Sisustus- ja remppainspiraatiota etsimässä

Kaupallinen yhteistyö Suomen Asuntomessut ja Asennemedia

Olen saanut viimeisen vuoden aikana paljon palautetta sisustus- ja remonttijutuista: niistä kuulemma tykätään ja niitä toivotaan jatkuvasti myös lisää. Ah, minulla on teille loistavia uutisia! Vaikka kaupunkikodin remontti on ohi, nämä jutut eivät tule loppumaan blogista ihan lähiaikoina, sillä Lapin kakkoskodissa suurimmat urakat ovat vasta edessä.

Aloitimme loppuelämän kestävän urakan sukuni vanhan hirsitalon parissa reilu vuosi sitten. Tähän mennessä olemme tyhjentäneet talonpuolikkaamme asuinhuoneet turhasta tavarasta ja jynssänneet ne vuosikymmenten pölystä, aloittaneet ränsistyneen pihan raivauksen, aloittaneet viimeksi 50-luvulla käytössä olleiden perähuoneiden pintaremontin saadaksemme ne asuttavaan kuntoon sekä kartoittaneet talon kunnostustarpeita. 150-vuotiaassa talossa niitä riittää. Edessä on kaikenlaista ikkunaremontista talon ulkokuoren kunnostukseen, mutta etenemme hissuksiin omien voimavarojemme puitteissa, rauhassa ideoiden ja suunnitellen.

Moni asia on vasta ideointiasteella: etsimme inspiraatiota, tutkimme vaihtoehtoja, katsomme millaisiin ratkaisuihin muut ovat päätyneet. Heinäkuinen yhteistyömme osuu siis täydelliseen saumaan: Asuntomessut Kouvolassa alkavat ensi viikon perjantaina 12. heinäkuuta ja me huristelemme paikalle heti seuraavalla viikolla. Messualue on rakennettu Pioneeripuiston vanhalle kasarmialueelle Kouvolan Korialle ja messujen tämän vuoden teema on asuminen historiallisessa kasarmimiljöössä. Alueelta löytyy tuttuun tapaan uusia taloja, mutta myös korjausrakennuskohteita, jotka kiinnostavat meitä aivan erityisesti, sillä vanhoja rakennuksia remontoidessa ja sisustaessa kohtaa toisentyyppisiä mahdollisuuksia ja haasteita kuin uudiskohteissa.

Kouvolan kauneimmat uusimmassa Deko-lehdessä.

Teimme alustavan listan asioista, joihin erityisesti etsimme ideoita. Yksi niistä on kylpyhuoneremontti, joka tulee olemaan Lapin kakkoskodissa lähivuosina edessä, sillä talon pikkuruinen kylpyhuone on huonokuntoinen ja sijaitsee epäkäytännöllisessä paikassa pirtin leivinuunin kyljessä. Se rakennettiin aikoinaan siihen talon silloisen asukkaan, liikuntarajoitteisen sotainvalidin tarpeisiin, mutta olosuhteet ovat siitä tietysti muuttuneet. Suunnitelmamme onkin mahdollisesti ja toivottavasti jo ensi vuonna purkaa nykyinen kylpyhuone ja rakentaa tilalle uusi talon vanhaan köökkiin.

Kaikki on vasta ideointivaiheessa. 18-neliöinen huone on kylpyhuoneeksi melko iso, joten mietimme esimerkiksi miten tila kannattaa hyödyntää. Äiti ehdottaa sisäsaunaa, mutta olemme itse vielä kahden vaiheilla tarvitaanko sisälle saunaa, kun pihalla on erillinen puusauna emmekä kuitenkaan sauno päivittäin. Voisi olla käytännöllistä rakentaa erillinen vessa ja kylpyhuone, mutta tuntuu ajatuksena ikävältä jakaa kaunis huone pienempiin osiin. Tilaan kannattaisi jokatapauksessa yhdistää kodinhoitoon liittyvät toiminnallisuudet, kuten pesukoneen ja säilytystilaa, mutta samaan aikaan haluaisin säilyttää siellä huonemaisen tunnelman. Kerrankin olisi mahdollisuus tilavaan kylpyhuoneeseen, johon mahtuisi jokin niistä ihanista mutta useimmiten täysin mahdottomista asioista – vaikka kaksi allasta rinnakkain, tai kylpyamme ikkunan alle.

