Havaintoja Roomasta

✖ ROME, ITALY

Instagramin puolella seuraavat tietävät jo, että tulimme Roomaan viettämään pitkää viikonloppua. Uskallan jopa käyttää sanaa taianomaista sanaa loma – kamera kulkee toki olalla, mutta ohjelmassa on lähinnä täydellisen voisalviapastan metsästys ja yleinen vetelehtiminen. Edellisestä Rooman visiitistäni on kymmenisen vuotta aikaa enkä silloin tainnut viipyä kaupungissa kuin yhden yön, sillä ajoimme läpi Italiaa emmekä ehtineet jäädä pidemmäksi aikaa. Tavallaan vierailen kaupungissa siis ensimmäistä kertaa. Tätä kirjoittaessa takana on pari päivää, edessä vielä jokunen, enkä yhtään haluaisi lähteä!

Ikuinen kaupunki on takuulla kuuma ihan joka kesä, mutta juuri nyt täällä on läkähdyttävää. Helle huojuu kivisillä kaduilla, hohkaa asfaltista kenkien läpi ja hivelee niskaa terasseilla. Olen pakannut pelkkiä hellevaatteita, niistäkin on suurin osa aivan liikaa. Toissapäivänä asteita oli +36 eikä kaupungissa käynyt tuulenvirettäkään. Vasta pimeän tullen voi avata pitkät hiukset ja harkita pukevansa jotain hihallista, mutta ei silloinkaan tarvitse – yön alin lämpötila on +25.

Historia on käsinkosketeltavan läsnä ja sen määrä on pökerryttävä. Kaupunki on pakattu täyteen antiikin aikaisia monumentteja, joita ei suinkaan tarvitse erikseen etsiä – niitä löytyy ihan jokaisen kulman takaa. Leuka oli loksahtaa kun kävelimme ensimmäistä kertaa kotikadullamme etsimässä lähikauppaa ja tajusimme, että ensimmäisen risteyksen päässä näkyy Colosseum. Ahtailta kaduilta löytyy historiankirjoista tuttujen rakennusten ja raunioiden lisäksi loputon määrä kirkkoja ja unohtuneita kappeleita, teattereita ja renesanssipalatseja.

Mustat, mukulakiviset kadut ovat kuluneet niin pehmeiksi, että ne kiiltävät. Tekee mieli mennä kontalleen ja kosketella sileiksi hioituneita kiviä. Onneksi ne ovat sellaiseen aivan liian kuumia, vaikka tokkopa italialaiset olisivat siitä millänsäkään.

Italialainen hengailukulttuuri on ihana! Ihmiset notkuvat antiikkisten rakennusten monumentaalisilla portailla, piazzoilla, toreilla suihkulähteiden äärellä. Eväinä sitruunalimu ja takeaway-pizza, toisilla viinipullo. Jotkut lukevat kirjaa, toiset soittelevat kitaraa. Yhden jaloissa torkkuu koira vierellään vesikulho. Olemme erityisen rakastuneita italialaiseen konseptiin nimeltä takeaway cocktail: vitosen Aperol Spritz viilentää helteessä ja maistuu sitäpaitsi erityisen hyvältä, kun sen saa nauttia muovimukista kuljeskellen mutkittelevilla pikkukaduilla.

Tiesin toki, että Rooma on kaunis, mutta en tajunnut ennen tätä kuinka kaunis. Esteetikon polvet notkuvat tämän kaiken edessä. Valkoisesta marmorista veistettyjä suihkulähteitä on joka torilla ja kadunkulmalla. Köynnökset kiemurtelevat pitkin rakennuksia, kukat valuvat raskaina ryppäinä. Kultainen utu leijuu iltapäivisin mukulakivisillä kaduilla, auringonlaskut värjäävät kaiken vaaleanpunaiseksi. Ahmin kaupunkia katseellani, kadehdin roomalaisia jotka saavat elää tämän kauneuden keskellä joka päivä.

