Varaslähtö kevään juhlakauteen

Kaupallisessa yhteistyössä Sokos ja Asennemedia

Kevät alkaa olla täällä ja juhlasesonki sen mukana! Vappu korkkaa kauden, siitä laskeudutaankin sulavasti Äitienpäivän kautta valmistujaisiin ja sen jälkeen juhannusjuhliin, kesähäihin ja puutarhakemuihin. Kalenterissamme on vasta muutamat kekkerit, mutta jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niitä ennättää tupsahdella sinne vielä vaikka ja kuinka ennen kuin olemme ehtineet edes kaivaa vappuserpentiinit esiin.

Kävimme Jarnon kanssa fiilistelemässä Sokoksella kevään juhlamuotia ja valitsimme parhaita paloja mukaamme sovitukseen. Visiitti oli mahtava. Meillä oli aika tiukka aikataulu, mutta se ei ollut mikään ongelma, sillä apunamme oli superystävällinen henkilökunta: miestenosastolla palveleva herrasmies valitsi Jarnon kanssa pukuja ja niihin sopivia kenkiä, minä pengoin toisen myyjän kanssa naistenosaston ihanimpia kolttuja ja kenkävaihtoehtoja (yhteistuumin jätimme haikeudella rekkiin mekon, joka oli kaunis, mutta enemmän hellekolttu kuin juhlaan sopiva). Kolmas myyjä kiikutti valintamme sovituskoppiin odottamaan lopullisia päätöksiä, neljäs rapsutti Juno-koiraa, joka olisi ollut aivan valmis jäämään Sokokselle myymäläapulaiseksi. Koko tavaratalo taisi vartin sisällä tietää, että pariskunta ja pieni mäyräkoira on saapunut asioimaan.

Seuraavissa kuvissa on meidän suosikkipoimintamme tämän kevään valikoimasta, joka alkaa olla nyt runsaimmillaan. Ilahduin kovasti, kun löysin naistenosastolta paljon omia lempparimerkkejäni: skandinaavisia merkkejä, joissa laadukkaat materiaalit yhdistyvät yksinkertaisiin leikkauksiin ja kauniisiin yksityiskohtiin.

Sananen juhlapukeutumisesta. Vierastin joskus koko juhlapukeutumisen konseptia: en oikein löytänyt omalta tuntuvia juhlavaatteita enkä olisi millään halunnut vaihtaa pillifarkkujani juhlakelpoiseen mekkoon, joka ei sopinut yhtään habitukseeni. No, sittemmin tulin järkiini (eli aikuistuin), käsitykseni pukeutumisesta laajenivat ja ennen muuta tajusin, että juhlaan saa pukeutua omalla tyylillään – ihan kuten arkeenkin. Tiukat pukeutumisetiketit asettavat tietysti rajoituksensa, mutta suurimpaan osaan kevään ja kesän juhlista voi vetää päälle melko lailla mitä haluaa, kunhan kunnioittaa tilaisuutta saapumalla paikalle jossain muussa kuin arkitamineissaan. Kun viihtyy itse vaatteissaan, on helppo heittäytyä siihen mikä juhlissa on tärkeintä, seuraan, tunnelmaan ja tietysti tanssimiseen.

Juhliin valmistautuminen voi kestää päivästä riippuen vartista kolmeen tuntiin, mutta musiikki meillä soi aina. Jos aikaa on, lasillinen kuohuvaa nostattaa laittautuessa tunnelmaa.

Parhaat juhlavaatteet ovat sellaiset, joihin ei tarvitse enää kotoa lähdettyään kiinnittää huomiota. Ne pysyvät mukana menossa, olkaimet eivät valahda, helmat eivät hilaudu, mikään ei purista tai kiristä. Kengissä jaksaa viettää koko illan ja kävellä tarvittaessa vielä kotiin. En halua ajatella juhlissa särkeviä jalkojani, vaan keskittyä olennaiseen.

Mukavuus ja helppous eivät ole silti ainoat kriteerit juhlavaatteiden valinnassa: tottakai niiden pitää myös saada minut näyttämään superhyvältä. Rakastan yksinkertaisia pikkumustia, mutta myös näyttäviä vaatekappaleita, joissa ei todellakaan jää seinäkukkaseksi. Näyttävyys voi syntyä väreistä, kimalluksesta, kuvioista tai epätavallisesta yhdistelmästä, josta tulee asusteiden avulla sopivasti juhlava.

