglin kylässä, josta on pieniä polkuja pitkin vartin kävelymatka lähimpään kaupungintapaiseen, Firaan. Matkan varrelta löytyy kuuluisan näköalan lisäksikaikenlaista kahvilaa, ravintolaa ja pikkuista putiikkia. Lähempää löytyy toinenkin, vähän toisenlainen trekkauskohde, jota on mahdoton missata: valtavankokoinen kallionlohkare nimeltä Skaros, joka kohoaa merestä suoraan Kaparin alapuolella. Äkkiseltään näyttää, että se on aika lähellä. Vasta kun lähtee kipuamaan portaita alas kohti lohkaretta, tajuaa miten hiton iso ja kaukana se on.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-12-skaros2

Mitä pidemmälle polkua kulkee, sen pienemmäksi ja jyrkemmäksi se käy. Kallion kaikkein korkeimpaan kohtaan on mahdollista kivuta ja siellä olikin ihmisiä, minä jätin huipun väliin. Olen perinyt äitini korkeanpaikankammon, harmi vaan että muistan sen usein silloin kun on niinsanotusti myöhäistä ja seison kallionkielekkeellä viidenkymmenen metrin korkeudessa uskaltamatta mennä eteenpäin eikä mielellään takaisinkaan. Allaolevassa kuvassa vielä hymyilytti, kun en tiennyt mitä on edessä. Siitä ei sitten sattuneista syistä olekaan kuvia, oli kiire pysyä hengissä.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-12-skaros32016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-12-skaros4

Paluumatkalla Kapariin malttoi taas ihailla noita epätodellisia maisemia – ja haaveilla ansaitusta hetkestä hotellin altaalla. Se on pieni, mutta eipä sitä tarvinnutkaan kovin monen kanssa jakaa. Käytimme vapaaillan parhaalla mahdollisella tavalla: tilasimme huonepalvelusta kreikkalaista roseeviiniä ja lorvimme altaalla auringonlaskuun. Joskus on vaikea uskoa omaa elämäänsä todeksi: että tässä sitä vaan ollaan, yhdessä maailman kauneimmista paikoista, siemailemassa viiniä kylpytakissa. Että tälläinen paikka on oikeasti olemassa ja sijaitsee vain viiden tunnin lentomatkan päässä kotoa.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-132016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-142016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-152016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-162016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-17

Olin kuullut, että Santorini on kuuluisa auringonlaskuistaan, paikan päällä tajusi miksi. Näytös on hidas, mutta pitää otteessaan. Kaikki taivaankannen kullan, vaaleanpunaisen, pinkin ja punaisen sävyt toistuvat vedenpinnassa. Ymmärsin samalla miksi niin moni matkustaa saarelle vihittäväksi tai häämatkalleen. Kuka kaipaa kynttilöitä tai kukkia tunnelman luomiseen, kun luonto tarjoaa tälläiset puitteet? Kuvat eivät kerro puoltakaan totuudesta.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-182016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-192016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-202016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-212016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-22

Ei ole Kaparin ravintolassakaan hullummat näkymät. En voinut olla miettimättä ihmisiä, jotka asuvat saarella ja katselevat näitä maisemia ja auringonlaskuja joka päivä – turtuukohan niihin, vai jaksaako niistä haltioitua uudelleen ja uudelleen? Kysyin yhdeltä tarjoilijalta, hän sanoi että maisema on joka päivä erilainen. Viikon mittaisen matkan aikana ehti huomata, että se on täysin totta: joinakin aamuina merisumu teki horisontista utuisen, toisina aamuina aurinko paistoi pilviharson läpi. Auringonlaskutkin olivat joka ilta aivan omanlaisiaan kuin jossain olisi etukäteen päätetty mitkä ovat päivän sävyt, pilvimuodostelmat ja valon liikkeiden koreografia.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-242016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-23

Näiden kuvien vahtaaminen ei varsinaisesti helpota ikävää takaisin. Tekisi mieli varata pieni karkumatka ensi toukokuulle, viikko valohoitoa tuon altaan äärellä taikoisi minusta takuulla uuden naisen. Tai voisiko joku ystävistäni mennä Santorinilla naimisiin ja pitää häät tuolla Kaparin täydellisellä terassilla? Siellä järjestetään vihkimisiä kuulemma tuon tuosta, luonnon omalla alttarilla.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-262016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-25

