Jokin työntää kohti reunaa

Tulin takaisin Pariisista jo pari päivää sitten, mutta matkalaukut lojuvat yhä pitkin lattiaa. On taas kuukauden vaikein aika, se juhlava hetki kun makaan sängyssä kuumalla vedellä täytetyn vissypullon kanssa ja mietin, että tälläiseen selviytymiseen tuhlaan lähes neljänneksen elämästäni. Sehän on varovaisimmankin mahdollisen laskutavan mukaan niin monta vuotta, ettei sitä kestä ajatella.

Minulla on päällekkäin kaksi vahvaa kipulääkitystä, yhdessä ne auttavat vähän, ei tarpeeksi. Jarno hieroo alaselkääni kipua lievittävää yrttiöljyä ja hauduttelee siankärsämöstä teetä. Niiden tehoa on tässä lääkepöllyssä vaikea arvioida, mutta ainakin niistä tulee parempi mieli. Ääretön sympatiani kaikille teille, jotka käytte samankaltaisia olotiloja läpi ilman toisen ihmisen läsnäoloa.

Sen lisäksi, että tavarat makaavat koskemattomana, tekemättömät työt kasaantuvat, reissukuvat odottavat kovalevyllä enkä ole käynyt ulkona melkein kahteen vuorokauteen. Mutta musiikkia olen kuunnellut! Sitä voi tehdä, vaikka olisi kuollut.

Lainasin kirjoituksen otsikon Arto Tuunelan Pariisin kevät -yhtyeen biisistä, jonka etsin pari päivää sitten käsiini pelkän nimen vuoksi. Saatan myös valita kirjoja kannen perusteella tai viinin siksi, että sen etiketti puhuttelee minua. Valinnat osuvat harvoin täysin metsään. Hyvä on myös tämä Pariisin kevään kappale, kaikessa helkkyvässä elinvoimassaan. Vanha opiskelukaverini Jussi joutuu siitä kuulemma aivan tiloihin. Yllätyin vähän siitä, että kappale on julkaistu kolme vuotta sitten – minä kuulin siitä ensimmäisen kerran viime viikolla.

Olen totta puhuen seurannut ja soittanut kotona kotimaista musiikkia ahkerammin viimeksi vuosia sitten kun olin vielä töissä levy-yhtiössä ja työskentelin kotimaisen musiikin promootion parissa. Silloin tiesin työni kautta kaiken mitä suomalaisessa musiikkikentässä tapahtuu. Järjestin jatkuvasti levynjulkkareita, ravasin musiikkialan tapahtumissa, kävin viikottain radiokierroksilla musiikkipäälliköiden luona, seurasin musiikkimedioita (joita silloin vielä oli) ja radioiden soittolistoja (joihin vielä silloin heijastui toimittajien omat musiikkivalinnat).

Sittemmin olen pudonnut kotimaisen musiikin suhteen täysin kärryiltä, oikeastaan ihan tietoisesti antanut sen tapahtua, kun ei ole enää töiden puolesta tarvinnut. Olen toki tsempannut tuttuja muusikoita ja pari satunnaista uutta artistia nostanut täälläkin sopivan hetken tullen, kuten viime keväänä, kun kuulin Vestan Turvallista sotaa ja menin hetkellisesti hiukan sekaisin, kuten hyvän musiikin kohdalla monesti käy.

Mutta viime päivinä olen pitkästä aikaa tutkinut ja pohtinut nimenomaan suomalaista musiikkia. Olin viime viikolla soittamassa musiikkia Bollingerin kemuissa, joissa Anna Puu veti akustisen keikan. En ole nähnyt Annaa livenä vuosiin – en edes viimekesäistä Flow-keikkaa, josta kaikki puhuivat – ja yllätyin siitä miten hienosti uudella albumilla julkaistu Tarviin vielä yhden yön aikaa soi riisutun säestyksen kanssa. Tuli pala kurkkuun, lähes samanlainen ylpeys kuin joskus oman artistin menestystä seuratessa, vaikka ei minulla Annan huikean uran kanssa ole ollut mitään tekemistä.

