Wake up with a smile

Yhteistyössä Xylitol Jenkki

Moni asia elämässäni on muuttunut, mutta yksi on pysynyt samana: ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla pestään hampaat. Mahdollisesti myös muutaman kerran siinä välissä – ennen tärkeää tapaamista, illanistujaisia, juhlia tai ihan muuten vaan, koska huvittaa. Jos lähden kiireessä, jätän tukan laittamatta ja ripsivärin suttaamatta, mutta hampaat pesen joka kerta. Puhtaalla suulla on ainakin meikäläisen mielialaan samanlainen vaikutus kuin puhtaalla kodilla. Kun suu tuntuu raikkaalta, ajatuksetkin kirkastuvat. Maailman ääriviivat näyttävät selkeämmältä. Vähintäänkin on kivempaa pussailla ja se nyt on ihmisen henkisen hyvinvoinnin kannalta äärimmäisen olennainen asia.

2014-04-24-stellaharasek-xylitoljenkki-01

Suhteeni hymyyni ja hampaisiini ei ole ollut mutkaton, ehkäpä siksi olen tullut kiinnittäkseeni niihin keskimääräistä enemmän huomiota. En koskaan hymyillyt valokuvissa hampaat näkyvissä ennen kuin oikaisutin vuosi pari sitten purukalustoni ylemmän rivin. Tuskin yksikään tapaamani ihminen soi vinoille hampailleni puolikasta ajatustakaan, mutta minua ne vaivasivat vuodesta toiseen, kunnes päätin tehdä jotain asialle. Nyt en onneksi edes muista miltä tuntuu hävetä omaa hymyään. Ihan kamala ajatus. Elämä on yksinkertaisesti liian lyhyt hukattavaksi kriiseilyyn asioista, jotka voi muuttaa ihan itse.

2014-04-24-stellaharasek-xylitoljenkki-03

Xylitol Jenkki haastoi minut kirjoittamaan omista ajatuksistani ja tavoistani liittyen hampaisiini. Tartuin tarjoukseen, koska aihe on sattumalta jälleen ajankohtainen. Havahduin tovi sitten siihen, että harjaan hampaani nykyisin monta kertaa päivässä enkä tunnu saavan niitä siltikään puhtaaksi. Ikenetkin vuotivat, muina maallikkoina veikkasin, että se on merkki joko liiallisesta hankauksesta, sinnikkäästä tulehduksesta tai  – mikä pahinta – molemmista. Yhteistyön tiimoilta luvassa on muutakin kuin viisaita sanoja, nimittäin visiitti hammaslääkärille. Katsotaan kuinka käy, minä kun menin hölmöyksissäni lupaamaan, että raportoin tuomion koko lukijakunnalle.

THE CURE – DOING THE UNSTUCK

26 thoughts on “Wake up with a smile

 1. Täytyy muistaa, että aito hymy ja ilo näkyy aina silmistä. Jos vain suu hymyilee, mutta silmät eivät, tipahtaa hymyn vaikutus jo lähtökuopissaan. Itselläni on puhevika, jonka takia häpeän välillä sitä, miten suuni liikkuu puhuessani ja puhe tulee hitaana ja epäselvänä ulos. Siihen ei auta lääkäri, ei oikomishoidot, ei mikään, vaan täytyy valita joko hiljaisuus tai sitten se kivisin ja pisin tie eli oman itsetunnon kehittäminen kompastuksista huolimatta niin vahvaksi, että puhevian kanssa pärjää, vaikka edelleen vähän jännittää uusien ihmisten tapaaminen työhaastatteluista puhumattakaan. Ja leveä aito silmiin asti ylettyvä hymy, se on yksi tärkeimmistä jutuista, mikä kompensoi niin vinoja hampaita kuin puhevikaakin!

 2. Moi,

  Muistan sun kirjoittaneen tuosta Inman Aligner -oikomishoidon aloittamisesta, mutta varsinaista jälkiraporttia en muista lukeneeni. Olen harkinnut samaa hoitoa jo tovin – suositteletko?

