Lapuan kautta Lappiin – vinkkejä matkaan?

Jee! Mäykkyjen saikku on virallisesti ohi, sillä viimeiset tikit poistettiin tänä aamuna. Sehän tarkoittaa, että lähdemme lomanviettoon Lappiin. Kutsun sitä sinnikkäästi lomaksi, vaikka töitä on kyllä tiedossa, mutta onneksi aika rennolla otteella eikä mahdottoman paljon. Paku kääntyy kohti pohjoista jo huomenna, vähän aiemmin kuin olimme olettaneet, kun tänä viikonloppuna siintäneet juhlat siirtyivätkin ensi kesään. Ei se mitään, onpahan siellä jo jotain mitä odottaa.

Kuvat ovat viimekesäiseltä matkalta Lappiin. Autossa voi vallan hyvin tehdä töitä, kunhan aurinko ei porota suoraan läppäriin!

Yleensä ajamme suorinta reittiä maan halki, nelostietä pitkin Esplanadilta Lappiin: lähdemme aamulla ja olemme yöhön mennessä perillä, tai kuten viime kesän helteissä, yötä vasten matkaan ja aamulla perillä. Se oli koirien kanssa reissatessa ainoa järkevä vaihtoehto, sillä vanhassa pakussamme ei ole ilmastointia ja kuumalla kelillä siellä on ihmisilläkin tukalat oltavat. Toivotaan, että tällä kertaa ei ole luvassa ihan yhtä korkeita hellelukemia, sillä tarkoitus on lähteä ajamaan aamusta.

Tällä kertaa meillä ei ole raksa-aikataulun tai saapuvien vieraiden takia kiire olla perillä, joten päätimme kerrankin pilkkoa pitkän ajomatkan osiin ja taittaa matka kaikessa rauhassa kahden päivän mittaan. Välietappina on mikäs muukaan kuin Pohjanmaa! Jep, emme saaneet Provinssi-visiitillä Jarnon synnyinseuduista vielä tarpeeksemme. No, eipä tälläkään pikavisiitillä ihan hirveästi ehditä nähdä, mutta ainakin vähän enemmän kuin aiemmilla läpiajomatkoillamme, joilla on tullut tutustuttua lähinnä nelostien varrella oleviin huoltoasemiin.

Olemme varanneet pienen rantamökin Maksamaasta ja ajattelimme ajella maisemareittejä pitkin hissuksiin, pysähdellen kivannäköisiin paikkoihin jaloittelemaan, kahvittelemaan ja nauttimaan kesäisestä Suomesta. Lähimatkailu kiinnostaa, joten otetaan nyt matkasta kaikki irti kun siihen on kerrankin täydellinen mahdollisuus. Täytyy varmuuden vuoksi pakata uikkarit, vaikka olen sen sortin vilukissa, että talviturkki ei välttämättä lähde Suomen viileissä vesissä ollenkaan. Mutta ei sitä tiedä mikä fiilis on viiden tunnin autossa istumisen jälkeen, jos kohdalle osuu kunnon hellekeli.

Kysymys kuuluu: onko teillä vinkkejä matkan varrelle? Reittimme kulkee Tampereen ja Seinäjoen kautta Lapualle, sieltä Maksamaahan yöksi. Sieltä jatkamme lauantaina rannikkoa pitkin kohti Lappia. Otamme ilolla vastaan kaikki vinkit reitin varrelle tai lähettyville osuvista ihanista kahviloista, ravintoloista, kirppiksistä, näyttelyistä ja luontokohteista!

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

34 thoughts on “Lapuan kautta Lappiin – vinkkejä matkaan?

 1. Pietarsaari! Fäbådan Pikkuhiekan kalliot, siellä myös hyvä burgeri ravintola, ja Isonhiekan rannat. Aspwgren ja Koulupuisto onkin mainittu. Lohtajn Vattajanniemi ehdottomasti, jää Kalajoki kakkoseksi. Kivaa matkaa teille!

 2. Pietarsaari tosiaan on aivan ihana! :) Mm. Skolparken ja Aspegrenin puutarha on ihania ja idyllisiä puutarha/puistokohteita. Ja Pietarsaaressa saa erittäin hyvää paikanpäällä paahdettua kahvia Fiika-kahvilasta, jonka yhteydessä toimii Roger’s Coffee -paahtimo. Kahvia kantsii ostaa tuliaisiksikin.

  Suositus myös Frantsilan Kehäkukalle ja Lapuan kankureiden tehtaanmyymälälle!