Iisa puolestaan on juuri julkaissut uuden Päivii, öitä -albumin. Tämä uutukainen ja sen edeltäjä ovat olleet minulle jostain syystä vaikeampia kuin Iisan ihan ensimmäinen sooloalbumi, jonka duettona Knipin kanssa levytetty Puutarhajuhla on yhä yksi niistä kappaleista, joita soitan syksyisin, kun ikkunan takana pimenee tarpeeksi. Tykkään silti kovasti uuden levyn ensimmäisestä kappaleesta nimeltä Kaunein syy ja tutustun hissuksiin niihin muihin, tunnustelen miten tulemme toimeen.

Taloudessamme on soitettu viime aikoina kaikkein eniten Minä ja Ville Ahosta, kyllä, sitä vuonna 2013 julkaistua ja toistaiseksi viimeiseksi jäänyttä Mia-albumia, jonka silloinen kämppikseni uhkasi heittää ikkunasta, jos se soisi vielä kerran. Ymmärrän, se ei ole mikään ihan mutkaton levy. Ehkä juuri siksi se oli ja on yhä hienointa mitä suomalaisen musiikin saralla on hetkeen tehty, uniikki yhdistelmä tarinoita hajoavan mielen hämärästä ja tulkintaa, joka voi samassa kappaleessa kohota falsettiin ja suistua mantramaiseen transsiin. Jarno on syypää tämän matopurkin avaamiseen uudelleen ja nyt tästä ei taas tahdo tulla loppua. Ville tuskin lukee tätä blogia, mutta voisiko joku hänet tunteva välittää terveiset, että uutta musiikkia odotetaan jo kovasti (lue: tarvitsemme uuden levyn, että pääsemme irti tästä edellisestä). Vielä kerran tunteella, yksi lempivideoistani, jossa yhdistyy kaksi maailman hienointa asiaa – musiikki ja ihminen, joka osaa tanssia.

PS. Olen saanut viime aikoina monia viestejä magneettitutkimuksesta, jossa kerroin käyneeni kipujeni vuoksi muutama viikko sitten. Kokeen tulokset ovat saapuneet jo, mutta sulattelen niitä omassa rauhassani vielä hetken.

PHOTOS BY STELLA HARASEK

40 thoughts on “Jokin työntää kohti reunaa

 1. Mulla on noita kipuja hoidettu e-pillereillä mutta kas, maksa-arvot kohosivat ja en uskalla niitä syödä enää. Jätin pillerit pois ja maksa korjaantui, mutta en tiedä miten kipujen ja järkyttävän vuodon määrän kanssa voi elää ja käydä esim. töissä. Kamala vaiva, tsemppiä sinne!

 2. Mä elin aikoinaan samojen kipujen kanssa. Söin paketin kipulääkkeitä kun leipää että kivut pysyi edes mitenkään siedettävällä tasolla. Kivunlievitykseen olin vuosien saatossa kokeillut kaikkea joogasta ja e-pillereistä lähtien. Ruokavalio oli aina ollut terveellinen ja uskoin että tätä elämä nyt vaan on. Puolisollani puhkesi ihokeliakia 2 vuotta sitten ja solidaarisuudesta itsekin siirryin gluteenittomaan ruokavalioon (kaikki muut paheet maitotuotteet, sokerit, punaviinit ym edelleen mukana elämässä). Kahden kk jälkeen kivut olivat tiessään ja nyt siis 2 v takana. Nykyään joudun ottamaan max yhden nelisatasen buranan kuussa. Kannattaa kokeilla jos siitä olisi apu, uhraus ei ole suuri koska jo 2 kk kokeilun jälkeen huomaa että onko keholla parempi olo. Toivottavasti sinäkin löydät avun kipuihisi <3

  • Kiitos Maija kun kerroit sun kokemuksia. Olen itse kokeillut viime aikoina hiilaritonta ja sokeritonta ruokavaliota ja se on auttanut kaikkiin mun suolisto-oireisiin. Vielä se ei ole vaikuttanut kuukautiskipuihin, mutta olen jutellut aiheesta aika monen ihmisen kanssa, joilla se on alkanut tepsiä niihinkin 4-6 kuukauden jälkeen. Katsotaan miten käy. Suhtaudun tällä hetkellä tosi toiveikkaasti siihen, että ruokavaliosta olisi tähän apua.

