Välipäiväonni ja uusi koukuttava sarja

Kaupallinen yhteistyö Elisa Viihde ja Asennemedia

Joulu on ohi, loma onneksi ei! Olen aina tykännyt välipäivistä, niiden vapauttavasta irrallisuudesta: joulukiireistä on selvitty, vanha vuosi on tulossa päätökseen ja uusi ei ole ihan vielä alkanut. Päivät niiden välissä tuntuvat lahjalta, kuin saisi ihan luvan kanssa heittäytyä joutilaisuuteen ja olla tekemättä mitään järkevää. Monina vuosina olen tehnyt välipäivinä töitä – tällä kertaa liu’umme joulusta suoraan kauan kaivatulle lomalle, joka jatkuu välipäivien yli uuden vuoden puolelle. Siitä lisää pian.

Olemme sopivasti loman kunniaksi löytäneet uuden yhteisen sarjasuosikin, nimittäin Elisa Viihteen Aitio-suoratoistopalvelussa startanneen Ivalon. Lapin hyiseen talveen sijoittuva Ivalo (kansainväliseltä nimeltään Arctic Circle) on ensimmäisten jaksojensa perusteella koukuttava yhdistelmä nordic noiria, loputtomia lumimaisemia ja potentiaalisen katastrofin kuvausta. Ivalossa asuva jääkäritaustainen poliisi Nina Kautsalo (Iina Kuustonen) löytää erämaamökin kellarista kahlitun naisen, josta löytyy tappavan vaarallinen virus. Saksalainen virusasiantuntija Thomas Lorenz (Maximilian Brückner) saapuu avuksi, mutta virusta ei saada eristettyä, ja siitä tarina taitaakin vasta alkaa.

Kotimaiset tuotannot ovat tänä vuonna nousseet ihan uudelle tasolle. Syksyllä alkanut Bullets on saanut tunnustusta Suomen rajojen ulkopuolellakin, Ivalo on Elisa Viihteen alkuperäissarjoista toinen isolla budjetilla tehty kansainvälisen tason jättituotanto. Sarjassa liikutaan sujuvasti Lapin, Helsingin ja Amsterdamin välillä. Suomalaiset ja saksalaiset näyttelijät ovat nimekkäitä, musiikki tehty hienosti. Alkutunnari saa oikeasti karvat nousemaan pystyyn. Monesti kestää hetki päästä uuteen sarjaan mukaan, mutta tästä innostuimme molemmat samantien, Jarno samantien ja minä heti perässä kun tajusin, että kiinnostavan (ja erittäin hyytävän) aiheen lisäksi sarjassa viljellään hiljaista lappilaista huumoria ja hahmot ovat helposti lähestyttäviä.

Jarno listasi sarjan suurimpia plussia: Iina Kuustonen (taustalla teinivuosien crush – ymmärrän), kasvava Lappi-kuume (samaistun) ja se, että aihe ei ole kovin kaukaa haettu, sillä jotain tälläistä voisi ihan hyvin tapahtua. Samaa mieltä. Virusteema on aina kiehtonut ja kauhistuttanut minua. Viruspandemiat eivät ole kuvitteellisia kauhuskenaarioita, niitä on oikeasti tapahtunut. 1900-luvun alussa riehunut espanjantauti tappoi puolessatoista vuodessa joidenkin laskelmien mukaan jopa 100 miljoonaa ihmistä – enemmän kuin maailmansodat yhteensä. Luonto pyrkii aina tasapainoon ja ajattelen, että nopeasti leviävät virukset ovat olleet luonnon keino hillitä yhden nisäkäslajin liikakasvua. Luin jostain uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan espanjantaudista aikoinaan selvinneet ihmiset – jotka ovat nyt tietysti jo vanhoja – kantavat edelleen veressään taudin aiheuttavan influenssaviruksen vasta-aineita. Niin kiinnostavaa.

