Näyttelijä minussa

Kaupallinen yhteistyö Actors Academy Finland

Olen kertonut koko elämäni itselleni tarinaa siitä kuinka olen kaikessa hyvä, mutta en missään erinomainen. Taisin oikeastaan vain tarkoittaa, etten ollut vielä löytänyt omaa juttuani. Samaan tarinaan sisältyi myös väittämä, että en ole uraihminen. Ei sekään tainnut olla totta. Kesti vaan hiukan keksiä missä haluan olla erinomainen.

Joku päivä haluan kutsua itseäni näyttelijäksi. Siihen on vielä pitkä matka, mutta sille tielle tahdon pyrkiä. Oivallus on ollut niin helpottava ja selkeä, että kaikki epäilykset ovat kadonneet – tiedän, että tämä on mun juttu. Samalla heitin roskiin nuo itselleni kertomat tarinat, jotka loivat vääränlaista todellisuutta.

Tajusin, että kaikki ne asiat, joissa olen luontaisesti hyvä, yhdistyvät näyttelemisessä. Olen aina tykännyt esiintyä, soittaa ja laulaa, liikkua, tanssia ja heittäytyä tilanteisiin. Leikittelen ajatuksella, että olen tähänastisen elämäni kerännyt tietoa, taitoa ja elämänkokemusta, jonka voin nyt kanavoida tähän. Sinne sun tänne kimpoilun sijaan keskitän nyt kaiken energiani yhteen päämäärään.

Moni tietää jo nuorena täsmälleen mitä haluaa. Mulle se on ollut mahdollista vasta nyt. Elämäntilanteeni ei ole koskaan aiemmin ollut näin rauhallinen ja turvallinen, että pystyisin miettimään mitä todella haluan. Ympärillä on nyt myös ihmisiä, jotka rohkaisevat ja kannustavat.

Törmäsin Actors Academyyn puolivahingossa, juuri kun olin alkanut elätellä ajatusta näyttelijäksi pyrkimisestä. Se herätti heti mielenkiintoni, mutta silloin idea oli vielä niin tuore, etten uskaltanut tosissani harkita heti niin intensiivistä koulutusta. Etsin aluksi matalan kynnyksen kursseja, joissa voisin käydä testaamassa tuntuuko koko touhu mielekkäältä. Kävinkin muutaman improvisaatio- ja näyttelijäntyön kurssin, jotka saivat kipinän toden teolla syttymään. Halusin kuitenkin enemmän haastetta, heittäytyä kokonaan syvään päätyyn. Kaipasin ohjausta, sitä että joku vaatii multa enemmän kuin osaan antaa. Tajusin olevani vakavissani näyttelijäksi opettelemisen suhteen. Halusin ammattimaisempaa opetusta.

Actors Academy Finlandin on perustanut näyttelijä ja valmentaja Nita Arpiainen, joka kertoo opinahjon syntyneen intohimosta ja uteliaisuudesta näyttelijäntyöhön, oppimisen janosta ja yksilöllisen kasvun mahdollisuudesta. Idea sai alkunsa Nitan opiskellessa Lontoossa, jossa hän rakastui Meisner-tekniikkaan ja sen kokonaisvaltaisuuteen. Hän halusi tuoda Suomeen saman kokonaisvaltaisen lähestymistavan selkeänä koulutuspakettina, joka tarjoaa saman katon alla kaiken mitä uraansa käynnistävä näyttelijä tarvitsee. Ammattinäyttelijöiden ja näyttelijäksi haluavien lisäksi opinahjon kurssit on tarkoitettu esiintyjille ja ihan kaikille, jotka haluavat laajentaa luovuuttaan ja tunneilmaisuaan. Nita on tehnyt Suomessa uraauurtavaa työtä perustamalla Meisner-tekniikkaan keskittyvän kansainvälisen opinahjon alan huippuosaajien kanssa, sillä täällä ei ole mitään muuta vastaavaa.

Actors Academy järjestää yksittäisten workshopien lisäksi kokonaisvaltaisia One Year Training -vuosikursseja, joista yksi alkoi nyt tammikuussa ja seuraava starttaa huhtikuussa. Vuosikurssi tuntui minulle luontaisimmalta, juuri siltä kaipaamaltani sukellukselta syvään päätyyn. Miten helppoa siitä olikaan innostua! Ammattilaiset ovat suunnitelleet valmiiksi johdonmukaisen, kattavan kokonaisuuden, joka tarjoaa kaiken mitä juuri tähän hetkeen tarvitsen. Senkun maksaa kurssin, pistää päivämäärät ylös ja saapuu paikalle – pakettimatka mun makuuni.