 3. Ihanat kuvat! Odotan innolla jatko-osaa, aihe ois ajankohtainen täälläkin.. Ja hirvee hammaslääkärikauhu!

  • Haha, voi sympatiaa! Mulla on melkoinen toimenpidekammo, mutta hammaslääkäripelolta olen kaikeksi onneksi säästynyt.

 4. Ihanaa, että huolehdit noin hyvin hammashygieniasta! Kunpa kaikki tekisivät niin. Monien ihmisten hengitys haisee järkyttävän pahalta, enkä usko että he itse edes tajuavat sitä :/ Enkä nyt tarkoita mitään valkosipulin tai tupakan hajua, vaan sitä että tyyppi ei ole ilmeisesti pessyt hampaitaan, tai sitten suussa on jotain pahempaa vikana…

  Ällöä esim. julkisissa liikennevälineissä, jos takana istuu joku haiseva hönkäilijä. Tai jos joku haisuli tulee liian lähelle puhumaan. Hajuongelmaa on ihan siisteillä ihmisillä, jotka muuten huolehtivat hygieniastaan!

  • Auts, niin. Taitaa tuo hajuongelma johtua useimmiten hoitamattomista tulehduksista, joita ihmiset eivät itse hoksaa.

 5. Just samaa mieltä siitä että joskus kannattaa vaan fiksata ne asiat ja jatkaa elämää! Nimim toinen aikuisena hampaansa oikonut

 6. Kyllä on kaunis hymy! Luonteva, onnellinen.

  Mulla on myös ollut ongelmia hampaideni kanssa, tai ehkä nimenomaan suhtautumisessani niihin. Hammashygienisti kutsui kalustoani syntymäkellertäväksi ennen valkaisua, ja kyllä se oli jännittämisen ja rahan arvoista. Tuntui siltä, että sydän keveni.

  Yleisellä tasolla kannatan säännöllistä puhdistusta hammashygienistin pakeilla ja toki myös arkirutiineja – harjausta, lankailua.

  Aurinkoista viikonloppua! :)

 7. Pari vuosikymmentä sitten taisimme käydä monia keskusteluja aiheesta (kannattaisi varmaan tehdä oikasuhoito nyt…. :) :)

 8. Sulla on täydelliset hampaat! :) Todella.

  Itsekin kuulun niihin, joiden mielestä suuhygienia on yksi tärkeimmistä. Nykyisin harjaan hampaitani jatkuvalla syötöllä ja lankailen myös usein. Aina näin ei ole ollut ja tämän takia oma kalustoni ei ole niin hyvässä kunnossa kuin toivoisin. En niinkään häpeile hampaideni järjestystä (ovat melko hyvin omat paikkansa löytäneet), mutta kuluneet nuo raukat ovat. Ja valkaisukin odottaa lähitulevaisuudessa.

  Aurinkoista viikonloppua!

  • Kiitos Terhi! Voih, kuluminen taitaa olla väistämöntä, mutta onneksi hyvät hoitorutiinit ehkäisevät kuitenkin paljon. Ihanaa viikonloppua!

  • En tiedä mitä tarkoitat jatkuvalla syötöllä, mutta “liian hyvä hoito” aiheuttaa kulumista ja ikenien vetäytymistä. Max 3 kertaa päivässä riittää hammaspesuja oikein hyvin, ja 2-3min kerrallaan. Ja pehmeällä harjalla :)

 9. Hih, sinulla on superkaunis hymy! Minulla on todella vinot hampaat, mutta hymyilen silti häpeilemättä! Ihan oikeassa olet: elämä on liian lyhyt hymyilemättömyyteen tai häpeilyyn. Suosittelen astetta hardcoremmille (tai köyhemmille) tyypeille seuraavaa ‘oikaisuhoitoa’: itsensä armollista ja rakastavaa hyväksymistä sellaisena kun on, koskien kaikkia ruumiinosia. Vapauttavaa, tulee hyvä olo ja mieli, eikä maksa mitään! One size fits all -malli elämässä on kurja – hyväksytään enemmän variaatioita kauneuden ja kaiken muunkin suhteen!

