Saisiko vielä hetkeksi talven takaisin?

On lauantai-ilta, mutta kaupunki ikkunan takana on hämärä ja hiljaa. Pyryttää räntää, sitä rasittavaa lajia, joka on enemmän jäätä kuin lunta ja takertuu tuulilaseihin ja mukulakiviin. Katselen pyryä ikkunasta, patteri naksuu ja tuntuu ihan siltä kuin talvi olisi vasta tulossa. Glögikausi alkamassa, villasukat kaivettu juuri kaapista.

Kuvat ovat sattumanvaraisia suosikkejani viime ja toissa talvelta, löysin itseni selaamasta niitä yhtäkkisen talven kaipuun kourissa. 16-vuotias Stella ei olisi kyllä ikinä uskonut, että tulee päivä, kun katselen vapaaehtoisesti jotain lumikuvia. Kaikenlaista hullua se ikä ja Lappi teettää. Osa näistä kuvista on pohjoisesta, toiset matkalta sinne, loput tutuilta kulmilta täällä kaupungissa.

Tiedän, eletään melkein maaliskuun puoliväliä, mutta niinpä vain haaveilen yhtäkkiä siitä josko kuitenkin tulisi vielä hetkeksi talvi. Ei mikään helsinkiläinen loskapainajainen, vaan kunnon talvi, pakkastalvi! Uneksin narskuvasta lumesta saappaiden alla, pyrystä joka lävähtäisi päin poskia kuin parvi kylmiä perhosia, vastasataneen lumen rikintuoksusta josta tulee mieleen tulitikut tai tähtisädetikut. Pukisin päälle paksuimman kelsini ja painuisin ulos, ulos, katselemaan kuinka hiutaleet sulavat horisonttiin ja maailma muuttuu äänettömäksi untuvamyrskyksi.

Lapistahan tämä johtuu, muistin vasta vuosi sitten jouluna miten kaunis talvi voi parhaimmillaan olla. Olemme ikävöineet sinne takaisin viime kuukausina, katselleet kateellisina Lapissa reissaavien tuttujen lumikuvia (Henriikka, joudun ihan just blokkaamaan sinut) ja harmitelleet talviteloilla olevaa taloprojektiamme, kunnes tajusin: voihan Lappiin mennä muihinkin paikkoihin! Lähteä lähilomalle, vuokrata mökin tai hotellihuoneen! Käsittämätöntä, että kesti näin kauan tajuta tämä. Katsotaan ehditäänkö vielä keksiä joku passeli kohde ennen kuin talvi alkaa sielläkin taittua kevääksi ja kinokset sulaavat. Onko teillä suosikkipaikkaa?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

18 thoughts on “Saisiko vielä hetkeksi talven takaisin?

 1. Ymmärrän ihan täysin! Olen katsellut synnyinmaahan jääneiden perheen ja ystävien lumikuvia kateudesta vihreänä, kaivannut juuri niitä kunnon talven saundeja sekä talven valoa sydämen pakahtumiseen asti. Ei edes aleta revontulikuvista, miten julmettu Lapin kaipuu voi ihmisellä olle?

  Samaan aikaan täkäläinen “talvi” on tehnyt selvää maanteistä, vesiputkista ja kokonaisista kaupungeista. Maailma on ihmeellinen paikka.

 2. Oi miten kauniita kuvia! Ja ymmärrän täysin lapin ja lumen ikävän! Vaikka odotan innolla kevättäkin ja nautin pitenevistä aurinkoisista päivistä niin poskia purevassa pakkasessa, lumessa narskeesaa kenkien alla ja talvitaivaan äärettömyydessä on aivan oma taikansa!

  Asuttiin aikanaan vuosi Kittilässä ja yhä uudestaan palataan Lappiin. Levi on meille koti, joten olen sen sihteen vähän jäävi Mutta se on kyllä turistihulinastaan huolimatta hyvä tukikohta seikkailuille ja sieltä löytyy varmasti parhaat palevelut. Eikä tarvi kovin pitkälle lähteä Levi-keskuksesta niin jo löytyy koskematonta lunta ja tilaa hengittää. Ja hei, Särestöniemikin löytyy Kittilästä, jos mekkosi kuvion tausta kiinnostaa!

  Pallas-ylläs-tunturien kansallispuisto on superupea ja sinne on tänä keväänäkin matka. Pallas-hotelli on vanha ja jotenkin niin aito kaiken lumiturismin keskellä että sitä voisi varmasti suositella, vaikken ole siellä itse ikinä majoittunutkaan. Ainakin ravintola on tosi hyvä ja maisemat ympärillä huikeat! Itse mennään lähettyville mökkiin Jerisjärven tuntumaan, viereisestä Jeris/
  -hotellista löytyy sympaattiset savusaunat ja minikylpylä, sekä mikä tärkeintä: jälleen hyvää ruokaa!
  Jos päädytte Inarin suuntaan niin suosittelen poikkeamaan saamelaismuseo Siidassa!

  Mitä haluaisitte tehdä Lapissa? Sitten voisin vinkata yksityiskohtaisemmin esim komeita lumikenkäreittejä tai hienoja autiotupia tunturien kainalosta, jos yhtään eräily tai talviulkoilu kiinnostaa. Jotain lumikuvia meidän menneistä retkistä ja niiden kohteista löytyy vanhoista kuvista mun instasta @jenniemiliakoo, jos kiinnostaa.

  • Hei ihanaa, kiitos vinkeistä! Meitä kiinnostaisi maisemat, revontulet, porot, huskyt, nukkuminen ja chillailu takkatulen äärellä, niin ja tietysti ruoka. Luonnossa liikuskelu sellaisella tavalla, joka ei vaadi hiihtämistä. Just nyt ei jaksa, rentoilu ja lepo on etusijalla.

   • Kovasti innolla suosittelisin minäkin Pallasten maisemia ja Jerisjärven seutua. Itken aina kun näen Pallasprofiilin: maisema on Suomen kaunein.

    Huskyistä innostuneelle suosittelisin Harrinivaa, aivan samoilla seuduilla tämänkin. Harrinivan huskyt ovat superihania, ja tämä ekoturismiin keskittyvä paikallinen yritys muutenkin peukun arvoinen! Huskysafari oli mahtava elämys! :)

 3. Kuvat höyryävästä merestä ovat itkettävän kauniita! Mikä ilmiön nimi olikaan? Jospa ensi vuonna minäkin pääsisin ensimmäistä kertaa kuvaamaan oikeaan aikaan.

 4. Lappivinkkejä en tiedä, mutta nämä kuvat – upeita! Ja tärkeimpänä, mitkä nuo fantastiset pörrötossut ovat?

  • Kiitos Elisa, minäkin tykkään! Pörrötossut toin Meksikosta, olivat jonkun paikallisen suunnittelijan tekemät.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.