Uusia vaihtoehtoja aamiaispöytään

Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia ja Valio Oddlygood

Aamut ovat selvästi parempia kuin vielä jokunen viikko sitten! Aurinko on paistanut monena päivänä kun olen avannut silmät ja vaikutuksen huomaa heti: sängystä on helpompaa nousta ja aamiaisen äärellä on ihanaa venytellä tovi ennen kuin päivän töihin tarttumista. Huomasitteko, että käytin sanaa “ihana” aamun yhteydessä? Valolla on ihmeellinen vaikutus.

Olemme viime aikoina testailleet Valion uusia Oddlygood-kauratuotteita, jotka ovat rantautuneet meidänkin lähikauppaan. Otimme uutukaiset vastaan ilolla, sillä olemme korvanneet juustoja lukuunottamatta jääkaappimme kaikki maitotuotteet kasvipohjaisilla versioilla. Nyt se on entistäkin helpompaa, sillä Valio on tuonut hyllyihin kokonaisen tuoteperheellisen maidottomia herkkuja. Sarja sisältää kaurajuomia ja kaurapohjaisia gurtteja, jotka sopivat niin maidottomille, laktoosittomille kuin vegaaneille. Olen tosi iloinen siitä, että juuri Valio tuo markkinoille uusia vaihtoehtoja perinteisille maitotuotteille, sillä isolla yrityksellä on koko maan kattava jakeluverkosto ja näin kauratuotteet pääsevät jatkossa entistä useamman pöytään.

Gurteista löytyy monia makuvaihtoehtoja, joista ostin ensimmäisenä testiin mustikan ja vadelman. Mustikkagurttia on mennyt sellaisenaan pikareista, jotka ovat oivia välipaloja. Vadelmagurtti on kermaisen koostumuksensa ja makean marjaisuutensa ansiosta osoittautunut loistopohjaksi rentoihin gurttikulhoihin. Laitetaan yksi helppo versio jakoon. Näillä on vaikea mennä vikaan, joten tätä voi tietenkin soveltaa sen mukaan mitä kaapista löytyy.

✖ HERKULLINEN GURTTIKULHO ✖

Valio Oddlygood vadelmagurtti
Banaani (pakastettu on paras, se tekee koostumuksesta napakamman)
Pakastettuja mustaherukoita (kirpeys tuo ihanaa vastapainoa makeille vivahteille)

Itse puristan sekaan myös hippasen sitruunaa, koska laitan sitruunaa kaikkeen mahdolliseen. Laittakaa tekin, jos tykkäätte.

Sovella määrät nälkäisten suiden mukaan ja surauta sekaisin tehosekoittimessa. Ripottele pinnalle mieluisia päällisiä, kuten marjoja, banaani- tai mangoviipaleita, chiasiemeniä, raakasuklaahippusia ja kookoshiutaleita. Älä tärvää liikaa aikaa asetteluun, vaan lusikoi ääntä kohti.

Koiratkin saivat maistaa ja hyväksyivät. Ne ovat kyllä helppo testiyleisö, keittiöön ei tule koskaan palautuksia. Ensi kerralla perhe testaa mangogurtin ja ehkäpä siitä tehdyn kulhon Vienan trooppisella ohjeella. Kiinnostaa myös vanilja, siitä taas voisi tehdä sitruunaisen annoksen. Ooh.

Suosikkini Oddlygood-perheestä on maustamaton kaurajuoma, sillä sille löytyy päivittäistä käyttöä: olen lorauttanut kaurajuomaa kahvin sekaan, tehnyt siitä lettuja ja keittänyt siitä monena aamuna puuron. Yksi lempiohjeistani tähän aikaan vuodesta on maistuva omenapuuro, joka lämmittää talvisina päivinä, mutta siirtää ajatuksia jo kohti kevättä. Meillä ei syödä puuroa vain aamuisin, se on myös loistava pikalounas tai iltapala.

✖ KANELINEN OMENAPUURO 2-3 NÄLKÄISELLE ✖

2 dl Valio Oddlygood kaurajuomaa
3 dl vettä
2 dl kaurahiutaleita (tai kaura-spelttisekoitusta, jota me käytämme)
Raastettu omena
Loraus hunajaa
Suolaa
Kanelia

Määriä voi ja kannattaa soveltaa fiiliksen mukaan, ei meilläkään käytetä ihan tarkkoja mittoja. Puuron keittely on vähän päivästä kiinni, toisinaan se vaatii enemmän jotain, joskus vähemmän. Maistelemalla selviää.