Jarno puolestaan on rakastanut juhlapukeutumista aina. Juhlat antavat vapauden spice it up a bit, hän selittää – juhlissa saa vaatevalinnoillaan vapaasti räiskyä, loistaa ja kimaltaa ihan niin paljon kuin sielu sietää. Hän on ihan pukeutumisen ilosta kuljeskellut valkoisessa pellavapuvussa karibialaisella rannalla ja ajanut Ranskan roadtripillämme autoa pukeutuneena mustaan villapukuun, mutta juhlat toki antavat tavallista ryhdikkäämmälle pukeutumiselle syyn, jota ei tarvitse selittää.

Olen itsekin huomannut, että juhlat pukevat Jarnoa ja kun sanon “juhlat” tarkoitan tietysti pukuja. Hyvinistuvassa puvussa Jarnon muutenkin pitkä olemus saa yhtäkkiä huimasti ryhtiä ja lisäpituutta ja hartiatkin tuntuvat levenevän parin sentin verran. Tämä pätee kaikkiin miehiin: kannattaa siis kipaista pukuostoksille, jos kaapista löytyy vain viisitoista vuotta vanha lahkeistaan pieneksi jäänyt rippipuku, joka istui huonosti jo silloin. Stailit vaatteet vaikuttavat paitsi peilikuvaan, myös omaan fiilikseen: tulee itsevarmempi ja rennompi olo, kun tietää näyttävänsä hyvältä.

Mietimme vaatteita sovitellessamme, että juhlissa yksi ihanimmista asioista on juuri se, että kaikki ovat pukeutuneet kauniisti. Pelkästään se riittää kohottamaan tilaisuuden arjen yläpuolelle. Kevään valo kruunaa tunnelman, siksi juuri tämän vuodenajan kemut ovat suosikkejamme.

Tykkäsin kovasti Sandin kukkamekosta, jossa tarttui silmiin ensin tummanpuhuva kukkaprintti ja sen jälkeen väljä a-linjainen leikkaus. Malli on imarteleva ja ennen muuta rento ja helppo, sillä vatsaa ei tarvitse vetää sisään pitkänkään illallisen jälkeen. Korkean kauluksen kaveriksi sopisi rennosti hapsottava nuttura ja kimaltavat korvakorut, mutta eipä avoimeksi jätetyissäkään hiuksissa mitään vikaa olisi.

Unisan puuterinväriset nahkakorkkarit hurmasivat vintageviboillaan ja tukevalla lestillään, jolla jaksaa seisoskella kuohuviinilasi kädessä. Juhlissa kun ei aina malta istua, vaikka tuoleja olisikin tarjolla.

Tämä on ihan takuulla kevään helpoin ja mukavin juhla-asu.

Jarno fiilisteli Turon mustaa pukua, joka toimii juhlassa kuin juhlassa. Uudistuneen Turon slimmit ja skarpit leikkaukset istuvat kuin olisivat hänelle räätälöidyt. Puku itsessään on klassinen, ajaton ja tuntuu hyvältä päällä. Hyvä istuvuus on tärkeä, vaatteissa pitää pystyä liikkumaan ja heilumaan (ja kuulemma ninjailemaan) siinä missä arkireleissäkin. Varsinkin kun Jarno tykkää käyttää pukuja ja pukuun kuuluvia vaatekappaleita toisinaan arkisinkin.

Yksinkertainen musta puku ei kaipaa kikkailua: sen kanssa ei tarvitse välttämättä pukea edes liiviä, alle sopii pelkkä kauluspaita tai vaikka laadukas t-paita. Mustapilkullinen puuvillapaita on Seidenstickerin kevään mallistosta, samaan aikaan supertrendikäs ja ajaton.

Näitä muuveja ei lavastettu kuvaa varten.

Tukevilla ja tyylikkäillä mustilla nahkakengillä selviää läpi vaikka koko vuoden juhlista. Jarno valitsi asuun Clarksin klassikkokengät, joiden laadukas nahka kestää hyvin huollettuna vuosia. Kengissä kannattaa sijoittaa laatuun, harva asia pilaa juhlafiiliksen yhtä tehokkaasti kuin huono lesti tai rakoille hankautuva kantapää.

