Vinkit stressittömään vappuun

Kaupallisessa yhteistyössä Asennemedia ja Freixenet

Alle viikko vappuun! Meillä on pikkuhiljaa suunnitelmat selkiytyneet. Aiomme järjestää kotona pienen vappuvastaanoton, sillä omat ystävät ja yhdessä koottu brunssipöytä kiehtoo juuri nyt enemmän kuin ajatus puistopiknikistä tuhansien ihmisten kanssa. Kotona saa kuunnella just sitä musiikkia mitä haluaa, koirat voivat kipittää vapaana. Tuntuu, että kaikki ovat kevään kiireiden keskellä vähän puhki ja eniten kiinnostaa just nyt rennot ratkaisut, jotka tekevät elämästä helpompaa, ei monimutkaisempaa. Seuraa siis viisi vinkkiä stressittömään vappuun – tai oikeastaan mihin tahansa kotikemuihin, joita pitäisi ehdottomasti olla enemmän, koska kotibileet ovat parhaat.

Valitse ihana viini.

First things first: meillä on jo kuplat kylmässä! Freixenetin uutuus Italian Rosé Sparkling Extra Dry on saapunut juuri kauppoihin ja ajoitus on täydellinen, koska juhlava pullo on kuin täsmäräätälöity vappuun. Kukkainen, kuiva ja keskihappoinen viini toimii loistavasti salaattien, kalan ja äyriäisten kanssa, mutta maistuu myös ihan sellaisenaan seurustelujuomana. Olen itse kuplivien ja kukkaisten roséiden kuohuviinien suuri ystävä, onneksi niistä tykkäävät kaveripiirissä melkein kaikki muutkin. Maussa on myös aavistus hedelmäisyyttä ja marjaisuutta, joka tasapainottaa kuivaa viiniä.

Mutta voidaanko puhua hetki tuosta pullosta, joka on ehkä maailman kaunein?! Brunssipöydän koristukseksi ei paljoa muuta tarvitakaan. Myös viime vuonna lanseerattu pirskahtelevan kuiva prosecco on pakattu samaan kimaltavaan pulloon. Hintaa molemmilla on hitusen alle viisitoista euroa, ei todellakaan paha.

Pidä piknik sisällä.

Vuodet viestintäalalla ja festareiden taustatiimeissä opettivat, että näillä leveysasteilla ei kannata laskea mitään sään varaan. Kokonaisia festareita ei voi sateen sattuessa siirtää sisätiloihin, mutta rennot vappukemut onneksi voi! Me olemme lähtökohtaisesti päättäneet pitää vappuvastaanoton sisällä, mutta jos sattuukin ihana sää, siirrymme taloyhtiön kattoterassille ja levitämme sinne piknik-kattauksen, viltin ja tyynyt.

Näin kenenkään ei tarvitse jännittää säätiedotuksia, varustautua sadetakeilla, pukea päälle kolmet villakalsarit estämään hypotermiakuolemaa tai istua märän pressun päällä juomassa lasiin lämpenevää viiniä. Älkää ymmärtäkö väärin: ihailin kyllä niitä vapunviettäjiä, jotka olivat viime vuonna pystyttäneet Kaivopuistoon isoja telttoja, jotka oli varustettu lämmittimillä, sohvilla ja vilteillä. Mikä tahansa kyllä onnistuu, kun suomalainen niin päättää, mutta minä ajattelin päästä mahdollisimman vähällä vaivalla, joten palataan niihin telttatuotantoihin joku toinen vuosi.

Unohda siivous!

Kuulit kyllä. Eivät ne vieraat tule katsomaan ja arvostelemaan kotiasi ja nurkissa vaanivia pölypalloja, vaan viettämään aikaa sinun ja muiden vieraiden kanssa. Sitäpaitsi kemujen jälkeen pitää kuitenkin siivota, miksi siis tehdä sitä kahdesti? Näillä nikseillä saat nopeasti ja helposti nättiä, eikä tule edes hiki: pyyhi pöytäpinnat puhtaaksi, tuuleta ja osta kukkia.

Meillä tunnetaan myös konsepti nimeltä kosmeettinen siivous, joka tarkoittaa sitä, että imuroidaan vain näkyvimmät pölyt ja nostetaan siellä sun täällä lojuvista kamoista ne häiritsevimmät kaappiin. Likaiset vaatteet ja astiat: kyllä. Kitarat ja kirjat ja satunnaiset sohvan selkänojalla lojuvat villatakit: ei haittaa. Kosmeettiseen siivoukseen menee viisi minuuttia ja se usein riittää vappukemuja vaativampiinkin tilanteisiin.

Nyyttärit kunniaan!

Kukaan ei todellakaan odota, että talo tarjoaa kaikille, joten sellaisesta on ihan turha ottaa paineita. Olen järjestänyt melkein kaikki kemuni “jokainen tuo jotain” -periaatteella, mutta vappuvastaanotosta on tulossa ihan viralliset nyyttärit. Jokainen tuo viinin lisäksi jotain purtavaa ja pöytä katetaan yhdessä – näin herkullinen vappubrunssi syntyy kuin itsestään eikä kenenkään tarvinnut raahata painavia kauppakasseja, kokata koko edellistä päivää tai maksaa itseään kipeäksi.