Ashlie Walker ja Nita Arpiainen

One Year Training pitää sisällään mm. kymmenen intensiivistä viikonloppuvalmennusta, Meisner-tekniikkaharjoituksia, ääni- ja liikevalmennusta, Q&A -tilaisuuksia Suomen kärkinäyttelijöiden kanssa sekä rutkasti vinkkejä ja neuvoja alalle hakeville. Yhteensä yli kolmesataa tuntia opetusta ja ryhmätyöskentelyä, jotka huipentuvat mm. ammattimaisen showreelin tekoon, kasvokuvien ottamiseen ja showcase-päivään alan ammattilaisten kanssa. Voit tsekata kurssisisällön koko laajuudessaan Actors Academyn sivuilta.

Halusin heti alkuvuodesta alkavalle kurssille, en todellakaan malttanut odottaa pidempään. Ensimmäinen viikonloppu on nyt takana ja jos kuvailisin sitä yhdellä sanalla, se olisi WOW. Huomasin etten tiedä näyttelemisestä yhtään mitään ja se oli oikeastaan huojentavaa. Sain heittäytyä täydellä luottamuksella ammattilaisten käsiin, antaa itselleni luvan olla tietämätön aloittelija, olla vaatimatta heti selitystä kaikelle, uskaltaa luottaa oppimisprosessiin.

Meisner-tekniikkaa kuvaa parhaiten lause: elämistä totuudenmukaisesti kuvitteellisessa tilanteessa. Se on jatkuvaa totuuden etsimistä, kuuntelemista ja reagoimista alati muuttuvassa tilanteessa. Rehellistä tarttumista impulsseihin. Se on mulle niin uutta, etten osaa täysin vielä selittää sitä. Mutta todella mielenkiintoista. Ja aseistariisuvaa.

Englanninkielinen opetus jännitti etukäteen, vaikka täydellinen kielitaito ei ollutkaan missään nimessä vaatimuksena. Pelkäsin, että kykenenkö oppimaan vieraalla kielellä. Mutta ei se sitten ollutkaan hankalaa, sillä kysymys ei ole oikeiden sanojen löytämisestä. Valmentajamme kiteytti sen erään harjoituksen aikana: How does it make you feel? Show it, I’m not really interested in words.

Suomenkieleen verrattuna englannissa on kiinnostavia nyanssieroja. Esimerkiksi suomeksi sana näyttelijä on hiukan harhaanjohtava: minäkin kuvittelin, että näyttelijä tarvitsee taitoa feikata, osata kuvitteellisesti olla vihainen, surullinen tai iloinen. Mutta englanniksi sana actor on ihanan yksiselitteinen: tekijä, toimija. Toinen sitaatti valmentaja Ashlie Walkerilta, joka opetti meitä ensimmäisen viikonlopun: To act is to do – it’s behaviour. Näillä sinänsä pienillä ajatuksilla on ollut paljon merkitystä, ne ovat alkaneet jo vaikuttaa tapaani toimia.

Suurin yllätys oli se miten näyttelemistä opetellaan Actors Academyssa. Kysymys on oikeasti simppeleistä asioista, ne ovat vain piilossa suojamuuriemme takana. Tätäkin on haastavaa koittaa selittää vasta-alkajana. Turvaudun taas Ashlien sanoihin: Your responsibility as an actor is to live more truthfully than you dare to in real life.

Kyse on tavallaan rakkaudesta ja turvallisuuden tunteesta. Esimerkiksi tekemissämme pariharjoituksissa on tarkoitus opetella luottamaan toiseen ja reagoimaan impulsseihin: huutamaan, jos tekee mieli huutaa, tai halaamaan, tanssimaan. Koin itse vaikeaksi päästää irti omista suojamuureista ja luottaa muihin ihmisiin ja tilanteisiin. Moni asia meni täysin metsään, mutta sitten kun jossain pilkahti pieni onnistuminen, se oli jotain ennenkokematonta. On pelottavaa laskea suojat alas ventovieraan kanssa, mutta parhaimmillaan siinä on taikaa, joka ulottuu paljon syvemmälle kuin pelkästään näyttelijäntyöhön. Se tuntuu kokonaisvaltaiselta kasvulta ihmisenä.

Meillä on upea 14-henkinen ryhmä täynnä uniikkeja tyyppejä. Jokaisella on omat epävarmuutensa, joista vapautuminen vaatii varmasti paljon työtä, mutta ensimmäinen viikonloppu osoitti, että se on mahdollista. Meissä kaikissa on olemassa taito näytellä. Kurssin tavoitteena on oppia päästämään irti sitä rajoittavista tavoista ja ajattelumalleista.