Ah, löysin jostain vanhemmasta sisustuslehdestä ihanan kylpyhuonereferenssin.

Lisäksi huoneen nurkkaan on muurattu vanha kotiliesi, jonka kohtalosta emme ole vielä varmoja. Se on huonokuntoinen, vie paljon tilaa eikä ole erityisen esteettinen, joten purkaminen olisi tavallaan houkutteleva vaihtoehto – talon jokaisessa huoneessa on tulisija, joten niistä rikkinäisimmän menettäminen ei olisi valtava isku talon historialliselle arvolle. Toisaalta valurautaisen lieden ja varsinkin sen ympärillä olevan muurauksen purkamisessa olisi aivan valtava työ verrattuna siihen, että siitä tekisi vaan kiinteän osan kylpyhuoneen rakenteita ja asentaisi siihen vaikka tason tai hyllyn. Lienee parasta kerätä kaikki mahdolliset ideat talteen ja pohtia sitten mikä niistä alkaa tuntua parhaalta.

Toinen isompi urakka, johon etsimme ideoita ja inspiraatiota, on hirsitalon keittiön uudistus. Se ei ole akuuttien asioiden listalla, koska talon nykyinen keittiö kaikessa ahtaudessaan ja epäkäytännöllisyydessään kuitenkin toimii. Kylpyhuoneremontin yhteydessä on kuitenkin korjattava vanhoja keittiön alla kulkevia putkia ja vedettävä sieltä uusia kohti tulevaa kylpyhuonetta, joten olisi kätevintä tehdä samaan syssyyn myös keittiöremontti, joka on jokatapauksessa edessä seuraavien vuosien aikana.

Toisin kuin tulevassa kylpyhuoneessa, keittiössä on haasteena rajallinen tila. Huone on melko pieni ja niin työskentelytila kuin säilytystila loppuu koko ajan kesken. Sielläkin on vanha valurautainen kotiliesi, mutta sen tahdomme säilyttää, se on kaunis ja toimii yhä. Äitini lämmitti sillä keittiötä asuessaan talossa joitakin vuosia sitten. Tilan toimivuutta ei varsinaisesti paranna keittiökaapiston ja kotilieden välissä tönöttävä pesukone, jonka epäkäytännöllinen paikka on määräytynyt pesukoneliitännän mukaan.

Marmori kiinnostaa, mutta sopiiko se vanhaan hirsitaloon? Kuvat ovat kirjoista ja vanhoista lehdistä.

Myös keittiön suhteen on olemassa monenlaisia vaihtoehtoja. Voimme tehdä vain pienen päivityksen: vaihtaa kaapiston fiksumpaan, siirtää pesukone tulevaan kylpyhuoneeseen ja asentaa sen tilalle enemmän tasotilaa. Tai sitten voimme miettiä keittiön kokonaan uusiksi – jos olisimme valmiit uhraamaan keittiön takana sijaitsevan ison vierashuoneen, siitä saisi lohkaistua tilaa isommalle keittiölle, ja silloin aukeaisi ihan uusia mahdollisuuksia. Toisaalta se johtaisi siihen, että lisämajoitustilaa pitäisi tehdä vinttiin, josta haluaisimme muutenkin jossain vaiheessa remontoida asuttavan. Paljon pohdittavaa, varsinkin kun haluamme toteuttaa remontoinnin talon henkeä ja historiaa kunnioittaen ja luonnollisia materiaaleja käyttäen. Kovasti kiinnostaa miten messualueen korjausrakennuskohteissa on ratkaistu keittiöihin ja kylpyhuoneisiin liittyvät tarpeet.

Olen säästänyt vanhoja lehtiä ja sisustuskirjoja juuri siksi, että niitä voi sadepäivinä selailla ja haaveilla.

