Elokuvia ja syysmyrskyjä, eli nähdään Hangossa

Kaupallinen yhteistyö Visit Hanko, Hangon Kulttuuritoimisto ja Hangon Elokuvajuhlat

Rakastan elokuvissa käymistä. Olen siitä onnellisessa asemassa, että asun suurinpiirtein elokuvateatterin kulman takana. (Ja myös laventelipuutarhan, kirjaston ja mantelicroissant-leipomon kulman takana, kelatkaa!)

Enkä minkä tahansa elokuvateatterin, vaan Suomen eteläisimmän, jonka avajaisia vietettiin vuonna 1919 ja jonka sisustus on lähestulkoon kokonaan 1940-luvulta, kun teatteri avattiin uudelleen sodan jälkeen. Jo aulassa pääsee tunnelmaan, liput ostetaan kauniista funkkis-lippukioskista, käteisellä. Kiinnitä huomiota myös lennokkaan siniseen Olympia-kylttiin sisäänkäynnin päällä, se on upea!

Nyt torstaina alkaa koko vuoden lempitapahtumani Hangon Elokuvajuhlat, leffafestari, joka on ohittamaton syy tulla Hankoon parhaaseen vuodenaikaan loka-marraskuun vaihteessa. Jos oikein hyvin käy, saa saariston syysmyrskyt kaupan päälle.

Viisipäiväinen festari (31.10. – 4.11.2019) jotakuinkin hiljenneessä satamakaupungissa tarjoaa loistavat puitteet jokaisen leffahullun unelmalle: saa harppoa kaulaliinaan kietoutuneena leffasta toiseen, käydä välillä syömässä suolapalaa tai nostamassa maljoja muiden leffahullujen kanssa, ehkä kipittää Gunnarsinrantaan tai Tulliniemelle surffareita bongaamaan. Nukkua posottaa hyvät unet rannoiltaan jo ritisevän meren ja käppyrämäntyjen tuoksuisessa yössä.

Esimerkiksi viehättävä pitsihuvila Villa Maija on avoinna vielä elokuvavieraille ennen talviunille siirtymistään. Nopeimmat varaavat huoneen päärakennuksesta, lasiverannalla. Majoitusta ja ravintoloita löytyy, vaikka kaikki luulevatkin, että Hanko katoaa maailmankartalta elokuun jälkeen. Puuh, sanon minä aina silloin: kesähän on amatööreille!

Olen listaihmisiä, joten listaan teille omat leffatärppini. Koko ohjelman löydät tapahtuman sivuilta.

Huomaathan: elokuvia esitetään Kino Olympian lisäksi Hotelli Regatassa. Hotel Bulevardissa ja Bistro Alléssa on kiinnostavaa elokuvaohjelmaa myös. Osa tärpeistäni menee ajallisesti päällekkäin, koska en ole pystynyt vielä päättämään, mitkä elokuvista lopulta valitsen. En edes minä voi nimittäin olla kahdessa paikassa yhtä aikaa!

I live in cinema. I feel I’ve lived here forever. – Agnes Varda

TORSTAI

18:00 Varda by Agnès (Ranska), Kino Olympia
Minua seuranneet tietävät pienimuotoisen palvontani mitä yhteen ranskalaisen uuden aallon pioneeriin Agnès Vardaan tulee. Agnès Vardan kotikatu Rue Daguerre on ollut Pariisin-kartallani pienenä virtuaalinuppineulana jo hyvän aikaa. Haaveilin aina törmääväni häneen sattumalta. Olisinko saanut sanaa suustani? Nyt törmääminen ei ole enää mahdollista, 90-vuotias Varda siirtyi ajasta ikuisuuteen maaliskuussa 2019. Elokuva Varda by Agnès jäi hänen viimeisekseen.

PERJANTAI

20:00 Shoplifters (Japani), Kino Olympia
Japanilaista elokuvaa yhdeltä arvostetuimmista nykyohjaajista, Hirokazu Kore-edalta. Shoplifters palkittiin 2018 Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisella palmulla. Tarina kertoo perheyhteydestä, vai kertooko?

LAUANTAI

11:00 Kaksi elokuvaa, yksi näytös (Suomi), Kino Olympia
Ohjaaja Kanerva Cederström vierailee festareilla esittelemässä kaksi poliittista lähihistoriaa käsittelevää dokumenttielokuvaansa Kaksi enoa ja Trans-Siberia. Cederströmin runollinen tyyli kiinnostaa. Hankolainen renesanssimies Sampsa Laurinen haastattelee ohjaajaa.

17:30 Kesä (Venäjä), Hotel Regatta
Nuoria rokkikukkoja 80-luvun Leningradissa, Iggy Pop raikaa. Itkettää vähän jo nyt, silkasta nostalgiasta.

Tyttö ja rillit elokuvasta Kesä

SUNNUNTAI

11:00 Aatos ja Amine – Gods of Molenbeek (Suomi, Belgia), Kino Olympia
Ohjaaja Reetta Huhtanen katsoo monikulttuurista lähiöelämää Brysselissä kahden pienen pojan silmien tasolta. Miten kuusivuotiaat ystävykset käsittelevät niinkin isoja asioita kuin jumaluus, terrorismi, kuolema?