Jos on olemassa riski, että kaikki tuovat sipsejä, kannattaa sopia tuomisista etukäteen: yksi tuo juustoja ja hillon, toinen marjoja, kolmas tulee leipomon kautta tuoreen patongin ja rahkamunkkien kanssa. Neljäs taikoo (tai ostaa valmiina) jonkun ruokaisan salaatin. Joku haluaa kuitenkin leipoa jotain, ja se, jolle nousee kaupan hyllyjen välissä paniikkihiki, saa sipsivastuun. Helppo vappuklassikko: ruislastut ja skagen! Maistuu kaikille ja toimii hyvin kuivan roséviinin kanssa.

Soittolista luo tunnelman.

Ja tietysti ihmiset, hyvä viini ja notkuva vappupöytä, mutta soittolista tuo sen kaiken yhteen! Laadin vappuun sopivan soittolistan ja se on nyt teidänkin vapaassa käytössä: klikkaa ja nappaa omalle koneellesi. Luvassa sadan kappaleen eli yhteensä yli kuuden tunnin verran kepeää musaa laidasta laitaan: löytyy niin vanhaa kuin uutta elektropopista diskoon ja rokkiin. Saatan vielä täydentää listaa seuraavien päivien mittaan, kun viimeistelen listan omaa vastaanottoamme varten. Lista toimii takuulla myös seuraavissa kemuissa, joten laita talteen, jos tykkäät.

Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholia ei saa kommentoida, mutta muutoin sana on vapaa. Kertokaapa, miten te aiotte viettää vappua?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

20 thoughts on “Vinkit stressittömään vappuun

 1. Kaikkiin postauksiin Peukku! Varsinkin Pink Floydille.
  Vaatteet, kestävä kulutus, kierrätys!
  Oi Australia ️… Onko aika mennyt todella näin pian? Huikea reissu teillä tosiaan .

  Vappu menee duunia tehdessä Tornissa :) ja, samalla täytän (taas) vuosia. En kyllä kerro paljonko!! Ikuinen 29 ‘)

 2. Sain vasta viime vuonna lakin joten kait sitä mennään Amandaa morjenstaa ja lakkia laittamaan päähän, olen ostanut minikuoharit + paperipillit messiin. Maanantaina käyn ostaa myös munkit. Stressiä ei jaksa ottaa ollenkaan.

 3. Kiitos vinkeistä, meillä menee stressittömän puolelle myös, mökille muutaman kaverin kanssa, sauna, täkäläisen tavan mukaan vappukokko ja makkaran paistoa, simaa, munkkeja, kuohuvaakin, suolaisia naposteltavia myös nyyttikestihengessä :) Hyvää vappua teille myös!

 4. Heisulivei! Meidän vappuun, ennenkuin tytär syntyi, kuului perinteenä lähtö oikeiden telttojen ja retkieväiden kanssa erämaahan. Kyllä, luit oikein. Oli vilu, mutta yön läpi palanut nuotio/rakovalkea piti tunnelmaa ja lämpöä yllä. Oli ihanaa herätä, sen jälkeen, jos malttoi kevätyössä nukkua, uuteen aamuun, ja joinakin kertoina aamuisin paistoi aurinko ja lämmitti jo valmiiksi. Erämaan aamut alkoivat linnunlaulussa ja matka takaisin kaupunkiin tuntui kurjalta.
  Nyttemmin pidetään pienimuotoiset kestit kotona, tytär tulee kattinsa kanssa kylään, laitetaan simapullot, kenties kuohuvakin, kevyttä suolaista ja makeaa, munkkeja tietty! Eikä tutun porukan kesken tarvita siivouksiakaan. Hauskaa vappua teille sinne! Kenties erämaassakin käväistään, vanhoja muistoja verestämässä!

  • Oho! Mahtavaa, teidän retkivappuperinne kuulostaa aivan ihanalta. Toivottavasti pääsette taas tänä vuonna vähän erästelemään. Kotivapussakaan ei kyllä mitään vikaa. Aurinkoa huhtikuun viimeisiin päiviin! x

 5. Höh, en saa soittolistaa avattua linkistä kun sanoo ettei safari voi avata sivua kun virheellinen…,

  Ihanat vinkit ja kuvat jälleen!

  • Nouuuu! Onko sulla siis koneella Spotifyta? Sen pitäisi avata se sinne suoraan.

 6. Teiltä kahdelta saa aina parhaat musavinkit, älkää ikinä lopettako <3 Lista menee kyllä kuunteluun muinakin päivinä kuin vappuna (esim. nyt kandia kirjoittaessa)! Täälläkin sisäpiknikki kiinnostelee enemmän kuin värjöttäminen Suomen "keväisissä" vappusäissä.

 7. A-ha, kiinnostava soittolista napattu käyttöön – kiitos muistakin vinkeistä Hauskaa Vappua!

 8. Kosmeettinen siivous kunniaan! Ja tähän Marttojen vinkki: pyyhi vessan hana, niin kylppäri näyttää pestyltä

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.