Kohti uutta kotia

Olen umpisurkea kertomaan teille elämääni liittyviä uutisia. En toki tarkoituksella jätä niitä kertomatta. Haluaisin vaan aina odottaa, että kaikki on täydellisen selvää, haudutella asiaa vielä hetken itsekseni ja julkistaa asian sitten, kun olen ehtinyt päättää mitä kaikesta ajattelen. Mutta juuri tämä pönttö panttaaminen johtaa siihen, että isot asiat ja ajatukset kasautuvat, kirjoittaminen alkaa takkuilla enkä enää tiedä mistä edes aloittaisin. Ei ole aina helppoa purkaa omassa elämässä tapahtuvia asioita ja keskeneräisiä prosesseja kepoisiksi postauksiksi, joita voi lukea koko maailma, kun ei ole välttämättä ehtinyt puhua asioista vielä kaikille ystävilleenkään.

Tartun nyt silti tähän akuutimpaan: olemme muuttamassa! Kaikki on tapahtunut lopulta kovin nopeasti ja moni asia on vielä niinsanotusti vaiheessa, mutta muuttomiehet on tilattu, loppusiivous sovittu ja olemme aloittaneet pakkaamisen. Stressitön muutto kiinnostaa ja tähän mennessä on sujunut vähän epäilyttävänkin hyvin, mutta onhan tässä kuunvaihteeseen vielä vajaa kaksi viikkoa aikaa ajautua sekasortoon ja kaaokseen. Ehkä tässä on kuitenkin opittu menneistä virheistä jotain. Viisi vuotta sitten olisin aloittanut pakkaamisen edellisenä päivänä ja muistanut ehkä muuttoaamuna, että hups asuntoonhan kuuluu myös vintti, kellari ja eteisen yläkaapit.

Kirjoitin jo viime kesänä siitä kuinka pohdimme uutta kotia. Kävimme silloin muutamissa näytöissä ja pari ihankivaa asuntoa osuikin vastaan, mutta ne olisivat olleet vapautumassa samantien, meillä ei ollut varsinaisesti kiire eikä yksikään kämpistä tuntunut ihan omalta. Yksi oli kauniista kuvista huolimatta kliininen ja sieluton, toinen liian kiiltävä ja hieno, kolmas matala ja tunkkainen, neljäs nätti mutta pieni eikä siihen olisi mahtunut työhuonetta. Niin asia vain jäi odottamaan sopivampaa hetkeä ja syksy kului reissatessa ja töitä tehdessä.

Uuden kodin metsästyksestä tuli yllättävän ajankohtainen juttu, kun nykyinen vuokrakoti myytiin viime keväänä altamme. Harmittiko, asuntoon tekemämme ison remontin jälkeen? Vähän, mutta koko matka on ollut niin kummallinen, vaiheikas ja värikäs, että aloimme olla täysin valmiita johonkin uuteen. Osasimme odottaa uutista ja kun se tuli, se oli lopulta enemmän helpotus kuin pettymys: nyt kaikki nytkähtäisi vihdoin eteenpäin ja meidän olisi pakko etsiä uusi koti. Toiset muutokset tarvitsevat pienen pakon motivoimaan niitä.

Aloimme tutkia asuntoilmoituksia uudella innolla. Toivelista uudelle kodille oli suurimmaksi osaksi sama kuin viimekesäisessä kirjoituksessani: tavalla tai toisella persoonallinen, meidän näköinen, sellainen että sinne pystyi kuvittelemaan meidän elämän. Tarpeeksi iso, että mahtuisimme tekemään työmme siellä eikä tarvitsisi vuokrata sitä varten erillistä tilaa. Asioita, joista emme halunneet joustaa: luonnonvalo, sijainti ja hyvä tunnelma. Asioita, joista olimme valmiita joustamaan: melkein kaikki muu.

Emme oikeastaan ehtineet edes päästä alkuun, kun sopiva vaihtoehto osui tuttavapiirin kautta vastaan. Kävimme katsomassa sitä, ihastuimme ja se oli oikeastaan sillä selvä. Ajoituskin meni täydellisesti nappiin: asunnon nykyinen asukas oli sattumalta lähdössä juuri silloin kun meidän piti päästä muuttamaan uuteen osoitteeseen. Sitä onnea, kun asiat vaan loksahtavat itsestään juuri oikealla tavalla ilman, että oikeastaan tekee mitään sen eteen. Sitä osaa todellakin arvostaa, kun niitäkin tilanteita on riittänyt, että mikään ei todellakaan loksahtele eikä suju ilman hermojaraastavaa säätöä.

