Kuusi syytä rakastaa kumisaappaita

Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Nokian Jalkineet

Suomessa asuessa tulee väkisinkin tutuksi moni märkä sääilmiö syyssateista loskaan, räntään ja lumisohjoon. On viikkoja, joskus kuukausia, kun joka aamu on ulos astuessa vastassa jotain märkää. Se on monen suosikkivalitusaihe, mutta itse en ole koskaan ymmärtänyt siitä valittavia ihmisiä, sillä märkiin keleihin on olemassa jo kauan sitten keksitty voittajakonsepti: kumisaappaat! Lähes kaikki sääolosuhteet, joista ihmisillä on tapana valittaa, ovat vain varustautumiskysymyksiä. Eipä sillä, etten itsekin olisi joskus urputtanut siitä, kun talvi on muuttanut koko kaupungin valtavaksi loskamereksi – tämä juttu toimikoon siis tarpeellisena muistutuksena meikäläisellekin.

Hihkuin, kun kuulin, että Nokian Jalkineet ja Hai ovat lanseeraneet Saapaspäivän, jota vietetään 11. lokakuuta eli viikon päästä torstaina. Saapaspäivä haluaa muistuttaa koko kansalle, että kaikilla on oikeus kuiviin sukkiin. Voi kyllä! Allekirjoitan tämän täysin. Lähdimme Jarnon kanssa mukaan kuivien sukkien vallankumoukseen ja listasimme kuusi syytä rakastaa kumisaappaita – ja käyttää niitä aina kun sää siihen kannustaa. Nappasimme nämä kuvat eilisen päivän varrelta samalla kun toimitimme kaupungilla päivän tehtäviä.

1 ~ Ei ole olemassa käytännöllisempää ja monikäyttöisempää kenkää kuin kumisaapas. Kumpparit toimivat tilanteessa kun tilanteessa – mökillä touhutessa, metsässä kulkiessa, sadesäällä kaupungissa, koiraa ulkoiluttaessa. Voisikohan Nokia muuten valmistaa koirille pikkuisia tassuystävällisiä kumisaappaita? Sateella ulkoilu eräiden mukavuudenhaluisten mäyräkoiraneitien kanssa saattaisi olla hiukan helpompaa.

Kaveri jätti kerran porukan sienestysretken väliin siksi, ettei omistanut syksyiseen metsään sopivia kenkiä eikä halunnut pilata nahkakenkiään rämpimällä kosteissa mättäissä. Olen myös todistanut lukuisia kertoja, kun sade tai harha-askel loskalammikkoon on tärvellyt tuttujeni kalliit kengät. Tottakai sade voi yllättää kesken aurinkoisena alkaneen päivän, mutta liian usein kyse on vain siitä, että on lähdetty märällä kelillä liikkeelle vääränlaisilla varusteilla siksi, että oikeanlaisia ei löydy kaapista. Minusta ihan jokaisen Suomessa asuvan pitäisi omistaa kumisaappaat. Säästetään nahkakengät niihin säihin, joissa ne ovat parhaimmillaan – ne kestävät silloin paljon kauemmin.

Todellakin aito tilannekuva. Kunpa joku keksisi sateenvarjon, joka kestäisi Suomen syksyä yhtä hyvin kuin Nokian kumpparit.

2 ~ Kumisaappaissa kulkiessa tulee voittajaolo. Ei tarvitse kiertää lätäköitä! Ei tarvitse loikkia ohiajavien pyörien läheltä pois! Ei tarvitse varoa yhtään mitään! Kerrankin ei tarvitse kävellessä tuijottaa maata tai valita reittejä sen mukaan, että maa olisi mahdollisimman vähän kuiva. Ah! Senkun lompsii siitä mistä lystää ja keskittyy kenkien sijaan päiväänsä. Tuntuu niin reteältä vaan painella lammikoiden läpi. Siinä on jotain todella vapauttavaa.

