Havaintoja pakkaamisesta

Joka matkalla, kohteesta riippumatta, tarvitaan villapaita ja villasukat. Ainakin lentokoneessa, mahdollisesti myös liian hyvin ilmastoidussa hotellissa, viileänä iltana, sadepäivänä tai vuoristoretkellä. Joka kerta kun villavarusteet ovat olleet mukana, olen onnitellut siitä itseäni – ja joka kerta kun olen jättänyt ne kotiin suunnatessani lämpimille leveysasteillle, olen katunut. Sitä virhettä en tee enää viime viikon jälkeen, kun matkustin Kreetan +27 asteen lämpöön laukku täynnä pelkkiä hellehepeneitä ja parin päivän jälkeen lämpöaalto väistyi ukkosmyrskyjen, kaatosateiden ja +16 asteen tieltä. Hups.

POIKAYSTÄVÄLTÄ PÖLLITTY NAHKAROTSI & T-PAITA GANT RUGGER
NEULETAKKI SAATU TIGER OF SWEDENIN MIESTEN KEVÄTMALLISTOSTA

On äärimmäisen kätevää, jos voi käyttää samoja vaatteita kuin matkatoverinsa! Ahvenanmaan reissulla (josta nämä kuvat ovat) käytimme Jarnon kanssa ristiin toistemme vaatteita. Yhtenä päivänä minulla oli harmaa villapaita ja sen alla valkoinen kauluspaita, seuraavana päivänä Jarno puki päälle täsmälleen saman setin. Pitäisi varmaan aloittaa who wore it better -henkinen juttusarja. Äänestättehän sitten minua?!

MUSTAT ALUMIINISET MATKALAUKUT RIMOWA

Hyvä matkalaukku tekee muutenkin matkustamisesta monin tavoin mukavampaa, mutta sen kanssa pakkaamisestakin, joka noin muuten ottaa päähän keskivertoa enemmän, tulee siedettävää. Olen alkanut jollain oudolla tavalla ihan nauttia niistä hetkistä, kun kokoan matkalaukun viereen kaiken mitä mahdollisesti voisin pakata, suoritan vielä kriittisen karsintakierroksen ja sen jälkeen ryhdyn saksalaisella sotilaallisuudella rullaamaan ja sijoittamaan seulan läpäisseet tavarat laukkuun.

POIKAYSTÄVÄN HARMAA VILLAPAITA GANT RUGGER
KAULUSPAITA SAATU TIGER OF SWEDENIN MIESTEN KEVÄTMALLISTOSTA
AURINKOLASIT RAY-BAN

Kauas ovat nimittäin jääneet ne ajat, kun pakkasin viisi minuuttia ennen lentokentälle lähtöä kauhomalla kassiin lattialta löytämiäni mustia vaatteita ja toivomalla parasta. En tiedä onko paineensietokykyni haperoitunut vuosien varrella vai onko se vaan tervettä aikuistumista, että haluan pakata ajan kanssa ja ajatella rauhassa läpi mitä tarvitsen ja mitä ilman pärjään. Toki sekin vaikuttaa, että suurin osa matkoistani liittyy nykyisin töihini enkä selviä enää bikineillä, passilla ja hammasharjalla, vaan tarvitsen mukaani kamerakaluston, tietokoneen, ulkoisia kovalevyjä, muistikortteja ja kasan erilaisia piuhoja ja latureita. Yksikään niistä ei saa unohtua tai seuraa saatanallinen säätö, joka on pois jostain tärkeämmästä, oli se sitten työnteko tai rannalla vetelehtiminen.

Ennen sulloin kamat kassiin miettimättä sen enempää, mutta kärsivällisyys ei enää riitä pitkin matkalaukkua pyöriviin tavaroihin, joiden joukosta on mahdotonta löytää nopeasti sitä mitä etsii. Mitä enemmän matkan aikana tulee liikuttua paikasta toiseen, sen tiukemmin matkatavaroiden pitää (edes yrittää) pysyä järjestyksessä, ettei joka ilta tarvitse tärvätä tuntia hammasharjan metsästämiseen. Sen takia kuljetan mukana erikokoisia kangas- ja nahkapussukoita, joihin lajittelen tavarat käyttötarkoituksen mukaan: yhdessä on sukat ja pikkupöksyt, toisessa passit ja paperit, kolmannessa kosmetiikka. Likapyykillekin on omansa, siitä se on helppo tyhjentää lavuaariin ja nyrkkipyykätä.

MUSTA NAHKAPUSSI & LOMPAKKO FILIPPA K
SAMSOE & SAMSOEN PITSITOPPI SAATU GAUDETESTA
STYLESNOBIN NILKKURIT SAATU DOTSISTA

Joka matkalla pitää olla yhdet kengät, joilla jaksaa talsia missä olosuhteissa vaan. Omat jokapaikan luottokenkäni ovat lähes aina nilkkapituiset buutsit, joissa on pieni korko – ne ovat omille kireille pohkeilleni nimittäin paljon paremmat kuin tasapohjaiset lenkkarit. Nilkkurit ovat useimmiten matkatavaroiden tilaavievin ja painavin asuste, mutta lennoilla ja muiden siirtymisten aikana ne ovatkin onneksi jalassa eivätkä painamassa matkalaukussa.