Takaisin meikäläiseen. Astetta muodollisempiin juhliin valitsisin Tiger Of Swedenin mustan mekon, joka kuuluu kategorioihin “ikiklassikko”, “aina muodissa”, “ei voi mennä vikaan”. Kietaisumallinen yläosa on todella kaunis, se korostaa olkapäitä ja luo vyötärön jopa minulle, vartalotyypiltään lähes kurvittomalle pötkölle. Muoto se on pötkökin eikä siinä mitään vikaa, mutta vaihtelu virkistää. Tässä oli tosi nätti olo.

Lopulliseen juhlalookiin lisäisin ehkä kissarajaukset silmiin ja puristelisin esiin hiusten luonnonkiharan.

Mekon materiaalin on selvästi valinnut joku yhtä mukavuudenhaluinen kuin minä, sillä se on napakkuudestaan huolimatta tosi joustava eikä purista yhtään. Juhlavaatteet saavat olla tyköistuvatkin, kunhan eivät kiristä.

Kengiksi valitsin korkeakorkoiset sandaalit, jotka taittoivat asun juhlavuutta rennompaan ja kesäisempään suuntaan. Paksu korko ja kantaremmit tekevät niistä todella mukavat, ja rakastan yli kaiken tuota 70-lukua henkivää nahkapunosta. Näitä käyttäisin kyllä muutenkin kuin pelkissä juhlissa.

Myös harmaa puku on Turon. Minkäs teet, kun löytyy merkki, jonka leikkaukset istuvat hyvin. Sokoksen miesten pukuosasto on jaettu vartalotyypin mukaan, joten omalle raamille sopiva valikoima on helppo hahmottaa. Myyjän asiantuntemuksesta oli tietysti valinnassa paljon apua.

Harmaa puku on tyylikäs, raikas ja selvästi helpompi väri kuin valkoinen, joka on huolettomalle juhlijalle vähän riskialtis valinta. Jarnon omasta kaapista löytyy kaunis valkoinen pellavapuku, joka ei ole ollut valkoinen enää hetkeen.

Liivin tuplanapitus on näyttävä ja pitää kokonaisuuden juhlavana, vaikka takin riisuisi juhlan tiimellyksessä. Jarno tykkäsi myös heleänvärisestä vaaleanpunaisesta vuoresta.

Kukkapaita on Tiger Of Swedenin ja stailit ruskeat nahkakengät saksalaisen Lloydin, joka on valmistanut perinteisiä nahkakenkiä vuodesta 1888 saakka. Ruskea nahka toimii hyvin harmaan puvun kanssa ja patinoituu kauniisti vuosien varrella.

Kolmas asuni syntyi mekon sijaan ohuesta paidasta ja upeasti laskeutuvista housuista, molemmat Filippa K:n kevään mallistosta. Puuterinvärinen paita taipuu rentoihin kemuihin sitaisemalla väljä helma solmuun navan tuntumaan.

Housut ovat ehkä kevään mukavimmat ja tyylikkäimmät: korkea vyötärö on käytännöllinen ja kaunis, ja pitkillä halkioilla varustetut lahkeet elävät ihanasti liikkeen mukana. Mustat korot ovat samat Unisat kuin ensimmäisen asun puuteriset korot: pyöreä kärki näyttää mustana erityisen freesiltä.

Sellaiset setit – mitäs tykkäätte? Löytyykö kuvista suosikkikokonaisuuksia tai lempivaatekappaleita? Entä onko juhlia jo tiedossa?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

18 thoughts on “Varaslähtö kevään juhlakauteen

 1. Meikällä on vähän sama ongelma juhlakolttujen kanssa. Tai noh, ei se oikeastaan enää nykyään ole ongelma; olen tajunnut, ettei ole mikään pakko pukeutua kolttuun ellei se tunnu omalta. Sen sijaan omalta tuntuvat alaspäin hiukan kapenevat tummanharmaat tai mustat suorat housut. Niiden pariksi tilaisuudesta riippuen siisti teeppari tai toppi + bleiseri tai neuletakki. Kaapissa on kyllä myös Nanson tummansininen hihaton mekko, Armanin musta villaneulemekko ja Selected Femmen harmaa viskoosimekko, kaikki A-linjaisia ja juuri polven yläpuolelle ulottuvia. Useimmin päälle valikoituvat silti housut.