En ole koskaan ollut kovin hyvä koulussa ja olen aina kuvitellut, että minulla on jonkinlainen oppimishäiriö. Ymmärrän nyt, että kyse on ollut ainakin osittain siitä minkä koen mieleiseksi. Taide- ja itseilmaisua kehittävät aineet ovat aina tuntuneet eniten omalta. Niitä lähinnä oli urheilu, johon käytinkin pienenä kaiken energiani. Hyvä niin, sillä kehonhallinnasta on nyt paljon iloa.

Kesti kauan päästä tähän, mutta nyt olen tekemässä jotain mitä todella haluan. Tiedän, että ala on äärimmäisen kilpailtu ja työllistymistilanne haastava, mutta Stella sanoi tänä aamuna hienosti: sydän haluaa mitä sydän haluaa. Tiedän olevani onnekas, että voin lähteä kulkemaan tätä polkua joutumatta heittäytymään tyhjän päälle – valokuvaustyöt kannattelevat, kun opettelen ja kokeilen. Nyt jos koskaan on oikea hetki.

Jos tunnet pienintäkään uteliaisuutta tätä koulutusta kohtaan, käy Actors Academy Finlandin sivuilla lukemassa lisää. Huhtikuussa alkavalla vuosikurssilla on vielä muutama paikka jäljellä ja uskallan jo näin lyhyellä kokemuksella suositella sitä sydämeni pohjasta ihan jokaiselle kiinnostuneelle. Jos juuri nyt ei ole mahdollisuutta sitoutua vuosikurssille, myös yksittäiset kurssit antavat paljon.

Ensimmäisen viikonlopun jälkeen jäi hirveä hinku oppia lisää – ja tyhjä olo, nytkö se on jo ohi?! Aika rientää, kun tekee jotain mistä nauttii. Ihanaa, että kurssi kestää pitkälle syksyyn. Jos kiinnostaa seurata, Instagramin puolella tulee varmasti aiheesta lisää pitkin matkaa. Minut löytää sieltä omalla nimelläni @jarnojussila. Instagramissa kannattaa ottaa seurantaan myös @actorsacademyfinland, jossa pääsee kurkistamaan mitä kursseilla tapahtuu.

PHOTOS BY ACTORS ACADEMY

15 thoughts on “Näyttelijä minussa

 1. Kiinnostavan kuuloista, mutta jotenkin outoa, että näyttelijäksi ei opiskella omalla äidinkielellä, edes osittain. En ole mikään alan asiantuntija, mutta eikö kuitenkin teksti ole aika tärkeä osa esim. teatteria ja leffoja, paitsi jos on kyseessä mimiikka?

  Harvoin EFL (English as a Foreign Language) on suomalaisilla niin hyvä, että se vastaisi natiivipuhujan tasoa ja kielen nyanssien ymmärrystä. EFL on kuitenkin aika eri juttu kuin jos englanti on äidinkieli…

  • Jarno tai Nita saavat korjata jos olen väärässä, mutta käsittääkseni tätä koulutusta ei ole suinkaan suunnattu pelkästään suomenkielisille. Sen on myös tarkoitus tarjota työkaluja kansainvälistä uraa tavoitteleville, joten englanninkieli lienee sikälikin perusteltua. Suomenkielisiä kursseja löytyy jokatapauksessa paljon, jos joku kokee vieraan kielen vaikeaksi tai tarpeettomaksi.

   • Toki ymmärrettävää, jos tähtäimessä on Hollywood. Ja tietty hyvä jos on mahdollisuus myös muunkielisille. Toki maahanmuuttajaperheissä ei tuollaisia rahoja luultavasti ole. Kaiketi ajan myötä selviää, onko tämä varteenotettava opinahjo.

 2. Wau! Stella ja Jarno on parhaita. Te osaatte hullutella tavoilla, joilla siihen hommaan ei tarvita miljoonaa euroa.

 3. Menestystä tälle matkalle! Tosi mielenkiintoinen kirjoitus :) Itse olen harrastanut teatteria muutaman vuoden ihan omaksi ilokseni, näyttelijän ammatista en siis haaveile, mutta teatteri on kyllä ihan loistava tapa myös itsetutkiskeluun ja itsensä kehittämiseen ja ties mihin, ihan parasta puuhaa!

  • Kiitos paljon! No KYLLÄ, sitä se on. Mielestäni kaikenlainen itseilmaisu on mitä parasta itsensä kehittämistä!

   Muistan, kun olin lukiossa, niin siellä järjestettiin todella mittava West Side Story-produktio, jossa oli opiskelijoita Virosta saakka. Itse olin jotenkin liian ujo hakemaan mihinkään rooliin ja muistan olleeni niin kateellinen kaikille kavereilleni, ketkä pääsi näyttelemään, puvustamaan, bändiin tai ylipäänsä koko tuotantoon mukaan. Tuntui, että olin ainoa, joka ei osallistunut siihen. Se on jäänyt vähän hampaankoloon. Ois mieletöntä joskus tehdä joku teatterirooli. Joku päivä taatusti!