Kiehauta vesi kattilassa. Siivilöi sekaan puurohiutaleet ja keitä matalalla lämmöllä sekoitellen puuhaarukalla noin 4-5 minuutin ajan. Lisää kaurajuoma ja omenaraaste, ja jatka keittämistä toiset 4-5 minuuttia. Mausta suolalla ja hunajalla.

Tarjoile kanelin ja parin omenalohkon kanssa. Jos olet ekstrahemmottelun tarpeessa, lorauta päälle vähän vaahterasiirappia. Se on salainen aseeni huterasti alkavia päiviä vastaan.

Mitäs tuumaatte, aiotteko testata? Entä miten teillä sujuu näissä pitenevissä päivissä? Ei mene enää kauan, kun aurinko alkaa valaisemisen lisäksi lämmittää. En malta odottaa.

PHOTOS BY STELLA HARASEK & JARNO JUSSILA

28 thoughts on “Uusia vaihtoehtoja aamiaispöytään

 1. Mulla on ollut pari kertaa tuota Oddlygoodin kauramaitoa, mutta valitettavasti joudun komppaamaan muita kommentoijia; ei pärjää muille käyttämilleni kasvimaidoille. Tosiaan sakkautuu oudosti; kahvia jonka joukkoon tätä lorauttaa saa hämmentää koko ajan, ellei halua kupin pohjalle ihmeellistä liejua. :•/ Tähän asti eniten oon tykännyt Lidlin mantelimaidosta, sekä toisesta Cittarissa myytävästä jonka merkkiä en nyt muista. Noita gurtteja en ole kokeillut. Mutta noin niin kuin kokonaisuutena nämä kaikki kasvipohjaiset “maidonkorvikkeet” ovat tosi hyvä juttu, ihan ehdottomasti tykkään. ♡

  Aivan ihana tuo sohvakuva gurttia maistelevista mäykyistä. ♡♡♡

  • Aah, voi vitsi! Me ei olla huomattu tuota sakkautumista kahvin pohjalle, kun ollaan aina ravisteltu tölkki kunnolla (siis KUNNOLLA, koska tykätään kun maito vähän vaahtoaa) tai sitten ihan vaahdotettu sitä.

   Joo, mäykyt hyväksyivät gurtin, todellakin!

 2. Innostuin alunperin näistä Valion kauratuotteista kovasti mutta pakkausselosteen luettuani säikähdin sitä, miten paljon sokeria näissä on. Jäävät minulta siis ostamatta ison sokerimääränsä vuoksi, se kun on minulle kynnyskysymyksiä päivittäisessä käytössä olevia tuotteita valittaessa.

  • Ymmärrän! Meillä kuluu sokeria niin vähän, että yksi gurttiannos sinne tai tänne ei paljoa haittaa.

 3. Ostin just testiin ton kaurajuoman, niin tästä inspiroituneena raastin tänään omenaa aamupuuron sekaan. Hyvin toimii, hih. Muuten, milloin aiotte avata sitä teidän instastoryn puolella vilauttelemaa sisustusprojektia? Täällä ihan intopiukeena odottamassa!

  • Jee, ihanaa kun tykkäsit! Musta omenapuuro on niin järkkyhyvää. Oi, avaan sitä HETI kun asiat etenevät, mutta taitaa kestää vielä pari kuukautta…

 4. Kaurajuomasta tein vohveleita, hyviä niistä kyllä tuli. Maitotuotteet on kyllä lopullisesti pannassa, iho reagoi välittömästi. Täytyy vielä kokeilla myös muut Valion uudet gurtit ym.

  • Oooo vohvelit toimivat varmasti hyvin! Voih, maitotuotteiden aiheuttamat oireet ovat kyllä valitettavan yleisiä nykyisin, mutta onneksi näitä vaihtoehtoja alkaa olla runsaasti.

