✖ Huhtikuun kootut

Jahas, vappuaatto on täällä – on siis just hyvä hetki jakaa kuumat, kiinnostavat ja muuten ajankohtaiset asiat kuluneen kuukauden varrelta!

✖ Paluu pohjoiseen. Hirsitalomme talvikausi on pitkän odotuksen jälkeen ohi, niinpä vietimme yli puolet huhtikuusta Lapissa. Oli ihanaa. Tein sielläkin paria pääsiäispyhäpäivää lukuunottamatta ihan normitahdilla töitä, mutta tuntui lähes lomalta. Nukuin paremmin ja enemmän: lopetin herätyskellon käyttämisen ja heräsin silti joka päivä kahdeksan maissa ilman aamuraivoa. En olisi millään malttanut vielä tulla takaisin etelään, mutta minkäs teet, kun työvelvollisuudet ja viimeistelyä vaille valmis keittiöremontti kutsuvat. Onneksi kesällä on mahdollisuus viettää pohjoisessa kerralla pidempiä aikoja. Paljon kuvia luvassa vielä blogin puolelle tältä reissulta.

Joku sanoi kerran, että näytän kaikissa kuvissani niin seesteiseltä. Tämä otos taitaa olla lähempänä arkista totuutta.

✖ Kesäsuunnitelmat. Viime viikolla vasta valkeni, että kesä on todellakin just kulman takana ja kesäsuunnitelmia voi alkaa punoa ihan täyttä häkää! Lista on toistaiseksi lyhyt: kiinnostaa Lapissa oleminen, Sideways ja Flow Festival (THE CURE ♥). Ainiin, kiinnostaa myös loma. Heinäkuussa on tiedossa yksi työkeikka, mutta muuten olisi tarkoitus lomailla pohjoisessa. Eli hikoilla raksalla, mutta se käy lomasta, koska olemme sekaisin ja teemme sitä omasta vapaasta tahdostamme.

✖ Tavaratetris. Isommasta asunnosta pienempään muuttaminen ja muutosta saakka kestänyt remontti on tuottanut monenlaista pähkäilyä tavaroiden kanssa. Uuteen kotiin tuoduista kalusteista osa ei löytänytkään paikkaansa muuttuneiden remonttisuunnitelmien takia, ja päätimme lopulta karsia muitakin, sillä niukkuus ja väljyys kiinnostaa. Käytämme asuntoa paljon niin omissa kuin ulkopuolisten kuvauksissa, ja mitä vähemmän huoneissa on siirreltävää tavaraa, sen helpompaa.

Nämä astiakaappia odottavat lasit EIVÄT ole lähdössä kirppikselle.

Myös pohjoisen kakkoskotia on tyhjennetty turhasta kamasta, jota on totisesti riittänyt, sillä vintin ja ladon lisäksi kaksi asuinhuoneista olivat olleet 60-luvulta saakka varastokäytössä. Mitään talon historiaan kuuluvaa emme tietenkään sieltä vie, vaan muualta tulleet, uudemmat tavarat, jota kukaan ei enää tarvitse. Olemme viime kuukausina myyneet ja antaneet tavaroita pois vähän siellä sun täällä, mutta nyt päätimme, että myymme loput kamat Parolan aseman rompetorille 8. kesäkuuta. Luvassa alkukesän ihanin kirppistapahtuma, kannattaa pistää kalenteriin! Parola sijaitsee tunnin päässä Helsingistä ja paikalle pääsee niin autolla kuin junalla.

✖ (Hitaasti etenevä) ruokavalioremontti. Luulin vielä pari vuotta sitten, että olisi vaikeaa vaihtaa tavallinen kahvimauito kauramaitoon, mutta ei se sitten ollutkaan. Lehmänmaito alkoi pian maistua pahalta ja nykyään valitsen kauramaidon eettisten syiden lisäksi myös siksi, että se yksinkertaisesti on minusta parempaa. Maidon jälkeen moni muukin maitotuote on vaihtunut kauraversioon, mutta turkkilaisen jugurtin korvaajaa en ole onnistunut löytämään. Olen testaillut monia kaura- ja soijajugurtteja, joista monet ovat hyviä (kuvissa yksi lukuisista soijajugurttikokeiluistani) mutta ei ollenkaan sama asia. Kaipaan hapanta, paksua, lusikalla paloiteltavaa! Pitääkö vaan vierottautua? Kysyin tätä Instagraminkin puolella ja moni ehdotti kookosjugurttia, mutta eihän se auta, jos hakusessa on jokin hapan.

Syy karsia ruokavaliosta loputkin maitotuotteet ovat tällä hetkellä eettisten ja ekologisten lisäksi terveydelliset: olen yrittänyt diagnoosini jälkeen vähentää tulehdusta aiheuttavia tai ylläpitäviä ruoka-aineita ja maitotuotteet ovat listan kärjessä. Kokonaan en ole ajatellut luopua juustosta, mutta haluaisin pitää sen harvinaisena herkkuna eikä päivittäisenä itsestäänselvyytenä. Ehkä turkkilaiseen jugurttiin pitää valita sama herkuttelulinja.

✖ Auta Antti. Olemme viimeisenä maailmassa rakastuneet Antti Holman hurmaavaan podcastiin ja kuuntelimme koko ensimmäisen kauden paluumatkalla pohjoisesta. Ah! Jaksot paranevat vaan matkan varrella, kun Antti rentoutuu ja on jakso jaksolta enemmän oma inhimmillinen, räävitön ja sekopäinen itsensä.

