Viisaan vinkit fiksumpaan vaatehuoltoon

yhteistyossa-samsung

Hei kaunokaiset, viime syksynä alkanut yhteistyöni Samsungin kanssa saa jatkoa. Sen myötä tulen tänä keväänä tutustuneeksi kodinhoitoon ja sen innovaatioihin. Myönnetään, aiheeseen liittyvässä tietoudessani onkin vähän päivittämistä, vaikka minusta silloin tällöin hetkellisesti kuoriutuukin kaikkien aikojen pikkuvaimo. (Kukaan ei tosin pöyhi tyynyjä paremmin kuin kämppäkaverini.)

Seuraavaksi on luvassa asiaa siitä miten vaatteita kannattaa pestä ja huoltaa, jotta ne kestäisivät kauan ja pysyisivät kauniina. Sijoitan useimmiten laadukkaisiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin, koska kiinnyn lemppareihini ja haluan rakastaa niitä vuosia – uskon, että niin tekee moni teistäkin? Sitä suuremmalla syyllä vaatekaappinsa huoltoon kannattaa suoda ajatus tai pari.

2015-03-17-stellaharasek-samsung-1

Aihe on ajankohtainen, sillä olen viimeisen vuoden aikana joutunut heittämään pois aivan liian monta vaatetta ennen aikojaan – niihin on tullut reikiä joita ei ole saanut enää korjatuksi tai kulumia kriittisiin kohtiin, saumat ovat kiertyneet pesussa ja kankaat menettäneet ryhtinsä. Osuutensa asiassa lienee sillä, että unohdan usein vaatteni siihen mihin ne riisun – siis lattialle tai vaivihkaa kasvavaan kasaan sängylle. Köh. Kanssasyyllinen on muinainen pesukoneemme, joka näyttää nakertavan reikiä ohuempiin materiaaleihin – todella hurmaava ominaisuus. Sille tulee onneksi loppu ihan lähipäivinä, sillä meille on saapunut uusi pesukone, Samsungin lippulaivamalli nimeltä WW9000, joka hohtaa uljaana kuin ritari ratsullaan. Nyt kun vanhentuneet välineet on päivitetty tyylikkäästi ajan tasalle, taitaa olla aika tehdä jotain omille luutuneille tavoillekin.

Otin avuksi ystävän, vaatesuunnittelijan ja vaatehuollon asiantuntijan Outi Pyyn, jolla on yli 20 vuoden kokemus vaatteiden valmistuksesta, huollosta, korjaamisesta ja tuunaamisesta. Outilla on myös vakuuttavin ja hypnoottisin kuulemani asiantuntijaääni – ensi kerralla taidan muistiinpanojen tekemisen sijaan napsauttaa videokameran päälle. Mutta asiaan.

2015-03-17-stellaharasek-samsung-2

Kohtele kauniisti

Kun on kerran hankkinut vaatekaappinsa ihania vaatteita, niitä tulee kohdella kauniisti ja kunnioituksella. Älä toisinsanoen tee kuten minä teen, vaan pidä ne poissa lattioilta ja nosta henkareihin. Vaate on sitäpaitsi vaivattomampi laittaa henkariin kuin viikata kaappiin, lisäksi henkarissa se tuulettuu. Roikota vaatteet väljästi, jotta ilma liikkuu niiden välissä.

Henkarit kannattaa valita harkinnalla. Kapeat designhenkarit (en yhtään ymmärrä miksi Outi tuijottaa minua tässä kohdassa) ovat kauniit, mutta pilaavat vaatteet. Ohuille rautalankahenkareille kuuluvat ainoastaan puuvillapaidat ja kapeahartiaiset t-paidat – niihin ei jää painaumia henkareiden päistä. Sormenpaksuiselle henkarille voi ripustaa kevyitä neuleita, jotka eivät veny. Painavia neuleita varten on olemassa henkareita, joissa on kumipäällys: neuleet eivät pääse venymään henkaria pitkin, vaan pysyvät muodossaan. Neulehenkarit ovat usein myös tavallisia henkareita leveämmät ja pitävät näin leveällä pääntiellä varustetut vaatteet paikoillaan. Painavimmat takit ja jakut kuuluvat takkihenkariin, jotka säilyttävät hartioiden muodon oikein. Niitä saa usein uuden takin mukana kaupasta, kun vaan kysyy.