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

19 thoughts on “Havaintoja Roomasta

 1. Moikka, instagramissa näkyi teidän upea majapaikka, löysittekö sen airbnbn kautta vai muualta? :) Vanhmpien hääpäivämatkalta puuttuu vielä majoitus ja heidän mielenkiinto heräs kun kuvailin sitä tiedän löytöä!

 2. Cul de Sac Piazza Navonan kulmilla tarjoaa (tai tarjosi) parasta voisalviapastaa! Toivottavasti sitä on yhä saatavilla. Sen jälkeen mikään vastaava pasta ei ole maistunut yhtä hyvältä.

  • OOOH! Voi harmi kun emme ehtineet sinne saakka, mutta onneksi löysin voisalviapastaa muista ravintoloista. Ensi kerralla siis!

 3. Mekin suunnataan Roomaan lauantaina ja saamme nautti kaupungista kokonaisen viikon! En malta odottaa! Laitan blogiin varmasti paikanpäältä juttua, mutta kyllä meilläkin on ohjelmassa se aina yhtä ihana päämäärätön vetelehtiminen. Take away spritz ja -pizzakaan ei kuulosta huonolta ajanvietteeltä :)

  • Hei ihanaa, viikko on just täydellinen aika olla siellä! Nauttikaa kaikesta, koitan muistaa bongailla blogista juttuja.

 4. Olin Roomassa marraskuussa viettämässä syntymäpäiviäni. Satoi melkein koko ajan ja hirveä tööttäily ja kaaos liikenteessä. Muistan tosin myös sen reissun ainoan kirkkaan päivän kun kaupunki näytti todella kauniilta ja historian määrä meinasi salvata hengen. Colosseum oli tosi vaikuttava ja kaikessa historiallisuudessaan kompakti kaupunki. Oli myös mukavaa marraskuussa istua terassilla ja syödä mansikoita. Kauniita kuvia ja kiitos inspiraatiosta, tuo kaupunki tarvitsee ehdottomasti uuden mahdollisuuden, vaikkei siitä mikään huono kuva jäänytkään. Olen kateellinen sinulle kun näet jatkuvasti kauniita paikkoja <3

  • Eikä, vitsi mikä säkä! Mee ihmeessä uudestaan paremmalla onnella, tuo kaupunki on lumoava. Jäi nälkä, enkä tarkoita vain pastaa!

 5. Ihania kuvia ja tunnelmia! Rooma on ihana paikka, juuri tuo mainitsemasi historia on niin _läsnä_, ettei voi kuin huokailla.

  • Kiitos, ihanaa että tykkäät! Joo, ihan uskomaton. Haluan pian takaisin, en saanut ollenkaan vielä tarpeekseni.

 6. Oih, ehdottomasti Roomaan tulevaisuudessa! Kuvani kaupungista oli historiallisen tylsä ja kuivan kivinen ennen postaustasi, joten kiitos, rikoit pahasti väärän mielikuvani! :)

  • Hei mahtavaa, olen siitä enemmän kuin iloinen! Lisää kuvia tulossa, stay tuned xxx

 7. Tulipas ikävä vanhaa kotikaupunkia, neljän vuoden ajan tuli noita katuja tallailtua.. Trastevere on ehdottomasti mun suosikkialuetta, siellä varsinkin yksi brasilialainen pieni cocktail baari Bum Bum di Mel josta saa kaupungin parhaat caipirinhat. Suosittu paikka varsinkin viikonloppuisin joten drinkkejä jonotetaan vuoronumeroittain… Buona vacanza romana!

  • Oi sinä onnekas, olet saanut asua täällä! Me piipahdettiin Trasteveressa vain pikaisesti, siellä oli melkein kaikki kiinni koska elokuu. Jäipähän ensi kerrallekin tutkittavaa.

 8. Kai menette kuvaamaan ja ihastelemaan myös Villa Borghesea siihen kaupungin keskustaan!
  Vuoden ajan tuo oli kotikaupunkimme, ja sen lisäksi olemme siellä usein per vuosi – nytkin marraskuussa menossa. Roomaan ei voi kyllästyä. Koskaan.

  • Ei tällä kertaa ehditty, seuraavalla reissulla sitten! Ymmärrän hyvin, itsekin haluan pian takaisin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.