Uusi tukka, uusi elämä

*tukanleikkuu saatu ilmaiseksi*

Olivathan ne omalla tavallaan upeat. Pitkät, kiharat ja kaikkea. Pitkään ajattelin, että niissä piilee mun sisäinen voima. Ehkä niin olikin joskus, mutta sittemmin olen tainnut löytää voimaa muista asioista. Pitkä tukka alkoi nimittäin ärsyttää, milloin takkuisuutensa, milloin pörröisyytensä vuoksi. Se oli aina silmillä. Aina tiellä. Viemäreissä, vaatteissa, kaikkialla tukkaa. Puhumattakaan sen pesemisestä, joka oli ihan omanlaisensa operaatio.

Tässä se ENNEN-kuva. Pisimmillään sitä on ollut vielä toistakymmentä senttiä enemmän.

Olen jankannut Stellalle varmaan suhteemme alusta saakka kuinka haluan tehdä hiuksilleni jotain. Siitä on ehtinyt tulla sisäpiirivitsi, joka ei ole enää hetkeen ollut Stellan mielestä hauska. Johtuu ehkä siitä, että puheenaihe oli päivittäinen eikä asia ikinä edennyt puheista tekoihin. Kerran parturiaika oli kyllä jo varattuna, mutta sattuma puuttui peliin enkä päässytkään paikalle. Olin salaa huojentunut, vaikka tiesin, että jankutus tulee jatkumaan, kunnes asialle tapahtuu jotain. 

Huolestuneesta ilmeestä huolimatta olen samaa mieltä Markon kanssa siitä, että polkkapituus toimisi parhaiten. Kerran tein sen virheen, että ajelin koko tukan pois. Instant regret, never again.

Mutta viime lauantaina se parturiaika vähän puolivahingossa vihdoin koitti, enkä sitten enää epäröinyt. Mäkisen Marko otti uudessa Dandyssa mut vastaan – tai tarkemmin sanottuna meidät, koska menimme paikalle koko perheen kera. Parturissa käyminen on tässä porukassa jotenkin aina sosiaalinen tapahtuma. Ja tottakai menin juuri Markolle, Stella on käynyt hänellä varmaan kymmenen vuotta ja se jos mikä todistaa, että oon äärimmäisen hyvissä käsissä. 

Missä sohva, siellä koirat.

Viiskulman Dandy on tullut vuosien mittaan tutuksi, on tullut hengattua siellä useasti kun Stella on ollut Markon käsittelyssä. Mulle tämä uusin (ja järjestyksessä kolmas) Dandy on ensimmäinen, jossa itse asioin. Paikka on auennut juuri Abrahaminkadulle Hietsun torin tuntumaan, ja samassa tilassa toimii myös joogastudio, joten ei ihme, että rennossa ja valoisassa paikassa vallitsee rauhallinen zen. Takahuoneista löytyy myös hierontahuoneet. Isot taideteokset ja persoonalliset huonekalut tekevät paikasta omaleimaisen – pidän siitä, ettei se näytä tavanomaiselta parturi-kampaamolta.

Marko ottaa jatkossa asiakkaita vastaan niin Viiskulman Dandyssa kuin Abrahaminkadulla, ajan voi siis varata kumpaan tahansa. Stellalla on Markon kanssa suora whatsapp-linja (jossa taidetaan hölistä kaikkea muutakin kuin tukka-asioita) mutta jos ei satu olemaan sellaista, niin varauksen voi tehdä nettisivujen kontaktisivun kautta tai rimpauttamalla.

Kaikissa Dandyn pisteissä on aina jotenkin lämmin ja kotoisa tunnelma. Ensin vaihdetaan kuulumiset ja keitetään kahvit, sitten pestään hiukset (ah, se päähieronta) ja istahdetaan parturin tuoliin. Olen ilmeisesti pyörinyt Stellan kanssa Dandyssa sen verran useasti, että proseduuri tuntui tutulta, vaikka olin itse ensimmäistä kertaa Markon tuolissa. Pidin Markon tarkoista ja varmoista otteista. Tulee luottavainen olo, kun toinen todellakin tietää mitä tekee.