Mutta mitäs te tuumaatte – samoja vai päinvastaisia kokemuksia ja mielipiteitä?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

17 thoughts on “Havaintoja pakkaamisesta

 1. Kyllä pussukoille! Packing cube nimellä juoksevista muovipusseista otetaan aikamoista hintaa mutta esim. Punaisen Ristin kestopussit hedelmille on just loistavia: läpinäkyviä ja ne voi pestä!
  Silkki on myös loistava matkakumppani, lämmin sekä viileä oikeilla hetkillä ja mahtuu pieneen tilaan. 80% silkkivaatteistani on kierrätyskeskuksista joten ei aina edes kallista!
  Lontooseen lähtee aina mukaan tilava reppu jotta voi rauhassa juosta metroportaita, Aasiaan iso matkalaukku. Kuitenkin aina mahdollisimman vähän tavaraa mukaan.

  • Oho, pitääpä tsekata. Joo, samaa mieltä silkkivaatteista! Ja siitä, että matkan luonne ja kohde määrittelee sen lähteekö mukaan matkalaukku vai reppu.

 2. ISO peukku Who wore it better -postaussarjalle!!! :-D

  Mä teen aina ihan paperille listan vaatteista ja niiden yhdistelmistä ennen pakkaamista. Ja yritän ajatella niin, että kotona voi sitten revitellä vaatteilla, reissussa pärjää vähemmällä ja ihan jopa samoilla vaateyhdistelmillä. Kosmetiikasta sen sijaan en tingi matkoillakaan, otan mukaan seerumit ja kaikki puhdistustuotteet. Reissussa kun tunnetusti rähjääntyy, niin myös ihon kunto räjähtää mulla ainakin käsiin, jos en pidä siitä yhtä hyvää huolta kuin kotona.

  • Haha, ehkä se pitää laittaa oikeasti toteutukseen! Ja siis apua miten ihailtavan SYSTEMAATTINEN olet pakkaamisessa! Voiko sut palkata pakkaamaan meillekin!?

 3. Täällä myös yksi pussukkapakkaaja! :•D Niihin saa tosiaan kätevästi kaikki pikkusälät, inhoan jos sellaisia pyörii ympäri laukkua irrallisina. Itse asiassa minulla on pussukka ihan normi käsilaukussakin, samasta syystä.

  Myös villapaita/-takki on aina reissussa mukana. Monissa paikoissa päivä- ja yölämpötiloilla on hurjat erot, esimerkiksi Italiassa päivisin oli yli +30 lämmintä, mutta illalla/yöllä asteet putosivat puoleen siitä. Kyllä olisi vilu tullut ilman villatakkia. Jo pelkästään Suomessa säätila voi vaihtua todella radikaalisti lyhyessä ajassa, joten on varauduttava tyyliin bikinit & pilkkihaalarit-setillä. :•)

  • Joo sama, pussukat kulkee mukana joka päivä! Ja niinpä, Euroopassa nimenomaan tuntuu olevan todella paljon vaihtelua ihan yhden vuorokauden sisällä. Siellä voi tarvita samana päivänä kaikkea bikineistä paksuimpaan villapaitaan ja pipoon.

 4. Hei mistä sun farkut ovat? Pakkaatko yleensä farkut mukaan, siis myös reissuille lämpimään?

  • Nuo kuvissa vilahtavat farkut on ostettu Tiger Of Swedeniltä, tykkään kovasti. Joo, on mulla aina farkut, kun ei sitä just tiedä niistä keleistä. Lennolla ainakin tarvitsee pitkät housut.

 5. Kannattaisi kyllä puuttua noihin pohkeisiin, ettei käy niin ettet lopulta pysty enää kävelemään ilman kenkiä kun lihakset ja akillesjänteet ovat lyhentyneet :/

  Noi matkalaukut on kyllä niin kauniit

  • Et ilmeisesti ole lukenut blogia kovin kauaa, koska jos olisit niin tietäisit, että pohkeisiin kyllä on puututtu.

  • Eipä hätää, pohkeet ovat olleet ns työn alla siitä asti kun olin 12-vuotias. Ja niin ovat! x

   • Joo, olen uusi lukija enkä tiennyt että niistä on ollut aiemmin puhetta.
    Tosi harmi ja outoakin ettei ammattilaiset ole osanneet auttaa (olettaen että taustalla ei ole jotain muuta sairautta tai vaivaa, ei ole tarkoitus sellaisista udellakaan). Tuli vaan jalkaterapia mieleen kun olen vasta äskettäin sellaisen ammattikunnan olemassaolosta oppinut

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.