Lahjaksi secondhandia ~ 10 vinkkiä

Ystäväpiirissä on viime vuosina yleistynyt tapa antaa lahjaksi ajatuksella valittuja käytettyjä esineitä. Jotain kirppiksellä tai antiikkikaupassa vastaantullutta, josta aavistaa toisen ilahtuvan, divarista metsästetty kirja, tai löytö omasta kaapista: esine, jota tietää toisen ihailleen ja himoinneen.

Kaikki kuvien aarteet ovat myynnissä Töölön Relovessa!

Rakastan tätä tapaa. Maailma hukkuu tavaraan, pärjäisimme seuraavat sata vuotta sillä mitä meillä jo on. Mitä useammin löydämme uuden sijaan käyttöä tavaroille, jotka ovat jo olemassa, sen kestävämpi.

Eihän lahjan tarvitse toki olla esine ollenkaan – yhä useammin tulee annettua jotain aineetonta, tai sovittua yhdessä, että skipataan lahjat kokonaan. Silti moni haluaa muistaa rakkaita jollain konkreettisella. Silloin käytetty on aina vastuullisempi ja parempi valinta: se ei kuormita ympäristöä, ja saattaa hyvin olla kevyempi lompakollekin.

Saviveistos, erittäin ajankohtainen taidekirja (Helenen näyttely Ateneumissa on ♥) ja vihreästä marmorista tehty tuhkakuppi.

Eikä kyse ole toki vain vastuullisesta valinnasta. Rakastan itse secondhand -lahjoja, ne ovat usein merkityksellisimpiä. Secondhand-lahja on aina persoonallinen, vastaanottajaaa ajatellen valittu, pohtien millaisista asioista hän pitää. Käytettynä hankitussa lahjassa on myös aina ripaus taikaa, tunne siitä että oikeat esineet ja ihmiset löytävät toisensa. Secondhand-lahjan hankintaa ei voi suunnitella etukäteen samalla tavalla kuin uuden tavaran, joka odottaa kaupan hyllyllä satojen samanlaisten joukossa. Itse katselenkin lahjaksi sopivia esineitä pitkin vuotta ja ajoitan niiden antamisen syntymäpäiviin tai jouluun. Joskus annan lahjoja muuten vain, jos en jaksa odottaa seuraavaan merkkipäivään (ja joskus en ollenkaan, jos en löydä mitään sopivaa, koska väkisin ei pidä hankkia mitään – silloin voi keksiä muita tapoja muistaa läheisiä).

Mutta millaisia secondhand-aarteita voi kääräistä lahjapakettiin? Uskon, että tunnistat kyllä, kun törmäät esineeseen, jota lahjansaaja tarvitsee tai arvostaa, mutta seuraavaksi vinkkejä ja inspiraatiota helpottamaan alkuun pääsemistä.

Vasemmalla Arabian maljakko 70-luvulta, oikealla Kupittaan saven tuhkakuppi 60-luvulta. Molemmat käsinmaalattuja. Ylimmässä kuvassa Kupittaan saven 60-lukulaisia kulhoja.

 Vintagekeramiikka sopii moneen kotiin. Kukkien ystävä arvostaa maljakkoa, kauniista kattauksista nauttiva voisi ilahtua keraamisesta vadista. Katselen kaikkialla aina keramiikkaa ja rakastan erityisesti Arabian ja Kupittaan saven käsinmaalattuja astioita ja maljakoita – ne ovat kaikki uniikkeja. Pentikin vanhoista sarjoista löytyy myös keramiikkaa, joka näyttää tänä päivänä tuoreelta. Käsintehty keramiikka on myös ihanaa: pohjasta voi bongailla nimikirjaimia ja vuosilukuja, arvailla millaisen tyypin käsissä se on syntynyt.

Ikisuosikkini keramiikkarintamalla: punasaviset viilikulhot, joita tehtiin paljon 50- ja 60-luvuilla. Niihin on usein maalattu raitoja tai muita kuvioita. Tykkään tarjoilla niistä naposteltavaa, kuten pähkinöitä ja oliiveja. Ovat myös hurmaavia aamiaiskulhoja jugurtin tai puuron tarjoiluun. Veisin lahjaksi joko nipun samanlaisia kulhoja tai lajitelman sopivasti erilaisia.

Runokokoelma “Täällä kaukana” sisältää Tuomas Anhavan suomentamia tankarunoja vuodelta 1975.

✖ Ajatuksella valittu kirja. Jos läheisesi rakastaa kirjoja yhtä paljon kuin minä, et voi mennä pieleen kääräisemällä lahjapaperiin kauniin vanhan kirjan. Jos tunnet lahjansaajan kirjamakua, etsi käsiisi tyylikäs painos joltain hänen lempikirjailijaltaan tai romaani, jonka aiheesta uskot hänen pitävän. Jos haluat tehdä vaikutuksen, se onnistuu takuuvarmasti metsästämällä jonkun hänelle tärkeän teoksen ensimmäisen painoksen. Kysy antikvariaateista tai kokeile onneasi netissä.

