Torilla tavataan

Lupasin kertoa mistä saa kaupungin ihanimman puuroaamiaisen. Muistatteko Samulin, jonka mainitsin aikoinaan kun kirjoittelin Cafe Balzacista? Samuli lellii kaupunkilaisia nykyisin Fredan torilla palvelevassa torikahvilassa nimeltä LÄTTY Helsinki. Kyllä – sieltä saa muutakin kuin puuroa! Kahvila aukeaa aamuisin puoli kahdeksalta. Aika monena aamuna meikäläinen on istunut siellä viimeistään yhdeksältä.

2015-06-24-stellaharasek-lattyhelsinki-fredantori-12015-06-24-stellaharasek-lattyhelsinki-fredantori-22015-06-24-stellaharasek-lattyhelsinki-fredantori-3

Kun katsoo kauempaa, voisi kuvitella, että kyseessä on tavallinen torikahvila. Heti ensimmäisellä visiitillä tulee selväksi, että se on kaukana totuudesta. Kahvinkeittimen ja puurokattilan vieressä on vanha levysoitin, joka pyörittää iskelmää tai jazzia. Astiat ovat kauniisti kolhiintunutta antiikki-Arabiaa. Ennen muuta: Samuli ottaa jokaisen asiakkaansa vastaan kuin tämä olisi kauan odotettu vieras. Kantiksille hän keksii yllätyksiä, lapset ja koirat eivät jää hekään huomiotta. Vaikka hän pyörittää paikkaa useimmiten yksin, ikinä ei ole niin kiire, ettei ehtisi hetkeä jutella.

2015-06-24-stellaharasek-lattyhelsinki-fredantori-42015-06-24-stellaharasek-lattyhelsinki-fredantori-52015-06-24-stellaharasek-lattyhelsinki-fredantori-62015-06-24-stellaharasek-lattyhelsinki-fredantori-7

Kahvi on hyvää ja – mikä tärkeintä – sitä saa santsata. Safkavalikoimat vaihtelevat vähän päivän mukaan, joka aamu on kuitenkin tarjolla puuroa, samoin munakkaita ja lettuja saa aina siihen asti kun ne loppuvat. Kannattaa maistaa sekä makeita että suolaisia lettuja, niiden ainekset on niin valittu kuin valmistettu rakkaudella (kysykääpä vaikka mitä juustoa päivän letuista löytyy). Itsepuristetut mehut ovat mahtavat, olen testannut ainakin inkiväärin ja verigreipin. Uusimpana hittituotteena on kuulemma pullapitko, josta saa niin ison tai pienen palan kuin haluaa. En tosin ymmärrä miksi kukaan ikimaailmassa haluaisi pienen pullapalan. Hulluutta.

2015-06-24-stellaharasek-lattyhelsinki-fredantori-82015-06-24-stellaharasek-lattyhelsinki-fredantori-102015-06-24-stellaharasek-lattyhelsinki-fredantori-112015-06-24-stellaharasek-lattyhelsinki-fredantori-9

Olen notkunut kahvilassa niin yksin, porukalla kuin palaverissa, naputtanut siellä töitä, syönyt aamiaisen ja heti sen perään lounaan, hakenut lisää kahvia, esittänyt vaatimuksia kainoja toiveita lettujen suhteen (pelkällä sitruunalla ja sokerilla höystettyjä lettuja saa nyt!), rapsutellut muiden asiakkaiden koiria ja jutellut ohikulkevien tuttujen kanssa.

Lyhykäisyydessään: koko kesän paras paikka. Menen taas, menkää tekin.

LÄTTY Helsinki
Fredan tori, Punavuori
Auki arkisin 7:30–18, lauantaisin 9-17

26 thoughts on “Torilla tavataan

 1. sitruuna letuissa on taas sitä hipsterihommaa, lätyissä on tietenkin hilloa, kermavaahdolle optio. kaikki on muu on vaan hienostelevaa sössäämistä ja oman kultivoiden laun ja joutavan erkoisuudentavoittelun esittelyä.

 2. Sitruuna ja sokeri on AINOA oikea lettutäyte. Siis ainakin niille, jotka ovat syöneet lettuja eteläisellä pallonpuoliskolla.

  • SAMAA MIELTÄ. Mutta joskus letut kyllä maistuvat hillolla ja kermavaahdollakin.

  • Hei sun pitää ylipuhua Samuli laajentamaan Turkuun! Mutta Samulia ei saa viedä pois Fredan torilta, joten Turun toimipisteeseen pitää keksiä joku Samuli-korvike.

