Hyvää kansallista leipäviikkoa!

Kaupallinen yhteistyö Gateau

Pieni uutinen ihmiskunnalle, suuri uutinen perheellemme: teemme tänä syksynä läheistä yhteistyötä Gateau-artesaanileipomon kanssa. Tämä ei varmaan tule valtavana shokkina kanaviamme pidempään seuranneille, sillä taloudessamme tunnetusti rakastetaan hiilareita ja Jarno varmaan eläisi pelkällä leivällä, jos voisi. En voi syyttää häntä, sillä minullakin on ollut vaiheita, kun aloitin joka aamu päiväni voilla ja pestolla kuorrutetulla paahtoleivällä. Enkä edes kyllästynyt, vaan pestopaahtoleipä on edelleen suuri herkku! Nykyään vaan panostan vähän parempaan paahtoleipään.

Jarnon Gateau-rakkaus alkoi jo kauan sitten, kun hän kävi ensimmäisen kerran kuvaamassa leipomolle markkinointikuvia. Leipomo sijaitsee lähellä, Helsingin Sörnäisissä, ja kaikki leivät, pullat ja kakut tehdään siellä käsin. Leipomossa kuhisee 24 tuntia vuorokaudessa: yövuorolaiset tekevät ja kohottavat taikinat, aamuvuorolaiset saapuvat paistohommiin. Jarno tulee ilmeisen hyvin juttuun leipureiden kanssa, koska palaa kuvauskeikoilta aina kotiin kahden täpötäyden herkkukassin kanssa.

Entä minun Gateau-rakkaus? Se alkoi silloin kun Korkeavuorenkadun leipomomyymälä aukesi korttelin päähän silloisesta kodistani ja tajusin, että pistaasipulla on parasta mitä voi saada alle kolmella eurolla. Siitä ja muista suosikeistamme kirjoitin puolitoista vuotta sitten, kun teimme rakkauden hurmoksessa aiheesta pienen yhteistyöjutun. Listaan on tullut sittemmin lisäyksiä, kuten Kööpenhaminalainen, mantelimassalla täytetty rapea viineri, joka lohduttaa mantelisten herkkujen ystävää kaikkina niinä synkkinä kuukausina, kun laskiaispullia ei saa.

Tällä viikolla vietetään kansallista leipäviikkoa. Minusta tuntuu, että meillä on leipäviikko ihan joka viikko, mutta auringon alla on kuitenkin jotain ihan uutta, sillä Gateau on kehittänyt uuden kauraleivän! Ihanasti hapan Le Havre -kauraleipä on leivottu juureen, tilkka hiivaakin sitä löytyy. Koostumukseltaan kuohkea leipä on maidoton ja siinä on 40% kauraa, joka on enemmän kuin suurimmasta osasta kaupoista löytyvistä kauraleivistä. Sen kyllä maistaa.

Kauraleivän pyhä kolminaisuus by Jarno Jussila: voi, kurkku ja suola. Villimpiä ideoita löytyy Gateaun leipäkalenterista.

Annoin aviopuolisolleni vapaat kädet taikoa itselleen unelmiensa kauraleivän kameran valvovan katseen alla. Hän tekee voileivistään toisinaan melko mielikuvituksellisia rakennelmia, joista saattaa löytyä mitä tahansa sipulista paahdettuun halloumiin, joten yllätyin vähän kun hän palasi kauppareissulta kainalossaan pelkkä kauraleipä, luomuvoi ja kurkku. Kunnollinen kauraleipä on kuulemma parasta paahdettuna, hyvän voin, tuoreen kurkun ja suolan kaverina – muuta ei tarvita. Ilmeisesti koira on samaa mieltä.

Uusi kauraleipä ilahduttaa suuresti minuakin, sillä kaura on viljoista lempein, se jota vatsani kestää parhaiten. Suhteeni leivällä ja pullalla herkutteluun on muuttunut viime vuosina vähän samaan suuntaan kuin viinin kanssa: laatu korvaa määrän. Valitsen herkutteluhetkeni ja haluan, että laatu on silloin kohdallaan. Leipomomyymälässä vierailu ja rapisevan paperipussin kantaminen kotiin tai puistonpenkille on osa elämystä.

Jarnollakin laatu alkaa ilmeisesti korvata määrän, sillä hänestä on tullut leipomoasiakas sen jälkeen kun hän kävi ensimmäisen kerran Gateaun Sörkan leipomossa. Sitä tuoreutta ja kuoren rapeutta on vaikea voittaa, kun hakee leivän, joka on valmistettu käsin samana aamuna, vain muutaman kilometrin päässä.

Ei muuta kuin ihanaa leipäviikkoa koko kansalle, maistellaan uutta kauraleipää ja nautitaan sateisesta maanantaista!

PHOTOS BY STELLA HARASEK

8 thoughts on “Hyvää kansallista leipäviikkoa!

  1. Awwww. Tuli ikävä sitä aikaa, kun junaa vaihdoin Pasilan asemalle ja aamupalaksi pystyin ostamaan kööpenhaminalaisen ja latten, iltapäivällä viemään tuoreet leivät mukana kotiin. Gateau on ihan paras! Niin, ja se pistaasipulla. Oi autuus.

    • Ooooooooo ymmärrän ikävän! Ehkä sun pitää tehdä vartavasten ristiretki Pasilan asemalle :D Gateau löytyy nykyään myös Helsingin rautatieasemalta!

  2. Ah niin herkulliset kuvat! Kauraleipä alkoi kiinnostaa, kiitos vinkistä. Mistä on muuten aviomiehen pipo?

    • Haha kivaa kun tykkäät! Miehen pipo on tietysti vaimon kaapista. Apua kun muistaisin mistä ostin sen pari vuotta sitten. Palaan asiaan jos tulee mieleen! Joku pieni helsinkiläinen putiikki se jokatapauksessa oli.

    • Heippa, tarkoitatko tuota jossa on maalattuja kuvioita? Se on Arabian Ateljeessa valmistunut käsinmaalattu lautanen joskus 60- tai 70-luvulta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.