Jos et ole varma mitä etsiä, katsele vanhoja runokirjoja, taidekirjoja ja lahjansaajan kiinnostuksen kohteisiin sopivia elämänkertoja. Myös kaunis kuvakirja jostain kiinnostavasta aiheesta toimii, jos aavistat, että hän nauttisi teoksen visuaalisuudesta. Kirjalahja voi olla myös hauska tai jotain aivan yllättävää.

✖ Vadit, korit ja tarjottimet. Kaikenlaiseen säilytykseen ja tarjoiluun sopivat esineet ovat ihania lahjoja, varsinkin kun pakettiin voi kääriä lisäksi vaikka suklaata tai itsetehtyjä keksejä. Olen itse antanut lahjaksi kauniisti kuluneita vanhoja puukulhoja ja suuria vintagekoreja, joihin olen kerännyt hedelmiä. Pidä silmät auki myös tiikkiesineiden varalta.

Ranskalaiset vintageviskilasit sopivat myös mehu- tai vesilaseiksi.

✖ Laadukkaat astiat. Minimalistille kannattaa antaa lahjaksi täydennyksiä astiasarjaan, jota hän kerää. Käytettynä on helppo löytää niin Iittalaa, Arabiaa kuin Marimekkoa. Muille voi katsella esimerkiksi kristallisia viskilaseja, viinilaseja tai kahvikuppeja, jotka sopivat lahjansaajan tyyliin. Annoin kerran lahjaksi pienen setin vintageviinilaseja ja hyvän pullon viiniä.

✖ Kauniit käyttöesineet. Käytännöllinen lahja toimii aina. Tarvitseeko lahjansaaja morttelin, jälkiruokalusikoita, pullonavaajan? Secondhand-valikoimista löydät persoonallisia ja kestäviä vaihtoehtoja.

Arabian valmistama 60-luvun ruskea hillopurkki on Ulla Procopén suunnittelema. Oikealla vihreä marmorinen mortteli.

Lasiset vadit sopivat niin oliivien tarjoiluun kuin saippuakulhoksi tai korujen säilytykseen.

Kaikki eivät saaneet hymytyttö- tai -poikapatsasta koulussa, mutta sellaisen voi saada omakseen jälkitoimituksena. Kuvan hymytyttö on vuodelta -55. 

Taide-esineet. Katselen aina kirppiksillä ja antiikkikaupoissa pieniä kipsiveistoksia, savipatsaita ja puuesineitä, jotka sopisivat omaan tai jonkun läheisen sisustukseen. Parhaat ovat uniikkeja ja huokuvat sielua, jota ei saa uutena kaupasta. Rakastan myös marmori- ja kivimunia, joiden sileässä viileydessä on jotain rauhoittavaa – olen vienyt niitä lahjaksikin ystäville, joiden olen aavistellut laillani tykkäävän niistä. Myös taidegrafiikkavedoksia, hiilitöitä ja pieniä maalauksia näkee usein keskimääräiseen lahjabudjettiin sopivaan hintaan. Muista myös lasi- ja keramiikkataide! Säkällä voit tehdä arvokkaitakin löytäjä kohtuuhintaan. Taide-esineiden ostaminen toiselle ei vaadi suurta taiteen tuntemusta, vaan pikkuisen intuitiota ja toisen sisustusmaun tuntemista.

Wäinö Aaltosen signeerattu litografia vuodelta 1960.

Vasemmalla abalonesta (tietynlaisen simpukan kuoresta) tehty tuhkakuppi 60-luvun Californiasta.

✖ Vintagekoru. Koru on aina tosi henkilökohtainen lahja, joten tämä toimii vain, jos tunnet lahjansaajan maun! Olen itse antanut lahjaksi 60-luvun rannerenkaan, pitkiä riipuksia ja rintaneulan, joka oli niin saajansa näköinen, että sitä ei vaan voinut ohittaa. Siitä tuli hänen lempikorunsa. Jarnon kanssa olemme myös ostaneet toisillemme useita vintagekoruja (osa löytyy tästä vanhasta kirjoituksesta).

✖ Kulhot ja vadit pikkutavaran säilytykseen. Turvallisempi vaihtoehto kuin koru. Pienessä keramiikkakulhossa tai lasivadissa voi säilyttää kaikkea koruista huulirasvaan ja taskun pohjalla pyöriviin kolikkoihin. Rakastan itse vanhoja tuhkakuppeja. Juuri kukaan ei polta enää, mutta lähes kaikilla ajelehtii pöytätasoilla pikkuesineitä, jotka pysyvät paremmin järjestyksessä, jos niille on osoitettu oma paikka. Myös kristallirasiat ovat ihania. Itse säilytän sellaisessa hiuslenkkejä.

Suosittelen metsästämään lahjaksi sopivia esineitä kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista, secondhand- ja vintagekaupoista ja antiikkikaupoista. Muutama pääkaupunkiseudulla sijaitseva lempipaikka mainitakseni:

Fasaani & Helsinki Secondhand (Korkeavuorenkatu, Ullanlinna)
Yli sata neliötä antiikkia ja vintagea kalusteista astioihin ja koruihin. Valikoima vaihtuu viikottain. Täältä bongaat myös kaupungin laajimman astiavalikoiman.