2015-03-17-stellaharasek-samsung-3

Tuuleta aina kun voit

Vaate kuluu aina mekaanisesti pesukoneen rummussa. Mitä vähemmän peset vaatteitasi, sen vähemmän ne kuluvat ja sen kauemmin kestävät kauniina. Pesujen harventaminen on myös ympäristöteko.

Moni nakkaa t-paitansa käytön jälkeen pyykkikoriin miettimättä sen kummemmin kaipaako se vielä pesua – esimerkiksi kevyessä toimistotyössä ei välttämättä juuri hikoile. Pesemisen sijaan mieluummin tuuleta vähänpidettyjä vaatteita ikkunalla tai tuuletusparvekkeella – sitä varten ne ovat olemassa. Farkut ja villapaidat kaipaavat harvoin varsinaista pesua, ne voi puhdistaa myös pakkasessa. Nosta talvella parvekkeelle tai viikkaa pakastimeen. Kyllä, sinne äidiltä saatujen puolukoiden viereen.

… Paitsi silloin kun pikapeset

Edelliseen on olemassa poikkeus: treenikamat kannattaa pestä heti eikä viikon päästä. Hiki irtoaa helpoimmin tuoreena ja silloin riittää pikaisempi pesukin. Uudessa pesukoneessamme on olemassa vartin pikapesu, joka säästää niin vettä, vaatteiden kuituja kuin pyykkimuijan kärsivällisyyttä. Halleluja. Tästä ominaisuudesta on oikeasti iloa, kun treenaa viisi kertaa viikossa.

Keinokuituisten vaatteiden pesu kannattaa muuten ympäristösyistäkin pitää minimissä – kiinnostuneet voivat lukea aiheesta lisää Outin tontilta.

2015-03-17-stellaharasek-samsung-4

Pese paremmin

Jos tuntuu, että laadukkaatkin vaatteet kulahtavat ennen aikojaan, kannattaa kääntää kriittinen katse omaan kylpyhuoneeseen. Pesukoneissa ja pesuohjelmissa on eroja! Suurin osa vaateliikkeiden saamista reklamaatioista johtuu vääristä pesuvalinnoista.

Jos pesukoneesi on vanha, uuteen sijoittaminen voi olla vaivan väärti. Uudet koneet ovat sekä tekstiili- että ympäristöystävällisempiä kuin vanhat: ne kuluttavat huomattavasti vähemmän vettä, pesevät tehokkaammin ja hellemmin ja tarjoavat enemmän vaihtoehtoja. Laadukkaissa koneissa on myös ekopesuohjelmia, jotka käyttävät vain 40-45 litraa vettä per pesu siinä missä tavallinen ohjelma hörppää helposti melkein sata litraa. Vesi ei ole mikään ehtymätön luonnonvara edes Suomessa, vaikka usein kuvittelemme niin.

Samsungin uusimmissa pesukoneissa on patentoitu Eco Bubble -tekniikka, jossa pesuaine vaahdottuu veden kanssa erillisessä pumpussa pikkukupliksi jo ennen kuin päätyy rumpuun. Tekniikka on mahdollistanut ekopesuohjelman, jossa pyykit pestään kylmässä vedessä saavuttaen saman pesutehon kuin tavallisessa 40 asteen pesussa. Ohjelma on lisäksi lyhyempi kuin muut. Win-win.

Pesupussit ovat ystäviäsi aina kun peset vaatteita, joissa on hakasia, strasseja, nappeja, vetoketjuja tai mitä tahansa kovaa tai terävää. Pesupussit suojaavat muita vaatteita niiden kulutukselta. Farkut kannattaa pestä kokonaan erikseen, sillä ne painavat märkänä yli kilon – melkoinen murikka, joka tekee pesukonerummusta varsinaisen mankelin. Älä ainakaan iske samaan pesukoneelliseen ohuita silkkivaatteita, vaan pese herkät vaatteet erikseen.

Outin EI NÄIN -listan kärjestä löytyy meikäläisen ehkä yleisin moka: vaatteiden unohtaminen märkänä koneeseen. En tiedä mikä siinä on. Unohdan autuaasti koko pesukoneen ja aamulla kun laahustan naamapesulle, havahdun siihen että pesukoneesta leviää ummehtuneen pyykin tuoksu. Uuden pesukoneemme voi käynnistää etänä puhelimeen ladattavan sovelluksen avulla, mutta sitäkin enemmän odotan sitä, että se ilmoittaa samaisen sovelluksen kautta, kun pesuohjelma on ohi. Ei pääse hajamielisimmältäkään (siis edes minulta) unohtumaan vaatteet märäksi mytyksi pesurumpuun sen jälkeen.