 5. Kokeilin itsekin mielenkiinnosta Oddlygood-tuotteita, mutta ne häviävät maussa ja keinotekoisuudessa Oatlylle, jolla on ehdottomasti parhaat kauramaidot, tuorejuustot, kaurakermat ja jogurtit. Oatlyn iKaffe on ylivoimaisesti paras kahvimaito! Olennaisinta kuitenkin on huomata että Valion tapauksessa kauramaitojen tuottaminen on pahimmanlaatuista viherpesua, koska samaan aikaanhan yritys on yhä Suomen suurin tehomaatalouden ylläpitäjä ja lähti tähän kasvimaitokelkkaan puhtaasti taloudellisista syistä.
  Siksi ostan mieluummin itse yrityksiltä, joiden toiminnan takana on rehelliset periaatteet, esim. Oatly ja Planti – eli yrityksiltä jotka eivät samanaikaisesti tue tehomaataloutta ja maidontuotantoa vaan tuottavat ainoastaan kasvipohjaisia tuotteita.
  Mutta tässäkin lienee ratkaisevaa, käyttääkö kasvimaitotuotteita ainoastaan identiteettilähtöisistä syistä ja omien mieltymysten/hyvinvoinnin takia (silloinhan ei ole mitään väliä minkälaista tuottajaa kulutusvalinnoillaan tukee) vai onko kasvimaitojen kuluttamisen takana eettisiä ja eläinsuojelullisia syitä – tällöin on aika arveluttavaa ‘eettisillä’ kulutusvalinnoillaan tukea yrityksiä jotka samanaikaisesti ylläpitää epäeettisiä tuotantojärjestelmiä.

  • p.s. Kasvimaitotuotteita on ollut viimeisen vuoden, parin ajan saatavilla ympäri Suomea ilman Valiotakin. Pohjoisimmat Oatlyt, Rainbow ja Alprot on tullut vastaan Inarin ja Utsjoen pikkukaupoissa ja ainakin jokaikisen Salen ja Alepan valikoimiin kuuluu nykyään kasvimaidot ja osassa jogurtteja, kasvikermojakin ja juustojakin.

   • Hei mahtavaa, jos näin on! Mutta uskon silti, että monen kuluttajan kynnys (varsinkin pohjoisessa ja pienemmillä paikkakunnilla) kokeilla kauratuotteita on merkittävästi pienempi, jos purkin kyljessä lukee Valio, verrattuna siihen että pitäisi tarttua jonkun itselle täysin uuden valmistajan tuotteeseen.

  • Moikka Katariina,

   kiitos kommentistasi! Ymmärrän hyvin kantaasi, mutta katson asiaa itse ehkä vähän laajemmalta kannalta. Eettisistä valinnoista kiinnostuneet kolme-nelikymppiset ovat varmasti bonganneet kaurapohjaiset vaihtoehdot kaupoista jo silloin kun Oatlyn, Plantin ja Kaslinkin tuotteet rantautuivat markkinoille, mutta veikkaan, että iso osa suomalaisista kuluttajista havahtuu kauratuotteisiin vasta nyt, kun maan suurin maidontuottaja tarjoaa sitä heille vaihtoehtona lehmänmaitotuotteille. Valio on yksi Suomen tunnetuimmista brändeistä, jolla on paljon vaikutusvaltaa isojen massojen kulutustottumuksiin. Kauratuotteiden näyttävä lanseeraminen on hyvin konkreettinen viesti, varsinkin kun sen tekee juuri Valio.

   Ja mitä enemmän kauratuotteita ostetaan, mitä enemmän niitä kehitetään ja mitä enemmän kauravaihtoehtoja tulee markkinoille, sen vähemmän kulutetaan sitä lehmänmaitoa.

   Tottakai kaikki valmistajat haluavat myydä tuotteitaan, sekä isot että ne sympaattiset pienet! Mutta minusta on jokatapauksessa mahtavaa, että kohta ne kaikki tarjoavat kaurapohjaisia vaihtoehtoja.

 6. Testasin näitä Valion tuotteita ennen sun vinkkiä, ei mene mun keittiössä jatkoon. Liian makeita ja keinotekoisen makuisia mun mieleen. Hyvä kun Valiokin tuo omat kaurapohjaiset tuotteensa markkinoille, mutta eivät pärjää Kaslinkille ja Juustoportille. Laitoin jo palautetta suoraan Valiollekin, tuotekehitystä tarvitaan nyt! Näissä ei auta edes bloggaajien kehut

  • Nämä ovat niin makuasioita! Hyvä, että on vaihtoehtoja erilaisiin toiveisiin ja tilanteisiin.

 7. Teillä taitaa olla lämmitettyä ja vaahdotettua maitoa, jos oikein kuvaa tarkastelin. Kaikissa muissa testaamissani kauramaidoissa on se ominaisuus, että ne juoksettuvat kahvissa. Oletteko huomanneet Oddlygoodilla tällaista?
  Gurtit pitää testata, puuroon kauramaito on ok ja testiin menee teidän ihana puuroresepti. Kiitos taas!

  • Maito on vaahdotettu, muttei lämmitetty! Siihen nimittäin riittää kärsivällisyys vain harvoin.