Tarinan sijoittaminen Lappiin tuo siihen sekä ekstrajännitystä että ekstrahuumoria. Elämä Lapissa on vähän toisenlaista kuin etelässä. Kuukausia kestävä kaamos, öisin kiristyvä pakkanen ja valtavat etäisyydet kaikkialta kaikkialle asettavat omat haasteensa. Lentokentän parkkipaikalla pyörii poroja. Poliisit kahisevat toppahaalareissa ja liikkuvat moottorikelkoilla – ei siellä maastossa keskellä talvea millään muulla pääse liikkumaan. Samaan aikaan sympaattista ja semikarua. Pidän myös siitä, että Lappia ei näytetä siloiteltuna satumaana, vaan autenttinen rähjäisyys on läsnä. Harvakseltaan asutuilla arktisilla leveysasteilla vallitsee omanlaiset lainalaisuudet.

Olen asunut Lapissa saman nelostien tuntumassa itsekin ja tunnistan sarjasta paljon tuttua. Ivalolainen poliisi Nina pitää visusti kiinni ammattinsa vaitiolovelvollisuudesta, mutta se on vähän turhaa, sillä hänen äitinsä kuulee kyllä kyliltä tutkinnan yksityiskohdat. Perusmeininki – pienillä pohjoisilla paikkakunnilla mikään ei pysy kovin kauaa salassa! Meidänkin pikkukylässä aikoinaan tiedettiin kummallisella tarkkuudella milloin pohjanmaalainen poikaystäväni oli tulossa visiitille, kunnes oivalsimme, että ei ollut ehkä hyvä idea kommunikoida postikortein. Posti nimittäin saapui ennen jakeluaan paikalliseen kyläkauppaan, joka tunnettiin myös kylän tietotoimistona.

Sarjan maisemat ovat hengästyttävät, kuten niillä on Lapissa tapana. Talvipäivän valkea on loputon ja lumipyry sakeaa, kunnes tulee sinistä ja kaamos kietoo sisäänsä. Sarjaa katsellessa tulee hirveä hinku lähteä pohjoiseen hengittämään tuntureiden hiljaisuutta. Tornionjokilaaksossa olemme viettäneet tänä vuonna paljonkin aikaa, mutta jospa ensi vuonna ehtisimme roadtripppailla vielä vähän pohjoisemmas. Ivalokin kiinnostaa, äitini oli joskus siellä sijaisopettajana ennen kuin muutti Utsjoelle.

Elisa Viihteen Aitio-suoratoistopalvelussa on yksinoikeudella nyt Ivalon kolme ensimmäistä jaksoa, seuraavat neljä saapuvat huomenna ja ensi viikon perjantaina ensimmäisen kauden loput kolme jaksoa. Olen saanut muuten syksyn mittaan kysymyksiä siitä voiko Aitio-suoratoistopalvelua käyttää vain Elisa Viihteen asiakkaat. Ei suinkaan! Aitio on aivan kaikille avoin suoratoistopalvelu ihan kuten Netflix, ja varsin helppo ottaa kokeiluun, sillä ensimmäinen kuukausi on ilmainen ja palvelun voi perua milloin tahansa. Nappaa Aition sivuilta itsellesi ilmainen kuukausi laatuviihdettä.

Kiitos kaikille skabaan osallistuneille! Onnetar osui nimimerkin “Nin a” kohdalle. Voittajaan on oltu yhteydessä.

Loppuun arvonta, jossa yksi onnekas voittaa itselleen Elisa Viihde Aitio-palvelun kuudeksi kuukaudeksi! Kerrohan mikä sarja tai elokuva erityisesti kiinnostaa niin olet mukana arvonnassa – jos vastaus ei tule kuin apteekin hyllyltä, kurkkaa vaihtoehtoja Aition sivuilta. Voit halutessasi myös tutustua kilpailun sääntöihin. Osallistua ehtii vuoden loppuun eli maanantaihin 31.12. asti. Arvontaonnea ja iloa!

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

74 thoughts on “Välipäiväonni ja uusi koukuttava sarja

 1. Sipoon Herttua tuli katsottua kesällä.
  Ivalo on pakko nähdä, virustarinat on aina parhaita, niin kirjoina kuin leffoinakin.