3 ~ Kumisaappaat eivät mene muodista. Kun kerran hankit hyvät aitokumiset saappaat, ne kestävät vuosia. Kannattaa sijoittaa klassikkoon, joka sopii omaan vaatekaappiin ja tyyliin. Näissä kuvissa näkyvät meidän valinnat: oliivinvihreä Hai-saapas, joka on tämän syksyn uutuusväri,  klassinen musta Kontio, josta tykkäämme molemmat, sekä huopavuorinen Pallas, joka on lyhyen vartensa ansiosta helppo yhdistää asuun kuin asuun.

4 ~ Kumisaappaat taipuvat vuodenajasta toiseen. Talvikumppareitakin toki löytyy, esimerkiksi Pallas-kumisaappaissa on huopavuori ja ulkopohjan voi nastoittaa jäisiä kelejä varten. Mutta mitkä tahansa kumpparit voi varustaa kylmiin vuodenaikoihin eristävillä villapohjallisilla ja villasukilla, silloin samoilla pärjää helposti vuoden ympäri. Aito luonnonkumista valmistettu kumisaapas ei murru nimittäin pakkasellakaan.

Jarno ja korvapuusti sateenvarjon alla. Tämäkin on aito tilannekuva. Nälkä ei katso aikaa eikä paikkaa, onneksi oli kahvila vieressä.

5 ~ Kumisaappaat näyttävät ihanalta! Jo 1800-luvun brittiaristokraatit tiesivät sen. En tajua ihmisiä, joiden mielestä kumisaappaita ei voi käyttää siksi, etteivät ne sovi tyyliin. Kumisaappaitahan löytyy kaikissa väreissä ja lukuisissa eri malleissa, sitäpaitsi sään mukaan pukeutuminen näyttää niin paljon paremmalta kuin väärissä tamineissa värjöttely.

Tällä hetkellä meidän molempien kumpparisuosikki on Nokian Kontio-saapas, näissä kuvissa paljon vilahtava pitkävartinen musta saapas: se on superklassinen ja tuntuu juuri nyt freesiltä. Kontiota saa silloin tällöin mustan lisäksi myös kausiväreissä, juuri nyt valikoimssa on kirkkaanpunainen ja todella makea luumunvärinen saapas.

Tykkään itse yhdistää kumppareita niukkoihin alaosiin, kuten minimekkoihin tai kapeisiin farkkuihin. Nahkahousut toimisivat saletisti myös. Toisaalta silloin kun ei tule vettä ihan kaatamalla, kumisaappaat näyttäisivät varmasti hyvältä myös pohjepituisen mekon tai hameen kanssa.

6 ~ Kivat kumpparit kannustavat ulos säästä riippumatta. Sateella on sitäpaitsi niin kaunista! Vesi tippuu räystäistä ja solisee kaduilla, äänet vaimenevat. Ei ole parempaa kuin kiireetön kävely sadesäällä: villasukat kumppareiden sisään, sateenvarjo suojaksi pään päälle ja kuppi kuumaa mukaan lähikahvilasta. Sadesäällä on ihanaa olla ulkona, kun ilma on happirikasta ja helppo hengittää. Oikeiden varusteiden avulla pysyy kuivana ja lämpimänä, eikä haittaa yhtään, vaikka sataisi kaatamalla. Päinvastoin: mitä enemmän sataa sen tunnelmallisempaa siellä varjon alla on.

Meillä on muuten syksyisiä kävelyretkiä ajatellen hankintalistalla uudet termosmukit, joihin voi käydä ostamassa kahvin ja pitää sen kuumana kävellessään. Lapissa asuva äitini, joka on aina tajunnut asianmukaisen varustautumisen päälle, on käyttänyt termosmukeja kymmeniä vuosia kaikilla reissuillaan mustikkaretkistä kaupunkiasioiden toimittamiseen. En tajua miten minulla on voinut kestää näin kauan ymmärtää termosmukin nerokkuus.