Koopernu (Korkeavuorenkatu, Ullanlinna)
Hyvällä maulla kuratoitua vintagea ranskalaisen tyylin ystävälle. Jos et jaksa metsästää löytöjä laajasta valikoimasta vaan haluat tehdä täsmäiskun, suuntaa tänne.

Roban Fida (Iso Roobertinkatu, Punavuori)
Paras Fida kauniiden vintage-esineiden ja -kalusteiden bongaamiseen. Tiheästi vaihtuva valikoima.

Momono (Yrjönkatu, Designmuseon kulmilla)
Vintagea, taidetta ja designia värikkäällä maulla. Putiikkia pitää pariskunta, jonka kanssa voi keskustella loputtomiin suomalaisesta lasisuunnittelusta ja taidekeramiikasta.

Fargo Vintage (Fleminginkatu, Kallio)
Kaunis valikoima vintagekalusteita ja designesineitä menneiltä vuosikymmeniltä, painotus 50-70-luvun tavarassa. Myös pieni vinyylivalikoima.

Frida Marina (Kaarlenkatu, Kallio)
Vintagevaatteita ja -sisustusesineitä 1940-1980-lukujen varrelta. Valikoidun vintagetavaran lisäksi myynnissä on asiakkaiden tuomia secondhand-aarteita.

Punavuoren Patina (Sepänkatu, Punavuori)
Sympaattinen itsepalvelukirppis, jonka alakerrassa on myös pieni antiikkikauppa.

Antiikkikauppa Ritva Blomqvist (Pikku Roobertinkatu, Kaartinkaupunki)
Aivan mahtava, aarteita pullottava antiikkikauppa, jossa notkuu Ritvan lisäksi yleensä lauma kanta-asiakkaita. Hinnat ovat neuvoteltavissa.

C. Hagelstam Antikvariaatti (Fredrikinkatu, Punavuori)
Kaupungin paras kirjadivari, myös harvinaisuuksia ja vanhoja karttoja. Jos etsit jotain tiettyä, kysy täältä.

Netissäkin valikoimaa riittää: kurkkaa ainakin ToriHuuto.net ja huutokauppakamari Bukowskis.

Vielä yksi vinkki Helsingissä liikkuville! Minulla ja sisustussuunnittelijaystävälläni on Töölön Relovessa VINTAGE POP-UP, jossa on myynnissä kuratoitu kokoelma kuvausrekvisiittana tai käytössämme palvellutta vintagea astioista taide-esineisiin ja kirjoihin. Näissä kuvissa vilahtavat esineet löytyvät sieltä, kahvilassa sijaitsevasta mustasta vitriinistä. Pop-up palvelee Töölön Reloven aukioloaikojen puitteissa jouluviikolle asti tai niin kauan kuin tavaraa riittää.

PHOTOS BY STELLA HARASEK

12 thoughts on “Lahjaksi secondhandia ~ 10 vinkkiä

 1. Hieno ja kannatettava idea. Tänä syksynä olen muuallakin nähnyt juttuja second hand -lahjoista, joten toivotaan että ajatus alkaisi saada laajempaakin hyväksyntää. Kaikillehan second hand -lahja ei sovi ( tiedän pari tyyppiä jotka varmaan loukkaantuisivat) mutta sopiville tyypeille sh-lahjan etsiminenkin voi olla hauskempaa kuin ryysiä tavarataloissa.

  Pakko kommentoida vielä Nick Hornbyä. Ihana kirja tuo Uskollinen äänentoisto. Yksi lemppareista.

  • Se on ihana kirja. Munkin suosikkeja.

   Ja niinpä, toivon todella että ajatus leviäisi! Ei se kaikkiin tilanteisiin sovi, mutta jos suurin osa meistä hankkisi edes osan lahjoista käytettynä, sillä olisi jo suuri vaikutus.

 2. Ihania secondhand-löytöjä! Nytpä innostuin itsekin kaivelemaan kaappien sisältöä kun valitsen pikkujoulupakettia. Siinä on vain se haaste että kun meidän naisporukassa meitä on seitsemän naista ja paketti laitetaan nimettömänä niin ei tiedä kuka sen saa. Olisi ehkä helpompi valita lahja jollekin tietylle henkilölle.
  Mukavaa joulun odotusta sinulle!

  • Aijai, tuo on kyllä paha! Sitten vaan pakettiin joku yleinen onnea ja iloa levittävä esine!

  • Hei! Oletteko kokeilleet ihanan isossa naisporukassanne sellaista, että arvotte (juhlallisin seremonioin tietysti) kuka ostaa lahjan kenelle. Ei ehkä ihan niin yllätyksellistä, mutta läheisten kesken jotenkin henkilökohtaisempaa ja kuitenkin sopivan jännittävää. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.