Viinin kultainen huuru

Hikinen hei Kosilta – saarella on KUUMA! Saan takaisin korkojen kera kaiken sen mitä Suomen kesässä jäin kaipaamaan, ja rakastan joka hetkeä. Melkein neljäänkymmeneen asteeseen nouseva helle saa sykkeen tasaantumaan. Kävelen verkkaisemmin, puhun hitaammin. Se on paljon ihmiselle, joka harppoo kaikkialle, ja puhuu yleensä niin nopeasti, että hengästyy. Verkkoyhteydet ulkomaailmaan ovat hitaat ja katkeilevat, muistuttavat siinä mielessä ajatuksiani.

2015-08-03-stellaharasek-kos-greece-12015-08-03-stellaharasek-kos-greece-2

Entisen poikaystäväni toinen kieli on ruotsi ja olen oppinut häneltä monta hyödyllistä ilmaisua. Suosikkini on vinolent, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna viinin kultaista huurua. Se muistui mieleen ensimmäisenä iltana täällä. On viinin kultainen huuru, silminkantamattomiin levittäytyvä saaristo, ranta jonka kivet kutittavat jalanpohjia. Tyhjiä tunteja tuhlattavaksi. Kreikkalainen valo, niin kirkas että vielä illallakin tarvitsee aurinkolasit. Kuumuus tekee ihmiset uneliaiksi, saa kaiken etääntymään.

2015-08-03-stellaharasek-kos-greece-4

Tässä on muutenkin kaikki ainekset elämäni eeppisimpään matkaan: hän on täällä kanssani, koko hänen perheensä on. Matka oli varattu kauan sitten ja minut haluttiin mukaan, vaikka erosimme. Mitä se meille kuuluu oletteko yhdessä vai ette, he sanoivat, tule silti. Hän oli samaa mieltä, joten tulin. En ole katunut.

2015-08-03-stellaharasek-kos-greece-6

Päivät kuluvat verkkaisesti. Syömme joka aamu aamiaista, joka ilta illallista. Niiden välissä olemme auringossa, uima-altaassa, rannalla, unessa, matkalla jostakin niistä toiseen. Olen lukenut seitsemän kirjaa. Nukahtanut joka ilta ennen puoltayötä, uupuneena lämmöstä ja uimisesta, hiukset karheina suolasta. Olen lopettanut niiden kampaamisen, ei kannata.

2015-08-03-stellaharasek-kos-greece-52015-08-03-stellaharasek-kos-greece-3

Kaikki hetket eivät ole olleet helppoja, mutta monet ovat olleet odottamattoman hauskoja. Uimapatjansa – puhallettava krokotiili, josta olen kuolettavan kateellinen – päältä putoavat lapset. Aikuiset sisarukset, jotka taantuvat keskenään kuusivuotiaiksi ja kantavat toisiaan veteen. Venyvät aamut terassin varjossa, tilataan vielä vähän kahvia. Tien toisella puolella on pieni kauppa, sieltä saa pullotetun veden, ouzon ja kreikkalaisen oluen lisäksi halpaa ja keskinkertaista kuohuviiniä. Sopii meille.

2015-08-03-stellaharasek-kos-greece-9

Kaskaiden matala mantra ympäröi meidät päivät yöt. Mereltä tuulee, se saa paikallaan humisevan helteen liikkumaan. Purjelaivat ja moottoriveneet liukuvat horisontissa niin kaukana ettei niiden ääniä kuulu. Tähän unohdun, vielä vähäksi aikaa.

54 thoughts on “Viinin kultainen huuru

 1. Tulin tavattoman onnelliseksi Kos-kuulumisistasi ja puolestasi. Mitähän tämä kertoo romantiikantajustani, kun mielestäni nimenomaan sopuisissa eroissa tiivistyy ihmisyyden ja elämän kauneus. En spekuloi, miten teillä menee, mutta jos jaksatte vaalia hyviä ajatuksia ja hetkiä turkoosin meren rannalla, ette ole huonolla tiellä.