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Hai-saapas suunniteltiin alun perin purjehduskäyttöön, mutta siitä on tullut vuosien varrella kaupunkisaappaiden klassikko. Vihreän Olivo nuovo -sävyn lisäksi syksyn uutuusvärejä ovat tumma oranssi ja viini. Valikoimista löytyy tällä hetkellä vanhojen tuttujen perusvärien lisäksi myös vanilja ja tumma fuksia. Raikas vanilja kiehtoi, samoin kirkas oranssi, mutta päädyin lopulta tuohon oliivinvihreään, se tuntui just nyt eniten omalta. Aiemmin olen omistanut superhienot mustat Hait, jotka lähtivät yhden ystäväni matkaan (älkää olko hyväuskoisia kuten minä ja luottako kumpparinhimoisten kavereiden “mä palautan nää ihan pian” -lupauksiin). Kaikki värit voi kurkkia netistä.

Tässä vielä lähikuvassa tämän syksyn uutuussaapas nimeltä Pallas, joka tuntuu jalassa lämpimältä ja jämäkältä. Lesti myötäilee jalkapohjaa hyvin ja astuminen on pehmeää. Niin, myös loikkiminen! Viimeisen kuvan hyppy ei nimittäin tuntunut tuon hyvin tuetun pohjan ansiosta kuulemma miltään.

Vinkkaan lopuksi vielä Saapaspäivän sivuilta löytyvästä skabasta, jossa voi voittaa uudet kumisaappaat koko perheelle – palkintona on nimittäin peräti kuusi paria saappaita. Osallistua voi useammalla eri tavalla, ohjeet löytyvät linkin takaa sivun vasemmalta puolelta.

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

26 thoughts on “Kuusi syytä rakastaa kumisaappaita

 1. Vahva suositus tälle sateenvarjolle, ei käänny tuulessa: https://www.senz.com/en/
  Aiemmin näitä sai Stockalta, mutta kivemmat värit ovat tarjolla nettikaupassa, josta tilasin oman turkoosin sateenvarjon. Lisänä vielä Hai-saappaat <3

 2. Hahaha! Mä ns. lenkkeilin, kävelyfiilistelyä villakangastakki ja kumisaappaat jalassa. Saappaat oli töppösen kanssa mulle selkeesti liian pientä tekoa koska nyt mulla on _varpaiden välissä rakko_ !!! Ja sit ihmettelin että mikä roska pyörii toisen varpaan välissä, niin iho oli siitä rullautunut irti. Täytyy siirtyä tilavampiin saappaisiin.

 3. Termosmukisuositus Airamin teräsmukille! Se on jopa liiankin hyvin eristetty, alle tunnin automatkalla kahvi ei ehdi jäähtyä juomislämpöiseksi vaikka pitäisi kannen auki :D

 4. Kumpparit taitavat olla tämän ajan pakolliset jalkineet, toivoisin vain myös joitain hauskojakin värejä. Saattaisi iloiset värit saappaissa ja sateenvarjossa piristää sadeharmaata päivää..

 5. Kumisaappaat on järkevä valinta ja Suomen oloissa todella tarpeelliset. On myös ihanaa ja vapauttavaa, kun ei tarvitse yhtään miettiä mitä muut ajattelevat pukeutumisesta ylipäätään. Olen myös mennyt rekryfirmaan työhaastatteluun kumisaappaat jalassa (tosin vaihdoin pikku kengät eteisessä), koska kesäsade pääsi yllättämään. Ja sain kuin sainkin kyseisen työpaikan! ☺️

 6. Kumpparien suurkäyttäjänä olen löytänyt maailman parhaat kumpparit kirppikseltä; ranskalaiset Le Chameaut. Nuo luonnonkumiset saappaat ovat uutena kumppareiksi todella hintavat, mutta käyttömukavuus on ihan huippu. Jos omista vanhoista joskus aika jättää, maksan mukisematta uusista tuon pyydetyn hinnan, niin hyvät ne on omaan jalkaani. Käytän kumisaappaita todella paljon puutarhahommissa ja metsäretkillä, eikä parempia saapaita ole löytynyt. Ei hiosta, kevyen tuntuiset jalassa, ei hölsky vaikka kesällä olisi vain ohut sukka jalassa ja todella kovaa käyttöä kestävät ja pitkäikäiset. Nyt menee kyllä kumisaapaspeukku muualle kuin kotimaiselle saappaalle, suosittelen!