 3. Kiitos kun jaat meille musiikkilemppareitasi, mitä kuuntelet. Kiitokselle on syynsä; olen saanut jonkin aikaa kuuloni takaisin sisäkorva- istuteleikkauksella. Nyt on mahdollista bluetoothin kautta kuunnella kännystä kaikenlaisia biisejä, toki myös ilman bluetoothia. Olen vähän pihalla nykypäivän musasta, kun sitä tulee tuutin täydeltä joka puolelta. Enkä tiedä koskaan, mitä nyt kuuntelisi. Näin ollen otan täältä sun vinkeistä perinteiseen tyyliin kynällä paperille näitä biisejä ylös ja sitten vaan käyn vähän niitä läpi. Osa nappaa, osa ei. Makunsa kullakin, mutta löytyipä niitä mukaviakin biisejä, joita edelleen joskus kuuntelen.

 4. Hei,

  Voimia sinulle.
  Medicalmedium kannattaa tsekata, hän on ruokavalioihin liittyvä guru jonka kirjat leviää kovaa vauhtia ympäri maailmaa. Itse olen saanut apua omaan sairauteeni hänen avullaan.

  • Kiitos! En ole kuullutkaan, täytyy tsekata. Ruokavaliolla hoitaminen kiinnostaa kyllä.

 5. Siis mulla on sama ongelma Iisan soolotuotannon kanssa! Reginan levyt pyörii yhä, Ruger Hauerin kanssa tehty yhteislevy myös, mutta jostakin selittämättömästä syystä Iisan ekan soololevyn jälkeen oma kuunteluinto lopahtaa. En ymmärrä!

  Kunpa Ville ja muut saisivat viestin tätä kautta. Palaisivat ainakin keikkailemaan, edes kerran vuodessa joskus loka-marraskuussa.

  Tsemppiä kipuihin! Mulla jäi kierukan myötä menkat kokonaan pois ja se on ollut taivaan lahja.

 6. Yksi endometrioosista kärsivä täällä kans huutelee vinkkejä.. mutta jos tosiaan on mahdollista että samasta syystä siulla kipuja menkkojen aikaan niin ehdottomasti kylmäpakkaus kuuman sijasta. Endometrioosi tekee tulehdusta ja kuuma pahentaa sitä. Nimim. Kerran kuumalla vatsaa haudottuani taju meni ja ampparilla sairaalaan ja leikkaukseen

 7. Tsemppiä! Mulla ei oikein mitkään kipulääkkeet tunnu auttavan, mutta mummon vuosia sitten vinkkaama Voltaren-geeli alaselkään ja villainen viltti (tai villasukka kun vilttiä ei löydy :D ) ihoa vasten helpottaa eniten.

  • Kiitos! Ihanaa, että olet saanut apua noinkin simppelistä jutusta. Anything that works…

 8. Voimia sinulle, vuosien vastaavanlaiset kamppailut minullakin, leikkauksen kautta parempaan kävi tie minulla.

 9. Minä ja Ville Ahonen myös täällä aina aika ajoin kovassa soitossa repeatilla, siihen ei vaan tunnu kyllästyvän. Oli soinnissa erityisen paljon kun olin ihastunut ja kuljin vähän pää pilvissä, se musiikki ikään kuin palautti maan pinnalle ja muistutti et kaikki voi loppua sekunnissa – niin kuin sitten kävikin mut osasinpa myös nauttia siitä sen ajan kun sitä kesti. Menee siis mulla ainakin aika moneen tunnetilaan..

 10. Moi, ihan samanlaisia kokemuksia mulla. Särkylääkkeitä on vetänyt paljon ja osa oli vahvoja reumalääkkeitä, joita maha ei kestänyt. Vaikka lääkkeet veivät pahimmat säryt pois, niin sitä oli niin väsynyt. Mulla lisäksi kivut aiheuttavat pahoinvointia. Endometrioosi on diagnosoitu ja olin jo epätoivoissani jo munasarjan poisto-leikkaukseenkin menossa. Tällä hetkellä olen saanut kivut vähennettyä radikaalisti tiukalla ton-ton ruokavaliolla. Eli vältän kaikkea, mikä aiheuttaa tulehdusta. Stressiä tosin on aika vaikeaa välttää, liika stressi lisää heti kipuja. Ei oo helppo olla nainen. Tsemppiä sinulle! Ps. Mulla on koira lämpötyynynä ❤