  En tiedä, kauanko olen lukenut tarinoitasi, saattoipa aloitusvuosi olla 2009 tai 2010. Olin tuolloin pahainen lukiolainen, joka nautti maailmassa eniten kirjoittamisesta, luovista ja syvällisistä ystävistään ja haaveisiin uppoamisesta ja vasta aloitteli hapuilevaa freelancer & rakkaus elämänvaihetta rokkaripoikakaverinsa kanssa. Blogisi ei kolahtanut samankaltaisuuksiemme tai samaistumisen takia – tulkitset maailmaa kutkuttavalla omalla tavallasi, jota arvostan. Kirjoitat mystistä arkirealismia, joka on tyylilajina vaativa, mutta tempaa parhaimmillaan mukaansa vuosiksi. Kiitos teksteistäsi.

  • Hei, kiitos itsellesi kommentistasi ja kauniista sanoistasi – olipa kiva kuulla, että olet lueskellut horinoitani noin pitkään!

   Kosin rannoilla on vaikea olla keskittymättä kaikkeen mikä on hyvää ja kaunista, siinä mielessä täydellinen lomakohde tälläiseen tilanteeseen.

 2. Pidän kovasti blogisi visuaalisuudesta ja vähäeleisyydestä. Taitavasti piirrät tunnelmia.

 3. Kauniita kuvia ja kaunista tekstiä, fiilis välittyy hyvin.

  Satuitteko löytämään mitään helmiä matkanne aikana, esim. ruokapaikkojen suhteen? Kos kutsuu muakin myöhemmin tänä syksynä. Tiedän, että paikka kuhisee turisteja, joten olis mahtavaa löytää paikallisten suosimia ruokapaikkoja tai muita kivoja.

  Pus! x

  • Ida! Ihanaa että tykkäät, kiitos kaunis. Ei törmätty mihinkään mieleenpainuvaan, pahoittelen. Oi, mahtavaa että pääset reissuun!

 4. Tuo viimeisen kuvan pojan hymy on kerrassaan valloittava :) jos sanakirjasta pitäisi etsiä sana ‘lomamoodi’, tuo kuva voisi löytyä siitä. Mahtava.

 5. IHANA tuo kuva sinusta uima-altaassa lukemassa! Se on kuin ihan suoraan jostain elokuvasta, sellainen fiilis jostain syystä tuli.

 6. En ole aikaisemmin viestiä jättänyt, mutta teen sen nyt.
  Kiitos sanoistasi, kiitos kuvistasi, kiitos tunteista mitä herätät. Kiitos, että kirjoitat <3
  -Hanna

 7. “Kaskaiden matala mantra ympäröi meidät päivät yöt. Mereltä tuulee, se saa paikallaan humisevan helteen liikkumaan. Purjelaivat ja moottoriveneet liukuvat horisontissa niin kaukana ettei niiden ääniä kuulu. Tähän unohdun, vielä vähäksi aikaa.”

  Niin haikeaa!

 8. Toistan itseäni kuin rikkinäinen levy, mutta kirjoitat niin upeasti. Osaat pukea erilaiset tunnelmat kauniisti sanoiksi. Tästä välittyi sellainen suru ja haikeus. Toivottavasti tosiaan saatte surra yhdessä, kuten tuolla aiemmin joku kauniisti kommentoi. Ehkä tämä kuuluu teidän erokuvioon ja auttaa osaltaan sopeutumaan tilanteeseen. Minun edellinen suhteeni oli vaikea eikä ero ollut yhtään sen helpompi. Vaikka oli päättänyt lähteä niin aina palasi takaisin kuin myrskyn tai vuoroveden riepottamana. Kunnes eräänä päivänä vain oli tarpeeksi vahva ja pääsi merille. Sielläkin tuli myrskyjä vastaan, mutta sitten alkoikin tulla uusia maisemia ja uusia vesiä. Eikä enää tuntunut pahalta vaan sitä hymyili kun tunsi tuulen, joka vei eteenpäin. <3

 9. Vinolent ei ainakaan tällä suomenruotsalaiselle ole ruotsinkielen puolelta, mutta kylläkin englannin. Sana saa useimmiten negatiivisen konnotaation kun sillä kuvataan mieltymystä juoda viiniä, mieluiten liikaa.