Kapari sijoittuu sirppisaaren keskikaareen, josta näkee molempiin kärkiin. Kuvassa näkyvässä pohjoiskärjessä on pikkukaupunki nimeltä Oia, jonka pienet valot alkavat loistaa hämärässä kun aurinko on kadonnut horisontin taakse. Oia on saaren kuuluisin paikka, sillä auringonlasku näyttää paikallisten mielestä juuri siellä kaikkein kauneimmalta. Kävimme yhtenä iltana kokeilemassa, mutta parhaille apajille kaupungin pohjoiskortteleiden kapeille kaduille ahtautuu silloin niin järjetön määrä ihmisiä, ettei kokemus ollut kovin nautinnollinen. Otin auringonlaskuni sata kertaa mieluummin vastaan lilluen Kaparin altaalla tai valkoviinilasi kädessä jossain pikkuravintolassa kalderan reunalla. Niistä kaikista kun löytyy juuri tähän tarkoitukseen suunniteltu näköalaterassi.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-27

Odotin pilkkopimeitä öitä, vähänpä tiesin. Kaldera on öisin täynnä kalastajaveneitä, rahtilaivoja ja risteilijöitä, jotka hohtavat hämärässä kuin vedessä kelluvat timantit. Skaros kohoaa mustana niiden ylle, tuli mieleen muumilaakson mörkö, joka katselee varjoista.

2016-11-03-stellaharasek-santorini-kaparinaturalresort-28

Ajattelinpa raottaa vähän muidenkin matkojen kuva-arkistoja, sillä Santorini ei suinkaan ole ainoa paikka, josta on vielä vinkkejä jakamatta.

PHOTOS BY STELLA HARASEK

50 thoughts on “Kreikan kaunein hotelli

  1. Niin tykkään näistä matkakertomuksista! Matkustin viime vuonna Thaimaahan sen jälkeen kun kirjoitit Khao Lakista ja oli kyllä hieno matka, yksi elämäni parhaista. Kiinnostaisi kuulla mihin seuraavaksi suunnittelet reissua?

    • Kiitos Riikka, ihana kuulla että olet tykännyt! Tällä hetkellä on parikin reissua buukattuna, mutta seuraavaksi kiinnostelisi Meksiko.

  2. Sulla on todella taito saada tunnelmat välittymään kuvista ja tekstistä. Ihan hetken tuntui kuin olisin siellä, sellainen Santorinin”energia”tuntui ympärillä (kuulostaapa oudolta :D ) ja tiesin, että voisin rakastua paikkaan, vaikka en ole siellä koskaan käynytkään. Kiitos tästä <3

    • Hei ihana kuulla, kiitos! Santorinilla todellakin on ihan oma valonsa ja energiansa, huippua jos se välittyy ruudunkin läpi.

  3. Hei tämä postaus tuli nyt todellakin tarpeeseen tähän räntäpyryyn!! Kiitos. Milloin Santorinilla siis alkaa kausi? Oletko muuten käynyt muilla Kreikan saarilla?

    • Santorinin kausi kestää yleensä toukokuusta syyskuuhun. Aegean Airlines tosin lentää Santorinille ympäri vuoden ja Ateenaan pääsee Helsingistä kesällä muutaman kerran viikossa suorilla lennoilla niin Aegean Airlinesilla, Finnairilla ja Norwegianilla.

    • Kivaa että tykkäsit! Katerina tuossa alempana vastasikin jo, toukokuusta syyskuuhun tosiaan on kuumin kausi. Me olimme saarella lokakuussa, monet hotellit ovat vielä lokakuun loppuun asti auki.

  4. Piti vielä kysyä Kaparin hintatasosta, ei varmaan ihan edullisin paikka? Näyttää kyllä niin täydelliseltä.

    • Ei ole kyllä edullisin, viiden tähden hotelli kun on. Paikka, jonne kannattaa mennä silloin kun haluaa sijoittaa majoitukseen ja ottaa siitä kaiken irti. Santorini on sellaiseen kyllä just oikea paikka.

  5. Hei Stella! Kysymykseni ei liity postauksen aiheeseen sitten ollenkaan vaan enemmänkin ulkona vallitsevaan säätilaan. Hrr. Osaisitko suositella hyviä villasukkahousuja?

  6. Vau mikä paikka. Olitteko jossain toisessakin hotellissa reissun aikana? Santorini on ollut mielessä pitkään joten kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan :)

    • Joo, oltiin Kaparin lisäksi toisessa hotellissa nimeltä Homeric Poems, kiva oli sekin, joskin Kapari on aivan uniikki sarjassaan.

  7. Tajuttomat kuvat! Ja varmasti vielä kauniimpaa todellisuudessa :O Pitääpä lisätä Santorini lähivuosien matkahaavelistalle. Mikä on kätevin tapa lentää sinne?