   Oddlygood on testaamistani kauramaidoista koostumukseltaan ohuin, mutta erityistä juoksettumista en ole kyllä huomannut? Ravistelen kauramaidon aina hyvin, tai joskus vähän vaahdotan, sillä on ehkä vaikutusta asiaan.

 8. Testasin kaurajuoman – ei jatkoon. Kaslinkin vastaava on “normimaitona” maultaan ja rakenteeltaan huimasti parempaa, ja Oatlyn iKaffe taas vertaansa vailla “kahvimaitona”. Oddlygoodissa kaurajauho ei sekoitu nesteeseen niin sujuvasti kuin edellisissä, vaan painuu mukin tai kulhon pohjaan ikävän tuntuiseksi sakaksi. Oddlygoodista ei saa kunnon vaahtoa kahviin, ja se on tärkeä juttu kahvikissalle.

  • Musta tuntuu, että mistään kauramaidosta ei saa isoa vaahtoa, mutta ihan kelvollisen kuohkeaa saa oikeastaan kaikista, kun vähän maidonsekoittimella vatkaa!

 9. Kaurajogurtin suurena ystävänä kiinnostuin näistä ja ostin peräti yhden mangopikarin testiin, mutta se vielä odottaa jääkaapissa jotakin heikottavan nälän kaltaista tilannetta, kun on pakko saada pieni hiukopala. :D Maustetut jogurtit ovat omaan makuuni poikkeuksetta liian imeliä ja mielestäni on ärsyttävää, että niin moniin maustamattomiinkin versioihin lätkitään sokeria. Vadelmajogurtin, banaanin ja mustaherukoiden yhdistelmä kuulostaa kyllä kieltämättä hyvältä! Mainio idea herkkuhetkiä varten.

  Villakoiraneitini ottaa lisääntyvästä valosta kaiken irti parkkeeraamalla vuoron perään jokaiseen auringonvalon täplittämään kohtaan ja siristelemällä nautiskellen silmiään. Enkä voi kieltää, etteikö lisääntyvä valo helpottaisi omiakin aamujani (en todellakaan ole aamuihminen), vaikka talvi-ihminen olenkin. :)

  • Joo, vadelma, banaani ja mustaherukat sopivat ihanasti yhteen! Oi, mahtavaa että sielläkin otetaan aurinkolänteistä kaikki ilo irti.

 10. Noo, jos tykkää muutenkin makeutetuista jogurteista, niin varmaan nää Valion uutuudet viehättää. Itse en pitänyt laisinkaan, esanssin maku ja liikaa sokeria – kilpailijoilta saa paljon parempaa ja edullisempaa. Ja se mainos töllössä melko raivostuttava :) Kaslinkin kauravälipaloja suosittelen itse lämpimästi.

  • Haha televisiomainosta en olekaan bongannut, kun en muista milloin olisin viimeksi katsonut telkkua. Mutta niin, makuasioita nämä! Onneksi on vaihtoehtoja moneen makuun.

 11. Ihanan kuuloisia herkkuja ja hauska tuo gurtti-nimike! Hei muuten tuli mieleen, että mistä syystä jätitte maitotuotteet pois ruokavaliostanne? Ihan vaan mielenkiinnosta kyselen =)

  Mukavaa viikkoa xx

  • Moikka Neea, vähensimme maitotuotteet minimiin alunperin eettisistä syistä. Sitten huomasin, että iso osa vatsakivuista jäi sille tielle, joten olen jatkanut tällä linjalla sen jälkeen myös hyvinvointisyistä.

 12. Hienoa, että Valio on vihdoin tajunnut lähteä mukaan kasvijuomien tuottamiseen, olin siitä vähän innoissani jopa! Mutta tuo purkkien ulkoasu ei miellytä silmää kyllä yhtään! :D kun vertaa vaikkapa Oatlyyn ja Kaslinkiin, ero on huikea. Ehkäpä nuo Valion purkit toimivat esimerkiksi lapsiin, helpompi tarttua värikkääseen pakkaukseen sen tutun maitopohjaisen tuotteen sijasta – yleensä kun kaikki uusi syötävä tuntuu epäilyttävän montaa muksua…

  Reseptit lähtee kyllä testiin, kiitos niistä :)

  • Niin, luulen myös että pakkaussuunnittelussa on ehkä ajateltu niitä perheitä, jotka ovat tähän saakka tottuneet asioimaan maitohyllyllä – värikkäillä pakkauksilla on helpompi osua uutena vaihtoehtona silmiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.