  • Jännä juttu: google kertoo tarkalleen tuon saman jos sanan hakee. Kertoo myös, että sana on harvinainen ja “near extinct”. Mahtaakohan olla niin helkkarin tuttu ennestään?

   • Minun äidinkieleni on ruotsi ja en tosiaan ole tuohon termiin törmännyt minäkään – paitsi opiskellesani englantilaista kirjallisuutta :)
    Ja englanniksi tosiaan vanhahtava ja negatiivinen termi. Mutta ehkä jotkut toiset (?) ruotsinkieliset ovat keksineet sille uuden oman merkityksen?

     • Tarkoituksenani ei ollut vängätä vastaan:) miksi olisi? Lähinnä vain ihmettelin negatiivisen sanan uutta käyttöä, se osui tielleni jo monta vuotta sitten englantia lukiessani, jossain englanninkielen klassikossa. Ruotsiksi en ole kenenkään sanaa kuullut käyttävän vaikka kymmenisn vuotta olen kohta Ruotsissa asunutkin…. Mitä kommenttini kieleen tulee, kuinka olisit halunnut minun asian ilmaisevan, paitsi neutraalilla yleiskielellä, korrekteja termejä käyttäen?

 10. Sä kirjoitat Stella niin ihanasti! Kaipaan kauheesti aurinkoa ja käyn täällä sun blogissa koko ajan katsomassa, josko olisi uusia kuvia — ja oi niin taidokkaasti ladottuja lauseita. <3

 11. Yks juttu: kirjoittaisitko elämästä selviämis -oppaan? Pikaisesti mielellään. Yks luku sille, miten selvitään ex-rakkauden kanssa samalla lomalla. Toinen sille, miten näytetään hyvältä. Kiitos jo etukäteen.

   • Omasta puolestani voisin ensimmäiseen ongelmaan antaa ohjeeksi, eksän kanssa kerran lomailleena: kaikki ongelmat täytyy vaan jättää kotiin. Loma lomana niistä huolistakin. Omalla kohdallani aika kaukana kaikesta auttoi näkemään toisessa vielä niitä hyviä ihania puoliakin ja suremaan yhdessä. Ongelmat odottakoon.

    Hyvältä näyttämiseen odottelen itsekin ohjeita!

    Ihanaa lomaa, Stella. Nauti, rentoudu. Olet ansainnut sen.

    • Puoli vuotta kipeästä raastavasta erosta, 10 vuoden suhteen jälkeen. Heinäkuussa lomailtiin viikko kahdestaan exän kanssa pienen projektin parissa, koska asia oli sovittu jo ennen eroa, eikä kukaan muukaan voinut projektissani auttaa. Mahtava viikko, erimielisyydet ja kaunat jätettiin kotiin oltiin sulassa sovussa. Ei yksinkertaisesti puhuttu mistään asioista, joista tietää, ettei toinen halua kuulla, eikä vatvottu eroa tai fiiliksiä siitä. Ne lakaistiin viikoksi maton alle.

  • Haha! Selviytymisopas elämään, laitetaan korvan taakse. Epäilen tosin, etten ole saanut selville vielä läheskään tarpeeksi moiden kokoamiseen.

   Ex-rakkaan kanssa lomailuun ei oikeastaan ole sen parempaa neuvoa kuin se, jonka muut tuossa jo nostivat esiin: jättäkää riidat kotiin, keskittykää hyviin asioihin. Parisuhteen aikaisista asioista voi kyllä puhua, jos niistä osaa puhua ajautumatta kinaan, pahoittamatta mieltään ja pilaamatta kummankaan päivää.

   Onnea matkaan!
   xxx

 12. Tulin tästä jotenkin ihan todella onnelliseksi ja samaan aikaan vähän surulliseksi. Kiitos.

  Tai ehkä sittenkin vähän enemmän surulliseksi, en tiiä. Väliäkö tuolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.