Kylpyhuoneen ja keittiön osalta kiinnostaa myös sisustuksen yksityiskohdat, kuten värit, pinnat ja kalusteet. Haluamme säilyttää vanhan talon ajattoman tunnelman ja välttää liian modernit tai trendikkäät ratkaisut, jotka näyttäisivät hassulta jokilaakson historiallisessa miljöössä. Maanläheiset sävyt ja luonnolliset materiaalit kiinnostavat, samoin ratkaisut, joilla modernin tekniikan voi integroida vanhan rakennuksen rakenteisiin mahdollisimman huomaamattomasti. Ei sinne tarvita mitään hirveän ihmeellisiä teknisiä keksintöjä, mutta esimerkiksi astianpesukone voisi olla kiva helpottaja, kun pikkukeittiössä pienenkin porukan illallistiskit valtaavat kaiken tasotilan.

Uusimmasta Deko-lehdestä on omistettu kokonainen osio messukohteille, joita olen selannut viime päivinä tiuhaan. Messuilla on niin paljon nähtävää, että päivän kulkua kannattaa suunnitella vähän etukäteen. Ehkä eniten odotan näkeväni Muusikon taloksi nimetyn messukohteen, joka on paljon matkustavalle muusikolle remontoidun kodin. Aikoinaan varuskunnan miehistösaunaksi ja leipomoksi rakennettu punatiilinen rakennus on nyt remontoitu vanhaa kunnioittaen, mutta nykyaikaisin tekniikoin ja materiaalein.

Messuilla on myös lähes joka päivä oheisohjelmaa ja tapahtumia, jotka kannattaa tsekata etukäteen nettisivuilta tai Dekosta. Tarjolla on mm. remontti- ja sisustusneuvontaa sekä kokonainen remontoimiselle omistettu teemaviikko, joka alkaa heinäkuun lopussa. Pyrimme itse ajoittamaan oman vierailumme tiistaihin 16. heinäkuuta, kun maisemasuunnittelija on paikalla puhumassa puutarhasuunnittelusta. Listamme kolmas kohta on nimittäin hirsitalon piha. Villiintynyt pihapiiri tarvitsee alkuun lähinnä raivaussahaa, mutta sitten kun pahimmat ryteiköt on taltutettu, olisi kiva laittaa pihaa viihtyisäksi. Omat haasteensa asettaa se, että emme ole jatkuvasti paikalla hoitamassa pihaa: kukkaistutusten sijaan täytyy siis panostaa asioihin, jotka eivät kaipaa jatkuvaa huolenpitoa. Ehkä monivuotisia kasveja? Luonnonkivilaattoja? Terassi olisi kiva, entä grilli? Katettu istuskelualue syreeneiden alle? Eiköhän messualueelta löydy monenlaisia ideoita. Odotan varsinkin Dekolaku-nimisen kohteen pihaa, jonka maisemasuunnitteluhortonomi Minna Harju on suunnitellut yhdessä asukkaiden kanssa – siellä on tiettävästi myös avotulipaikka.

Myös mäyräkoiria kiinnostaa Dekon sisustustoimittajien poiminnat asuntomessujen parhaista paloista.

Varsinaisen messualueen lisäksi messulipuilla pääsee kolmeen muuhunkin kohteeseen, joista meitä kiinnostaa ainakin maailmanperintökohde Verla, historiallinen tehdasalue puuhiomoineen ja työläismökkeineen, sekä kulttuurikeskus Taideruukki, joka on luovien alojen keskittymä paikallisista käsityöläisistä näyttelyihin ja kulttuuriklubitoimintaan. Jos aikaa vaan jää, kiinnostaisi myös käydä tutustumassa paikallisiin sisustuskauppoihin ja kirppiksiin. Hmm – pitäisiköhän jäädä Kouvolaan yöksi?!

Loppuun vinkki! Jos haluaa välttää lippujonot, liput kannattaa ostaa ennakkoon. Asuntomessujen lippukaupasta saa 10% alennuksen ennakkolipuista 11. heinäkuuta puoleenyöhön saakka. Ennakkolipun ostaja saa myös muita etuja mm. Viking Linelta, Viaplaylta ja Habitare-messuilta.

