Yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta

Terveisiä Seinäjoelta! Emme pääse täältä mukaan Helsingin Pride-kulkueeseen, joten toimikoon tämä meidän virtuaalisena osallistumisena täältä Provinssin festarihulinoista. Yhteiskuvia ei tältä reissulta ole, mutta ongin arkistoista nämä kuvat, jotka Nata nappasi meistä muutama vuosi sitten toisilta festareilta.

Some on ollut viime päivinä täynnä sateenkaarenväristä rakkautta ja hyvä niin – kaikille todellakin kuuluu oikeus rakastaa! Mutta minusta Pridessa on kysymys vielä rakkauttakin enemmän ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta: siitä, että meillä kaikilla on yhdenvertainen oikeus olla olemassa, tulla nähdyksi ja hyväksytyksi sekä ennen muuta tulla kohdelluksi samalla tavalla lain ja yhteiskunnan silmissä. Kuulostaa niin itsestäänselvältä, eikö niin? Helpolta, yksinkertaiselta, oikealta. Tottakai kaikille kuuluu samat oikeudet – miten ihmeessä kukaan voisi edes ajatella mitään muuta? Mutta ei tarvitse kuin vilkaista internetin keskustelupalstoja niin valkenee, että matka näiden sanojen itsestäänselvyyteen on vielä tuskastuttavan pitkä.

Kauniiden sanojen ja sateenkaarilippujen lisäksi tarvitaan vielä paljon konkreettisia yhdenvertaisuutta edistäviä tekoja ennen kuin siitä tulee todellisuutta. Puututaan syrjintään sitä nähdessämme, riippumatta siitä kohdistuuko se meihin itseemme vai muihin. Pidetään huolta, että kaikki saavat äänensä kuuluviin eikä ketään vaimenneta tai työnnetä keskustelun ja päätöksenteon ulkopuolelle. Äänestetään tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta, jotta rakenteellinen syrjintä loppuisi ja lainsäädäntö saataisiin vihdoin nykypäivän tasolle.

Moni asia on Suomessa paremmin kuin aiemmin, mutta vielä on rutkasti tekemistä jäljellä – Suomi on esimerkiksi ainoa Pohjoismaa, joka vaatii sterilisaatiota sukupuoltaan korjaavilta. Käsittämätöntä, että tämä räikeä ihmisoikeusrikkomus, josta Suomi on saanut useita huomautuksia, on yhä olemassa tänä päivänä. Translaki kaipaa kokonaisuudistusta, josta voi lukea lisää esimerkiksi Setan sivuilta. Toivon todella, että uusi hallitus haluaa olla osa ratkaisua, ei osa ongelmaa. Pidetään sitä hyvänä merkkinä, että tuore pääministeri nähdään tänään Pride-kulkueessa.

Ihanaa Pride-viikonloppua! Juhlitaan rakkautta, tasa-arvoa ja kaikkia niitä pieniä ja isoja valintoja, joita voimme tehdä yhdenvertaisen Suomen eteen. Meillä kaikilla on mahdollisuus muuttaa asioita kohti parempaa. Sitä, ettei yhtäkään ihmistä syrjittäisi, kiusattaisi, vaimennettaisi, unohdettaisi, jätettäisi ulkopuolelle tai työnnettäisi alempiarvoiseen kastiin sen vuoksi kuka hän on.

PHOTOS BY NATALIA SALMELA

7 thoughts on “Yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta

 1. Joo, o.

  En vaan ymmärrä miks noi *mukajotkasaapäättää* meidän muiden puolesta; ovat ns päättäjiä kun eivät kerran oikeasti osaa mitään päätöksiä tehdä. Nämä issuet ovat niinkuin Itsestäänselvyyksiä, hyvänen aika!!!!

  Olen nyt useaan otteeseen ollut istunnoissa tätä näytelmää katsomassa, ja voin todeta, että hyvää viihdettä on… Popparit vaa puuttuu
  Suosittelen kaikille kansalaisille osallistumaan täysistuntoihin. Saa sidon, realistisen kuvan koko touhusta.
  Osa toki on todella empaattisia ja järkeviä edustajia ❤️

  Mutta. Niin… Huoh.

 2. Hallitusohjelmaanhan on kirjattu että lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta luovutaan ja translakia uudistetaan. Muutenkin ihmisoikeusasiat ovat hallitusohjelmassa vahvasti esillä. Tietenkin paljon on silti vielä tehtävää, mutta eroaahan nykyinen hallitus entisestä kuin päivä yöstä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.