  • Moro ja kiitos kommentista!

   Olen toki samaa mieltä siinä, että kaikkein parasta ja halvinta on hyväksyä itsensä sellaisena kuin on ja keskittyä tärkeämpiin asioihin elämässä. Olen kuitenkin oman kokemuksen kautta tullut tulokseen, että joskus kannattaa yksinkertaisesti korjata ne itseään vaivaavat asiat silloin kun se on vaihtoehto.

   Jokainen vetää toki rajansa itse. En menisi ikimaailmassa vaikkapa kauneusleikkaukseen tai rasvaimuun. Mielelläni kuitenkin kuntoilen, kun voin sen ansiosta sekä fyysisesti että henkisesti paremmin. Sijoitan laadukkaaseen hiusöljyyn, kun se tekee rutikuivista hiuksistani terveemmät. Oikaisen hampaani, kun se kerran kohtalaisen pienellä vaivalla ja taloudellisella panostuksella onnistuu. Nämä ovat asioita, joihin voi vaikuttaa. Elämässä kun on tarpeeksi myös niitä asioita, joille emme mahda mitään.

   Toki asennemuutos oli ensimmäinen asia jota kokeilin, yli kymmenenen vuoden ajan. Ajattelutavan muutoksilla olen saanut aikaan paljon, paljon muuta elämässäni, mutta hymyni häpeämiseen sillä ei ollut valitettavasti vaikutusta. Helposti sujunut oikaisuhoito sen sijaan on ratkaissut asian kertaheitolla koko loppuelämäkseni, joten toivottavasti ymmärrät, etten kaikelta virnuilultani ja hymyilemiseltäni oikein ehdi potea huonoa omatuntoa siitä, että valitsin tämän helpomman ja hintavamman tien ;)

   Hampaiden oikominen on toki myös osa suomalaista terveydenhoitojärjestelmää, vaikka aikuisiän oikomishoidot onkin yleensä tehtävä yksityisellä sektorilla.

   • Hui, tokikaan ei ollut tarkoitus aiheuttaa huonoa omaatuntoa, vaan juurikin rohkaista kaikenlaisilla hammaskalustoilla varusteltuja ihmisiä virnuilemaan ja hymyilemään estoitta – ja kertoa sellaista ilosanomaa niille, joille maksullinen oikaisu ei ole mahdollista, että vinoillakin hampailla voi olla onnellinen ja kaunis, ja että tunteisiin ja itsetuntoon voi itse vaikuttaa :) Niin kuin sanoin, one size does not fit all, eli sulle sopi paremmin toinen vaihtoehto hampaiden kohdalla :)

    • olen samaa mieltä zennan kanssa, hymyillä voi vähän vinommillakin hampailla, Ja Stella taisi saada oikomishoidon blogin kautta edullisemmin, mikäli oikein muistelen…itsekin joskus aina ajattelen, että vinon kulmahampaan voisi korjata, mutta toisaalta en usko, että se saisi minua sen enemmän virnuilemaan…tuo hampaiden harjaaminen monta kertaa päivässä ei missään nimessä ole térveellistä ikenille ja hampaille…jos ikenet alkavat vetäytymään, sille ei sitten enää voi tehdä mitään

     • Nojuu, toki minä olen aivan samaa mieltä siitä että hymyillä saa ja kannattaa vaikka kuinka vinoilla hampailla! Eihän se ole mikään ongelma, ellei siitä tule itselle sellaista.

      Sain juu blogin kautta hoidon edullisemmin, mutta olisin 100% varmuudella toteuttanut sen jokatapauksessa alennuksen kanssa tai ilman.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.