Pyykinpesukone on kovassa käytössä oleva kodinkone, joka kaipaa välillä huoltoa – se pidentää niin koneen kuin siinä pestävän pyykin käyttöikää. Pesukertojen myötä syntyviä zeoliittikertymiä voi ehkäistä pesemällä säännöllisesti rummun tyhjänä 60 asteessa. Samsungin uusimmat mallit, myös meille muuttanut, tietysti kertoo itse milloin tarvitsee huoltopesun. (Ehkä se osaa seuraavan päivityksen myötä mennä makuuhuoneeseen keräämään lattialta likaiset vaatteet? Terveiset tuotekehitystiimille!)

2015-03-17-stellaharasek-samsung-5

Valitse viisaasti (niin kaupassa kuin kotona)

Myös pesuaineeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Uudet pesukoneet käyttävät vanhoja huomattavasti vähemmän vettä ja tarvitsevat sen vuoksi myös huomattavasti vähemmän pesuainetta. Jos hölväät uuteen koneeseen saman verran pesuainetta kuin vanhaan, peset vaatteesi likaisiksi.

Myönnän, kuulun niihin jotka oppivat meikkaamaan, keittämään kahvin ja annostelemaan pesuainetta muinaisella 90-luvulla eivätkä ole sen koommin kyseenalaistaneet rutiinejaan. Uudesta koneestamme löytyvä automaattinen pesuaineannostelu hoitaa onneksi asian puolestani: pesukone osaa mitata pyykin painon, arvioida sen likaisuusasteen ja päättää paljonko pesuainetta tarvitaan. Arvostan. Aihe kiinnostanee erityisesti pesuaineille herkkiä ja allergisia: mitä vähemmän vaatteisiin jää pesuainejäämiä, sen paremmin iho voi.

Ympäristöpisteitä saa myös ekologisesta pesuaineesta. Esimerkiksi hajusteetonta Ecoveria myydään useimmissa elintarvikekaupoissa. Ruohonjuuresta niihin saa jopa täyttöpakkauksia, jolloin pakkausjätettä muodostuu vähemmän. Pesupähkinät ovat myös oiva vaihtoehto: täysin allergiavapaiden ja kemikaalittomien pähkinöiden pesuteho perustuu pähkinänkuoressa olevaan emäksiseen, saippuankaltaiseen aineeseen, joka vapautuu joutuessaan veteen. Olen itsekin testannut pesupähkinöitä ja todennut vähän kreisiltä kuulostavan konseptin täysin toimiviksi.

Tartu tahroihin aikailematta

Tahroja tulee kaikille. Varsinkin minulle. En ymmärrä miten on mahdollista, että mustat vaatteet pysyvät suht siisteinä, mutta mitä valkoisempi vaate, sen varmempaa on, että kaadan siihen punaviiniä, tomaattikastiketta tai mustikkamehua. Testattu ja todettu vuosien varrella. Kuten myös se, että tahrojen poistaminen on tavallistakin haastavampaa kun kaksi viikkoa myöhemmin on kerännyt tarpeeksi voimaa ongelman kohtaamiseen. Nimim. nytkin punaviinitahrainen valkoinen pellavapaita pyykkikorin pohjalla (Outi Pyy katsoo minua tuimasti).

Tahroissa olennaista on reaktioaika: käsittele tahra heti, älä viikon päästä. Ekolosta löytyy ekologista tahranpoistoainetta eli sappisaippuaa, jolla voi käsitellä useimmat tahrat – silloin
ei tarvitse pestä niin korkeassa lämpötilaa tai pitkää pesuohjelmaa, eikä tarvitse kemikaalikäsitellä koko koneellista, vaan ainoastaan sen vaatteen, joka tarvitsee tahranpoistoa.