No millainen se tuleva uusi koti on? Kaunis, valoisa, ei kovin kaukana nykyisestä. Nitisevät lautalattiat vaihtuvat kivilattiaan. Parveketta ei ole, mutta saamme tilalle kylpyammeen. Leveät ikkunalaudat, painavat vanhat ovet. Neliöitä on vähemmän kuin nykyisessä järjettömän isossa asunnossamme, mutta tila riittää silti työhuoneelle ja kuvausprojekteihin. Juno-koira on käynyt siellä kerran ja löytänyt sieltä välittömästi aurinkoläntin, johon käpertyä, joten katson sen hyväksyneen jo uudet nurkat.

Asunto on muuten meille täydellinen, mutta keittiö kaipaa kohennusta – ja yksi seinä ehkä kaatamista. Kuulostaako etäisesti tutulta? Jep, herättelen kummallista harrastustani nimeltä remontoitavat vuokrakohteet ja harkitsen taas keittiöremonttiin ryhtymistä. Menneistä on tässäkin opittu jotain ja diili on tällä kertaa toisenlainen. Remontin laajuus ja aikataulu ovat niitä asioita, jotka ovat vielä “hiukan auki”, mutta kävimme tänään koputtelemassa seiniä ja tekemässä mittauksia. Lähipäivinä ollaan varmasti viisaampia, kun ehditään istua alas ruutupaperin ja kahvikupin kanssa ja purkaa vaihtoehtoja paperille.

Joko aika on kullannut muistot tai sitten oma elämäntilanteeni on nyt toinen, mutta ajatus remontista ei ahdista juuri nyt yhtään. Kysykää toki uudestaan sitten kun olemme eläneet kuukauden raksan keskellä ilman keittiötä enkä omista yhtään vaatetta, jossa ei olisi maalitahroja tai kipsipölyä. Jos menneet jutut kiinnostavat, blogin arkistoista löytyy nippu vanhoja remonttijuttuja. Tällä kertaa teen remonttia kämppiksen sijaan avopuolison kanssa – paljon on tapahtunut parissa vuodessa, vaikka tuntuu, että siitä on vasta hetki.

Moni ehkä miettii miksi jatkamme vuokralla emmekä osta omaa, varsinkin kun on vakituinen parisuhde, valmius vasaran varteen ja into tehdä tiloista omannäköiset. Pohdimme hetken sitäkin vaihtoehtoa, mutta hylkäsimme sen nopeasti. Yrittäjänä ei saa Helsingin asuntomarkkinoille riittävää asuntolainaa ihan noin vaan ilman omia säästöjä, emmekä oikeastaan edes lähteneet kyselemään. Haluamme pysyä kantakaupungissa ja asua töidemme takia hiukan tilavammin, eikä valtavan lainan ottaminen houkuttele ajatuksena kumpaakaan. Vuokra-asuminen ja kotona työskentely on tällä hetkellä meille viisain malli, arvioidaan tilannetta uudestaan sitten jos fiilis joskus muuttuu. Voi olla, että sijoitusasunnon hankkiminen on jollain aikavälillä ajankohtainen juttu: ehkä voisi olla joku pieni ja kaunis yksiö, jonka voisimme kunnostaa ja vuokrata eteenpäin.

Muutto on varmasti lähiviikkojen tärkein teema, sitten lomakauden jälkeen alkaa remontti. Raksapäiväkirja oli viimeksi supersuosittu. Miten on, kiinnostaako teitä tälläkin kierroksella remonttiraportit ja uuden kodin sisustusjutut?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

38 thoughts on “Kohti uutta kotia

 1. Jännittävää! Pitkään blogiasi seuranneena tämä tuntuu erään aikakauden päättymiseltä ja jonkin uuden ja jännittävän vaiheen alkamiselta. Mielenkiinnolla seuraan uuden kotinne remppaa. Tuleekohan sinne myös häivähdys “Stellan vaaleanpunaista”?!