Ovatko sisustaminen ja remontoiminen teillä ajankohtaisia aiheita, entä kiinnostavatko Asuntomessut?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

18 thoughts on “Sisustus- ja remppainspiraatiota etsimässä

 1. Kyllä, messut kiinnostavat ja jos toivoa saa, niin tee postaus. Ja remontointi ja sisustus tietty. Mutta Kouvola ei paikkana kiinnosta pätkääkään ;)
  Vähän aika sitten käytiin, ja ainoa väripilkku siellä oli Plymouth Roadrunner – se keltainen menopeli – ellei sekin sitten ollut jonkin ohikulkijan.

 2. Mielenkiinnolla seuraan remppajuttujasi, meilläkin suvun talo ajatuksissa, jospa joku innostuisi vastaavaan. Hyvää jatkoa.

 3. Tervetuloa Kouvolaan! Edellä mainitun Papulaarin lisäksi kannattaa poiketa myös Gastropub Betonyyn syömään. Sieltä saa mm. Kouvolan parhaita burgereita. <3 Taideruukkia ei myöskään todellakaan kannata jättää välistä!

 4. Joo yöksi Kouvolaan! Sinne on tullut hyviä uusia kirppiksiä ainakin Centtilä, Kymppitori ja Parik-säätiön myymälä on mun mielestä kivoja. Ja superpesistä kattomaan jos sattuu olemaan matsipäivä! Tai Tykkimäen saunaan tai Lappalanjärvelle nauttimaan puhtaasta vedestä! Hauskaa messureissua :)

  • Oijoi, kiitos vinkeistä! Katsotaan miten käy ja mihin kaikkeen aika riittää xxx

 5. Hei Stella,
  Olen pitkäaikainen seuraajasi ja varsinkin nyt, kun remppaat 2-kotiasi. Niin ihana, toistan ihana talo. Arvostan isosti, että haluat vaalia sukusi perintöä ♥️. Toivottavasti talon toinen pää ei jää korjaamatta vai mahtaako se edes tarvita sitä.. Osta sinä koko talo!
  Muutama aikuisiän ystäväni on kotoisin Yli-Torniolta, mutta ovat niin eri ikäluokkaa, etteivät tunnista sinua, eivätkä edes tienneet mahtavasta projektistasi. Tsemppiviestejä ja hatun nosto myös heiltä sinulle.
  Kaikkea hyvää, sekä ihanaa kesän jatkoa Nizzasta ☀️

  • Hei kiitos kommentista ja kannustuksesta, ihana kuulla että tykkäät! Mielellämme kunnostaisimme koko taloa, jos se olisi mahdollista, mutta se toinen pää kuuluu sukulaisillemme. Tekemistä riittää kyllä omassakin päädyssä! Terveisiä ja ihanaa kesän jatkoa Nizzaan xxx

 6. Tähän postaukseen liittymätöntä, mutta: Oot antanut mulle niin monta hyvää biisivinkkiä, niin haluun puolestani jakaa tän sulle, kun tuntuu että oot ehkä kohderyhmää. Suomalaiselta nuorelta artistilta Aarres tuli tän kuun alussa sinkku I hate this fucking closet, ja samalta tyypiltä tulossa toinenkin biisi näinä päivinä! Ehkä tykkäät, jos kaikuinen indie uppoaa

 7. Kouvolassa Papulaarin lisäksi kannattaa tutustua Ananassiin, joka on kiva vaatekauppa. Tilailen sieltä Suvilta vaatekaapin täydennystä tänne Kuopioon.
  Suvi on asiantunteva ja erittäin ystävällinen, myös koirille.

 8. Mahtavaa, kun tulette tänne meidän kulmille! Suosittelen ehdottomasti käymään Papulaari-nimisessä kahvilassa! Siellä on rennon letkeä tunnelma ja tietysti parhaat kahvit sekä supermahtavat ihmiset. Koirat ovat myös erittäin tervetulleita paikan terassille.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.