    • Santorinille pääsee kesällä suorilla lennoilla Finnairilla. Aegean Airlines lentää muutaman kerran viikossa kesäsesonkina suoraan Ateenaan ja sieltä voi jatkaa saman yhtiön Kreikan sisäisellä lennolla Santorinille.

  8. Hui noita korkeuseroja, ei kyllä lapsille sopiva mesta! Mutta miehen kanssa kaksin lähtisin milloin vaan…

    • Joo, en kyllä suosittele Santorini lasten kanssa matkustaville, ei missään nimessä turvallinen paikka juuri noiden korkeuserojen ja suurten pudotusten vuoksi. Kahdenkeskiselle lemmenlomalle ehdottomasti hyvä kohde!

  9. Hihii mä oon yksi niistä googlailijoista! Kiitos siis tästä, häämatkakohde haussa ensi kesän loppuun.

    • Hei huippua, että jutusta oli iloa! Onnea sopivan kohteen metsästykseen, Santorinia voi kyllä lämmöllä suositella juuri tähän tarkoitukseen xx

  10. Juuri tästä syystä luen blogiasi. Santorinista on tietysti kohtalaisen helppoa saada vangitseva matkakertomus, mutta uskoisin, että saisit yhtä taianomaisen postauksen vaikkapa Toijalasta.
    Kiitos lämmöstä ja valosta, jotka tämä kirjoitus toi kaamosmasennukseen vaipuneeseen kehooni. Vaikka en itse koskaan pääsisi näkemään Santorinin kauneutta, olen vähän onnellisempi nyt kun tiedän, että tuollainen paratiisi on olemassa.

    • Hahaha, ihanasti sanottu! Kiitos. Ehkä täytyy ottaa asiaksi matkustaa Toijalaan ja katsoa mitä siitä irtoaisi.

  11. Kiitos ihanasta postauksesta!

    Löysin Santorinin just siun postausten kautta ja niistä – ja tästä – lähtien haaveillut että jos tänne tekisi reissun ❤ Toistaiseksi kuitenkin näyttää että suuntaisin reissulle joskus tulevaisuudessa yksin.. Osaakko sanoa, millainen reissu (ja nää maisemat ❤) olisi yksin koettuna? Tämä näyttää täydelliseltä häämatkakohteelta ja just sellaselta että ehkä sinkkuna voisi olla haikeahko reissata.. Toisaalta taas :)

    • Minusta tuo hotelli vaikuttaa juuri sellaiselta paikalta johon olisi ihana paeta yksin! Toki varmasti ihana myös rakkaan kanssa oleskeluun, eipä sillä. Näkisin itseni kellumassa altaassa viinilasi kädessä, auringonlasku horisontissa ja arki valovuoden päässä. ♡♡ ☆☆

    • Santorini oli yksi kohde muutama vuosi sitten yksin tekemälläni saarihyppelyreissulla, ja ihan hyvin siellä yksin pärjää. Toki kannattaa ottaa huomioon se, että saarella tosiaan on aika paljon häämatkalaisia ja heille suunnattuja palveluja, joten jos yksinään oleminen on arka paikka tai olet taipuvainen tuntemaan yksinäisyyttä tai kateutta toisten parisuhteista, Santorinilla voi olo olla kurja. Jos taas olet yksin reissaamisen kanssa sujut, saari on ihan yhtä kaunis yksin kuin seurassakin. Suosittelisin kuitenkin majoittumaan Firassa, missä on vähän enemmän elämää ja helpommat liikenneyhteydet, niin vältyt totaaliselta erakkoudelta. Firassa on myös saaren ainoa hostelli, jota voin suositella lämpimästi jos yhteisöllisyys ja uudet reissukaverit kiinnostaa.

    • Santorini sopii kaikenlaisille matkustajille. Itse olen ollut Santorinilla kolmesti, joista ekaa kertaa lapsena vanhempieni kanssa. Santorinilla on paljon tarjottavaa erilaisille matkustajille ja esim saarihyppely Kykladeilla voisi olla sinulle mukava elämys.

      • Totta, onhan siellä muutakin tekemistä kuin kalderalla kuljeskelu ja altaalla lilluminen!

    • Hei kiitos kun luit!

      Hmm, olen aika samaa mieltä kuin muut kommentoijat tässä ketjussa: Kaparin kaltainen paikka on aivan täydellinen yksin rentoutumiseen ja Santorinin maisemista, kreikkalaisesta ruoasta ja auringonlaskuista saa varmasti paljon irti yksinkin – jos vaan kestää sen, että paikassa on paljon pariskuntia. Jos epäilyttää, voihan sinne matkustaa ystävän kanssa?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.