12:30 Rivien välissä (Ranska), Hotel Regatta
Ranskalainen, teräväksi mainostettu ihmissuhde-elokuva kirjailijoista ja kirjankustantajista, en tiedä tarvitseeko kaltaisiani tämän enempää houkutella valkokankaan ääreen. Ai niin, kenties kertomalla, että Hotelli Regatassa saa ottaa elokuvasaliin viinilasin aulabaarista mukaan!

12:45 Kolme naista (Iran), Kino Olympia
Cannesissa parhaan käsikirjoituksen palkinnon pokannutta iranilaiselokuvaa on sanottu ohjaaja Jafar Panahin (jolla on muuten parhaillaankin niskassaan Iranissa oikeuden asettama elokuvantekokielto!) kauneimmaksi teokseksi. Elokuvassa nuoren naisen taideopintohaaveet törmäävät ikivanhoihin patriarkaalisiin perinteisiin, sukupolvien kuiluun. Mutta koska maailma harvoin on vain mustavalkoinen, löytyy ohjaajan Iranin vuoristokyliin ulottuvalla road tripillä myös koskettavaa inhimillisyyttä, lämpöä ja yhteisöllisyyttä.

15:00 Amazing Grace (USA), Kino Olympia
Los Angeles, tammikuu 1972. Soul sister Aretha Franklin pumppaa baptistikirkollisen väkeä hurmokseen niin että hiki roiskuu. Kaikki tallentuu onneksi filmille, joka nyt epäonnisten vaiheiden jälkeen on restauroitu ja sai lopulta tänä vuonna ensi-iltansa. Hallelujah!

15:00 Nuoren naisen muotokuva (Ranska), Hotel Regatta
Mestariteokseksi tituleerattua elokuvaa on verrattu mm. elokuviin Piano ja Call me by your name. Yleensä en lämpene historialliselle draamalle, mutta Bretagne (olkoonkin 1700-luvun Bretagne) ja näyttelijä Adèle Haenel saattavat saada minut pyörtämään sitkeän päähänpinttymäni. Ohjaaja Céline Sciamma käsittelee elokuvallaan ikuisuusaihetta naisesta katseen kohteena versus katsojana ja kertojana, tekijänä. Elokuvajuhlilla on muuten tänä vuonna vahva naisedustus, ohjaajien ja näkökulmien osalta, hienoa!

MAANANTAI

17:30 Piazzola (Argentiina), Kino Olympia
Tangon mullistajaksi kutsuttu Astor Piazzola sovittelee perhettä ja luovaa elämää yhteen intiimissä henkilökuvassa. Taide ja ego, aina yhtä kiehtovaa.

Hyppää siis junaan ja tule kanssani elokuviin? Me istumme Parkkosen kanssa aina rivillä 8, reunassa. Nähdään Hangossa!

Sanoinko tosiaan “hiljenneessä satamakaupungissa”? Marraskuuhun sijoittuu muitakin tapahtumia. Pimeä Viikonloppu (samaan aikaan Elokuvajuhlien kanssa, 1.-3.11.) ottaa ilon irti vuoden synkimmästä ajasta mm. tarjoamalla pimeydessä vaeltaville hautausmaaopastuksia, kummitusjuttuja ja yön bunkkerissa.

Seaside Stories Festival (14.-17.11.) taas on monikulttuurinen tarinafestivaali, jossa noin viisikymmentä eri alojen taiteilijaa viideltä mantereelta kuljettaa osallistujia mm. musiikin, tanssin, kirjallisuuden ja elokuvien keinoin ympäri maailmaa.

Minä kunnostaudun järjestämällä yhdessä Ravintola Makasiinin kanssa torstaina 21.11. jo viidennen kerran Beaujolais Nouveau -kekkerit uuden viinisadon kunniaksi.

PHOTOS FROM HANKO BY TOMI PARKKONEN

14 thoughts on “Elokuvia ja syysmyrskyjä, eli nähdään Hangossa

  1. Kiitos ihanasta kirjoituksesta! Olenpa tosi iloinen että kirjoittelet tänne,löysin sinut noin vuosi sitten (siis sinun blogisi,en sinua:) ja kärsimättömänä odottanut uusia tekstejä. Sinulla taasen on ilmiömäinen kyky tehdä hetkistä kiinnostavia!

  2. Olen hämmentynyt. Miksi Stellan blogissa on jotain muiden hölnöitä. Taitaa olla aika etsiä muuta luettavaa, ei millään pahalla.

  3. Shoplifters on koskettava. Ja Amazing Grace, toivon, että näen joskus! Pääsisinpä Hankoon festareille ja ylipäätään haahuilemaan – syysmyrskyjä, pimeitä iltoja, oih ja snif…

  4. Upeita kuvia :-)
    Olen käynyt Hangossa alku kesästä. Ihana kaupunki. Minua kiinnostaa tuo Piazzolan elokuva. Upeaa musiikkia ja tangon sielun maisemaa :-)

    • Kiitos, kiva kun pidit kuvista! Täytyy antaa Stellalle myös kiitosta, hänellä on ilmiömäinen silmä valita, säätää ja asetella kaoottiset kuvalähetykseni lumoavaksi kuvitukseksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.