 7. Kauniita kuvia! Onko niitä käsitelty paljonkin vai miten sun iho näyttää niin tasaiselta? Tai mikä meikki sulla on?

  • Kiitos! Kuviin on tehty peruskorjaukset, joita teemme melkein kaikkiin kuviin: säädetty kontrasteja ja sävyjä, lisätty hiukan kirkkautta ja terävyyttä ja tarvittaessa suoristettu linssivääristymät, jotka taivuttavat seiniä tai horisonttia mutkalle. Ihoon ei ole tehty mitään korjauksia, mutta toki kuviin tehty kirkastus on kirkastanut hiukan ihoakin. Mulla oli kuvaushetkellä kasvoilla joku valoa hohtava primer ja kevyt cc-voide. Mun iho ei itseasiassa ole tällä hetkellä mitenkään loistokunnossa, päinvastoin, mutta sitä ei nyt ehkä näissä kuvissa näy. Kuvaustilanteissa valitaan yleensä sellainen kuvaussuunta, että valo osuu kauniisti kohteeseen.

 8. Kontiot on kyllä tosi hyvä sijoitus jos on pitkäaikaista kumppareita hankkimassa. Potunnostajan pohkeetkin mahtuvat!

 9. Juu, samaa valkoista haiden reunaa oon mieki päivitelly…mutta parhautta ovat kunnon saappaat JA kunnon sadetakki. Itse omistan parikin hyvää takkia, citykelpoisia molemmat.

  • Sadetakki multa puuttuu vielä! Joku iso hupullinen takki olisi tosi kätevä, niin voisi jättää joskus sen varjon kotiin.

   • Juuri Pariisin Uniqlosta ostin ihanan viininpunaisen sadetakin, North Facella on myös hienoja, mutta “hieman” kalliimpia.

 10. Vielä kun löytyisi jostain sellaiset kumisaappaat joilla voi oikeasti lenkkeillä ja sit vaikka toiset, joilla olisi hyvä ajaa, ja sitten molemmissa pitäisi olla tarpeeksi leveä varsi, että sinne mahtuu sekä pohje (vihje: paksu) että lahkeet. Sitä odotellessa!

  • Lenkkeilyyn sopivat kumpparit olis kyllä kovat! Onkohan joku jossain jo kehittämässä. Ajamiseen sopiville kumppareillekin olisi varmasti monilla käyttöä.

   • Kyllä Kontiot käy mainiosti myös lenkille. Tänään olin puolentoista tunnin lenkillä Kontiot jalassa. Käytän Kontioitani ahkerasti myös kaupungilla aina kun sää sitä edellyttää. Kontiot ovat monikäyttöisyydessään vertaansa vailla, todelliset kumisaappaiden kingit. Suosittelen kaikkia kokeilemaan jos ette vielä Kontioita omista.

 11. Noi Hait on ihanat! Ainoa miinus niissä on tuo valkoinen pohja. Keventää kyllä ilmettä kivasti, mutta huomasin sen toimivan kovin huonosti mustikkametsässä :) Toisaalta, elämää ja käyttöä vartenhan ne saappaat on ja mitäs sitten, jos niistä näkyy myös merkit mustikkasaaliista.

  • HAHA! Totta! Mutta se on just niinkuin sanot, saappaat on tehty elämää varten. Meillä on erikseen nuo mustat (metsä)saappaat (koska Lappi ja paljon touhuttavaa ulkona) ja sitten kaupunkikumpparit, mutta ymmärrän hyvin, jos haluaa selvitä yhdellä kumppariparilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.