 4. Huudahdin mielessäni ” no voi helvetti, niin tietenkin, näyttelijä!!” Kuin läpsy naamaan, että miten tätä ei ennen oltu tajuttu. Huikea juttu! Onneksi olkoon Jarno, ai että, toivon sulle kaikkea hyvää tällä matkalla!

  • :D heh, huippu kommentti. Kiitos paljon kannustuksesta, se tuntuu aina kivalta. Kaikki on vasta niin ihanan alussa.

 5. Yhtään oppisisältöjä väheksymättä – suosittelen erityisesti nuorempia lukijoitanne suhtautumaan kritiikillä vastaaviin lyhytkoulutuksiin jotka maksavat tuhansia euroja. Saman opin saa esim. teatteriharrastuksen kautta.
  Myös perustajien ja opettajien oma työllistyminen alalle kannattaa tarkistaa.

  • Minäkin suosittelen lämpimästi ottamaan selvää erilaisista koulutus- ja kurssivaihtoehdoista ja kartoittamaan mikä tuntuu juuri omalta! Alaa on mahdollista opiskella monella tapaa, eri paikoissa ja eri valmentajien kanssa. Tässä esitellään vain yhtä vaihtoehtoa, eikä se sulje pois muita.

   Itse kävin muutamilla harrastelijakursseilla ja yhtään niiden oppisisältöjä väheksymättä, halusin tehokkaampaa ja syväluotaavampaa koulutusta. Ei ne harrastelijakurssitkaan olleet ilmaisia ja laskin, että saan AAF:N vuosikurssilta ammattitaitoisen opetuksen lisäksi mm. showreelin, headshotit ja paljon muuta, jonka hankkiminen muualta olisi ollut toki mahdollista, mutta aikaa vievää, hankalaa ja/tai kallista. Juuri se tässä oikeastaan onkin pointtina.

   Actors Academyn perustaja Nita kertoi, että oli opiskeluaikoinaan kokenut haastavaksi kerätä oppinsa sieltä sun täältä. Tiedon ja taidon hankkiminen hajanaisista paikoista on työlästä ja vaatii paljon aikaa, resursseja ja rahaa, varsinkin jos tavoitteena on kansainvälinen ura. Hän perusti Actors Academyn siksi, että olisi itse toivonut ja tarvinnut juuri senkaltaista opinahjoa: kansainvälistä, kunnianhimoista ja ammattitaitoista opetusta tarjoavaa paikkaa, joka keskittää yhteen paikkaan kaiken mitä aloittava näyttelijä tarvitsee.

   Musta on ihanaa, että myös tällainen vaihtoehto on olemassa. Se palvelee tällä hetkellä juuri minun tarpeitani ja pystyn sitoutumaan siihen oman elämäni aikataulujen puitteissa.

   • Triviaalimpi kommentti, mutta showreel tehdään yleensä vasta silloin kun on jo ollut näyttelijänä ammattiprojekteissa. Toki, voihan sen koostaa muustakin materiaalista alkuun.
    Roolituksen kannalta on ehkä olennaisempaa osua “type casting” -mielessä nappiin, ei haettuun osaan oman valmiin habituksensa ja esittelyvideon/selftapen/koekuvauksen perusteella. Tuuripeliä sikäli tämä. Suomessa typecastatään todella paljon amatöörejä/puoliammattilaisia, koska budjetit eivät salli ottaa kaikkiin rooleihin mukautumistaitoisia ammattinäyttelijöitä.

    Näyttelijyyteen ei mielestäni pidäkään olla helppoa tietä. Oppi nimenomaan poimitaan sieltä sun täältä, vuosien mittaan. Ehkä tässä kurssissa häiritsee jokseenkin rivien välistä syntyvä kaunisteltu kuva mahdollisuuksista edetä kurssilta ammattilaisuuteen sellaisenaan.

    • Okei, kiitos kun selvensit!

     Olen samaa mieltä, että oppi karttuu parhaiten, kun sitä hakee laajalta sektorilta ja ajan mittaan. Pahoittelen, jos tekstistä välttyi sellainen kuva, että tämä kurssi olisi oikotie onneen. Tarkoitukseni oli tuoda tietoisuuteen, että tällainenkin vaihtoehto on olemassa. Mielestäni koulutustarjontaa ei tällä alalla ole koskaan liikaa. Minulle tämä on nimenomaan alku ja kuka tietää missä opiskelen 5 vuoden päästä!?

     Kiitos kommentista.

  • Huippua, että tykkäsit! Minäkin odotan innolla tulevaa :D Jos sulla on instagram, niin varmasti eniten siellä puhun aiheesta. Tuu sinne seuraamaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.