Ota varovasti mut

Yksikään musiikin ystävä ei ole tällä viikolla voinut välttyä tiedolta, että 23-vuotiaan Vestan ensimmäinen albumi Lohtulauseita on kaupoissa. Sitä on poikkeuksellisesti kiitetty sekä taiteellisesta kunnianhimosta että kaupallisesta potentiaalista, joka tuntuu olevan Suomessa melko harvinainen yhdistelmä. Omista levy-yhtiövuosistani muistan, että samaa oli Chisussa: kylmät väreet kiipivät pitkin selkärankaa, kun kuuntelimme neukkarissa toisen studioalbumin demoja.

Helsingin Sanomat kirjoitti arviossaan, että Vesta Burmanin esikoislevy käsittelee rakkauden jälkeistä elämää. Hyvä tiivistys. Levyn kappaleissa sanoitetaan kyllä hienosti monia vaikeasti sanoitettavia tunteita, niissä on korutonta suoruutta, jossa on tässä mitäänsanomattoman popin kyllästämässä maailmassa jotain tosi virkistävää.

Levyn on tuottanut Jori Sjöroos, joka muistetaan varmasti parhaiten PMMP:n tuottajana, mutta minulle hän on ikuisesti Suomen kovin The Cure -fani. Sellainen ei voi olla jättämättä jälkensä. Jorin omassa musiikissa on aina ollut juuri niitä haikeita kaikuja, joille popparinsydämeni sykkii: teistä monet varmasti muistavat Magenta Skycoden, jotkut ehkä jopa aikaisemman kokoonpanon nimeltä This Empty Flow.

Mutta Vestasta vielä. Viime kuukausien hype on ollut melkoista ja olin tähän viikkoon asti vähän sitä mieltä, että ääh miksi tämä tyyppi on ihan koko ajan kaikissa mun somekanavissa, mutta sitten lievä ärsyyntyminen muuttui mielenkiinnoksi ja päätin selvittää, että niin tosiaan – miksi?

No onhan tässä jotain ihanaa, vilpitöntä. Matalasti kumiseva elektropop imaisee melko nopeasti salakavalasti mukaansa. Vestan tulkinnassa on leikkisyttä, laulamisen lisäksi hän kuiskailee, juttelee ja nauraa. Tuotanto on maltettu jättää sopivasti viimeistelemättä, siitä ei ole hiottu kaikkea elämää pois. Kiinnostavinta ei ole täydellisyys, vaan inhimmillisyys ja pieni keskeneräisyys. Tässä keitoksessa on mukana myös annos kokeellisuutta ja hyvä niin, kyllä tätä kotimaista popkenttää sietääkin vähän ravistella.

Lempibiisini levyltä on Turvallista sotaa, joka löytyy Spotifysta, vaan ei YouTubesta. Mennään siis kappaleella Ota varovasti, joka on levyn suoraviivaisimpia kappaleita ja sellaisena varmasti pätevä johdatus Lohtulauseille. Mitäs ruudun toisella puolella tuumataan?

☊ VESTA – OTA VAROVASTI

10 thoughts on “Ota varovasti mut

  1. Jes musajuttuja sulta. Olenkin vähän kaivannut näitä ja iloitsen, että päädyin nyt lukemaan tämän. Sun musajutut on aina olleet kiinnostavia.

  2. Kiva ääni, jää kyllä mieleen! Biisi taasen ei, on jotenkin jo niin tuttua, osastoa Chisu goes Pariisin kevät.

    • Hmm niin, tämä kappale on tosiaan aika tuttua ja turvallista kamaa, mutta kannattaa antaa sille levylle kokonaisuutena mahdollisuus, siellä on paljon muutakin!

  3. Ihastuin itse asiassa Pyhimykseen juuri Vestan vuoksi, tuossa äänessä on magiaa. Kynnet oli ihan parasta hetkeen…sanoo keski-ikäinen +40, liian vanhako näihin? NO! :)

  4. Eilen itsellä tuo levy myös kuuntelussa, ja juurikin tuo Turvallista sotaa iski aivan täysillä! :) Ihana levy kokonaisuudessaan ja tuo äänessä oleva rosoisuus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.