  • Jooo olenkin kuullut siitä, täytyy ehkä tehdä erikseen Tampereelle retki joku päivä.

 3. Pietarsaaressa Fäbodan ranta! Raahessa Langin kauppahuone ja Soveliuksen talo sekä Seuranmäen kirpputori Saloisissa etelästä tultaessa :)

 4. Lempäälässä kahvila Siiri, parhaimmat korvapuustit
  Tampereella cafe Pispala, ihanassa puutalomaisemassa, makuja ympäri maailmaa

 5. Hämeenkyrössä Frantsilan Kehäkukka ainakin osuu teidän matkalle, se on kiva paikka! Kahvila, kirpputori, sistus- ja luomukauppa, yrttitarha ja vaikka mitä! Ja toinen ihana paikka on Vääksy jos ei ole kiire Tampereelle :D Siellä ainakin on uimapaikkoja!

 6. Ehdottomasti suosittelen pysähtymään ainakin Pietarsaaressa tsekkaamassa Skatan ja Skolparkenin sekä Limingassa Liminganlahden luontokeskuksessa (johon on ainakin ennen ollut vapaapääsy) tutustumassa suomalaiseen luontoon ja lintutorniin. Oulussa kannattaa stopata syömään Kauppuri5:sen ihan parhaita ja erittäin täyttäviä burgereita. <3

 7. Jos tampereen kautta kerran ajatte niin pysähtykää ihmeessä Lempäälän kohdalla kahvila Siirissä. Voin luvata, ettette ole sellaista aiemmin kokeneet! Ikivanha huvila ihan järvenrannassa, herkut jotain aivan sanoinkuvaamatonta, kuten myös ympäristö… ja meillä ainakin koiratkin sai ihan pyytämättä herkkuja siellä :)

  Ja Pietarsaaressa Aspergenin puutarha on must!

 8. Täältä kans vahva suositus Vattajalle. Mieluummin suuntaisin sinne kuin Kalajoelle.
  Turkan saaren ulkomuseo Oulussa.

 9. Isokyrö ja Napuen synnyinmaat! Magee miljöö, hieno stoori ja tehtaanmyymälä, kierros sekä maistelurundi on kiva kokemus! Myös Alahärmän kautta pääsee Maksamaalle, Härmässä tietty Powerpark :)

 10. Tampereen taidemuseossa on Vuoden nuori taiteilija Nastja Sade Rönkön näyttely! Ja Sara Hildenin taidemuseossa nyt kannattaa käydä ihan jo upean tilan takia, siellä kokoelma eri taiteilijoiden teoksia tällä hetkellä. Jos olette koko päivän Tampereella, kannattaa hypätä Viikin saareen menevään lauttaan ja viettää päivä siellä :)

 11. Oulussa suosittelen kahvila-ravintola Puistolaa (mm. itsetehtyä jäätelöä ja ihana brunssi lauantaisin), Roosterin burgereita, järkikirppistä ja Kurea (suomalaisia brändejä)!

  • Jatkan vielä :)
   Hailuoto on toki myös kuin taivas! Mutta sinne poikkeaminen ottaa aikansa ;) suosittelen yöpymistä. Löytyy oma panimo, taidegalleria, kahviloita, ravintoloita, luontokeskus ja toki lauttamatka ja itse saari on nähtävyys.

   Raahen Langin kauppahuone on nähtävä! Kiva kahvila ja pikku puoti.

 12. Kokkolaan kannattaa ehdottomasti pysähtyä :) esimerkiksi vanhakaupunki Neristan on kiva paikka, siellä sijaitsee myös vohvelikahvila ja taideleipomo vierailemisen arvoisessa museokorttelissa. Myös Ykspihlajassa sijaitseva Kahvila Saha on mukava pysähtymispaikka. Jos päätätte vierailla Sahassa, suosittelen ajamaan Pietarsaaresta Kokkolaan rantatien kautta eli 7 sillan saaristotien! Maisemat on kohdillaan tällä reitillä. Siltä on myös helppo koukata cafe Brygganiin, joka sijaitsee ennen Kokkolaa Öjassa, saaristolaiskylässä. Molempien kahviloiden lähellä on mahdollisuus pulahtaa uimaan mereen! Kokkolasta löytyy myös useita kirppiksiä: SPR, kirppis Aikakone, Ykköskirppis, antikvariaatti Agatha, Kallentorin kirppis jne.