 2. Toi Tigerin mekko on kaunis mutta en tiiä miksi juhla-asuissa tulee sellainen ahdistava fiilis “näytän ihan tantalta, yritän liikaa”. Mulla on yksi luottomekko kuitenkin, tummansininen, A-linjainen, villa/viskoosi mekko Marimekolta jonka kanssa yhdistän jonkun vintage vyön ja kaikki universumin palaset tuntuu loksahtavan kohdilleen. En yritä liikaa enkä jää seinäruusuksi. :D

 3. Ihanat, ihanat kuvat ja vaatteet, kengät ja kaikki! Mutta entä ihana Juno!! Mitä mahtaa pohtia hän :))

 4. Ooh, Jarnon harmaa puku on upea, ja ruskeat kengät! Itse tykkäisin enemmän, jos liivin takaosa olisi jokin muu kuin vaaleanpunainen, mutta joka tapauksessa hieno kokonaisuus! Kukkapusero maskuliinisen miehen päällä on ihana. Musta pikkumekko etenkin yläosan leikkaukseltaan jäi mieleen, samoin Filippan puuterinen pusero. Mikähän upea kaulakorusi mahtaa olla?

 5. Tuo Filippa K:n puuterinvärinen pusero on ihana, katselin sitä itsekin Sokoksella, täytyy varmaan käydä sovittamassa.
  Tummapohjainen kukkamekko houkuttelis myös, ehkä pidempi versio kuin tuo mitä esittelet, vaikka kaunis sekin on.

 6. Kauniita kuvia ja ihmisiä, kiitos.
  Kyllä puku tekee ankan, kuten Aku Ankka on aikanaan todennut!
  Itseä harmittaa suomalaisessa juhlapukeutumisessa se, että on ehkä hankittu uusi kiva kolttu, mutta sitten onkin iskenyt nuukuus ja sen seuraksi on puettu parhaat päivänsä jo ajat sitten nähneet kengät tai muovilaukku, joka on tungettu liian täyteen.
  Tai aikuisella miehellä puku, jossa on kasvunvaraa. Ollaan me taloudellista kansaa ;)

  • Haha kyllä Aku tiesi! Joo, se on kyllä yllättävän yleistä. Ymmärrän ettei yhtä juhlaa varten halua käyttää asukokonaisuuteen paljon rahaa, mutta toisaalta ajaton juhlalaukku ja kengät palvelevat hyvin huollettuna vuosia eteenpäin.

 7. Haa, ihana hyvän mielen hauska postaus! Ja taas nähtiin Stellan pettämätön ymmärrys sille, mikä näyttää hyvältä. Kauniita kuvia, kauniita vaatteita, kattava juhlavaaterepertuaari. Ja hienot muuvit Jarnolla :D !

 8. Oho upeita kuvia! Kevään juhlissa on kieltämättä oma taikansa. Tuo vaalea pusero näyttää ihanalta.

 9. Boardwalk Empiren ja Peaky Blindersin katselu on aiheuttanut kolmiosaisten pukujen fanittamisen miehillä. Ah niitä tyylikkäitä aikoja…

 10. Ihanat asut! Voi kun mullekin satelisi kutsuja kevään juhliin, ei taida olla tulevana kesänä häitäkään.. Mutta asuihin – tyylikästä! Tuo sun tukka tekee jokaisesta juhla-asusta just sopivasti sun tyylisen sekä rennon. Ja nuo sandaalit, aah! Jarnolle puvut sopivat mahottoman hyvin, tyylikäs pari ootta.

  Mulla oli sama joku aika sitten, että juhlapukeutuminen oli jotenkin vaikeaa ja tuntui, että lopputulos ei ollut oman näköinen. Nyt ehkä olen hokannut paremmin, että oman tyylin voi ja saa pitää, ei oo pakko pukeutua pastelliseen liehuhelmaan (mikä voi olla toki myös oman näköinen ja kaunis). Kiitti inspiksestä ja kutsuja odotellessa!

  • Kiitos, ihana kuulla että tykkäät! Joo, tukka tekee kieltämättä kaikesta mun näköisen, se on niin näkyvä elementti että se hallitsee koko olemusta oli staili mikä tahansa.

   Oot siis tehnyt saman havainnon kuin mä, juhlapukeutuminen voi ja saa tosiaankin olla omannäköistä! Sen jälkeen ei olekaan ollut asenneongelmia juhlatyylin kanssa, jännä :D

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.