Nopeat niksit kirkkaampaan oloon

Tätä alkuvuotta on leimannut ärsyttävä tahmeuden tunne. On paljon hetkiä, kun mikään ei ole varsinaisesti huonosti, mutta asioista ei saa otetta, olo on päänsärkyinen ja kaikki tuntuu tunkkaiselta. Syy vaihtelee huonosti nukutuista öistä, harmaasta säästä ja mieltä painavista arkiasioista planeettojen asentoon, mutta samat asiat tuntuvat auttavan joka kerta. Pitäisi varmaan painattaa näistä joku huoneentaulu, sillä itsestäänselvyydeltä kuulostavat niksit eivät aina muistu mieleen juuri silloin kun niitä eniten tarvitsisi.

Kun asiat tuntuvat tahmeilta, olen oppinut, että kannattaa:

Pitää tauko. Pätee etenkin töihin. Kun huomaan tuijottaneeni ruutua vartin saamatta mitään aikaan, koska en keksi mitä kirjoittaisin, mitä vastaisin sähköpostiin tai mihin tarttuisin seuraavaksi, nousen tietokoneen ääreltä ja pidän pikkutauon, suoristan selän, oion jäseniäni ja venyttelen. Kun ravistelee kehoa auki, ajatukset saattavat aueta samalla.

Tuulettaa. Helpoin tapa häätää pysähtynyttä energiaa kodista tai työtilasta on avata ikkunat: ulkoilma tulvii sisään ja hoitaa loput.

Juoda iso lasi vettä. Se on usein tehokkaampi tapa kirkastaa päätä kuin päivän kolmas kahvi, joka saa vaan sykkeen kiihtymään ja ajatukset entistä enemmän solmuun. Olen koittanut viime aikoina taltuttaa kahviaddiktioni myös kombuchalla, joka virkistää ilman tykyttävää sivuvaikutusta.

Lähteä kävelylle. Verkkainenkin liikkuminen saa veren kiertämään ja endorfiinit liikkeelle. Raitis ilma tuulettaa päästä pölyiset ajatukset ja tekee tilaa uudelle energialle. Lähden usein ulos juuri silloin kun olo on kaikkein väsynein ja tunkkaisin. Puolikin tuntia ulkomaailmassa tekee tehtävänsä ja kotiin palaa huomattavasti hyväntuulisempi tyyppi.

Laittaa puhelin pois ja lukea kirjaa. Illoista on tullut niin paljon ihanampia sen jälkeen, kun vaihdoin päämäärättömän someselailun kirjan lukemiseen. Olen pyrkinyt siihen, että viimeinen asia mihin kosken ennen nukkumaanmenoa on kirja eikä puhelin. Ruuduton aika saa olon rauhoittumaan ja hyvä kirja vie hetkeksi pois omasta arjesta. Laiskuuspäissäni löydän itseni silti liian usein puhelin kädestä ja sen kyllä huomaa omasta levottomasta olosta.

Mennä nukkumaan. Uni auttaa silloinkin kun mikään muu ei! Hyvin nukutun yön jälkeen kaikki tuntuu vähän helpommalta ja valoisammalta. Olen pari kertaa viime kuukausina mennyt Jarnon houkuttelemana nukkumaan jo puoli kymmenen maissa ja seuraavat aamut ovat olleet superkivoja ihan siitä syystä, että olen herännyt kerrankin aidosti täysin levänneenä.

Muita vinkkejä?

PHOTOS BY STELLA HARASEK

11 thoughts on “Nopeat niksit kirkkaampaan oloon

 1. Ehdottomasti uni ja itselleen nauraminen. Ulos ääri olosuhteissa auttaa myös ihan pirusti virkeyteen. Huijaa itseään kun on niin kuin tehnyt jotain itseään ylittävää touhua.

 2. Monta vinkkiä olen tiennyt, kunpa vielä käyttäisinkin niitä…paremman toivossa kun kevät tästä kirkastuu.

  • No sepä tässä onkin se suurin haaste! Ehkä näiden listaaminen auttaa muistamaan jatkossa.

 3. Kaverille soittaminen ja muutaman minuutin tehokas juoruilu puhelimessa saa usein tahmaiset ajatukset kirkastumaan. Yleensä olen itse taipuvainen viestittelyyn laiskuuden nimissä, mutta välillä vanha kunnon puhelinkeskustelu on just paikallaan.

  • Totta! Itse yhdistän usein kävelyn ja soiton ystävälle – kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja toimii aina.

 4. Kun minulla on kulahtanut olo niin siivoan kotona. Poimin vaatteet ja siivoan epämääräiset kasat. Teen kierrätyskierroksen ja heti kodin ja oma energia tuntuu kevyemmältä. Samoin suihkun voi ajatella meditatiivisena puhdistavana rituaalina. Ei siellä tarvitse silti lotrata ikuisuuksia, mutta sen viiden minuutin ajan ajattelee, että puhdistaa paitsi kehoa niin myös mieltä. Usein myös virkistää käydä lähiseudulla jossain paikassa, jossa ei ole ennen käynyt. Näitä voin ainakin suositella.

  • Ai niin, ja jos tuntuu, että mikään ei auta niin sitten vain hyväksyy sen, että nyt on vähän nuutunutta ja antaa olla. Asioilla ja oloilla ei ole tapana pysyä staattisena, joten kyllä se siitä aikanaan muuttuu.

   • Niin, sekin on totta! Jos mikään muu ei auta niin voi vaan antaa olla ja luottaa siihen, että se menee ennemmin tai myöhemmin ohi.

  • Joo siivous on loistava keino tarkoittaa tunkkaisuutta! Se on vaan monesti niin aikaavievä homma, että ei sovi ensiavuksi, vaan vaatii isomman slotin kalenterista :D

   Suihku on kans loistava tapa freesata oloa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.