2015-03-17-stellaharasek-samsung-6

Kuivaa kuin kukkaa kämmenellä

Neuleet kannattaa kuivata pyyhkeen päällä tasaisella alustalla, muut vaatteet voi laittaa kuivumaan henkariin. Siinä säästyy myös vaivaa, sillä henkariin kuivunut vaate on suora eikä välttämättä kaipaa silitystä. Tämä on itseasiassa vinkki, josta minä olen ottanut vaarin jo vuosia: taloudessamme tiettävästi on silitysrauta, mutta en ole nähnyt sitä vuosiin, sillä olen aivan liian laiska kaivaakseni sitä esiin. Kuivaan henkarissa t-paidat ja hihattomatkin, sillä tavoin niihin ei tule ryppyjä ja puhtaat vaatteet on kätevä kuivuttuaan nostaa rekkiin. Helppouden huipentuma.

2015-03-17-stellaharasek-samsung-7

Älä korvaa vaan korjaa

Kun suosii laadukkaita vaatteita, vaatteita voi ja myös haluaa korjauttaa sen sijaan, että heittää pois ja ostaa uusia. Ellet osaa, ehdi tai halua ommella itse, etsi luotto-ompelija, jolle kiikutat lempimekkosi kun sen helmasta purkautuu sauma. Helsinkiläisiä palvelee mm. Hakaniemessä sijaitseva Remake, jossa Outi työskentelee. Ompelija osaa myös muokata vaatteita muuttuvaan makuun tai uusiin mittoihin: maksimekosta voi tehdä minimekon, rennoista farkuista istuvammat. Uuden ostamisen sijaan voi antaa lempivaatteilleen uuden elämän.

*****

Tuleeko mieleen muita vaatteiden kauniina ja kestävänä pitämiseen liittyviä vinkkejä, jotka ovat osoittautuneet toimiviksi? Laita hyvä kiertämään ja jaa kommenttilootassa!

37 thoughts on “Viisaan vinkit fiksumpaan vaatehuoltoon

 1. Heippa,

  Huomasitko, että tuo ensimmäinen Outi Pyy linkki ei toimi? Kiitos tärkeästä postauksesta.

 2. Oho, sorry tuplapostaus. mä luulin ettet se eka tullut lävitse. poista toki jos vn viitsit. :)

 3. Tomaattikastiketahrat lähtevät muuten sitten ihan vaan auringonvalossa vaatteen kuivattaessa. Ihana kevätaurinko. Valkoinen paita partsille kuivumaan ja jopas tuli taas puhdasta vaikka oranssi tahra olikin jäljellä kun otin sen pesukoneesta!

 4. Hei täällähän on loistavaa keskustelua – huippua! Palaan kaikkiin paremmalla ajalla, kuullaan pian ja in the meanwhile: jatkakaa.

 5. Pinttynytkin hienhaju lähtee paitojen kainaloista suihkuttamalla niihin vodkaa. Mahdollisimman vahvaa kamaa, ja suihkutetaan läpimäräksi. Annetaan kuivua (itse pesen paidan vielä jälkeen) ja haju on poissa.

  Jos eka kerta ei tehoa, käsittelyn voi toistaa. Ei varmaan voi käyttää arimmille materiaaleille mutta itselläni tämä kikka on pelastanut monia paitoja roskistuomiolta. Etikka yms ei auttanut ainakaan mulla.

 6. Saakos kysäistä mistä ensimmäisen kuvan vaaleat vaatekappaleet on ostettu? Tai osaatko vinkata mistä kannattaisi metsästää vaaleaa pellavapaitaa tai jotain muuta hyvää laskeutuvaa vaaleaa paitaa, joka ei nyt ihan omaisuuksia maksa. Pidän pellavasta tai sellaisesta huolettomasta matskusta. Silkki ei mielellään. Mulla on kauniin hennon vaaleanpunainen ja musta kuvaamani paita, mutta vaalea (luonnonvaalea, vaaleanharmaa, tms) puuttuu. Ihana postaus ja tärkeä aihe.

  • Hei Mari, ylin paidoista on IROn ja hankittu Gaudeten kirppikseltä. Muut ovat pellavaisia löytöjä Santorinilta, siellä noita vaaleita pellavakaftaaneja ja -kaapuja löytyy päätähuimaava valikoima!

 7. Vaikka muuten pesisitte vaatteet missä lämpötilassa lystäätte, peskää aina ensimmäinen pesu pesuohjelapun mukaisessa lämpötilassa. Useimmissa vaatteissa itse väriaine kiinnittyy vasta ensimmäisessä pesussa, ja jos ohjelämpötilan laiminlyö, voipi väriaineet lähteä kävelemään. Erityisen tärkeää tämä tietysti on kuviollisten kankaiden kanssa. Ei oo levähtäneet printit valkoisella pohjalla kivat, jos syy on oma.