 11. Netissä tuli vastaan mainos Livia-merkkisestä ihmelaitteesta kuukautiskramppeja lievittämään. Tukkii ilmeisesti sähköimpulsseilla kipukanavat(?!?), en tiedä toimiiko…https://mylivia.com

   • Hei, sattumalta huomasin tämän kommentin ja lantionpohjan ja kivun kanssa työskentelevänä fysioterapeuttina kiinnostus heräsi. Tuo Livia-laite vaikuttaa olevan tavallinen TNS-laite eli sähköhoitoa tietyillä taajuuksilla ja virranvoimakkuuksilla antava laite, jota tuolla tuotemerkillä ja leiskalla myydään juuri kuukautiskipuisille. Silti mikä tahansa kivunhoitoon tarkoitettu TNS-laite ajanee saman asian ja on luultavasti halvempi ja Suomesta hankittavissa. Itselläni on myös endometrioosi, josta aiheutuvia kipuja TNS-hoito lievitti kyllä hyvin (nykyään ei kipuja hormonikierukan ansiosta ole). Itse käytin sähköä alaselässä korkealla taajuudella ja niin kovalla virranvoimakkuudella kuin sielu sieti. Mutta hyvin yksilöllisiä nämä parametrit ja elektrodien paikat on ja kokeilemalla ne selviää. Jos on mahdollista kokeilla sähköä vaikkapa fysioterapeutin vastaanotolla tai lainata laitetta jostain, se kannattaa tehdä ennen laitteen omaksi hankkimista.

 12. Paljon olen elämäni aikana elänyt kivun kanssa ja tiedän, että innokkaat neuvojatkin voivat olla enemmän rasite, kuin apu. Kuitenkin tuli semmonen pieni apu mieleen, kuin tiettyjen akupisteiden painaminen. Tämä auttaa siis ihan sillä kivun hetkellä. Ei siis tarvitse käydä jossain sarjahoidossa ja toivoa, että ehkä auttaa ehkä ei,vaan ihan vaan kotona kun on paha olo voi toinen painaa pisteitä. Ei ole ratkaissut koko asiaa minulla, mutta itselläni ja kaverillanikin toimii oikeasti niin, että painamisen aikana kipu lievittyy selvästi. On se jonkinlainen lohtu, ainakin sen aikaa, kun toinen jaksaa painaa. Netistä joskus löysin jonkun ohjeen. Ainakin navan alapuolella on tehokkaat pisteet,vaikka voi ehkä olla yllättävää, että vatsan painaminen auttaa.

  • Kiitos, tätä täytyy tutkia ja testata. Jalkapohjien akupisteiden painelu ainakin auttaa silloin kun kipu on päällä, Jarno on saanut meidän vyöhyketerapeuttiystävältä ohjeita oikeiden kohtien löytämiseen. Se tosiaan lievittää kipua, harmi vaan ettei hän ehdi ihan joka hetki istua hieromassa jalkojani :D

 13. Hirveesti tsemppiä, Stella, I feel for you. Suosittelen hankkimaan mikrossa lämmitettävän jyväpussin tuon vichypullon tilalle, mukautuu näes paremmin kropan mutkiin ja on tietysti pehmeämpi. Itse makaan juuri nyt jäätävissä monista seikoista johtuvista selkäjumikivuissa jyväpussi tiukasti keholla. Ulos menosta tai reippaasta kävelystä voi juuri nyt vain haaveilla, vaikka se auttaisi varmasti. Siunaan samaa kuin sä että onneksi on herra joka sivelee, hieroo ja hoitaa, sillä taitaa olla niin että kosketus auttaa eniten. Ainakin henkisesti<3

 14. Musiikillisesti pitää vinkata, että olethan tutustunut ihanaan artistiin nimeltä M? Debyyttialbumi “Tehtaantyttö” julkaistiin viime vuonna ja toinen albumi ensi vuoden alussa.

 15. Hei. Minulla äärettömät kivut johtuivatkin aikoinaan endometrioosista eikä itse kuukautisista. Tsemppiä sinulle !

 16. Toivottavasti ei ole liian tungettelevaa. Ystävälläni oli samanlaista helvettiä kipujen kamppailun kanssa. E-pillerit auttoivat (kysta löydöksiä), mutta eihän välttämättä hormonaalinen hoito ole se mieluisin/mahdollinen vaihtoehto. Toivottavasti löydät avun! Hienoa että mies on tukemassa. Omani myös korvaamaton ”ihmiskuumavesipullo” Voimia!