 2. Hyvin sait ylipuhuttua, Ivalo lähtee tatkempaan tarkasteluun, toivottavasti mieskin kiinnostuu.

 3. Oi, tuo Ivalo kuulostaa kyllä houkuttelevalta! Muita kiinnostuksen kohteita ovat Bullets ja Yösyöttö leffa.

 4. Liittymättä nyt telkkariin niin menkääpä Hillagammiin (Kaldoaivin erämaan reunalla) jos haluatte vähän vielä pohjoisemmaksi:)

 5. Minä en tuosta arvonnasta niin välitä, en ole telkkarinkatsoja-tyyppi, mutta pakko kuitenkin kommentoida tuosta espanjantaudista, kun osuu lähelle. Ilmeisesti espanjantaudin sairastaminen silloin 1918 tienoilla antoi jonkinlaisen suojan myös näitä myöhempiä influenssa-viruksia, sika- ja/tai lintuinfluenssaa vastaan ja mahdollisesti vähän muitakin vastaan. Oma isänäitini oli lapsena sairastanut espanjantaudin, hänen äitinsä oli siihen kuollutkin, ja koskaan eläissään ei ollut sairastanut influenssaa, perusflunssia vain. Ei hän siihen ollut sen enempää kiinnittänyt huomiota, mutta viimeisinä vuosinaan kun sikainfluenssa ja lintuinfluenssa olivat tapetilla, jossain mediassa tuli tällainen tieto vastaan että espanjantaudin sairastaminen niiltä suojaisi, niin oli tullut miettineeksi asiaa.

 6. Ulkosuomalaisena ihan kaikki Suomisarjat kiinnostaa, mutta erityisesti tää Ivalo kuulostaa hyvältä!!!

 7. En ole ehtinyt seurailla sceneä juuri ollenkaan enkä mitään muutakaan, vaan toivonut että joku mahtava sarjasuositus tippuu jostain joskus suoraan syliin. Eli kiitos taas Stella, tällä aloittaisin jos joskus voittaisin.

 8. Ehdottomasti Ivalo. Sitä meidän koko suku ja puolet ystävistäni seuraa silmä tarkkana. ❤

  Katsotaan maltanko odottaa huomen aamuun seuraavia jaksoja vai katsonko jo keskiyön jälkeen…

 9. Ivalo, Bullets ja Kolmistaan – ne nyt aluks
  Nyt olis aikaa tölläillä.

  Peeäss- tykkään tavastasi kirjoittaa

 10. Olenko ainoa joka tuskailee kun ei saa suomalaisten näyttelijöiden puheesta selvää? Vai ollaanko sitä niin tekstitysriippuvaisia että puheen kuunteleminen vaatii liikaa keskittymistä?

 11. Ivalo ja Bullets molemmat. Ainoo harmi, et Ivalo on niin hieno nimi, etten ymmärrä miksi se piti muuttaa englanninkieliseen levitykseen

 12. Ivalon olen jo laittanut katselulistalleni, kiehtovalta tuntuu jo pelkästään postauksesi perusteella. Pohjoismaiset sarjat ovat yleensä koukuttavia ja onnistuneita.

 13. Nordic Noirin suurkuluttajana ja kolmen ekan jakson perusteella erityisesti Ivalo kiinnostaa! Plussaa myös siitä, että Aitiossa on reilummasti kotimaisia elokuvia, joita ei muissa suoratoistopalveluissa juurikaan ole.

 14. Sarjaa tehneenä jaan pienen nippelitiedon: sitä on kuvattu niin Ivalossa ja sen läheisyydessä kuin Utsjoella, Nuorgamissa ja Norja Vesisaaressa. Näitä maisemia jokaisessa jaksossa (paitsi Vesisaarta, se tulee loppupuolella vasta!). Bongausbingo pystyyn!

 15. No sait kyllä tämän Ivalon kuulostamaan tosi kiinnostavalta, eli siitä varmasti aloittaisin.

 16. Ivalo- sarja!

  Oon lukenut tästä sarjasta aikaisemminkin ja tää sun kirjoitus lisäsi entistä enemmän kiinnostusta sarjaa kohtaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.