 3. Pitääks mun hypätä onnimanniin ja brekulle samulille :)
  Arvaa miten hyväksi kaurapuuron saa, kun siihen vatkaa 2 valkuaista mukaan? :O! Saa :)))
  Nyt laitoin tänään aamulla raastettua sitruunan kuorta (huom. oman puun sitruunaa!) ja tietty voita ison kasan. Lähti taju.. miten ruoka on nykyään niin älyttömön hyvää? Tuol Lilynkin puolella oli postaus tästä Samulista :) ja, sieltä mä bongasin ton valkuaispuuronkin. Mun pitää se blogi kaivaa, ja linkata. Herkkuja rutkasti!

  • KYLLÄ PITÄÄ! Ooh, sitruunankuorta. Samuli, ootko kuulolla?! Voidaanks kokeilla?

   • :D .. hmm, entäs jos tää mun puuro onkin “paremman” makuista kuitenkin… ? :DD

    ps. en tiiä miks, mut kiitos sun tekstien, oon saanu niin parhaita nauruja täällä.. ♡

     • Hei kiitos kaunis! Ilo kuulla, että olet tykännyt.

    • HMM, voisitko SINÄ perustaa puurokahvilan jonnekin tänne Ullanlinnaan?! Kapteeninpuistikossa olisi hyvin tilaa.

     • A p u a! :OO

      No kuule. Nyt pomppas :) oon ex-ravintolatyöntekijä, ja haaveillut ihan hullusta ideasta!! Ja tiedän että se toimis, mut en oo löytäny vielä paikkaa! Ja, nytkin oon herättelemässä mun toista ammattia taas (näkijän) henkiin :D ps. Tein omankin postauksen just “sitruunoista” etc, ja linkkasin sun blogin myös lukijoilleni!

     • OOOOH! Se paikka ihan varppina löytyy (käytä näkijätaitoja hyväksesi!) ja sit musta tulee KANTIS! En malta odottaa! Kiitti, pitääkin käydä kurkkaamassa.

     • :) oot kyl ihku! Mutta, eheh, näkijä ei koskaan ikinä, näe itelleen :/ sehä ois ihan liian iisiä :DD.. mut oon kyllä toivonu isosti!

     • Aah! En ole ajatellutkaan tuota – omia asioitaan ei siis nää? Toivominen ja haaveilu kannattaa aina – kun laitat täydellisen paikan tilaukseen, kyllä se sieltä ihan varmasti osuu vastaan.

  • Nonni! Täytyy testaa toi vakuaisvaahto ja sitruunankuori heti huomenissa. Se on sitte jännetupentulehdus jos tulee hitti ;( Mia alkuaisvaahto siis puuron sekaan?

   • :)) toivottavasti ranteesta on *ruista** ;)
    Tää on tälleen yhen annoksen mitat: 1 dl kaurahituleita (niitä oikeita, ei feikkejä), n 2,5 dl vettä, suola (tähän siis sopii muös kaneli), mut sit sitruskuoret pois, ja ne 2 valkuaista. Kun puuro on ns valmista, valkuaiset sekaan ja vispaillaan kunnes ne hyytyy, tai näyttää hyvältä :) sitruunankuoret pikkasen ennen valkuaisia. Välillä mä koristelen tän kermavaahdollakin :)
    toivottavasti sait selkoa?

    • No, esim Israelissa tehtiin niinkin, kun puuroo jäi yli, niin siittä tuli tosi hyvää seuraavan päivän aamuleipäsiä :) ja sit on olemassa yks hyvä enkelikeitto/sose juttu :))
     Mä kyl päätin, että mä tuun sinne torille! ♡

 4. Ihana vinkki, kiitos! Menen myös Suomi-lomallani ehdottomasti tänne – erityisen varmasti jos saamme asua Suomi-lomallamme ystävän asunnossa Eirassa :).

 5. Voi miten ihana paikka! Menee testaukseen kesän Suomi-lomalla. Täytyy sekin todeta, että on aika inhimilliset hinnat. Tuollahan voisi käydä aamukahvilla ja -munkilla vaikka joka aamu…

 6. Ah, mitkä ihanat kuvat ja mikä tunnelma! Fredan tori on ihan paras, ja etenkin siellä loppukesästä myytävät villikukkakimput, jotka on aiempina kesinä kuulemma olleet vanhusten keräämiä.

  • Joo, ne on ihan parhaita! Fredan torilla on kyllä kiva tunnelma, osasyy varmasti siellä viihtymiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.