Ihanaa vappuaattoa! Jos olette vielä langoilla: mitä kuuluu, miten huhtikuu meni?

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

16 thoughts on “✖ Huhtikuun kootut

 1. Mä oon ollut maidoton nyt noin kolme ja puoli vuotta, ja juurikin niitä happamia maitotuotteita kaipaan silloin tällöin (okei, juustoilla toivoisin pystyväni herkuttelemaan muutaman kerran vuodessa myös). Toivottavasti kauraversiot tai muut vastaavat vielä kehittyvät nykyisestä niin, että niihin saataisiin taiottua enemmän happamuutta ja lohkeavuutta.

  Edellämainittua itse tehtyä kookosjogurttia olen aikeissa testata! Se on ollut pitkään mielessä, mutta unohdan sen aina.

 2. Nyt! Some tietää! Suosittelen ainakin testaamaan itse valmistettua (on helppo, en jaksaisi monivaiheista prosessia) kookosjogua, joka todella on hapan, koska se hapatetaan maitohappobakteereilla. Kookos tuo samettisen vivahteen, muutoin koostumus on täydellinen kombo pehmeyttä ja lohkeavuutta. All u need is kookosmaito (17% rasvaa) ja maitohappobakteerikapseleita. Sitten vaan surrur, pari päivää huoneenlämmössä ja jääkaapin kautta nautiskelemaan. Ei voi ku tykätä! <3 Tää ratkaisi mulla paksun ja happaman kreikkajogun pitkään jatkuneen kaipuun, mulla ruokavalion kanssa sama tilanne kuin sulla.

 3. Mä rakastan Jukkolan jugurttia se on ihanaa hapanta litkua, ihan kuin jotain viiliä lipittäisi. En itsekään ole löytänyt mitään kivaa hapanta kaurajugua. Mun toukokuu on alkanut aika rysäyksellä, kaaduin pyörällä ja jalka auki. :P Kokeilen pitkästä aikaa 2-vuorotyötä, tuntuu että on jatkuva väsymys päällä. : /

  • Go on -rahkat ovat ihan parhaita makunsa ja rakenteensa puolesta! Olen ihan koukussa siihen mangoversioon :) kannattaa kokeilla myös chiavanukasta eri kasvimaidoilla, kookosmaidolla tuli loistavaa, kauramaidolla saisi varmaan vähän vähemmän makeaa ja ehkäpä happamampaa? Ohjeen otin Vege-keittokirjasta (2 dl kasvimaitoa, 2 rkl chiasiemeniä ja vähän makeutusta jos haluaa).

 4. Oletko kokeillut Yosan greek style jogurttia? Se on ainakin paksua ja lusikalla paloiteltavaa. Aika hapantakin sanoisin, tosin en ole syönyt maitopohjaista pitkään aikaan. Ehdottomasti paras jogurtti ainakin mun makuun!

 5. Sama ongelma tuon happamuuden kanssa! Rakastan smetanaa, creme fraichea ja turkkilaista jugurttia. Kaurafraiche ei ole mielestäni tarpeeksi hapan korvaajaksi. Tortillat osaan jo syödä ajoittain ilman (eihän Meksikossakaan laitettaisi niihin ikinä creme fraichea, vaikka chilaquilesien kanssa sitä joskus onkin), mutta esimerkiksi borssikeitto tai pelmenit kaipaavat seurakseen jotain hapanta, samoin moni muhennos. Olen tehnyt näistä happamista maitotuotteista muutama kerta kuukaudess tarjoiltavaa herkkua.

  Juustojen sijaan laitan leivän päälle hummusta tai silmusalaattia. Namnam.

 6. Huhtikuun kootut..omassa ellämässä tämä kuukausi on ollut erikoisen raskas ja uuvuttava. Tunteet ovat menneet vuoristorataa jännityksestä suruun ja pelosta toivon pilkahdukseen. Tässä kuussa on tapahtunut monen kuun edestä tapahtumia: oman työnkuvan muuttuminen haasteellisemmaksi, isäni vakava sairaus, aviopuolison työssä muutoksia, jotka vaikuttavat koko perheeseen. Tästä kaikesta on seurannut ahdistus, stressi ja kirjaimellisesti verenpaineen nousu, johon oli myös haettava apua. Minun puolestani toukokuu voisi soljua eteenpäin kohti kesää vähemmillä järkytyksillä.. kiitos, että välillä pääsee näiden kirjoitusten kautta muunlaiseen maailmaan, Lappi-jutut ovat herättäneet pienen kuumeen.

  • Voih, tsemppiä <3
   Mulla hyvin samankaltaista: läheisen kollegan kuolema = suru, toimenkuvan haasteellistuminen, töitä lähes kahden edestä. Viikko tästä sain kuulla oman lapsen vakavasta sairaudesta. Muutto ja pari remonttia alkoi samaan kasaan. Joskus rytisee ja rytinän lomassa sitä osaa arvostaa Lappi-postauksia ja muuta pientä ihanaa. Ja kesä tulee. Vielä uudestaan yks sydän <3

 7. Siis Auta Antti, aivan parasta just nyt. Niin ja tämä blogi ja teidän Lapin-projekti. <3 Olen itse Kainuusta kotoisin ja pk-seudulla 10 vuotta asuneena aina välillä haaveilen tuollaisesta kotiseudun kakkoskodista. Ihana tietää, että kesällä on luvassa lisää Lappi-juttuja.

  • Oi kyllä, ja tälläkin viikolla jo! Paljon kuvia on vielä julkaisematta tältä viimeisimmältä reissulta. Ihana kuulla, että niitä odotetaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.