 13. Ehdottomasti Kokkolan Lohtajan Vattaja ja Ohtakari. Kuin Porin tai Kalajoen rannat, mutta puhtaammat, hienommat ja pidemmät. Ei pilattu vielä turismilla. :) Ohtakarista löytyy grilli, kun grillilounas on tuntunut olevan teille mieleen. ;)
  Myös Kokkolan Ykspihlajan kahvila Saha voisi olla teille mieleen. :)

  • Vielä pitää jatkaa, että Vattajalla on niin hienot maisemat että sinne kannattaisi järkätä photoshootit. :) Olen aikonut sinulle paikasta vinkata jo usemman vuoden, kuvittelen että voisi sopia sielunmaisemaasi ihanasti. :)

 14. Lapuan Kankureiden tehtaanmyymälää ei kannata ohittaa…
  Jos ajatte rannikkoa pitkin, suosittelen Pietarsaaressa Skorpania ja Aspegrenin puutarhaa. Kokkolassa on toki Saha-kahvila…
  Kalajoen sijasta suosittelen Lohtajan Vattajan hiekkarantoja, ihan eri fiilis…

  • Komppaan Lapuan Kankureiden tehtaanmyymälää upeassa Vanhan Paukun kulttuurikeskuksessa (se joka joskus räjähti). Sieltä löytyy myös kirjasto, taidemuseo ja vaihtuva näyttelytila sekä lounaskahvila. Lapuan hienoin kahvila/sisustusputiikki on kosken partaalla Villa Annala, aaah niin upea!

   Ylistarossa sijaitsee suomen ainoa eläinten vanhainkoti, ihana ja leppoisa paikka :)

 15. Ajettiin ite just rannikkoa pitkin Tornioon reilu kk sitten ja tuntui, ettei Vaasan jälkeen ollut oikein mitään kivoja pysähdyspaikkoja paitsi Kalajoen hiekkasärkät. Ite oon Vimpelistä kotoisin, joten tässä muutama paikka, jos Lapualta suuntaakin rannikon sijaan pikkuteille: Vimpelissä on nähtävyys nimeltä Pyhävuori (sitä sanotaan Pohjanmaan Koliksi ja sitä se kyllä onkin, autolla pääsee perille hyvin) ja Vimpelistä pohjoiseen jatkaessa Räyringistä löytyy Leivon leipomon tehtaanmyymälä (josta saa ylihyviä keksejä ylihalvalla!).

 16. Jatkakaa kasitietä ja pysähtykää Pietarsaaressa ihanassa Skorpan-kahvilassa, jossa tarjolla itse tehty gelato-jäätelöä. Kolmenkymmenen kilometrin päässä Kokkolassa, Ykspihlajassa on mahtava Kahvila Saha, jonka pestopiirakka on maankuulua ja vieraat vastaanottaa ihana Elsa-koira :)

 17. Akaassa (Toijala) osoitteessa Kalevantie 10 ihan kirkon vieressä Pihlgren ja Ritolan kesänäyttely, seinillä ja muutenkin esillä upeita suomalaisia tapetteja. Myös Veturimuseo on kiinnostava ja miljöö hieno. Toijalan satamasta löytyy uimapaikka myös koirille ja Pellatehtaalta ABC:n vierestä kiva kahvipaikka.
  Valkeakoskella lähellä Akaan rajaa, on Visavuori, jossa etenkin kuvanveistäjä Emil Wikströmin kotimuseo on huikea. Sieltä voisi saada susustus- ja remppavinkkejä. Paikka on mielestäni paljon komeampi kuin Hvitträsk.

 18. Kalajoelle uimaan ja Raahesta Suomen parhaat kebabit taatusti tulisella maanjäristys-kastikkeella Katukeittiö Take Awaysta.

 19. Just ajattelin oman loman alkajaisiksi kysellä sinulta kirpparivinkkejä, sillä mietimme jonkinlaista roadtrippiä itsekin. Ja mieluummin muualta kuin ihan pääkaupunkiseudulta.

 20. Ajakaa Ilmajoen kautta. Samoin ruotsinkielinen rannikko, Pietarsaari on hieno. Tultiin juuri pohjoisesta ja suosittelen keräämään paljon kärsivällisyyttä, nelostietä kun ette Tornioon voi kokonaan välttää. Oulu-Kemi väli on koko matkan tietyömaata.

 21. Vinkki Tampereelle ;-)
  Käykää ihmeessä Pyynikin Näkötornilla munkki kahveella :-)
  Siellä myös teidän koiruudet ovat tervetulleita terassille. Ja saatte munkkeja myös mukaan otettaviksi. Vähän reissu evästä:-)
  Ja onhan pihassa myös jätskikioski ja mustamakkaran myyntikoju :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.