 2. Ehdottomasti kiinnostaa!! Ja isot pojot vuokra-asumiselle (mihin vaihtoehtoon juuri itsekin käytännön syistä palasin) ja erityisesti kylpyammeelle!

 3. Mua vähän harmittaa teidän puolesta, koska teillä on niin ihana koti ja olette tehneet tosi ison remontin. Hyvä, jos teillä kuitenkin on fiilis, että ok uudet tuulet. Vuokra-asumisessa on juuri tuo riski, että asunto myydään alta. Toisaalta eipä tarvitse miettiä oman asunnon myyntiä ja helpompi lähteä. Kunhan pakkaa ja tilaa muuttoauton… Helppoa tosiaan.. Nimimerkki muuttanut viimeksi 8 vuotta sitten ja nyt alkaa vähitellen taas tuo operaatio poltella… Mutta itsestä riippumattomista syistä tuo asia ei nyt etene. Turhauttavaa. Siksi siis tosiaan parempi, että on selkeä tilanne ja jo parin viikon päästä muutatte!

  Ehdottomasti kiinnostaa millaisen remppaatte ja sisustatte uudesta kodista!

  • P.s. jos pidät muuton vuoksi kirpparia tai myyt jotain huonekaluja niin laita Instaan tai tänne blogiin. Tykkään sun sisustustyylistä :)

 4. Aivan hengästyttävän kaunis ja sielukas kuvakavalgadi teidän taakse jäävästä kodista. Jäin ihan sanattomaksi vaikka ko. kuvia on ollut näytillä ennenkin.

  Voit vain kuvitella miten paljon nauttisin myös tulevan kotinne kuvista ja stooreista. Todellakin!

 5. Oijoi ihanaa! Paljon onnea uuteen kotiin ja tsemppiä muuttokaaoksen keskelle – change is always good. Ihanat te. <3

 6. ooh ihanasta kodista ihanaan kotiin <3 teidän koti on niin täydellisesti teidän näköinen ja ihana seurata sitten taas miten tavarat löytää paikoilleen ja koti asettuu uudessa. muuttamisessa on kiehtovaa aina uusi alku. saa aloittaa luomisen ja kodin rakentamisen rakkailla tavaroilla alusta. onnea!

 7. Kiinnostaa, kiinnostaa, kiinnostaa! Meillä on ikuisuusprojekti nimeltä rintamamiestalo ja on ihanaa seurata muidenkin remppoja.

  Onnea uuteen kotiin! *ojentaa leivän ja suolaa*

 8. Kiinnostaa! Teillä on maailman kaunein koti jo nyt ja ihania huonekaluja, esineitä ja asioita koti täynnä. Rrrakastan teidän sisustustyyliä!

 9. Remppajutut ja -kommellukset todellakin ginostelee! Ja varsinkin ennen- ja jälkeen-kuvien muodossa. Kaikenlaiset transformaatiot kiinnostaa.

  Huikeen paljon onnea ja hermoja muuttoon! Sehän on kuulemma ihmisen parasta aikaa, vai miten se meni.

 10. Onnea uusista tuulista! Aivan samaan ratkaisuun ollaan teidän naapurissa päädytty, tällä hetkellä vuokrakodin helppous kiinnostelee ehdottomasti enemmän kuin omistus. Aina inspiroivia remppa- ja sisustusjuttuja odotellen!

 11. Onnea teille matkaan uuden edessä!Ihanan kutkuttavaa, uusi koti, ehdottomasti juttua ja teidän hienoja kuvia tulemaan! Oikein odotan!

 12. Tottakai kiinnostaa! Meillä keittiöremppa edessä vuoden päästä… vielä kun jaksais aloittaa suunnittelu.

 13. Uskomatonta, mutta totta. Minä, paatunut ja jo 20 vuotta omakotitalossa asunut, tein puolison kanssa eilen kaupat vastarempatusta kerrostalokämpästä. Nyt sitten pitää enää pähkäillä, mihin KOLMEN varaston turha roina laitetaan. Hiki tulee pelkästä ajatuksesta. Tunnen siis hengenheimolaisuutta muuttokaaoksessa… eli juttua tulemaan, kun sen aika on.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.