 8. Tuo pesukoneen etäkäynnistys jollakin appsilla on vähän ristiriitainen juttu… Kotivakuutus ei tietääkseni korvaa vahinkoa, jos kone esim. syttyy palamaan tai aiheuttaa vesivahingon, etkä ollut kotona sitä vahtimassa.

  • jepp… minä en muutenkaan tykkää ajatuksesta jättää pesukonetta pyörimään mikäli olen omaa pihaani kauempana.

  • Joo, tarkoitus ei olekaan jättää pesukonetta valvomatta. Toiminnallisuus on suunniteltu käsittääkseni esimerkiksi tilanteeseen, jossa asutaan useammassa kerroksessa ja pesukone sijaitsee jossain kauimmaisessa nurkassa. Silloin säästyy aikaa ja vaivaa, jos voi käynnistää pesun toivomallaan hetkellä – vaikka heti aamulla herättyään – tuon sovelluksen avulla.

 9. Hei kiitti, opin monta uutta asiaa. Pesukone on tosiaan vanha kuin taivas, pitää ottaa uuden hankinta harkintaan… Kiitos ihanasta blogista!

 10. Tomaattitahrat lähtevät kun kuivatat vaatteen auringonvalossa. Ihana kevät – taas saan tahrat katoamaan. Niihin mitään tahranpoistoainetta siis tarvita!

 11. Juuri kävin vaatekaappia läpi ja heitin sängylle useamman valkoisen paidan / tunikan. Puuvillaa, pellavaa, silkkiä. Kaikki pesun jäljiltä nostettu henkariin ja kaikissa kainalot kellertävät! Voiko näille tehdä mitään vai heivaanko roskiin? Kuka tahansa martta saa vastata ;)
  Ja vielä, onko tämä ihmisen ominaispiirre, kun tuntuu, ettei dödöä vaihtamalla tilanne muutu miksikään?? En hikoile, mutta vaatteet saan pilalle, prkl!

  • Miulla on sama juttu. Stellan mainitsema sappisaippua auttaa jossain määrin ainakin puuvillalle ja pellavalle, silkistä en tiedä kestääkö. Hieron saippuaa paidan kainaloihin ja kaulukseen ja annan saippuan vaikuttaa puolisen tuntia ennen kuin pesen normaalisti koneessa.

  • Itselläni oli sama ongelma, mutta deodorantin vaihtaminen luonnonkosmetiikkaan ratkaisi asian. Ymmärtääkseni tavallisten deodoranttien alumiini yhdistettynä hikeen saa aikaan ne keltaiset tahrat.

   Tahroihin kantsii kuulemma kokeilla astianpesuainetta (1 osa), vetyperoksidia (2 osaa, saa apteekeista) ja mahdollisesti vähän ruokasoodaa hankaamiseen. Käytetään tahranpoistoaineen tapaan. En tosin tiedä kannattaako silkille kokeilla tätä, mutta ehkä jos vaate menisi muuten roskiin? :)

 12. Mielestäni tuo ajatus, että pestään todella alhaisessa lämpötilassa on huono (vaikka ekologinen olenkin!) Vaatteet puhdistuvat paremmin 60º, niiden kuituihin ei jää hikeä ja jäämiä. Laadukas vaate ( ei tietty villa ja silkki) kestää hyvin. Värit säilyy kirkkaampina. Kun aloin pestä kaikki vähintään 60º, niin vaatteiden pesukerrat vähenivät huomattavasti! Ne pysyvät raikkaina pidempään, kun ovat puhdistuneet kunnolla. Ekologisempaa siltä kannalta. Kiitos

 13. Tavallisista pesuaineista muuten kertyy aivan järkyttävää tököttiä pesukoneen putkistoon. Kone kannattaa aina välillä hurauttaa 90 asteessa tyhjänä, vaikka se tuhlaukselta tuntuukin. Etikka kuulemma auttaa myös, mutta en ole itse kokeillut, hajuhaittojen pelossa.

 14. Haa, hyvä ajoitus, juuri kevään korvalla alkaakin ajatella VAATEHUOLTOASIOITA (=tyhjennän komeron, mitä heitän pois, mitä käytän, tuunaan, korjaan…)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.