  • Kiitos, ihanaa että sinullakin on siellä ihmiskuumavesipullo! Käytin vuosia hormonaalista ehkäisyä kivunlievitykseen, mutta se ei koskaan oikein toiminut siihen tarkoitukseen enkä halua enää turvautua siihen. Täytyy miettiä muita vaihtoehtoja.

 17. Ei varmastikaan yhtään lohduta mutta olen kateellinen sinulle, että käytät kipujen selviytymiseen vain neljänneksen elämästäsi. Itse käytän koko elämäni. Ei lohduta ei mutta joku on kuitenkin kateellinen sinulle vain neljänneksen tuhlatusta elämästä !

  • Voi ei, ihan kamala kuulla. Olen tosi pahoillani, että joudut elämään jatkuvan kivun kanssa. En voi edes kuvitella millaista se on. Toivotan valoa ja voimia, toivotaan että tulevaisuus tuo tullessaan tehokkaampia kivunlievitystapoja ♥♥♥

 18. Jos yhtään resonoi, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan akupunktiota! Esim. Eili Grey tai Taina Ala-Kulppi Helsingissä.

  • Kiitos Jonna! Olen kokeillut aikoinaan akupunktiota ja kokemus oli aivan kauhea, johtui tosin räikeästä hoitovirheestä eikä tekniikasta sinänsä. Täytyy katsoa josko antaisin sille vielä toisen mahdollisuuden.

   • Voi, kuulostaa todella kurjalta. Ja hyvin ikävältä poikkeukselta.
    Ja kannatanan aiempaa kommentoijaa, lämmittettävä jyväpussi tai vielä parempi olisi suolapussi!

    Hurjan paljon tsemppiä kipuihin kaamoksen keskellä <3

    • Se oli kyllä kurja, mutta luulen myös, että poikkeus! Että ehkä kannattaisi mennä uudestaan johonkin toiseen paikkaan. Suolapusseista en ole kuullutkaan, googlaan, kiitos ♥

 19. Aa, Munä ja Ville Ahonen pyörähtää luupille täälläkin – molemmat levyt on mulle sellaisia, että ne pitää kuunnella monta kertaa putkeen.
  Symppaan ja samaistun hankaliin kuukautisiin, jospa sulle löytyis apu ja ratkaisu pian. Itse sain apua hormonaalisen epätasapainoon vyöhyketerapiasta ravattuani vuosia tavan lääkäreillä, jotka vain sanoi ettei mitään ongelmaa ole. en muista oletko kokeillut sitä, mutta suosittelen!

  • Heippa, vyöhyketerapia auttaa vähän minullakin, pitäisi vaan ehtiä käydä juuri oikeaan aikaan enkä vielä ole saanut ihan täyttä selvyyttä siihen mikä se hetki on. Jatkan testailua.

 20. Olen aina vähän kateellinen niille jotka kestävät syödä kipulääkkeitä, jotenkin oma masu pääsi herkistymään liikaa, silloin kun meni polvilumpio ja elämä oli hetken, yhtä kipulääke aikaa. Musta on tullut sellainen vaihtoehtoisuuteen kallistunut hörhö, joka luottaa enemmän aromaterapiaan kuten Siam seassin yen healing kasvoveteen (parantaa tulehdustiloja näköjään muuallakin kuin kasvoissa) ja liikunnan voimaan, hyvällä onnella muut lihakset on niin kipeät etten tunne muita kipuja. :D

  • Täytyy sanoa, että minäkin kallistun enemmän vaihtoehtoisuuteen kaikissa asioissa, joissa suinkin voin, mutta näiden kipukohtausten kanssa on ollut pakko ottaa järeimmät mahdolliset aseet käyttöön. Ei tunnu kivalta ajatukselta syödä säännöllisesti näin paljon näin voimakkaita lääkkeitä, mutta en oikein selviäisi muuten. Mutta siis ihanaa, että aromaterapia ja liikunta ovat auttaneet kohdallasi! Sehän on parasta, jos kivunlievitykseen löytyy luonnonmukaisia vaihtoehtoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.