Ensimmäiset suortuvat tipahtivat lattialle. Vihdoin!

Siellä se mun kulta kuvailee itseään, vaikka vieressä tapahtuu kauan odotettu ihme.

Reuhka pitkin lattiaa.

Nyt on kevyt olo! Tuntuu, kuin jokin uinuva energia minussa olisi herätetty. Polkkapituisessa tukassa on nyt jotain poikamaista, mutta samaan aikaan olo on aikuisempi. Yhdistelmä tuntuu just hyvältä ja omalta nyt, kun elämä alkaa muutenkin löytää uomiaan.

Uskon yhä, että hiuksissa piilee voimaa – mutta sillä ei ole mitään tekemistä niiden pituuden kanssa. Vaihtelu virkistää! Ja jos tulee ikävä pitkää tukkaa, menen takaisin Markon luo, koska oon aika varma, että hän velhona osaa taikoa sen takaisin.

PHOTOS BY STELLA HARASEK

25 thoughts on “Uusi tukka, uusi elämä

 1. Vitsi miten makee! Olen muuten pitkään katsellut Jone Nikulaa sillä silmällä…Eli voisko nää kuvat mitenkään päätyä jotai kautta hänelle noin niin kuin vinkkinä, että komea uros näyttäisi vielä komeammalta, kun hiukset lyhenisivät ja siistiytyisivät ;)

  • HAHAHAHAH! Kualen! Jone on mun vanha työkaveri levy-yhtiöajoilta. Ei muuta kuin nimetön vihje postiin ;)

 2. Hyvältähän tuo tietysti näyttää, mutta silti olen aina vähän NÖÖÖÖYYYYYYHHH kun joku pitkätukka — mies tai nainen— saksituttaa komean lettinsä. Leikkuutin itse jokin aika sitten vähän pidemmän pätkän tukkaa (joka kyllä edelleen on aika pitkä), ja kyllä kaihersi, vaikka tarpeeseen tuli.

 3. Wau. Sun uusi tukka näyttää kyllä hyvältä :-) Sopii sulle tosi hyvin.
  Ymmärrän kyllä, että tukan leikkuu varsinkin pitkätukkaisella jännittää ja voi tulla toisiin ajatuksiinkin. Itselläni on myös pitkät hiukset melkein lantiolle ja kyllä se aina kampaajalla hirvittää kun toinen ihan vitsillä sanoo, tehdäänkö polkka ;) Kyllä ainakin minulla pitkät hiukset on kruununi mutta myös tavallaan ” turva peitto”.
  Minulla myös yksi mies kampaaja tarjoutui ostamaan hiukseni. Tästä kyllä kieltäydyin topakasti.
  Ja jos sinua alkaa kadutaan ja haluat myöhemmin kasvattaa sen uudestaan niin se onnistuu kyllä.

 4. Hieno ja ehdottomasti parempi kuin pitka. Mutta miksi kauniit kutrisi on lattialla eika lahjoitettuna esim syopasairaiden lasten peruukkeihin?

  • Tyttöystävä täältä sivusta vastaa, että Dandyssa kyllä kerätään terveet ja värjäämättömät hiukset juurikin syöpäsairaiden lasten peruukkeihin. Mutta ilmastako ne pitäisi kesken pudotuksen napata :D

   • Eikös ne hiukset ole helpompi laittaa nippuun ponnarille ennen pätkästä kuin kerätä lattialta?

    • Ei tuo polkkatukka kuule syntynyt ihan keräämällä hiukset nippuun ja leikkaamalla puolivälistä poikki. Mutta mitä väliä sillä edes on? Pääasia on, että jatkokäyttöön kelpaava hiusaines päätyy sinne missä sitä tarvitaan.

     • Ensin pätkästään ponnari ja sitten leikataan hiukset malliin. Voihan ne irtohiukset kerätä vaikka yksitellen lattialta nippuun, jos homman tahtoo tehdä vaikeasti.

     • Lahjoitettavien hiuksien pitää olla puhtaat, kuivat ja nipuissa. Roskiin taisivat nämä lattialle saksitut hiukset päätyä.

     • Tämä on älyvapain keskustelu, jota olen käynyt hetkeen.

      Voihan olla, että eivät kelvanneet kierrätykseen, latvat olivat aika kuivat. Emme jääneet vaatimaan selvitystä aiheesta. Sen tiedän kymmenen vuoden kokemuksella, että Dandyn omistajille eettiset kysymykset ovat tärkeitä ja hyväntekeväisyyteen/jatkokäyttöön kelpaavaa materiaalia ei takuulla nakata roskiin. Eiköhän tämä homma ole heillä ihan hallussa.

  • Älyvapaa keskustelu? Lukijoillenne eettiset kysymykset ovat tärkeitä ja minusta näinkin pitkän tukan pätkäisyä käsittelleen parturireportaasiin/kaverin parturin mainoksen yhteydessä voisi hyvin mainita hiusten lahjoitusmahdollisuudesta. Dandyn verkkosivuilta ei löydy tästä aiheesta mitään mainintaa – eettisiä arvoja tärkeämpää tuntuu olevan estetiikka ja trendikkyys.

   • En viitannut älyvapaalla eettisiin kysymyksiin vaan tähän kummallisia sfäärejä saavuttaneeseen vänkäämiseen. Se, ettei yritys esitä sivuillaan yksityiskohtaisia selvityksiä omistajiensa eettisestä ajatusmaailmasta tai kampaamon toimintatavoista lahjoitettavien hiusten suhteen, ei tarkoita, ettei niitä olisi. Luulisi sen vastauksen riittävän, että hyväkuntoiset hiukset lahjoitetaan eteenpäin – en jaksaisi millään spekuloida täällä anonyymien kanssa sitä millä tavoin hiukset pitäisi teidän mielestänne kerätä. Tämä menee osastoon “kun mikään ei riitä”. Jos tuntuu äärimmäisen tärkeältä, että suortuvat eivät koske lattiaa ennen kuin päätyvät kierrätyslaariin, ehkä voitte kerätä nimenne adressiin ja toimittaa sen Dandyyn. Ainiin, olette anonyymeja.

    PS. Ehkei kovin yllättävää, että KAMPAAMOLLE estetiikka ja trendikkyys ovat tärkeitä. Kaikille eettisyys ei ole asia, jota pitää erikseen alleviivata.

    • Adressi Dandyn, siinäpä älyvapaa ajatus. Helsingistä löytyy helposti trendikkäitä kampaamoja, jotka tuovat verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa esille eettisiä arvojaan. Dandy voinee ottaa tästä keskustelusta tai suoraan sinulta vinkkejä liiketoimintansa ja markkinointinsa kehittämiseen.

     Pienellä Google-haulla selviää miten ja missä kampaamoissa hiuksia voi lahjoittaa. Lattialta lakaistut hiukset eivät kelpaa.

     • Siinä tapauksessa lienee selvää, että Jarnon kuivat ja pörröiset latvat eivät lähtökohtaisesti kelvanneet lahjoitettavaksi, kuten tuossa aiemmin jo arvelin. Josko annetaan tämän nyt olla, käy sinä niissä kampaamoissa joissa tahdot ja minä käyn omassani.

 5. Polkkamitta imartelisi usein erittäin hyvin miehiä, joille pitkä tukka muutenkin sopii. Ja vaikutelmahan on hyvin paljon sofistikoidumpi eikä niin rockrock (tosin eihän siinä toki vikaa ole, jos on hevari ja haluaa näyttää siltä! :D). Mutta siis: hyvältä näyttää!! Onnistunut muodonmuutos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.